Paprykarz z tuńczyka to pomysł na świetną, niedrogą i bardzo smaczną pastę na kanapki. O wiele smaczniejszy niż kupne paprykarze. Jego przygotowanie jest na prawdę proste i szybkie. Spokojnie możecie wykorzystać, np. resztę ugotowanego ryżu z obiadu. Składniki: 3/4 szklanki surowego ryżu, np. basmati 2 puszki tuńczyka (może być w zalewie własnej jak i w oleju) 1 mały słoiczek(...)zeszklenia. Na sam koniec dodać marchewkę i wlać 1 szklankę wody. Całość dusić na małym ogniu pod przykryciem. Gdy marchewka będzie miękka to do garnka dodać odsączone 2 puszki tuńczyka, mały słoik koncentratu pomidorowego i całość ewentualnie doprawić solą oraz pieprzem. Chwilę gotować. Na sam koniec dodać ugotowany ryż i całość przyprawić solą, pieprzem oraz ostrą papryką. Paprykarz jeszcze chwilę
UgotowaćRyż zapiekany z tuńczykiem, cukinią, marchewką i kukurydzą pod chrrrupiącą warstwą serową. To mój kolejny udany pomysł na smaczne i pożywne danie z piekarnika. :) Taka wersja ,,na ciepło" popularnej, tuńczykowo-ryżowej sałatki. Wzbogacona o cukinię i marchewkę. Idealna na rodzinny obiad czy nawet przyjęcie. ;) Składniki (na ok. 6 porcji) : - 2 torebki dowolnego, ulubionego ryżu - 2 puszki tuńczyka w oleju(...)szklanki wody. Dusić na dużym ogniu aż lekko zmiękną. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Jogurt rozbełtać z jajkiem, musztardą i kremowym serkiem. W dużej misce wymieszać kolejno : ryż, warzywa, tuńczyk i kukurydzę. Połączyć całość z jogurtem. Wyłożyć do żaroodpornego naczynia. Na wierzchu ułożyć najpierw plasterki cukinii, a potem żółty ser. Piec bez przykrycia przez 25 minut, następnie ustawić funkcję ,,grill
Kuchnia EllieMoje ulubione, potreningowe naleśniki! Sycą na bardzo długo! Składniki na 2 SYTE naleśniki: 1 puszka tuńczyka 70g mąki owsianej 3/4 szkl. wody 1 jajko 1/4 papryki czerwonej 2 garści rukoli 1/2 ogórka Pieprz Sól morska Oregano Bazylia Przygotowanie: Odmierzamy 70g mąki. Wbijamy jajko. Wsypujemy oregano i bazylię. Dodajemy sól i pieprz. Wlewamy 3/4 szkl(...)rozgrzaną natłuszczoną delikatnie patelnię. Smażymy na średnim ogniu do momentu aż boki będą się odchylać. Przewracamy na drugą stronę i smazymy ok. 1 minutę na małym ogniu. Z tuńczyka odsączamy wodę. Obieramy pół ogórka. Kroimy w cienkie plasterki i układamy na połowie naleśnika. Układamy pół puszki tuńczyka. Dorzucamy rukolę. Układamy plasterki papryki. Zawijamy w rulonik. Podajemy samodzielnie lub z sosem
CzarnawisienkaDotychczas nie łączyłam ze sobą w sałatce indyka i tuńczyka, ale pomyślałam sobie, dlaczego by nie? Sałatka wyszła bardzo smaczna. Składniki: puszka tuńczyka w sosie własnym 5 jajek puszka kukurydzy puszka groszku pęczek szczypiorku 5 ogórków konserwowych 200 g szynki z indyka papryka czerwona 4 łyżki majonezu mały kubek jogurtu sól, pieprz Przygotowanie Jajka gotujemy na twardo. Szczypiorek siekamy. Kukurydzę(...)groszek i tuńczyka odsączamy. Resztę składników kroimy w kostkę. Majonez mieszamy z jogurtem i przyprawami. Składniki łączymy razem i dokładnie mieszamy. Sałatkę odstawiamy na pół godziny do lodówki
e-PrzepisyKulinarnesałatka wspaniale ozdobi wielkanocny stół jak i będzie smacznym i zdrowym dodatkiem który polecam dla młodszych uczestników śniadania wielkanocnego :). Małe przepiórcza jajka pełne wartości odżywczych wraz z rzodkiewką, kukurydzą, tuńczykiem, roszponką, rzeżuchą i szczypiorkowym majonezem zasmakują każdemu! Dla 1 osoby Czas przygotowania: 10-15 minut Składniki: 5 przepiórczych jajek 3,5 łyżeczki majonezu Łyżka drobno pokrojonego szczypiorku 3 rzodkiewki(...)garście świeżej roszponki Garść kukurydzy Pół puszki tuńczyka w kawałkach w oleju Kiełki rzeżuchy Suszona żurawina Przygotowanie: 1/ Układamy warstwowo w dużym kieliszku na wino (500-750ml): Roszponka, następnie plasterki rzodkiewki, roszponka, kukurydza, roszponka, tuńczyk, roszponka, obrane jajka przepiórcze (gotujemy 1 min w mocno osolonej wodzie). 2/ Na jajka nakładamy szczypiorkowy majonez, dookoła posypujemy kiełkami rzeżuchy oraz żurawiną
