Niewielkie krążki ciasta drożdżowego nadziewane sporą ilością cebuli. Zrobiłam je na wzór cebularzy lubelskich, ale do nadzienia dodałam jeszcze tuńczyk i to było to! Są bardzo smaczne :) CIASTO DROŻDŻOWE: 3 szklanki mąki pszennej typ 500 1/2 łyżeczki soli 25 g drożdży 1 szklanka wody 1/4 szklanki oliwy z oliwek NADZIENIE : 4 cebule 2 łyżki maku suchego 1 puszka tuńczyka Princes(...)czasie możemy przygotować nadzienie. Cebulę pokroić w kostkę lub piórka i wrzucić na wrzącą wodę. Gotować 5 min. Do odsączonej cebuli dodać mak, sól i całą zawartość puszki z tuńczykiem. Delikatnie wymieszać. Wyrośnięte ciasto przegnieść jeszcze raz, ale krótko i podzielić na około 8 części. Każdą rozwałkować na cienki placek. Przełożyć na papier do pieczenia i odstawić
https:KKuchniaMniamkrzemionki. Mąż kiedyś nie przepadał za kaszą jaglaną. Jednak małymi krokami przekonałam go do niej poprzez pieczenie babeczek z kaszy jaglanej. Babeczki są delikatne, miękkie i bardzo zdrowe. Tuńczyk nadaje wilgotności babeczkom. Składniki: 1 szklanka kaszy jaglanej 1 puszka tuńczyka w sosie własnym Princes garść zielonej ugotowanej fasolki szparagowej 1 czerwona cebula 1 czerwona papryka 2 łyżki pestek dyni(...)obraną cebulę kroimy w drobną kostkę. Kaszę mieszamy z warzywami. Dodajemy pesto, pestki dyni, pietruszkę, sól, pieprz oraz chilli do smaku. Mieszamy. Jajko roztrzepujemy widelcem. dodajemy do warzyw. Tuńczyka odsączamy z zalewy. Dodajemy do farszu i mieszamy do połączenia się składników. Masę przekładamy do foremek natłuszczonych niewielką ilością tłuszczu. Posypujemy odrobiną pestek dyni i pieczmy ok 30 minut w temp
Kuchnia w oparachrzodkiewkowej, która nadaje ostrzejszej nuty. Całość tortu kanapkowego uwieńcza szczypiorek, pomidor i świeży ogórek. Składniki: 6 kromek chleba tostowego 1 WARSTWA 2 sztuki jajek ugotowanych na twardo 1 puszka tuńczyka w sosie własnym Princess 1 op. serka naturalnego kanapkowego 4 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka musztardy ostrej sól pieprz 2 WARSTWA 2 jajka ugotowane na twardo 1 op. serka naturalnego(...)WARSTWA 150 g serka wiejskiego pół pęczka rzodkiewek 1 łyżka kwaśnej śmietany pół pęczka szczypiorku sól pieprz DODATKOWO ogórek świeży pomidorki koktajlowe szczypiorek Przygotowujemy kremy do tortu 1 WARSTWA: Tuńczyka Princess odsączamy z sosu. Jajka kroimy w kostkę. Serek mieszamy z jogurtem i musztardą. Dodajemy jajka oraz tuńczyka. Przyprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy. 2 WARSTWA: Jogurt mieszamy z serkiem
Kuchnia w oparachlekkie i pyszne sałatki. Jest ona wspaniałym okresem w czasie całego roku kiedy na straganach zaczynają się pojawiać młode warzywa i świeże pachnące zioła. Dzisiejsza sałatka to połączenie tuńczyka oraz wielu smakowitych warzyw oraz przypraw. Jest to doskonała propozycja na lekką kolację czy zdrowy i pyszny lunch do pracy. Składniki: puszka tuńczyka w kawałkach odsączonego z oleju garść szpinaku(...)pomidora, a następnie polewamy odrobiną oleju i przeprawiamy pieprzem oraz bazylią. Dokładnie mieszamy aby składniki dobrze połączyły się z sosem. Sałatkę przekładamy na talerz a na nią wykładamy kawałki tuńczyka. Smacznego
