znajomi ją uwielbiają, więc może i Wy spróbujecie? Polecam! Ps. Sałatkę dodatkowo udekorowałam kruchymi ciasteczkami z serka topionego, na które przepis znajdziecie tu - klik . 4 jajka 1 puszka tuńczyka 1 puszka marchewki z groszkiem 1 czerwona cebula 1 pęczek szczypiorku 200g serka topionego Sos : 200-250 ml majonezu 2 łyżki śmietany/jogurtu naturalnego sól, pieprz Serek topiony włożyć(...)Jajka ugotować na twardo. Następnie należy oddzielić białka od żółtek i osobno zetrzeć na średnich lub dużych oczkach tarki. Cebulę ze szczypiorkiem drobno posiekać, a groszek z marchewką oraz tuńczyka odcedzić z zalewy. Przygotować sos. Majonez połączyć ze śmietaną/jogurtem i doprawić solą z pieprzem. W misce (najlepiej przezroczystej) warstwowo ułożyć: białka - 1/2 sosu - marchewkę z groszkiem - sos - tuńczyka - cebulę
Di gotujeSkładniki: 400 g dowolnego makaronu 2 puszki tuńczyka w kawałkach 2 puszki pomidorów krojonych (lub 800 g świeżych pomidorów obranych i bez pestek) 1 cebula 3 ząbki czosnku 2 łyżki oleju (jeśli mamy tuńczyka w oliwie to może jej użyć) 1 łyżka tymianku 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki cukru sól, pieprz Sposób wykonania: Makaron(...)oraz tymianek. Po około 2 minutach dodajemy pomidory. Doprawiamy solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą oraz cukrem. Mieszamy, przykrywamy i gotujemy około 10 minut na wolnym ogniu. Dodajemy odsączonego tuńczyka oraz ugotowany makaron. Delikatnie mieszamy. Przed podaniem można posypać parmezanem
Qchnia po prostuMakaron zapiekany z tuńczykiem z puszki, pomidorkami i beszamelem. Doprawiony czosnkiem, gałką muszkatołową oraz dla zaostrzenia smaku - tabasco. Przyprawy te dodają potrawie delikatnej ostrości i świeżości zarazem. Świetnie komponują się z rybą i beszamelem, pod którym makaron jest zapieczony. SKŁADNIKI / 2-4 PORCJE 170 g makaronu papardelle lub fetuccine 300 g różyczek kalafiora 1 puszka (160 g) tuńczyka(...)gotowania makaronu. Formę żaroodporną, z wysokim rantem, o średnicy około 23 cm smarujemy masłem. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni C, bez termoobiegu. 1/2 beszamelu i podzielonego na kawałki tuńczyka z puszki, dodajemy do miski z makaronem i kalafiorem. Delikatnie mieszamy i przekładamy do formy. Na wierzch wykładamy pozostały beszamel (w razie potrzeby, można rozcieńczyć pozostałą wodą z gotowania
cool and mintySkładniki: 500 g dowolnego makaronu 2 puszki tuńczyka w oleju (w kawałkach) sok z 1/2 cytryny 1 pęczek natki pietruszki sól, pieprz Sposób wykonania: Makaron gotujemy w osolonej wodzie al'dente, odcedzamy i wrzucamy do dużego garnka. Do makaronu dodajemy tuńczyka, około 5 łyżek oliwy z tuńczyka oraz sok z cytryny. Doprawiamy solą i pieprzem. Delikatnie podgrzewamy
Qchnia po prostuSałatka Nicejska – przepis Sałatka Nicejska to efektowna zdrowa i pożywna potrawa kuchni francuskiej, której głównymi składnikami są sałata rzymska, jaja, tuńczyk, pomidory i cebula, a wszystkie składniki skropione aromatycznym sosem winegret. Poniżej sprawdzony przepis na tą pyszną sałatkę. Sałatka Nicejska Składniki (na dwie porcje): 2 mini sałaty rzymskie 1 mała cebula czerwona 4 jajka 200g pomidorków koktajlowych około 20szt czarne(...)oliwki drylowane około 20szt 1 puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym Sos winegret: 4 łyżki oliwy z oliwek extra vergine 1 łyżeczka musztardy dijon 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka octu winnego Szczypta soli Szczypta świeżo zmielonego pieprzu ½ łyżeczki cukru Sałatka Nicejska Przygotowanie: Jaja gotujemy na twardo, obieramy ze skorupek i kroimy w ćwiartki. Cebulę obieramy, kroimy w krążki
