Składniki na ciasto naleśnikowe: 750 ml mleka, 3 jajka, 300 g mąki pszennej, olej do smażenia. Nadzienie serowe: 600 g twarogu mielonego z wiaderka, 3 łyżki cukru, 2 żółtka. Sos waniliowy: 3 żółtka, 4 łyżki cukru, ziarenka z 1 laski wanilii, 250 ml śmietany kremówki. Dodatkowo: cukier puder do posypania. Naleśniki zapiekane z sosem waniliowym to idealne danie, które(...)mąki przygotować gładkie ciasto. Rozgrzać patelnie teflonową, wylać na nią odrobinę oleju (tylko pod pierwszy naleśnik!), a następnie smażyć kolejno naleśniki. Należy jedynie zwrócić uwagę, żeby naleśniki były cieniutkie. Twaróg przełożyć do miski. Dodać cukier i żółtka. Dokładnie wymieszać. Przy wyborze sera należy zwrócić uwagę, żeby ser nie był zbyt rzadki, ponieważ w trakcie pieczenia wypłynie nam z naleśników
Świat Domowej Kuchniolej kokosowy - 14g (1 łyżka)jajka - 2 łupina babki jajowatej - 10g (2 małe łyżeczki) śmietana 18% - 14g (1 łyżka) pieprz - wg uznania sól himalajska/morska - wg uznania gałka muszkatołowa - szczypta twaróg tłusty - 40g żółtko jajka - 1 migdały blanszowane - 14g (1 łyżka) Sposób przygotowania: Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Przygotuj masę na naleśnik.Zmiksuj 2 jajka, 1 łyżkę śmietany, łupinę babki jajowatej(...)sól, pieprz oraz gałkę muszkatołową.Naleśnika smaż na łyżce oleju kokosowym. W międzyczasie zmiksuj twaróg z żółtkiem jajka, posól, popieprz i dodaj szczyptę gałki muszkatołowej. Gotowego naleśnika przełóż na talerz i połóż na nim przygotowaną masę z twarogiem i posyp małą łyżeczką migdałów. Zawiń naleśnik.Naczynie żaroodporne posmaruj masłem i włóż do niego zawinięty naleśnik. Posyp go małą łyżeczką migdałów
Keto Przepisyulubionych parkach podglądamy i karmimy wiewiórki Składniki spód 80 g herbatników garść orzechów laskowych kilka igiełek świeżego rozmarynu 4 szt pierników 50 g rozpuszczonego masła masa 500 g tłustego twarogu 500 g półtłustego twarogu 100 g białej lub karmelowej czekolady (użyłam karmelowej) 4 jajka mała garść posiekanych orzechów laskowych 100 g posiekanych pierników 100 g chałwy waniliowej(...)wylepiamy dno tortownicy (26cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Tortownicę umieszczamy w lodówce do schłodzenia. Czekoladę stapiamy w kąpieli wodnej. Pierniki i chałwę kruszymy lub siekamy. Orzechy siekamy na drobno. Twaróg tłusty i półtłusty mielimy. Miksując, dodajemy po jednym jajku oraz stopioną i przestudzoną czekoladę. Wyciskamy sok z cytryny i miksujemy wolno do połączenia się składników. Masę serową dzielimy
Raj dla Podniebieniamasła 6 dag cukru brązowego ok. 2 łyżeczki cukru waniliowego skórka z połowy cytryny 1 łyżeczka śmietany 18% papier do pieczenia Do przygotowania masy serowej będziecie potrzebować: 50 dag twarogu 3-krotnie zmielonego lub gotowego twarogu sernikowego (ja mielę zwykły twaróg w maszynce do mięsa) 6 dag skrobi ziemniaczanej ½ kostki margaryny 18 dag cukru brązowego 4 łyżeczki cukru waniliowego skórka
Okiem Blondynki by McBlondiubiegły piątek zrobiłam kotlety po swojemu. Nadałam im wygląd paluszków także Syncio nawet myślał, że je rybę hehe. Idealnie smakowały z sałatka z pomidorów. Polecam szczerze! Kotlety ziemniaczane z twarogiem 800 g ugotowanych ziemniaków 2 mała cebula 200 g twarogu półtłustego 1 duże jajko 2 łyżki mąki pszennej sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku bułka tarta do obtoczenia olej(...)smażenia Ziemniaki, twaróg i cebulę mielimy w maszynce do mielenia. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką. Wbijamy jajko i wsypujemy mąkę. Wyrabiamy. Z masy formujemy kotleciki dowolnych kształtów. Obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na rumiano na średnio rozgrzanej patelni z tłuszczem. Odsączamy na ręczniku papierowym
