kilka ostatnich dni pogoda była dla nas łaskawa, dlatego dziś przygotowałem deser który przypomina mi letnie upały ( które mam nadzieje już niebawem nadejdą). składniki 1 kg twarogu z wiaderka 700 g malin ( o tej porze roku mrożonych) 2/3 szklanki cukru 7 łyżek żelatyny 2 szklanki wody sposób przygotowania Twaróg wyjmujemy z lodówki na 2-3 godziny(...)było w nich cząstek owoców) a do pozostałej części dodajemy pięć łyżek żelatyny i całość mieszamy (aż do całkowitego rozpuszczenia żelatyny). Następnie syrop studzimy, łączymy z twarogiem i c ałość przelewamy do tortownicy wstawiając do lodówki na około 2 godziny. W tym czasie do rondla wlewamy resztę soku, dodajemy do niego dwie szklanki wody. Całość zagotowujemy, zdejmujemy
Miód i pieprzlinię. Od dziś nie ma co się martwić, wystarczy kilka prostych składników i pyszne kokosowe kuleczki można wyczarować w domu. Zapraszam po długiej przerwie! Składniki: 200 g twarogu półtłustego 1 łyżeczka miodu, stevii lub ksylitolu 4 łyżki jogurtu naturalnego pół szklanki wiórków kokosowych kilka migdałów lub kawałki czekolady Twaróg, jogurt i miód zmiksować na gładką masę. Dodać wiórki(...)wymieszać. Jeśli masa będzie za rzadka można dodać więcej twarogu i ponownie zmiksować. Ręcznie formować kulki, wkładając do środka migdał lub kawałek czekolady. Układać w pojemniczku, zamknąć i schodzić w lodówce kilka godzin lub całą noc. Smacznego
Chocolate Muffin BlogCiasto na niedzielę w tym tygodniu to sernikobrownies z malinami. Pyszne, słodkie i mocno kaloryczne sernikobrownies. Czekolada i twaróg to świetna para. Dwa ulubione ciasta, sernik i brownie w jednym. Podobne ciasto robię z masłem arachidowym. Spróbujcie! Sernikobrownies Składniki: Brownie 60 g masła 100 g mąki pszennej 2 jajka 100 g czekolady 150 g cukru ½ łyżeczki proszku do pieczenia szczypta(...)soli Masa serowa 1 łyżeczka waniliowego ekstraktu 200 g twarogu 40 g cukru 2 łyżki malinowego dżemu 1 jajko ½ łyżki ziemniaczanej mąki 2 łyżki (30 g) masła o pokojowej temperaturze 50 g malin Nastaw piekarnik na 160ºC na termoobieg (bez termoobiegu 10 stopni więcej). Małą foremkę, u mnie o boku 15 cm wyłóż papierem do pieczenia. Rozpuść czekoladę i masło
codojedzeniakruszonki. Następnie dodajemy jajko, mieszamy i zagniatamy gładkie ciasto. Teraz wałkujemy i wykładamy nim wyścieloną papierem do pieczenia formę (spód i 1 cm rant). Chłodzimy. MASA SEROWA: 500 g twarogu 2-3 razy mielonego 400 ml śmietany słodkiej (18% lub 30%) (zamiast twarogu i śmietany można użyć 1 kg sera w wiaderku) 4 jajka 200 g cukru skórka otarta(...)cytryny lub pomarańczy (niepryskanej) 2 budynie waniliowe Twaróg miksujemy ze śmietaną i jajkami, kolejno dodając resztę składników. Cały proces miksowanie nie powinien być zbyt długi, żeby zbytnio nie napowietrzać masy. Gotową masę wykładamy na schłodzony spód. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C. KRUSZONKA: 120 g mąki pszennej 2-3 łyżki kakao 80 g cukru
Rozpustne gotowanie25x35cm) CIASTO: 250 g mąki pszennej 120g masła 90g cukru 1 żółtko 2 łyżki śmietany 18% 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki ciemnego kakao MASA SEROWA: 1,2kg twarogu 250g miękkiego masła 6 jajek + białko z ciasta 1 szklanka cukru 1 duży budyń (64g) Przygotowanie: CIASTO: Wszystkie składniki umieścić w misie miksera, zmiksować do formy "mokrego piachu", następnie(...)zagnieść ręcznie. Podzielić na 2 części, każdą owinąć folią, włożyć do zamrażarki na około 1 godzinę - ciasto ma zamarznąć prawie "na kamień". MASA SEROWA: Twaróg przecisnąć 3 razy przez praskę do ziemniaków lub maszynkę do mięsa. Żółtka zmiksować z cukrem i masłem na puszystą, gładką masę, dodać twaróg i budyń, zmiksować. Białka ubić na sztywno, delikatnie wmieszać do masy