Księga-SmakuSałatka jest naprawdę świetna! Proporcje są na małą porcję, więc jeśli macie zamiar przygotować ją na święta, to spokojnie można podwoić składniki. Składniki: 18 krakersów 3 jajka 1 puszka tuńczyka w osie własnym ok 6 łyżek majonezu biały pieprz sól szczypiorek Sposób wykonania: 1. Jajka ugotować na twardo. Ostudzone jajka podzielić na białka i żółtka. 2. Ser żółty zetrzeć(...)majonezu i wymieszać. 3. Białka zetrzeć na tarce jarzynowej. Wymieszać z 3 łyżkami majonezu i szczyptą soli (naprawdę odrobinkę lub można i sól pominąć, bo krakersy są słone). 4. Tuńczyka odsączyć z wody, dodać 4 łyżki oliwy z oliwek i wymieszać. 5. Na płaskim naczyniu ułożyć warstwowo: 6 krakersów, ser z majonezem, 6 krakersów, tuńczyka, 6 krakersów, białka z majonezem
Kuchnia domowa AniSKŁADNIKI 300 g makaronu typu muszle 300 g tuńczyka w oleju 200 g ricotty 50 g czarnych oliwek 40 g startego parmezanu 400 ml passaty pomidorowej 1 cebula 2 ząbki czosnku 3 gałązki tymianku oliwa z oliwek s ó l, pieprz **** INGREDIENTI 300 g di conchiglioni 300 g di tonno sott'olio 200 g di ricotta(...)passatę pomidorową oraz 3 gałązki tymianku; doprawiamy solą i pieprzem. Całość przykrywamy i dusimy ok. 10 minut, mieszając od czasu do czasu. Dodajemy drobno pokrojony tuńczyk, wcześniej odcedzony z nadmiaru oleju oraz ćwiartki oliwek. Kontynuujemy gotowanie ok. 5 minut. **** PREPARAZIONE Cuocete i conchiglioni in abbondante acqua bollente salata, scolateli e tenete da parte. Scaldate
La grande e la piccola cuocaSkładniki: 6 jajek 1 puszka tuńczyka w kawałkach (w sosie własnym) 4 ogórki kiszone 1 mała czerwona cebula 4 łyżki posiekane natki pietruszki 3 łyżki majonezu 3 łyżki jogurtu pieprz ziołowy sól Sposób wykonania: Jajka gotujemy na twardo. Tuńczyka odsączamy z sosu i rozdrabniamy widelcem. Jajka, ogórki i cebulę kroimy w drobną kostkę a następnie dodajemy do tuńczyka. Całość
Qchnia po prostumasz pomysłu na kolację? Polecam twarożek z tuńczykiem :) Taki posiłek odżywi Cię i nasyci po ciężkim dniu, a dodatkowo rozbudzi Twój zmysł smaku. SKŁADNIKI (składniki na 3 porcje): - tuńczyk w sosie własnym - 1 puszka (150g) - twaróg chudy - (150g) - serek wiejski - (100 g) - papryka czerwona - mała 1 szt. (90g) - pietruszka, liście - przyprawy: dodaj jakie lubisz :) Ja użyłam papryki ostrej(...)soli himalajskiej WYKONANIE: Pokroić drobno pietruszkę i paprykę w drobną kosteczkę. Twaróg rozgnieść widelcem, dodać odsączonego tuńczyka, serek wiejski, paprykę, pietruszkę i przyprawy. Wymieszać wszystko razem. Można zjeść sam, lub podawać z pieczywem. U mnie była to grahamka, dodatkowo zjadłam z ogórkiem kiszonym. Makro podane poniżej. całość: 449,2 kcal
Być w dobrej formie i tryskać pozytywną energią przez cały czasKolejna wersja faszerowanych pomidorów. Tym razem do środka trafiła sałatka z kuskusem i tuńczykiem. Takie pomidorki świetnie smakują z dodatkiem sosu czosnkowego. Można także do sałatki dodać majonez wtedy całośc jest bardzeij wyrazista w smaku. składniki: 8-9 pomidorów po ok 130-150 g 1/2 szklanki kuskusu 1 puszka tuńczyka w kawałkach w oleju 1 mała cebulka pół małej papryki(...)ściereczkę, wydrążoną stroną do dołu aby sok spływał. Kuskus przygotować według przepisu na opakowaniu, można zalać wodą lub bulionem. Cebulkę i paprykę drobno pokroić. Do wystudzonego kuskusu dodać osączonego tuńczyka, pokrojoną paprykę i cebulę, posiekaną natkę. Całość dokładnie wymieszać. Do smaku doprawić solą i pieprzem. Sałatką nadziać wydrążone pomidory, udekorować natka pietruszki. Można podawać od razu lub schłodzone. Polecam też