Kuchnia PROzdrowotnapewnie trudno byłoby zebrać wszystkie przepisy w jednym miejscu. W każdym domu są ulubione, obowiązkowe wręcz potrawy z jajek. W moim od pewnego czasu są własne jajka z tuńczykiem. Jestem pewna, że kiedy spróbujecie ich, to też je polubicie :) Składniki: 1 puszka (180 g) tuńczyka w oleju - najlepiej słonecznikowym, 6 jajek ugotowanych na twardo , 1/2 pęczka zielonej pietruszki , 1 średnia(...)smaku, mielona papryka do posypania gotowych jajek. Ugotowane na twardo jajka obrać ze skorupki, przepołowić i wyjąć żółtko. (Można również przepołowić jajka w skorupkach, będzie ciekawie wyglądać na półmisku.) Tuńczyka wraz z olejem i żółtkami jajek rozgnieść na w miarę gładką masę. Dodać drobno posiekaną pietruszkę, drobno posiekaną cebulkę, majonez i musztardę. Wszystko razem dokładnie połączyć. Doprawić solą i pieprzem
Codzienna kuchnia niecodziennaPyszna, sycąca sałatka z tuńczykiem, świeżymi pomidorkami koktajlowymi, zielonymi oliwkami oraz jajkiem. Gwarantuję, że posmakuje Wam tak bardzo, że zjecie przygotowaną porcję sami! Może nie w jeden dzień, ale z pewnością dwa, maksymalnie trzy :) Do polania wykorzystałam domowy sos winegret, ale z powodzeniem możecie użyć oliwy i ulubionych przypraw. Wybaczcie jakość zdjęcia - było robione późnym wieczorem przy kiepskim świetle. Składniki(...)duże opakowanie miksu sałat 2 puszki tuńczyka z wody lub w sosie własnym 5-7 pomidorków koktajlowych 10 oliwek 2 ugotowane jajka Dodatkowo : sos winegret lub oliwa ulubione przyprawy Sałatę myjemy i osuszamy. Umieszczamy w dużej misce, dodajemy odsączonego tuńczyka, pokrojone pomidorki i oliwki. Całość mieszamy, na wierzchu układamy, pokrojone w ósemki, jajka. Polewamy sosem lub oliwą
Chocolate Muffin Blogzielonych - szklanka makaronu orkiszowego przed ugotowaniem - 2-3 płatki pomidora suszonego i marynowanego w oliwie - garść prażonego słonecznika - 10-15 g sera pecorino ( ser owczy długo dojrzewający) - mała puszka tuńczyka w oleju - sok z połowy cytryny i pieprz do smaku lub przyprawa czubryca Sałaty umyj i osusz, porwij jak lubisz. Słonecznik upraż na gorącej patelni. Wstaw wodę na makaron, osól(...)zawrze i gotuj makaron według opisu na opakowaniu. W między czasie pokrój ser i pomidory. Dorzuć wszystko do sałaty, czyli słonecznik, ser i pomidory. Teraz czas na oliwki. Tuńczyk odsącz z oleju, cebulkę cienko pokrój, dodaj do Twojej np. kolacji. Skrop wszystko sokiem z cytryny. Makaron powinien być już gotowy. Odcedź go i wrzuć jeszcze ciepły do sałaty. Dopraw pieprzem
Pasje JolkiMufinki, powszechnie wszystkim znane kojarzą się na słodkością, deserami, ... ale można zrobić z nich smaczną i prostą przekąskę w dodatku z aromatycznym tuńczykiem w środku. Składniki : 150 gr mąki pół puszki tuńczyka w sosie własnym 4 jajka 200 gr cukinii pozbawionej miąższu pestkowego 1 mała cebulka po około 1 łyżce siekanego koperku i szczypiorku 1 płaska łyżeczka proszku(...)ilości startego parmezanu. Doprawiam solą i pieprzem. Gotowe ciasto przekładam do papilotek w ilości ok 1 dużej łyżki na co kładę po ok pół łyżeczki odsączonego z sosu tuńczyka z puszki co z kolei znów przykrywam 1 dużą łyżką ciasta. Na samą górę każdej mufinki kładę resztę czyli ok 1/4 startego parmezanu i piekę w piekarniku ok 20 minut
Mechanik w kuchniSałatka, która powstała po wieczornym treningu, w niecałe dwie minuty :) Zawiera dużo, dużo, dużo białka i jest lekkostrawna. Pamiętajmy, aby włączać ryby do naszego jadłospisu. Tuńczyk jest bardzo dobrym źródłem witaminy D i B12 oraz kwasu tłuszczowego omega-3. Składniki : pół puszki tuńczyka czerwona papryka konserwowa plaster sera feta oregano lub ulubiona przyprawa 1 łyżka oliwy Tuńczyka