Życie ze smakiemjest bardzo prosta, smaczna i pożywna. Idealnie pasuje na każdą okazję i zapewniam, że zachwyci smakiem niejedną osobę. U mnie sprawdziła się już niejednokrotnie z dodatkiem łososia, jak również tuńczyka, więc to już od Was zależy, której ryby użyjecie. Zresztą sami spróbujcie i przekonajcie się, że w każdej wersji jest rewelacyjna! 1 puszka łososia lub tuńczyka 1 puszka soczewicy(...)Bonduelle ) 2 jajka 1 cebula lub kawałek pora Dodatkowo: sól, pieprz majonez Jajka należy ugotować na twardo, a następnie obrać i pokroić w kostkę. Soczewicę, kukurydzę oraz tuńczyka/łososia odcedzić z zalewy, a cebulę/pora drobno posiekać. Wszystkie składniki umieścić w misce i wymieszać z majonezem. Sałatkę doprawić do smaku
Di gotujepracy. Doskonała na drugie śniadanie jak również szybką kolację. Żeby sałatka była fit rezygnujemy z majonezu a na jego miejsce dodajemy oliwę z oliwek lub olej. Składniki 1 puszka tuńczyka (dowolnego) 1 mała puszka groszku konserwowego Bonduelle kawałek kapusty pekińskiej 1 mała czerwona cebula ok. 4 łyżki majonezu 2-3 ogórki kiszone sól pieprz kolorowy 1. Kapustę pekińską drobno szatkujemy(...)Ogórki i czerwoną cebulą kroimy w kostkę. Tuńczyka (użyłam w oleju sojowym) odcedzamy a groszek płuczemy. 2. Sałatkę układamy warstwowo w 2 słoikach. Na dno wrzucamy część kapusty i ogórków, groszek, cebulę i rozdrobnionego tuńczyka. Doprawiamy odrobiną coli i pieprzu. Dodajemy po 1 łyżce majonezu. 3. Następnie, w tej samej kolejności układamy kolejne warstwy. Słoiki zakręcamy i wstawiamy do lodówki
Fiołkowa Kuchnia Małgorzatyjestem typową makaroniarą ;) tzn uwielbiam makarony pod każdą postacią, na słodko czy na słono, to dla mnie najlepszy posiłek. W tym przypadku makaron typu penne połączyłam z pomidorami i tuńczykiem, oraz dla podkreślenia smaku, odrobinę wina <3 Pyszne danie i ekspresowe. Składniki dla 4 osób 1 puszka tuńczyka w oleju 500 g makaronu penne 1 puszka pomidorów krojonych(...)rozgrzej oliwę, podsmaż na niej czosnek pokrojony w plasterki. Dodaj pomidory i podsmażaj jeszcze 5 minut mieszając. Do podsmażonych pomidorów wlej wino i duś jeszcze 3-4 minuty. Odsącz tuńczyka, dodaj do sosu. Dodaj ugotowany makaron. Przypraw pieprzem i solą. Duś przez chwilkę. Podawaj posypane natką pietruszki. Smacznego
Różne smaki w kuchnijestem typową makaroniarą ;) tzn uwielbiam makarony pod każdą postacią, na słodko czy na słono, to dla mnie najlepszy posiłek. W tym przypadku makaron typu penne połączyłam z pomidorami i tuńczykiem, oraz dla podkreślenia smaku, odrobinę wina <3 Pyszne danie i ekspresowe. Składniki dla 4 osób 1 puszka tuńczyka w oleju 500 g makaronu penne 1 puszka pomidorów krojonych(...)rozgrzej oliwę, podsmaż na niej czosnek pokrojony w plasterki. Dodaj pomidory i podsmażaj jeszcze 5 minut mieszając. Do podsmażonych pomidorów wlej wino i duś jeszcze 3-4 minuty. Odsącz tuńczyka, dodaj do sosu. Dodaj ugotowany makaron. Przypraw pieprzem i solą. Duś przez chwilkę. Podawaj posypane natką pietruszki. Smacznego
Różne smaki w kuchnilubię a najbardziej ten chrupiący seler,to właśnie on nadaje sałatce fajnego smaku. 4 łodygi selera naciowego 1/2 dużego twardego i kwaskowatego jabłka (użyłam Granny Smith) 1 puszka tuńczyka w sosie własnym (185g) 3 łyżki kukurydzy 2-3 łyżki majonezu sól i pieprz do smaku Tuńczyka osączyć z zalewy i lekko rozdrobnić. Seler i jabłko pokroić(...)kosteczkę.,dodać kukurydzę,tuńczyka i majonez.Delikatnie wymieszać,doprawić do smaku solą i pieprzem
