przygotowania 1. Mieszamy mąkę z letnią wodą i wyrabiamy ciasto. 2. Ciasto dzielimy na kawałki, rozwałkowujemy i wycinamy krążki. 3. Przygotowujemy farsz: miksujemy żółtko z cukrem i dodajemy do twarogu. 4. Na krążki nakładamy farsz i zlepiamy. 4. Pierogi gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 8 min. 5. Pierogi podajemy ze świeżymy owocami. Pierogi z twarogiem są bogate(...)błonnik pokarmowy, który obniża poziom cholesterolu i daje uczucie sytości, - wapń (pochodzący z twarogu), który odpowiada, za prawidłową budową kości i zębów. Wartość odżywcza jednej porcji (8 pierogów): Porcja waży: ok. 230 g Energia: 316,7 kcal Białko: 17,6 g Tłuszcze: 5,6 g Węglowodany: 54,1 g Błonnik pokarmowy
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachniż te, które pokazywałam wczoraj, inne niż vdolky-czeskie pączki , które zrobiłam w ubiegłym roku, zupełnie inne niż wszystkie, z jakimi spotkałam się do tej pory. Drożdżowe ciasto z...twarogu! Bałam się trochę, że drożdże nie poradzą sobie z dźwiganiem tego, dość ciężkiego jednak, serowego ciasta, zupełnie niepotrzebnie; pączki wyrosły ślicznie. Są wyjątkowo mięciutkie, smaczne również drugiego, a nawet trzeciego(...)pudrem, część z nich po usmażeniu nadziałam różaną konfiturą; obie wersje smakowały pysznie! Przepis znalazłam przeglądając książkę "Knedle, knedliki i inne dania czeskie" Z. Waszczukowej składniki: 500 g zmielonego twarogu 6 żółtek 50 g świeżych drożdży szklanka ciepłego mleka 100 g masła 450 g mąki tortowej szczypta soli ponadto: tłuszcz do smażenia cukier puder do posypania ew. konfitura do nadziania
6nieboPyszne, proste i szybkie w przygotowaniu mini pączki z twarogiem, oprószone cukrem pudrem to karnawałowe smakołyki, które mimo swojej kaloryczności są prawdziwą ucztą dla podniebienia a w zbliżający się wielkimi krokami tłusty czwartek będą strzałem w dziesiątkę. składniki na około 25-30 sztuk 300 g twarogu półtłustego 2 jajka 5 łyżek cukru 4 łyżki śmietany 18% 3 łyżeczki proszku(...)pieczenia szczypta soli olej do smażenia cukier puder przepis Do miski wsypujemy przesianą mąkę, dodajemy przeciśnięty przez praskę lub zmielony w maszynce twaróg, wbijamy jajka, dodajemy śmietanę, cukier, proszek do pieczenia oraz szczyptę soli. Łyżką łączymy wszystkie składniki a następnie dłonią krótko zagniatamy ciasto ( ciasto powinno mieć lepką konsystencję). Lekko zwilżonymi dłońmi formujemy z ciasta niewielkie kuleczki, odrobinę większe
Smakowite DaniaNiemczech jako Armer Ritter , w Anglii jako Poor Knights of Windsor . Może i ziarno prawdy w tym jest, kto wie? :) Jako składnik podstawowy Gołego jeźdźca użyłam czerstwego chleba z twarogiem i rodzynkami - przepis był niedawno na blogu TU . Wyśmienicie wpasował się tu w słodkie, waniliowe smaki końcowego produktu. Składniki na porcję dla 1 osoby: 2 duże i grube kromki czerstwego(...)chleba z twarogiem i rodzynkami 1 jajko 3 łyżki mleka 1 łyżeczka domowego cukru waniliowego + 1 łyżeczka dodatkowo do posypania po usmażeniu 1 łyżka bułki tartej - czubata 1 łyżka mąki żytniej - czubata 1 łyżeczka oleju 1 łyżeczka masła Ukroić 2 duże i grube kromki czerstwego chleba - u mnie akurat własnoręcznie wypiekany chleb z twarogiem i rodzynkami . Jajko roztrzepać
Grunt to przepis!drożdżach, zawsze się udają, ze względu na to, że są niewielkich rozmiarów nie musimy smażyć ich długo ... malutkie, mięciutkie, pyszniutkie serowe pączusie :) Zapraszam :-))) Składniki: 30 dkg twarogu 50 dkg mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru 1 cukier wanilinowy lub 1 łyżka domowego cukru waniliowego 2 łyżki masła 3 jajka 4 kostki smalcu(...)smażenia) cukier puder do posypania Wykonanie: Twaróg zmielić (albo użyć tak jak ja - mielonego). Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia, dodać posiekane masło. Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym, dodać zmielony twaróg oraz mąkę z tłuszczem. Wszystko wyrobić (ręcznie lub mikserem). Tłuszcz rozgrzać. Lekko zwilżonymi dłońmi odrywać małe kawałki ciasta formując z nich kulki wielkości dużego orzecha włoskiego
