Sałatka z tuńczykiem i cukinią. I pomyśleć że jeszcze 3-4 lata temu nie przepadałem za cukinią a teraz robię sałatki z cukinią w roli głównej. Składniki: 2 nieduże cukinie puszka tuńczyka jajko - opcjonalnie 2 szt. papryczki peperoncini odrobina soli Przygotowanie : Obie cukinie wrzucam do wrzątku i gotuję ok 8 minut. ( z cukinii nie obcinać końcy(...)piła wody ). Po ugotowaniu i wystudzeniu kroję w pół plastry, dodaję do niej odsączonego tuńczyka i 2 skruszone papryczki peperoncini. Opcjonalnie można dodać jeszcze jajko. Doprawiam solą. Przed podaniem trzeba ją schłodzić przynajmniej 30 minut
Mechanik w kuchniSzybka, pyszna i lekka sałatka z tuńczykiem i kuskusem. Niewiele trzeba czasu jak i produktów aby ją przygotować. Jeżeli nie macie pomysłu na szybką kolację czy śniadanie, ten przepis jest dla Was. No i chyba tyle w temacie tej sałatki, bo nas nie trzeba było długo namawiać do jej wypróbowania;) Polecam;) Składniki: mieszanka sałat 2 opakowania tuńczyka w sosie(...)jogurtu pół szklanki kaszy kuskus 3 ząbki czosnku sól do smaku pieprz do smaku Wykonanie: Sałatę wymyć, osuszyć i porwać na mniejsze kawałki. Ogórki pokroić w drobną kostkę. Tuńczyka odsączyć z sosu i pokroić. Kaszę kuskus zalać wrzącą wodą, posolić i poczekać do czasu, aż wchłonie wodę. Czosnek przepuścić przez praskę. Wszystkie składniki razem wymieszać, dodać jogurt naturalny
Krakowskie smaki AniDziś przedstawiam sałatkę z tuńczykiem. To wersja najbardziej znana. Dla chrupkości dodałam seler naciowy, który idealnie pasuje do pozostałych składników. Składniki: 2 jajka ugotowane na twardo 1 puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym 1 łodyga selera naciowego 1 duży ogórek kiszony 1/2 szklanki ryżu 1/2 puszki kukurydzy konserwowej 2-3 łyżki majonezu sól, pieprz Ryż płuczemy i gotujemy(...)osolonej wodzie 20 minut. Jajka, seler naciowy, ogórek kiszony kroimy w kostkę i dodajemy do ryżu. Następnie dokładamy kukurydzę i tuńczyka. Na koniec dokładamy majonez i dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Smacznego
tojestpyszne.blogspot.comSkładniki: puszka tuńczyka w oleju 2 łodygi selera naciowego kilka suszonych pomidorów - Helcom łyżeczka musztardy chrzanowej - Kamis 2 jajka cebula sól, pieprz, tymianek kilka kropel soku z cytryny natka pietruszki Przygotowanie: Cebulę obrać i pokroić w drobniutką kostkę. Tuńczyka odsączyć z nadmiaru oleju i przełożyć do miseczki z cebulą. Selera umyć, obrać z nitek i pokroić w cieniutkie plasterki(...)Pomidory pokroić na drobniejsze kawałki, jajka ugotować na twardo. Przestudzone i obrane dodać do tuńczyka. Wszystko razem wymieszać, przyprawić solą, pieprzem, tymiankiem, łyżeczką musztardy. Skropić sokiem z cytryny, dodać posiekaną natkę. Podawać schłodzone............. Smacznego
Gaździnka warzyżarnach) oraz wodę. A ilość błonnika już po ugotowaniu wynosi 9,5 g/100 g, pamiętajmy, że dzienna dawka dla osoby dorosłej wynosi od 27g do 40g. Makaron razowy z tuńczykiem (dwie porcje) Składniki: 150 g makaronu Bartolini świderek (przed ugotowaniem); 200g fasolki szparagowej (mrożonej); puszka tuńczyka w sosie własnym; 5 sztuk suszonych pomidorów; cebula; kilka kropel soku z cytryny; tymianek(...)dodaję łyżkę oliwy oraz cebulę pokrojoną w półkrążki i lekko wszystko smażę. Zawsze robię tak, aby cebula była wyczuwalna, a nie całkowicie miękka. Następnie dodaję pomidorowe paseczki, tuńczyka, sok z cytryny (do smaku) i wszystkie przyprawy. Dosłownie jeszcze 5 minut podgrzewam i wrzucam na patelnię odcedzony makaron ( obowiązkowo al dente). Łączę składniki, chwilę pozostawiając "na ogniu