Cakes By Kejtpieczona owsianka twarogowa z jabłkiem i żurawiną jest jedną z tych, które upodobałam sobie w szczególności. No cóż… po prostu ciężko się oprzeć takim smakom jak cynamon, jabłko, twaróg i naturalna słodycz żurawiny, a to wszystko w małej zapiekanej o Cynamonowa pieczona owsianka twarogowa z jabłkiem i żurawiną 2016-04-19 20:37:28 Write a review Save Recipe(...)higher or lower depending on your calorie needs. Does this look wrong? Składniki 1 szklanka płatków owsianych błyskawicznych 1/2 szklanki mleka 1 jajko klasy M 90 g chudego twarogu 2 łyżeczki ulubionego miodu* 1 łyżka żurawiny 1/2 małego jabłka szczypta cynamonu opcjonalnie 1 łyżeczka brązowego cukru do posypania po wierzchu * jeśli Wy lub Wasze dziecko wolicie słodsze owsianki można dodać
Słodkie okruszkiSkładniki: około 1/2 wędzonej makreli 15 dag sera białego 1/2 pęczka szczypiorku świeżo mielony pieprz Przygotowanie: Twaróg rozdrabniamy widelcem. Z makreli zdejmujemy skórę, usuwamy kręgosłup i pozostałe ości i dodajemy do twarogu. Twaróg z makrelą dokładnie mieszamy na jednolitą masę. Następnie szczypiorek drobno siekamy i dodajemy do masy, mieszamy. Doprawiamy świeżo mielonym pieprzem, ewentualnie do smaku możemy posolić. Podajemy
Ciastka - domowe słodkościSerniczki na spodzie z kaszy jaglanej Już podczas oczekiwania na „dojrzenie” twarogu , którym się z Wami dzieliłem kilka dni temu, po głowie chodziła mi jedna myśl „co moi czytelnicy (a raczej czytelniczki, bo jesteście w większości) chcieliby zobaczyć”. Stwierdziłem, że twaróg podzielę na 2 części. Z jednej już zrobiłem pastę bezrybną , natomiast z drugiej dla kontrastu(...)Cukier trzcinowy – 1 łyżka Melasa – 1 łyżka Wanilia – 1 laska Cynamon – duża szczypta Kardamon – duża szczypta Składniki na część serową: Wegański twaróg – 200g Mleko roślinne – 200g (u mnie sojowe) Skórka z cytryny – 1 otarta cytryna Sok z cytryny – 1-2 łyżki Wanilia – 1 laska Agar – 12g (około 4 łyżeczki
BlendmanSkładniki: twaróg 40 dag/chudy, maślanka 3/4 szklanki, natka pietruszki 1 pęczek, rzodkiewka 5 sztuk/większe, szczypiorek 1 pęczek, ząbki czosnku 2 sztuki, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, sól ziołowa 1 łyżeczka rzodkiewki, natkę pietruszki, ząbki czosnku, szczypiorek w rozdrabniaczu rozdrobnić i przełożyć do miski dodać twaróg chudy dobrej jakości (mam wiejski domowy z rynku), wlać maślankę, dodać pieprz, sól tłuczkiem(...)ziemniaków wszystko dokładnie ugnieść, schować do lodówki na 30 minut, aby smaki się przegryzły twaróg jest mało kaloryczny, zdrowy i smakuje z razowym pieczywem lub sam do podjadania.........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięjakiś czas lubię wrócić do tych smaków (zwłaszcza, że przepada za nimi moja córcia). Robi się je całkiem szybko, gdyż nadzienie nie wymaga wiele zachodu. Wystarczy tylko zmielić twaróg, dodać trochę kwaśnej śmietany, dosłodzić i gotowe :) Ja dodaję jeszcze ziarenka z laski wanilii, które niebywale poprawiają smak, a przede wszystkim zapach serowego farszu :) Pierogi z serem można podawać z czym(...)też słodką kolację :) Składniki (na ok. 30 szt.): Ciasto: 350 g mąki pszennej 1 jajko 2 łyżki oleju bardzo ciepła woda szczypta soli Farsz serowy: ok. 400 g twarogu (tłustego/półtłustego) 1-2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 1 laska wanilii cukier (do smaku) Wykonanie: Farsz: Twaróg przeciskamy przez praskę do ziemniaków (ewentualnie mielimy w maszynce do mięsa), dodajemy ziarenka