Walijskie Pichceniechcemy coś urozmaicić do kanapek wcale nie potrzebujemy wyszukanych składników aby przygotować coś smacznego. I tak było w tym przypadku. Padło na twaróg. W zależności od sezonu przygotowuję go w różne sposoby. Wiosną z rzodkiewkami i świeżym ogórkiem. Dzisiaj gdy zima to z suszonymi pomidorami i ogórkiem konserwowym. Smaczna odmiana na dobry początek dnia. Składniki: Ok. 250 gram chudego twarogu(...)kostka Kilka pomidorów suszonych, w oleju Ogórek konserwowy Śmietana 12% gęsta Sól Pieprz Wykonanie: Pomidory odsączamy i razem z ogórkiem kroimy w bardzo małą kostkę. Dodajemy pokruszony twaróg oraz kilka łyżek śmietany. Całość przyprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy. I gotowe. Proste i smaczne. SMACZNEGO. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function
Smaki Ewyzrobić z dwoma trójkątami świeżego, smakowitego twarogu? Pomysłów można mieć bezliku. I tak właśnie było w moim przypadku. Co jednak postanowiłam? Przygotować sernik, bo nie mogłam przepuścić takiej okazji. Sernik z prawdziwego twarogu to jest to co najlepsze, niezależnie od dodatków które do niego dodamy. Ale jak dodamy do niego jeszcze migdały i czekoladowy spód al'a murzynek(...)Ciasto przelewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy około 15 minut w temperaturze 180 stopni do suchego patyczka. W tym czasie przygotowujemy masę serową. Do miski przełożyć twaróg i dwukrotnie go zmielić. Do tak przygotowanego sera dodajemy serek mascarpone, masło orzechowe i mieszamy. Następnie dodajemy jajko i żółtka razem z cukrem i cukrem waniliowym i budyniem - ubijamy
Słodkie PrzyjemnościKolejne, tym razem owocowe Maminkowe zapiekanki. Składniki: -40 dkg ugotowanych ziemniaków -20 dkg twarogu -2 jajka -garść suszonej żurawiny -1/2 szklanki mąki kukurydzianej -6 połówek brzoskwiń z puszki -6 łyżeczek smażonych wiśni lub czereśni -bułka tarta do posypania foremek Ugotowane, jeszcze ciepłe ziemniaki zgniatamy gnieciuchem. Gnieciuchem zgniatamy też twaróg. Do miski z ziemniakami dodajemy twaróg, jedno jajko
Maminek kulinarnypieczenia i rozpłaszczamy równomiernie po całej formie. Wkładamy do piekarnika nagrzanego wcześniej do 175ºC i pieczemy przez 10 minut. Teraz pora na masę twarogową. Jeśli dokładamy kawy do twarogu (czyli robimy sernik czekoladowo-kawowy), to rozpuszczamy ją we wrzątku i odkładamy na bok. Czekoladę z olejem kokosowym roztapiamy w kąpieli wodnej aż ładnie się połączą i odstawiamy na bok. Twaróg(...)przez chwilę ubijamy mikserem, upewniając się, że jest gładki. Potem pojedynczo dodajemy jajka i miksujemy do całkowitego połączenia się twarogu z jajem. PRZYPOMINAM, że składniki powinny mieć temperaturę pokojową! Do masy twarogowej z jajami dodajemy erytrol, słodzidło, likier, ekstrakt waniliowy i kawę rozpuszczalną (jeżeli używamy tych składników ;)). Wszystko dokładnie miksujemy. Teraz czas, żeby do masy powoli dodawać roztopioną czekoladę. Wlewamy
Jak gotować i nie zwariowaćPyszne placki z dużą zawartością twarogu. Idealne na śniadanie. Najlepsze ze świeżymi owocami, domowym dżemem czy powidłami. Bardzo łatwe do wykonania. 500 g sera twarogowego jak do sernika (trzykrotnie zmielonego lub gotowego twarogu do serników) 100 g mąki pszennej 2 jajka 1 łyżka miodu 1/3 szklanki mleka Jajka utrzeć mikserem z miodem na jasną masę. Dodać mleko, mąkę i twaróg