Życie na widelcupotrafi zjeść 3/4 porcji na jedno posiedzenie. Dlatego myślę, że najwyższa pora podzielić się tym przepisem także z Wami. :) Składniki (na 18 sztuk): na farsz: 40 dag tuńczyka w sosie własnym (3 małe puszki) 1,5 papryki czerwonej 2 cebule 3 jajka 25 dag przecieru pomidorowego 3 łyżki posiekanej pietruszki 1 łyżka oliwy sól, pieprz na ciasto: 3,5 szklanki(...)jajka szczypta soli + 1 jajko do posmarowania empanad Przygotowanie: Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu siekamy. Cebulę i pietruszkę także drobno siekamy, a paprykę kroimy na małe kawałki. Tuńczyka odcedzamy. Oliwę rozgrzewamy na patelni i smażymy na niej cebulę aż się zeszkli. Dodajemy paprykę, a po chwili tuńczyka. Po około 5 minutach dodajemy przecier, jajka i pietruszkę. Doprawiamy solą
Zakręcony WidelecSkładniki dla dwóch osób: 2 filety z tuńczyka pieprz cytrynowy Ptysie: 1/2 szklanka wody 50 g masła 1/2 szklanki mąki 2 jajka szczypta soli spory pęczek natki pietruszki Sos holendreski: 2 żółtka 50 g masła 1 łyżka soku z cytryny biały pieprz szczypta soli CZAS PRZYGOTOWANIA: ok. 50 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Najpierw przygotujemy ptysie, ponieważ robią się najdłużej(...)cytryny. Masło rozpuszczamy w garnuszku i nie przestając ubijania dodajemy stopniowo do jajecznej masy. Doprawiamy solą i pieprzem. 3. Mocno rozgrzewamy patelnię grillową, lekko wysmarowaną tłuszczem. Steki z tuńczyka myjemy i dokładnie osuszamy. Posypujemy pieprzem cytrynowym i smażymy ok. 4 minuty z każdej strony. 4. Na talerz wykładamy filet z tuńczyka, polewamy przygotowanym sosem i podajemy z ptysiami. Smacznego
My Culinary Artprzepis ze strony Akademia Kulinarna , który podbił moje serce :) Do dania idealnie pasują szparagi, niestety ciężko je teraz dostać :( Zapraszam do gotowania! Składniki dla 4 osób: 4 filety z tuńczyka pieprz cytrynowy 4 małe marchewki 8 plastrów cukinii 2 łyżki masła klarowanego Puree: 800 g ziemniaków 4 g wasabi 200 ml śmietanki 30% sól Sos teriyaki: 150 ml Sake(...)ugniatamy na gładkie puree z wasabi i śmietanką. 3. Plastry cukinii i marchewkę wrzucamy na 2 minuty do wrzątku, odcedzamy i podsmażamy na łyżce klarowanego masła. 4. Steki z tuńczyka posypujemy ze wszystkich stron pieprzem cytrynowym. Patelnię (najlepiej grillową) smarujemy kawałkiem masła klarowanego i mocno rozgrzewamy. Steki smażymy ok. 1-2 minuty z każdej strony. 5. Sos teryiaki podgrzewamy
My Culinary Artpizza smakowita wyszła składniki : 1/4 ciasta na pizze z tego przepisu ( 2 porcje) sos pomidorowy z tego przepisu (niewykorzystany sos można zamrozić ) puszka tuńczyka w oliwie kilka oliwek bez pestek, pokrojonych w krążki cebula pokrojona w piórka kilka ząbków czosnku pokrojonych w plasterki 2 opakowania mozzarelli po 125 g oliwa czosnek oregano ewentualnie 2 pieczarki(...)pokrojone w plasterki Przygotowanie: Piekarnik nagrzać do najwyższej temperatury. Tuńczyka odsączyć z oliwy. Placki pizzy ułożyć na folii aluminiowej skropionej oliwą , rozprowadzić łyżką sos pomidorowy, skropić oliwą , posypać oregano i położyć dodatki : porwaną na kawałki mozzarellę, cebulę , kawałki tuńczyka, nieco czosnku , oliwki i pieczarki. Wsunąć razem z folią do mocno nagrzanego piekarnika ( tym razem piekłam na blasze, na górnej
Stare Garytotalny. Ale jeszcze większym szokiem niż sam wyczyn, był dla mnie smak sałatki. Wszystko do siebie pasowało! I było pyszne. Od tamtej pory robimy tą sałatkę razem, czasami zamieniając tuńczyka na grillowaną pierś kurczaka. Przepis jest banalnie prosty i szybki, więc nawet bardzo zapracowani mogą znaleźć chwilkę na przyrządzenie tego smakołyku. Potrzebne nam: - makaron z zupki chińskiej - pół puszki(...)kukurydzy - 10 dag tartego, ostrego sera - pół słoika ogórków ze słodko-kwaśnej zalewy - pół cebuli - 2 puszki tuńczyka - majonez -sól i pieprz Przygotowanie: Makaron kruszymy do miski. Kukurydzę i pokrojone w drobną kostkę ogórki dodajemy razem z odrobiną zalewy, żeby makaron zmiękł. Mieszamy z tartym serem, pokrojoną w kostkę cebulą i tuńczykiem osączonym z oleju. Doprawiamy do smaku solą