Dzieje kuchennej Wiewiórysłodkością deseru. Jeśli ktoś nie przepada za takim to dajcie ze szklankę cukru, bo przepis sam w sobie jest dość gorzkawy. Składniki na blaszkę 20 cm: -500 g twarogu chudego / gotowego sernikowego -100 g śmietanki 30% -200 g serka naturalnego+ laska wanilii ( ewentualnie gotowy serek waniliowy) -100 g gorzkiej czekolady+ do posypania -3 łyżki kakao -łyżka skrobi kukurydzianej(...)łyżek cukru pudru (u mnie zmielony słodzik)+ dosłodzenie wedle uznania Przygotowanie: 1. Jeśli nie macie gotowego sernikowego to zmielcie twaróg w melakserze. 2. Następnie do garnka wlewamy śmietankę, kakao, cukier puder, pokruszoną czekoladę (zostawcie trochę do starcia na wierzch) i rozpuszczamy. 3. Twaróg mieszamy z serkiem, ziarenkami wanilii i skrobią kukurydzianą. Dosładzamy wedle uznania. Dodajemy krem czekoladowy i mieszamy
Zdrowie i pysznie na talerzujajka 150 g masła 50 g cukru trzcinowego 80 g miodu 100 g czekolady gorzkiej lub deserowej 2 łyżeczki cynamonu 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa serowa: 1 kg twarogu tłustego lub półtłustego lub dobrej jakości sera z wiaderka 3 duże jajka 100 g masła 160 g cukru opakowanie cukru wanilinowego ( 16 g ) opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego(...)papierem do pieczenia, wyrównać. Piec około 15 minut w temperaturze 160°C, do suchego patyczka. Upieczone ciasto odłożyć do wystudzenia. Masa serowa: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Twaróg zmielić w maszynce do mięsa przynajmniej dwukrotnie. Masło roztopić i odstawić do przestudzenia. Jajka ( w całości ) ubić z cukrem oraz cukrem wanilinowym na jasną i puszystą masę. Partiami dodawać
Opowieści z piekarnikadomową galaretką z ciemnych winogron oraz czapą śmietanową. Niebo w gębie! Choć nieco pracochłonny to jednak dość prosty w przygotowaniu. Polecam Składniki: ciasto: 250 g herbatników 500 g twarogu w kostce 2 jajka 3/4 szkl cukru 150 g masła 3 op. budyniu waniliowego 3/4 szkl mleka 330 ml śmietanki 30% 1 op. bitej śmietany w proszku 50 g migdałów(...)następnie przecieramy owoce przez sitko ( pestki i skórki wyrzucamy). Ponownie przelewamy sok do garnka, dodajemy żelatynę i zagotowujemy. Mieszamy aż żelatyna się rozpuści i odstawiamy galaretkę do przestygnięcia. Ciasto: Twaróg rozdrabniamy. Do garnka wkładamy masło, jajka, wsypujemy cukier i dodajemy twaróg. Wstawiamy na gaz i zagotowujemy ( na małym gazie). W tym czasie proszki budyniowe mieszamy razem z mlekiem. Gdy masa
słodkie i nie tylko historie kulinarneśliwkami. Zrobimy je już w 30 minut i starczą dla 4 osób ponieważ są sycące. Śliweczka pozostaje miękka i soczysta. Polecam Składniki: 2 szkl mąki + do podsypania 250 g twarogu 1 jajko 2 łyżki cukru 8 śliwek 1 łyżka masła 1 łyżka bułki tartej cukier do posypania Przygotowanie: Śliwki myjemy, przekrajamy i wyjmujemy pestkę. Twaróg rozdrabniamy np. blenderem. Na stolnicę(...)przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, jajko i rozdrobniony twaróg. Chwilę wyrabiamy razem, aż do połączenia się składników. Tak przygotowane ciasto rozwałkowujemy cienko i wykrajamy szklanką kółka. Na środku każdego krążka kładziemy połówkę śliwki i szczelnie zakrywamy ciastem. Gotowe kluski wrzucamy na wrzątek i gotujemy 2 min od wypłynięcia. Na patelni roztapiamy masło i przesmażamy na nim bułkę tartą. Gorące kluski
słodkie i nie tylko historie kulinarnecukier 1 szklanka, cukier wanilinowy 1 opakowanie, woda 3 łyżki, kakao 4 łyżki, mąka tortowa 2 pełne szklanki, proszek do pieczenia 3 płaskie łyżeczki, jajka 6 sztuk "M" SERNIK: twaróg 1 kg/chudy, jajka 10 sztuk "M", cukier 3/4 szklanki, aromat pomarańczowy 1 łyżeczka, margaryna 100 gram, budyń waniliowy 1 opakowanie, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, miechunka 100 gram/złote owoce(...)margarynę, kakao, cukier, cukier wanilinowy, wodę i po zagotowaniu na małym ogniu gotować z 5 minut co jakiś czas mieszając, odlać 1/2 szklanki na polewę, resztę wystudzić świeży, chudy twaróg zmielić w maszynce do mielenia mięsa na drobnym sitku do wystudzonego kakao wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, wbić żółtka i mikserem utrzeć na jednolitą masę dodać ubitą pianę
