minut. Upieczone ciasto studzimy, po czym za pomocą noża skrawamy górną warstwę, która posłuży nam jako posypka do masy serowej (ja ten etap pominęłam). Masa serowa: 1 kg twarogu 150 g cukru 50 g miękkiego masła 1 opakowanie cukru wanilinowego (w oryginale 2 ) 40 g budyniu waniliowego w proszku 200 ml śmietanki UHT 30% 4 jajka Twaróg mielimy(...)maszynce do mielenia mięsa (najmniejsze sitko). Do misy miksera dajemy masło (miękkie), cukier i cukier wanilinowy, miksujemy, dodajemy budyń, stopniowo dodajemy śmietankę, oraz twaróg. Jak składniki się nam połączą, to dodajemy po jednym jajku. Masa ma mieć kremową konsystencję. Tutaj ja sobie zrobiłam po swojemu ;-). Gotową masę wykładamy równomiernie na podpieczony spód piernikowy, na tarce na grubych oczkach ścieramy wcześniej
kruche babeczkiSkładniki: twaróg 1 kg/wiaderko, jogurt bałkański 680 gram/2 opakowania, masa kajmakowa 1 puszka/krówka Bakalland, jajka 10 sztuk "M", cukier 3/4 szklanki, budyń śmietankowy 2 opakowania, kasza manna 3 łyżki, polewa czekoladowa - w opisie, orzechy włoskie siekane 2 szklanki twaróg wiaderko, jogurty bałkańskie, kajmak krówka, jajka wyjąć z lodówki na kilka godzin, do temperatury pokojowej użyłam jajka "M" (jeśli(...)wystarczy 6-7 sztuk), jajka z cukrem mikserem utrzeć do białości z 3 minuty na największych obrotach dodać twaróg, jogurty, kajmak, wsypać budynie z kaszą i mikserem połączyć składniki, nie za długo miksować forma 34x24 cm wyłożona papierem do pieczenia, do formy przelać masę sernikową, piekarnik elektryczny nagrzany na 170 C, grzanie góra/dół, sernik piec około
W Mojej Kuchni Lubiępieczenia. Blaszkę wyklejamy ciastem łącznie z bokami (ok. 2,5cm wysokości). Blaszkę wstawiamy do lodówki na czas kiedy będzie przygotowywać resztę składników. Masa serowa: -850g zmielonego twarogu -3/4 szklanki cukru -2,5 łyżki mąki ziemniaczanej -1 łyżeczka cukru wanilinowego -skórka otarta z połowy cytryny -1 jajko -1 żółtko -500g truskawek -3 łyżki mąki ziemniaczanej(...)Przygotowanie masy serowej zacząć od zmielenia twarogu (można też użyć gotowego). Do miski miksera dodać twaróg oraz resztę składników i dokładnie zmiksować. Przygotowaną masę serową wylać na spód. Truskawki umyć, odciąć szypułki i pokroić na mniejsze kawałki. Truskawki wymieszać dokładnie z mąką ziemniaczaną i poukładać na wylanej wcześniej masie serowej. Ciasto piec pierwsze 20 min w temp
Receptura smakuadsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Bardzo lubię proste i szybko przygotowane śniadania. Twaróg w każdej postaci uwielbiam. Dziś przedstawiam bardzo prosty i szybki do zrobienia. Składniki: -300 g twarogu -1/2 ogórka szklarniowego -1/3 białej rzodkwi -1/2 czerwonej papryki -1/2 cebuli - 2 łyżki śmietany lub jogurtu naturalnego -sól, pieprz do smaku Twaróg dokładnie rozcieramy, tak aby było
Kulinarne przemysleniakardamonem oraz wspomniany wierzch pokryty dżemem pomarańczowym ze skórką – całość idealnie wpisuje się w klimat świątecznych smaków i zapachów :) Do oryginalnego przepisu wprowadziłam kilka zmian: zamiast ricotty użyłam twarogu sernikowego, śmietankę 36% zastąpiłam 30%, a konfiturę – dżemem (tylko taki znalazłam). Choć sernik jest bardzo aromatyczny, smaczny i wilgotny, to jednak nie jest dla każdego. Gorzko-słodki smak dżemu pomarańczowego(...)zwykłym, słodkim dżemem, ale wizualnie to już nie będzie to samo :) Składniki: Spód: 350 g herbatników maślanych 1 płaska łyżeczka cynamonu 150 g masła Masa serowa: 1,25 kg twarogu (3-krotnie mielonego) – w temperaturze pokojowej 1 szklanka cukru 5 dużych jajek (w temperaturze pokojowej) 1/2 łyżeczki olejku pomarańczowego 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu 1 pomarańcza 400 ml śmietanki