Chocolate Muffin BlogSałatka z tuńczykiem i cukinią. I pomyśleć że jeszcze 3-4 lata temu nie przepadałem za cukinią a teraz robię sałatki z cukinią w roli głównej. Składniki: 2 nieduże cukinie puszka tuńczyka jajko - opcjonalnie 2 szt. papryczki peperoncini odrobina soli Przygotowanie : Obie cukinie wrzucam do wrzątku i gotuję ok 8 minut. ( z cukinii nie obcinać końcy(...)piła wody ). Po ugotowaniu i wystudzeniu kroję w pół plastry, dodaję do niej odsączonego tuńczyka i 2 skruszone papryczki peperoncini. Opcjonalnie można dodać jeszcze jajko. Doprawiam solą. Przed podaniem trzeba ją schłodzić przynajmniej 30 minut
Mechanik w kuchniSzybka, pyszna i lekka sałatka z tuńczykiem i kuskusem. Niewiele trzeba czasu jak i produktów aby ją przygotować. Jeżeli nie macie pomysłu na szybką kolację czy śniadanie, ten przepis jest dla Was. No i chyba tyle w temacie tej sałatki, bo nas nie trzeba było długo namawiać do jej wypróbowania;) Polecam;) Składniki: mieszanka sałat 2 opakowania tuńczyka w sosie(...)jogurtu pół szklanki kaszy kuskus 3 ząbki czosnku sól do smaku pieprz do smaku Wykonanie: Sałatę wymyć, osuszyć i porwać na mniejsze kawałki. Ogórki pokroić w drobną kostkę. Tuńczyka odsączyć z sosu i pokroić. Kaszę kuskus zalać wrzącą wodą, posolić i poczekać do czasu, aż wchłonie wodę. Czosnek przepuścić przez praskę. Wszystkie składniki razem wymieszać, dodać jogurt naturalny
Krakowskie smaki AniSkładniki: puszka tuńczyka w oleju 2 łodygi selera naciowego kilka suszonych pomidorów - Helcom łyżeczka musztardy chrzanowej - Kamis 2 jajka cebula sól, pieprz, tymianek kilka kropel soku z cytryny natka pietruszki Przygotowanie: Cebulę obrać i pokroić w drobniutką kostkę. Tuńczyka odsączyć z nadmiaru oleju i przełożyć do miseczki z cebulą. Selera umyć, obrać z nitek i pokroić w cieniutkie plasterki(...)Pomidory pokroić na drobniejsze kawałki, jajka ugotować na twardo. Przestudzone i obrane dodać do tuńczyka. Wszystko razem wymieszać, przyprawić solą, pieprzem, tymiankiem, łyżeczką musztardy. Skropić sokiem z cytryny, dodać posiekaną natkę. Podawać schłodzone............. Smacznego
Gaździnka warzyżarnach) oraz wodę. A ilość błonnika już po ugotowaniu wynosi 9,5 g/100 g, pamiętajmy, że dzienna dawka dla osoby dorosłej wynosi od 27g do 40g. Makaron razowy z tuńczykiem (dwie porcje) Składniki: 150 g makaronu Bartolini świderek (przed ugotowaniem); 200g fasolki szparagowej (mrożonej); puszka tuńczyka w sosie własnym; 5 sztuk suszonych pomidorów; cebula; kilka kropel soku z cytryny; tymianek(...)dodaję łyżkę oliwy oraz cebulę pokrojoną w półkrążki i lekko wszystko smażę. Zawsze robię tak, aby cebula była wyczuwalna, a nie całkowicie miękka. Następnie dodaję pomidorowe paseczki, tuńczyka, sok z cytryny (do smaku) i wszystkie przyprawy. Dosłownie jeszcze 5 minut podgrzewam i wrzucam na patelnię odcedzony makaron ( obowiązkowo al dente). Łączę składniki, chwilę pozostawiając "na ogniu
Życie na widelcupotrafi zjeść 3/4 porcji na jedno posiedzenie. Dlatego myślę, że najwyższa pora podzielić się tym przepisem także z Wami. :) Składniki (na 18 sztuk): na farsz: 40 dag tuńczyka w sosie własnym (3 małe puszki) 1,5 papryki czerwonej 2 cebule 3 jajka 25 dag przecieru pomidorowego 3 łyżki posiekanej pietruszki 1 łyżka oliwy sól, pieprz na ciasto: 3,5 szklanki(...)jajka szczypta soli + 1 jajko do posmarowania empanad Przygotowanie: Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu siekamy. Cebulę i pietruszkę także drobno siekamy, a paprykę kroimy na małe kawałki. Tuńczyka odcedzamy. Oliwę rozgrzewamy na patelni i smażymy na niej cebulę aż się zeszkli. Dodajemy paprykę, a po chwili tuńczyka. Po około 5 minutach dodajemy przecier, jajka i pietruszkę. Doprawiamy solą
Zakręcony Widelec