Bulliociasto: -20 dkg mąki -20 dkg masła -5 dkg cukru pudru -1 żółtko (białko wykorzystamy do bezy) -1 łyżka zimnej wody Składniki masy serowej: -0,8 kg twarogu -4 żółtka (białka wykorzystamy do bezy) -3/4 szklanki cukru -5 dkg masła lub margaryny -2 łyżki mąki ziemniaczanej -wanilia -czereśnie smażone Z podanych składników zagniatamy ciasto i pozostawiamy(...)lodówce do schłodzenia. Mielimy twaróg. Odsączamy czereśnie. Żółtka ucieramy z cukrem i wanilią. Dodajemy zmielony twaróg, mąkę ziemniaczaną, roztopione masło i miksujemy. Ciasto wyjmujemy z lodówki i pozostawiamy na kilka minut. Cienko rozwałkowujemy i wycinamy krążki. Wykładamy nimi foremki. Na dno każdej foremki nakładamy czereśnie. Wypełniamy masą twarogową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury
Maminek kulinarnyGdyby nie obieranie ryby, za czym ani ja, ani mój Mąż, nie przepadamy – na pewno pojawiałaby się na naszym stole o wiele częściej ;) Składniki: 1 wędzona makrela 500 g twarogu półtłustego (może być też chudy twaróg) 1 pęczek szczypiorku ok. 3 łyżek śmietany 12% sól pieprz Dodatkowo (do podania): kilka rzodkiewek lub biała rzodkiew Wykonanie: Makrelę obieramy ze skóry(...)dokładnie pozbywamy się wszystkich ości. Rozdrobnioną rybę umieszczamy w misce. Dodajemy twaróg. Całość za pomocą widelca mieszamy ze sobą, aby składniki się połączyły i powstała w miarę jednolita gęsta pasta. Szczypiorek myjemy i drobno siekamy. Dorzucamy do naszej pasty, dodajemy śmietanę i ponownie mieszamy do połączenia. Doprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Pastę nakładamy na kromki świeżego pieczywa
MyCookBook.plpijanej śliwki' przepis ten będzie w sam raz na zbliżającą noc sylwestrową czy karnawał, który zaczyna się 6 stycznia, a kończy 9 lutego. Polecam, bo serniczek smakuje naprawdę wyśmienicie :) * twaróg- 500 g (użyłam ser capresi, ale można wykorzystać również ser z wiaderka, niesłodzony) * czekolada mleczna- 300 g * kremówka- 250 ml (w wersji odchudzonej można użyć gęstego jogurtu naturalnego) * słodkie czerwone(...)łyżki wody * tradycyjna polewa czekoladowa Suszone śliwki namoczyć w winie odstawić na noc, aż śliwki wchłoną cały płyn. Kilka śliwek pozostawić w całości do ozdobienia, a resztę posiekać. Twaróg 2-krotnie zmielić w maszynce bądź dokładnie zmiksować w blenderze (ja zawsze wybieram tą drugą opcję- jest dużo szybciej). Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i połączyć z twarogiem. Do masy
Kraina Miodem Płynącadrożdżowy . Czas goni jak szalony. Do przygotowania pozostało jeszcze tak wiele! Moją propozycją na dziś jest połączenie wszystkiego co najlepsze w tradycyjnych, świątecznych wypiekach. Czyli nadzienia makowego z twarogiem , w ramówce pulchnego ciasta drożdżowego – moje ulubione bożonarodzeniowe słodkości. A jednocześnie jest to specjał do przygotowania którego naprawdę nie potrzeba zbyt wiele wysiłku i czasu. Wystarczy raz dwa zagnieść(...)400g mąki pszennej - użyłam luksusowej typ 550, polecanej do ciast drożdżowych 100g cukru 1 jajko + 1 żółtko - 1 białko zostawić do posmarowania bułeczek przed pieczeniem szczypta soli NADZIENIE: 250g twarogu – u mnie półtłusty ½ puszki masy makowej 2 łyżki domowego cukru waniliowego – przepis do podejrzenia TU W garnuszku rozpuścić masło. Dolać mleko i chwilę pogotować do uzyskania letniej temperatury płynu. Zdjąć
Grunt to przepis!moim rodzinnym domu od lat w Wigilię jada się pierogi na słodko w twarogiem polane słodką śmietaną. Nie wiem czy dla Was to równie dziwne danie jak dla mojego narzeczonego, który wytrzeszczył oczy i rozdziawił buzię kiedy opowiedziałam mu o tym daniu. Dla mnie to normalne, przepyszne i bardzo tradycyjne danie Wigilijne! Trochę na podobiznę oryginalnego przepisu powstał(...)moim zdaniem bardzo smaczny, z dodatkiem ricotty i wielu przepysznych dodatków! Składniki (na 30-40 pierogów): ciasto należy przygotować z tego przepisu 200 gram twarogu chudego 200 gram ricotty 100 gram rodzynek, namoczonych przez noc w gorącej wodzie (lub whisky, rumie albo Amaretto jeśli pierogów nie będą jadły dzieci) 2 łyżki Amaretto (opcjonalnie, ta sama zasada co powyżej) skórka
Mango Papaja