MyCookBook.plTwarożniki z sera W podkarpackiej kuchni nie brakuje różnego rodzaju smażonych placuszków, jak i nie brakuje dań z wykorzystaniem białego sera (twarogu). Twarożniki to połączenie obu tych elementów – smażone placuszki z twarogu wyrobionego na ciasto z mąką, jajkami i cukrem. Świetnie smakują nie tylko posypane cukrem pudrem, ale i z konfiturą. Przepis pochodzi z okolic Krosna, od Koła Gospodyń Wiejskich(...)Węglówka, a można go znaleźć w publikacji „Smaki regionalne. Tradycyjne przepisy kulinarne KGW z gminy Korczyna”. Składniki: 750 g sera białego (twarogu) 1/2 szklanki cukru kryształu 3 jajka 2 szklanki mąki pszennej + kilka łyżek do panierowania 1/2 szklanki oleju do smażenia cukier puder do oprószenia Ser biały rozkruszamy w misce, dodajemy jajka, cukier i mąkę. Wszystko mieszamy na jednolitą masę
Trzeci talerzprzygotowania i bardzo smaczne. Ugotowane leniwe pierogi należy obowiązkowo polać podsmażoną na maśle bułką tartą oraz posypać cukrem. Składniki na porcje dla 4 osób: 0,5 kg twarogu półtłustego około 250 g obranych ziemniaków, np. z dnia poprzedniego 1 szklanka mąki pszennej + trochę do posypania 1 duże jajko szczypta soli do polania 3 łyżki masła trochę bułki(...)tartej cukier do smaku Ziemniaki ugotować i lekko ostudzić. Twaróg i ziemniaki zmielić w maszynce na małych oczkach. Do miski przełożyć zmielony twaróg i ziemniaki. Wbić jajko. Wsypać mąkę i szczyptę soli. Za pomocą dłoni wyrobić ciasto. Jeżeli będzie zbyt mocno kleić się do rąk to dosypać trochę mąki. Masę podzielić na 4 części. Z każdej części uformować wałek, lekko
UgotowaćŚniadanie albo przekąska zdrowa imprezowa jak kto woli. Trzy rodzaje twarożku podane na ogórku zielonym. Kolorowy zawrót śniadaniowy. 30 dkg białego twarogu 1 ogórek zielony 2 łyżki buraczków tartych 1/2 łyżeczki kurkumy 1/2 pęczka natki pietruszki sól pieprz czarny, pieprz czerwony ziarna listki selera naciowego 1 kawałek papryki czerwonej 1/2 papryczki chili 3 łyżki jogurtu greckiego 1 łyżka oliwy(...)zielony : Natkę pietruszki kroję drobno przekładam do wysokiego pojemnika, dodaję oliwę, jogurt i miksuję blenderem, na końcu dodaję twarożek 1/3 i dalej miksuję aż będzie gładki, solę. Drugą część twarogu miksuję blenderem z buraczkami, jogurtem, doprawiam solą. Trzecią część twarogu miksuję z jogurtem i kurkumą, doprawiam solą, pieprzem. Twarożek wyciskam szprycą, posypuję pieprzem, kawałkami chili, dekoruję natką i selerem liśćmi
wesoła kuchniaprzepadają. 1 szklanka mąki pełnoziarnistej pszennej 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej typ 650 2 dkg drożdży 1 łyżeczka soli cukier szczypta 1 łyżka masła 20 dkg twarogu półtłustego 1 jajko pozostałe: mak do posypania 1 żółtko do posmarowania Do miski przekładam drożdże, wlewam letnią wodę, dodaję mąki pszennej tyle żeby zaczyn miał konsystencję kwaśnej śmietany, dodaję szczyptę cukru. Mieszam(...)odstawiam na 30 minut aż zaczyn będzie pracować. Twaróg miksuję. Do zaczynu dodaję mąki resztę, twaróg, jajko, sól, masło roztopione zimne i wyrabiam ciasto mikserem. Ciasto powinno być gęste nie luźne. Nakrywam ściereczką, i odstawiam na półtorej godziny do wyrośnięcia. Po tym czasie przekładam na deskę podsypaną mąką, dzielę na osiem części i formuję kulki. Układam na blaszce wysmarowanej
wesoła kuchniaPierogi można robić z różnym farszem. Najbardziej znane to te z ruskim, mięsem lub kapustą i grzybami. Ja dla urozmaicenia menu zrobiłam ze szpinakiem i twarogiem. Efekt jaki uzyskałam był zadowalający. Farsz nakłada się bardzo łatwo, nie rozsypuje się a ciasto na pierogi jest elastyczne, dzięki czemu łatwo i szybko lepi się pierogi. Rodzinie najbardziej smakują podsmażone :) SKŁADNIKI: Ciasto(...)mąka 3 szkl. woda gorąca 1 szkl. jajko 1 szt. sól 1 łyżeczka olej 1 łyżka Farsz: szpinak mrożony 250 gram twaróg 300 gram cebula 1 szt. kucharek 1 łyżka pieprz do smaku masło 1 łyżka Dodatkowo: sól 1 łyżka olej 2 łyżki woda do gotowania METODA: Ciasto: Mąkę przesiać. Dodać jajko, wodę, sól i olej. Zarobić ciasto, aż będzie