W poszukiwaniu inspiracjiJajka faszerowane możemy zrobić jako przystawkę na imprezę lub ozdobić nimi świąteczny stół. Wielkanoc jest doskonałą okazją, aby przygotować jajka faszerowane pastą z tuńczyka i twarożku. Pięknie się prezentują i wyjątkowo smakują Składniki: 6 jajek 1 puszka tuńczyka 130 g twarogu 1 łyżka majonezu sól pieprz Przygotowanie: Jajka ugotować na twardo i ostudzić. Przekroić na pół (wzdłuż) i wyjąć żółtka(...)Tuńczyka odsączyć, dodać żółtka, twaróg, majonez i zmiksować na gładką masę. Doprawić solą i pieprzem i wypełnić połówki białek. Smacznego
Oryginalny smakmiędzy taką nowinką, a chlebem z supermarketu. Tak jak na śniadanie często wybieram owoce i owsiankę, na kolację obowiązkowo musi znaleźć się sałatka! Pod rękę wpadła mi zapomniana puszka tuńczyka i oto co wyczarowałam ;) Składniki dla 2 osób: 1 x puszka tuńczyka garść sałaty (w lodówce została nam tylko lodowa) 1 x pomidor 1/2 papryki 1/2 ogórka 1/2 opakowania sera(...)mrożone warzywa, zostawić ok. 5min od zagotowania, aby były chrupiące 2. Rozdzielić sałaty na talerze, dodać: pomidory, ogórki, paprykę, odcedzone warzywa, pokrojoną w kostkę fetę, jajka w ćwiartkach oraz tuńczyka 3. Delikatnie popieprzyć 4. Polać sosem Voilà! Pyszna i pożywna sałatka, idealnie nadająca się do lunchbox'u, na obiad czy kolację gotowa. Czy to nie wspaniale, że jest taka szybka
Kitchens AlphabetCheesecake with tuna and tomatoes. Składniki. Spód 20 dag krakersów 2 łyżki masła 1 łyżka oregano Warstwa z tuńczykiem 40 dag sera twarogowego 4 łyżki śmietany 30 dag tuńczyka w oleju z puszki sol, pieprz, sok z cytryny do smaku 4 łyżeczki żelatyny Warstwa pomidorowa 500 ml przecieru z pomidorów sól, pieprz, chilli , cynamon 5 łyżeczek żelatyny(...)Krakersy rozdrobnić blenderem ,dodać stopione masło i wszystko dobrze wymieszać. Wyłożyć na dno tortownicy 21cm,ubić łyżką i wyrównać. Mamy kruchy spód sernika. Do miski włożyć ser, śmietanę ,osączonego tuńczyka i przyprawy do smaku. Żelatynę rozpuścić w małej ilości gorącej ,przegotowanej wody, dodać 2 łyżki masy tuńczykowej, wymieszać i wlać do pozostałej masy, dobrze wymieszać. Wyłożyć na spód z krakersów
Kulinarny karnet Christopherajeśli chodzi o danie główne. Zapewne zapragnę podzielić się z wami kolejnymi prostymi, lecz nieco wyszukanymi recepturami na sałatki. Ta może początkowo niczym Was nie zaskakuje, bo jajo i tuńczyk to połączenie znane od lat - jednak pesto, które powstało na bazie prażonych płatków migdałów i ziaren słonecznika robi to całą robotę. Jestem pewna, że Wam zasmakuje! Sałatka z jajem poche(...)tuńczykiem i pesto migdałowo-słonecznikowym Składniki na dwie porcje: - 3 duże garści roszponki - 3 liście sałaty masłowej porwane na kawałki - 8 pomidorków cherry - puszka tuńczyka w zalewie własnej - 2 jaja w koszulce - kilka orzechów włoskich - garść kaparów Pesto migdałowo-słonecznikowe: - garść prażonych migdałów - garśc prażonych ziaren słonecznika - 150ml oliwy z oliwek extra virgine delicate - ząbek czosnku - łyżka
Sajkofanka smakujest idealne w sytuacjach kiedy mamy niewiele czasu na zrobienie obiadu. Zamiast kupować gotowych i niezdrowych dań warto poświęcić te parę minut, żeby przygotować kolejny zdrowy i smaczny obiad. Tuńczyk jest bogaty w białko, co jest jego dodatkowym atutem. SPAGHETTI Z TUŃCZYKIEM (składniki na 4 porcje) - makaron spaghetti pełnoziarnisty (400g) - 1 spora cebula - 3 ząbki czosnku - przecier pomidorowy - 2 puszki(...)tuńczyka w sosie własnym - oliwa z oliwek - łyżeczka masła - ser mozzarella (1 kulka) - sól, pieprz, oregano, bazylia Makaron zagotować z dodatkiem soli. Cebulkę pokroić w "pół-piórka" i zeszklić na oliwie i maśle, pod koniec dodać sól oraz ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę. Cebulka uzyska czosnkowy aromat. Następnie dodać do cebuli odsączonego tuńczyka, podsmażyć chwilę i wlać przecier pomidorowy
Zgrabne Gotowanie