Monia miesza i gotujepochodzi właśnie z tego kraju. Jest to cienki makaron pszenno-żytni, doskonały zarówno do dań na ciepło jak i na zimno. U mnie w formie sałatki z tuńczykiem, rukolą i cukinią. Dodatkowo wszystko polane dressingiem na bazie sosu sojowego i posypane prażonym sezamem. Przepyszna i lekka sałatka, do której bardzo często powracam. Polecam wypróbować. Składniki(...)porcje): 80 g makaronu soba Puszka tuńczyka w sosie własnym Pół cukinii lub 1 mała 1/3 opakowania świeżej rukoli 3 łyżki sezamu Sos: 2 łyżki oliwy 1,5 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka octu balsamicznego Wykonanie: Sezam podprażyć na suchej patelni do lekkiego zarumienienia. Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu, odcedzić i przelać zimną wodą. Rukolę umyć i wsypać
Healthy food explorerFeta, tuńczyk, szczypiorek, cebulka i pyszne, słodziutki i mięsiste pomidorki. prostota w kuchni jest zawsze niezastąpiona. Uwielbiam dania, które można przygotować dosłownie z kilku składników.Takie faszerowane pomidorki to super propozycja na spotkanie, lunch czy po prostu kolację. Składniki: 3 duże mięsiste pomidory puszka tuńczyka w kawałkach, dobrze odsączonego z oleju łyżka posiekanego szczypiorku mała cebulka drobno posiekana pół opakowania(...)czarny łyżeczka skórki otartej z cytryny Przygotowanie: Od pomidorów odcinamy spód tak aby stał dość pewnie na talerzy i delikatnie wydrążamy środek, który przekładamy do miski. Dodajemy do niej tuńczyka, cebulkę, szczypiorek, skórkę cytrynową, pieprz oraz kruszymy fetę. Tak przygotowanym farszem nadziewamy każdy z pomidorków. Smacznego
Życie ze smakiemnauczyłem się, jak ugotować idealny ryż na charakterystycznej patelni zwanej paellerą . Jednak dzisiejsze danie będzie nieco uproszczone i jedynie inspirowane znaną potrawą. Szafranowy ryż z sezonowymi warzywami i grillowanym tuńczykiem, który dla Was przygotowałem to nowoczesna i świeża odsłona kuchni hiszpańskiej w lekkim wydaniu, którą przygotujecie w zaledwie 20 minut! Naprawdę! Sprawdźcie sami! PS. Zajrzyjcie koniecznie na Facebooka , gdzie wraz(...)marką Uncle Ben's przygotowaliśmy dla Was smakowity konkurs! ;) * SKŁADNIKI na 4 porcje 2 szklanki ryżu do risotto Uncle Ben’s 500 g świeżego tuńczyka 1 papryczka chili 2 pomidory malinowe 1 cukinia 250 g groszku cukrowego lub zielonej fasolki szparagowej 2 cebule czerwone 2 ząbki czosnku 1 limonka garść świeżej kolendry kilka nitek szafranu oliwa z oliwek gruboziarnista
Food Squarepomysłem na kolację lub też na spotkanie ze znajomymi/rodziną. Sałatki takie mają jeszcze jeden plus - robi się je bardzo szybko i praktycznie wszystko do nich pasuje. Tym razem tuńczyk jest na drugim planie. A żeby dodać koloru to odrobina papryki i kukurydzy nam zagrała. Składniki: szklanka suchego makaronu - u mnie mini kokardki mała puszka tuńczyka w sosie własnym(...)pieprz do smaku Przygotowanie: makaron gotujemy zgodnie z oznaczeniem na opakowaniu kalafiora blanszujemy i kroimy w mniejsze kawałki paprykę kroimy w kosteczkę do miski wsypujemy ugotowany makaron, odsączonego tuńczyka i kukurydzę oraz kalafiora i paprykę dodajemy majonez i doprawiamy do smaku - dokładnie mieszamy najlepiej smakuje jak na min godzinę wyląduje w lodówce :) należy uważać jak mamy towarzystwo czteronożne
Gotowanie z pasją