Kuchnia Pauletteszapachy unoszące się zza okna przyciągały tłumy ludzi, aby nigdy nie brakowało chętnych do wspólnego uczenia się gotowania. http://akademiakulinarnawhirlpool.pl/ http://www.marcoghia.pl/ SKŁADNIKI: biszkopty podłużne 1 op. twaróg półtłusty 750 g. mleko skondensowane niesłodzone 1 filiżanka cukier 1/4 filiżanki chałwa 300 g. jaja 4 szt. mąka ziemniaczana 3 łyżki ekstrakt z wanilii 1 łyżeczka mleczna czekolada(...)olej rzepakowy 3-4 łyżki METODA: W tortownicy o wymiarach 24- 26 cm. wyłożyć biszkopty. W malakserze z ostrymi nożami umieścić najpierw mleko skondensowane, jaja i pokruszony twaróg. Zmiksować na gładką masę. Dodać pokruszoną chałwę,mąkę, cukier i ekstrakt. Ponownie zmiksować. Wylać na biszkopty. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec ok. 40 min, do suchego patyczka
Kuchnia Paulettespora na to węglowodanowe świąteczne obżarstwo to stworzyłam serowe kluski z makiem :) Skład (całość około 367kcal/ 48g białka/ 34g węgli/ 6g tłuszczu): białko z jednego jajka 200g chudego twarogu 15g kaszki manny firmy Kupiec 15g płatków żytnich 10g ziaren maku kilka kropel aromatu migdałowego jakieś słodzidło Sposób przygotowania: Twaróg miksujemy z białkiem na jednolitą masę płatki mielimy z makiem(...)mąkę do twarogu i białka dodajemy wszystkie pozostałe składniki, mieszamy odstawiamy mase na około 5 minut, w tym czasie wstawiamy garnek z wodą kiedy woda zacznie delikatnie bulgotać wrzucamy kluski które formujemy za pomocą dwóch łyżek gotujemy na małym ogniu przez około 4 minuty odcedzamy i studzimy chwilę możemy dodatkowo podsmażyć je na odrobinie oleju kokosowego SMACZNEGO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćIdealny na święta Bożego Narodzenia. Składniki: Tortownica 22 cm Ciasto: ½ szklanki mąki pszennej 1 żółtko 2 łyżki cukru pudru 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia Masa serowa: 500 g twarogu w kostce 4 jajka 2 łyżki mleka w proszku ½ szklanki mleka skondensowanego 3 łyżki miodu prawdziwego 1 laska wanilii Dr.Oetker 1 łyżka miękkiego masła 2 łyżki budyniu śmietankowego Dr.Oetker(...)godzinę do zamrażarki. Po tym czasie ciasto zetrzeć na spód wyłożonej pergaminem tortownicy, lekko docisnąć palcami do formy, włożyć do lodówki na czas robienia masy serowej. Masa serowa: Twaróg w kostce umieszczamy w misce, wlewamy mleko skondensowane , wsypujemy mleko w proszku oraz budyń, z wanilii wydrążamy ziarenka i dodajemy do masy serowej, wbijamy jajka wlewamy miód i całość misujemy
Wanilia i KardamonMAKARON ZAPIEKANY Z TWAROGIEM /przepis własny/ 50 g makaronu żytniego razowego szczypta soli 200 g twarogu sernikowego łyżeczka pasty waniliowej jajko łyżka dżemu z guawy 25 g budyniu waniliowego (proszku) olej kokosowy do natłuszczenia naczynka + KitKat o smaku zielonej herbaty Matcha + pestki granatu + pestki dyni Makaron wraz ze szczyptą soli zalać wrzątkiem i odstawić na 10 minut pod przykryciem(...)Jeżeli nie wchłonął całej wody - odsączyć. Twaróg zmiksować z jajkiem, pastą waniliową, dżemem i budyniem. Piekarnik nagrzać do temperatury 190 stopni. Masę twarogową wymieszać z makaronem, a następnie przelać do natłuszczonego naczynia. Zapiekać około 20 minut lub do zarumienienia. Smacznego! *** Dżem z guawy i zestaw batoników KitKat dostaniecie
Poranek na słodkoMakaron w sosie kasztanowo-owocowym podany z twarogiem, malinami i bananem; woda kokosowa miętowo-melonowa MAKARON Z SEREM I OWOCAMI /przepis własny/ 100 g rurek ukośnych z błonnikiem owsianym (całe opakowanie) banan garść malin garść truskawek garść czerwonej porzeczki 2 łyżki kremu z kasztanów jadalnych bio 30 ml syropu daktylowego szczypta ekologicznej czarnuszki pół kostki twarogu mielonego(...)Następnie dodać krem z kasztanów, syrop i czarnuszkę. Ugotowany makaron przełożyć do rondelka, dokładnie wymieszać z sosem i podgrzać. Przełożyć na talerz, udekorować malinami, pokrojonym w plastry bananem i twarogiem. Smacznego! Wszystkie składniki wyróżnione kursywą pochodzą z Fitloveboxa, którego subskrypcję możecie zamówić na oficjalnej stronie firmy: Na zdjęciu zawartość lipcowego Boxa w całej okazałości
Poranek na słodko