MyCookBook.plkoleżanki w pracy byłam zachwycona. Przepis też wydawał się prosty. No i się udało. Sernik smakował wszystkim. Jest idealny. Ciężki, wilgotny- taki jak lubię. Polecam Składniki: 1 kg twarogu tłustego w kostkach 2 szklanki cukru kostka masła 7 jajek 2 łyżki mąki 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3 duże ugotowane ziemniaki garść żurawiny garść płatków migdałowych polewa tabliczka deserowej czekolady(...)łyżki cukru pudru 2 łyżki masła Sposób przygotowania: Ziemniaki obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Gotujemy do miękkości. Twaróg mielimy razem z przestudzonymi ziemniakami trzykrotnie. Białka oddzielamy od żółtek. Masło ucieramy przy pomocy miksera z cukrem. Cały czas ubijamy, dodając po jednym żółtku. Dokładamy twaróg z ziemniakami Mieszamy. Z białek ubijamy pianę. Delikatnie łączymy ze sobą wszystkie składniki. Blaszkę wykładamy
Pobite gary Barbarymaki pszennej 100 g masła 82% 50 g cukru pudru 1,5 łyżeczki kakao 1 duże jajko 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia Masa serowa: 1 kg mielonego twarogu (gęstego) 4 duże jajka 1 szklanka cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 100 g chałwy waniliowej 50 g chałwy waniliowo – kakowej 1 szklanka czerwonych porzeczek Dekoracja: 200 g kajmaku HELIO Czekoladowe(...)składników zagniatamy kruche ciasto. Owijamy je folią spożywczą i odkładamy do lodówki na 40 minut. Po tym czasie wylepiamy spód i boki tortownicy o średnicy 24 cm. Masa serowa: Twaróg oraz jajka muszą mieć temperaturę pokojową. Jajka ubijamy z cukrem na puszysta pianę. Dokładamy stopniowo łyżkami twaróg i mąkę ziemniaczaną. Mieszamy do połączenia się składników. Dodajemy pokruszoną chałwę, mieszamy
VioletoweKucharzenieżadnego nadzienia- przepis znajdziecie tutaj . Danie to szczególnie polecam osobom, które lubią wszystko to, co ma tzw. "ruskie nadzienie". Ja do tych osób należę zdecydowanie. Uwielbiam połączenie twarogu i cebuli. Kotlety ziemniaczane to potrawa, która na pewno na stałe wejdzie do mojego menu. Polecam. Składniki: 10 średnich ziemniaków 2 jajka 1/2 szklanki mąki kostka twarogu (20 dag) 1/2 czerwonej(...)panierowania tłuszcz do smażenia Sposób przygotowania: Ziemniaki gotujemy w mundurkach. Studzimy. Przeciskamy przez praskę. Dodajemy jajko i mąkę. Zagniatamy ciasto. Cebulę kroimy w kostkę. Szklimy na maśle. Dodajemy do twarogu. Wbijamy jajko. Solimy i pieprzymy do smaku. Z masy ziemniaczanej odrywamy kawałek ciasta. Formujemy koło (jak do pierogów). Nakładamy farsz. Przykrywamy kawałkiem ciasta. Zlepiamy brzegi. Placki obtaczamy w mące
Pobite gary Barbaryniego wpadł. Strasznie mi się spodobały takie jajeczka, wyglądają bardzo fajnie i wyjątkowo :) Mają magiczną moc wywoływania uśmiechu na twarzy :) Polecam :) Składniki: czekoladowe jajka, puste w środku 100g twarogu 2 łyżki jogurtu naturalnego cukier waniliowy dżem brzoskwiniowy Z jajek odkruszamy wierzchy. Połamane resztki czekolady wrzucamy do jajek. Twaróg blendujemy z jogurtem i cukrem waniliowym. Do jajek nakładamy porcje twarogu
Czerwona PorzeczkaDawno temu robiłam już pierogi z ciasta z dodatkiem twarogu, tyle, że słodkie, z jagodami (można zobaczyć je tutaj ). Tym razem przygotowałam farsz "recyklingowy": z mięsa pozostałego z rosołu, z dodatkiem jajka na twardo, z cebulką i zieleninką. Wyszło świetnie; ciasto jest niezwykle mięciutkie i delikatne; pierogi są sycące i niesamowicie pyszne. Pomysł podpatrzyłam tutaj. składniki: ciasto: 150 g twarogu(...)pęczka koperku Cebulę pokroić w drobną kostkę, zeszklić na oliwie. Mięso drobno pokroić. Jajka zetrzeć na tarce. Pietruszkę posiekać. Składniki farszu wymieszać, doprawić do smaku. Do miski wkruszyć twaróg, dodać jako, sól i masło, wyrobić rękami na jednolitą masę. Dodawać stopniowo mąkę do czasu aż powstanie gładkie ciasto. Gotowe przełożyć na oprószoną mąką stolnicę. Rozwałkować na grubość
6niebo