W Mojej Kuchni LubięPrzepis ten wpadł mi kiedyś w oczy przypadkiem. Zapisałam. Jednak minęło sporo czasu zanim wypróbowałam bo kto normalny je chlebek z .. twarogu i jajka? :) A jednak. Po raz kolejny miło i smacznie się zaskoczyłam. 100 g twarogu 3 jajka trochę soli płaska łyżeczka proszku do pieczenia opcjonalnie - siemię lniane, pestki dyni czy słonecznika Oddzielamy żółtka od białka(...)białka dodajemy sól i ubijamy sztywną pianę --> tak aby można było miskę przewrócić do góry nogami aa białko nie znalazło się na podłodze :) Żółtka mieszamy z twarogiem. Dodajemy proszek do pieczenia oraz ubite białka. DELIKATNIE mieszamy całość. Zostawiamy między nimi ok 3-4 cm odstępu ponieważ szybko zwiększają swoją objętość. (Ja robiłam mniejsze ponieważ.. aaa to w następnym
BezglutenowaIzabeladzieciństwie w naszym domu bardzo często rodzice robili nam w piątki prosty makaron, do tego "sos" z jogurtu owocowego (najczęściej był to truskawkowy) i twarogu. Propozycja ta jest bardzo prosta, smaczna i szybka. Na pewno zasmakuje dzieciom :). Co prawda rzadko ją robię, ale kiedy zaczynam ją jeść to od razu przypominają się lata dzieciństwa! Można powiedzieć, że to domowy(...)fast-food" :). Składniki (na 2-3 osoby): 1 szklanka makaronu świderki 250 g twarogu półtłustego 1-2 łyżki cukru (do smaku) 3-4 łyżki jogurtu (użyłam o smaku owoców leśnych) opcjonalnie: kilka owoców na wierzch (użyłam borówek) listki świeżej mięty Przygotowanie: Makaron gotujemy al'dente wedle przepisu na opakowaniu. Twaróg umieszczamy niewielkim naczyniu i rozgniatamy dość dokładnie
Gotuj z MąkąSkładniki (na 8 porcji) - 3 jajka (ok. 150 g), - pół szklanki cukru (ok. 100 g), - 1 kg twarogu, - opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (ok. 40 g), - laska wanilii, - szklanka malin (ok. 120 g), - łyżeczka cukru pudru (ok. 5 g). Sposób przygotowania 1. Miksujemy jaja z cukrem. 2. Łączymy jaja z twarogiem, budyniem i ziarenkami laski wanilii. 3. Masę wlewamy(...)Upieczony sernik studzimy w otwartym piekarniku (żeby nie opadł). 5. Sernik dekorujemy resztą malin i obsypujemy cukrem pudrem. Lekki sernik z malinami jest bogaty w: - wapń (pochodzący z twarogu), który jest składnikiem kości i zębów. Wartość odżywcza jednej porcji: Porcja waży: ok. 177 g Energia: 216,8 kcal Białko: 14,7 g Tłuszcze: 6,9 g Węglowodany
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachProsty przepis na pastę kanapkową, której głównymi składnikami są wędzona makrela i twaróg. Z dodatkiem szalotki, kaparów i koperku. Z odrobiną musztardy i soku z cytryny dla zaostrzenia smaku. Doprawiona solą, pieprzem oraz słodką, czerwoną papryką w proszku. Najlepiej smakuje na tostowanym pieczywie. Polecam na codzienne śniadanie. SKŁADNIKI / 4 porcje 1 wędzona makrela 100 g twarogu 1 łyżka jogurtu(...)papryka w proszku WYKONANIE Cebulę drobno siekamy, makrelę obieramy ze skóry i ostrożnie wyciągamy kręgosłup i wszystkie ości. Mięso dzielimy na mniejsze części i przekładamy do miski. Dodajemy rozdrobniony twaróg, jogurt, musztardę, sok z cytryny oraz pokrojoną cebulkę i posiekany koperek. Doprawiamy solą, pieprzem i szczyptą papryki w proszku. Rozdrabniamy i mieszamy widelcem. Przekładamy do mniejszej miseczki i posypujemy kaparami
cool and mintykonsystencja jest zadowalająca, wylewamy całą zawartość garnka na sitko ustawione na garnku wyłożone gazą lub pieluchą tetrową chyba że posiadamy chustą serowarską to wtedy jej używamy. Grudki twarogu osiądą na gazie, a serwatka ścieknie. Twaróg odciskamy. I mamy gotowy twaróg do spożycia od razu, ewentualnie przechowania w lodówce
Życie zaczyna się w kuchni