Kolorowa kuchnia ElkiDzisiaj jest Międzynarodowy Dzień Pizzy , więc i u mnie na blogu pizza...🍕🍕🍕🍕 Pizza z tuńczykiem i pieczarkami, na cienkim cieście, z dodatkiem ziół prowansalskich, zasmakuje każdemu. Czas oczekiwania na dostawę z pizzerii, jest podobny do czasu przygotowania własnej pizzy, a smak nieporównywalny, wiec do dzieła!!! :) Ciasto: 35 dag mąki pszennej 7 g suchych drożdży 250 ml letniej wody(...)oleju 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru zioła prowansalskie dodatki: puszka tuńczyka 2 duże pieczarki 2 szalotki mozzarella Sos pomidorowy : ½ puszki pomidorów 1 łyżka koncentratu pomidorowego sól Z podanych składników wyrabiam ciasto, można wcześniej zrobić zaczyn, ale nie jest to konieczne. Ciasto odstawiam do wyrośnięcia. W czasie, gdy ciasto wyrasta, odsączam tuńczyka, obieram i kroję pieczarki oraz szalotki
Takie tam pichcenieFasolkę szparagową najczęściej jadam jako dodatek do obiadu z bułką tartą podsmażoną na maśle. Bardzo smaczna opcją jest również połączenie jej z tuńczykiem. W ten sposób możemy przygotować lekki lunch do pracy, czy też pyszną kolację. Przygotowanie tego dania zajmuje dosłownie 10 minut. Spróbujcie :) Składniki: 30 dag fasolki szparagowej (można użyć mrożonej) 20dag tuńczyka w sosie własnym pieprz + sól(...)kropli soku z cytryny Przygotowanie: Fasolkę szparagową gotujemy około 8-10 minut na parze (możemy również ugotować ją w lekko osolonej wodzie). Odcedzamy ją i kroimy na mniejsze kawałki. Tuńczyka oddzielamy od sosu własnego i drobimy. Oba skłądniki łączymy z odrobiną soku z cytryny i oprószamy świeżo zmielonym pieprzem. Możemy dodać odrobinę soli. Smacznego
ChilliJemySkładniki sałata rzymska tuńczyk w oleju sos czosnkowy sól, pieprz kilka kropel octu jabłkowego placki tortilli Przygotowanie Listki sałaty umyć, osuszyć. Tuńczyka doprawić solą, pieprzem i odrobiną octu. Placki tortilli posmarować sosem czosnkowym, położyć na nim liście sałaty i tuńczyka. Zawinąć i grillować po kilka minut z każdej strony....gotowe Smacznego
Gaździnka warzyDobra sałatka makaronowa z tuńczykiem, którą szybko możemy przygotować. Potrzebujemy: 500 g ugotowanego makaronu, 2 puszki tuńczyka, puszkę fasoli, puszkę kukurydzy, marchewkę z groszkiem, 5 ogórków słodko kwaśnych, sól i pieprz, pół szkl. oleju i 4 łyżki octu. Makaron gotujemy, w osolonej wodzie wg zaleceń producenta i dobrze schładzamy. Tuńczyka, fasolę, kukurydzę, groszek... odsączamy, ogórki kroimy w kostkę. Olej
chleba naszegozainspirowana tą kupioną w małym osiedlowym warzywniaku, która zachwyciła mnie dobrym składem i doborem składników ;) Czas przygotowania: 10 minut Składniki kawałek ulubionej bagietki lub 2-3 ulubione bułki puszka tuńczyka świeżo zmielony pieprz sałata np. endywia korniszony czerwona cebula masło/majonez Sposób przygotowania: 1. Pieczywo smarujemy masłem (pomijamy jeśli mam tuńczyka w oleju) 2. Wykładamy odsączonego z zalewy tuńczyka
U FiolkiPyszna i lekka sałatka z drobnym makaronem, tuńczykiem i soczewicą, ostatnio coraz częściej przyrządzam sałatki z olejem, smakują mi bardziej niż z majonezem. Tą przygotowałam sobie do pracy na drugie śniadanie, polecam. Składniki: 2 puszki tuńczyka w sosie własnym 1 puszka soczewicy Rolnik 0,5 słoika pomidorów suszonych 200 gram drobnego makaronu 1 papryka czerwona Kawałek pora 4 łyżki oleju(...)Sposób przygotowania: Makaron gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu, odcedzamy i odstawiamy do ostudzenia. Odsączone z oleju pomidory, paprykę i pora kroimy w cienkie paski. Soczewicę i tuńczyka odsączamy z zalewy, natkę pietruszki drobno siekamy. Wszystkie składniki sałatki łączmy ze sobą, dodajemy olej i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem
Bajeczna Kuchnia