kliknij tutaj ). Jednak ja tym razem wykorzystałam gotowe ptysie od Brześć . Ptysie wystarczyło tylko przekroić na pół i nadziewać pastą. Szybko i smacznie :) Składniki na pastę: * 2 puszki tuńczyka w sosie własnym * 2 jajka * 2 ogórki konserwowe * 1 łyżeczka chrzanu * 2 łyżki majonezu * sól i pieprz do smaku Dodatkowo gotowe ptysie Wykonanie: Tuńczyk odlać z zalewy, przełożyć
Zrób to smaczniepowszechnie dostępną w Polsce makrelą z Bałtyku) Rekin Merlin Miecznik Okoniowiec (tuna bigeye) Płytecznik (tilefish) Gardłosz atlantycki Dobry wybór (jedna porcja tygodniowo) Halibut Hiszpańska makrela Karp Lucjan Szczupak Troć Tuńczyk biały (,świeży, konserwowy) Żabnica Najlepszy wybór (2-3 porcje tygodniowo) Pstrąg to jedna z najpopularniejszych ryb w Polsce, Jak często można jeść tę rybę? 2-3 razy w tygodniu Anchovy(...)Barwena Dorsz Flądra Kalmary Krab Krewetki Langusta Łosoś Łupacz Okoń morski Okoń Ostryga Makrela atlantycka Mintaj Pstrąg Ryba maślana Sardyna Sieja Sola Sum Śledź Tilapia Tuńczyk (świeży, konserwowy) Od czego zależy zawartość rtęci Lista nie jest kompletna i generalnie należy traktować ją jako wskazówkę do świadomych zakupów i konsumpcji. Nie jest tak, że jedne gatunki ryb są bardziej podatne
Niedzielny kucharztarty. Zapraszam do oglądania i gotowania! A jeśli podoba Wam się tez zbiór przepisów zjedźcie na sam dół i oceńcie go za pomocą gwiazdki Będę zobowiązana Naleśniki z tuńczykiem Pieczone bataty z jogurtem i miętą Sałatka meksykańska z kurczakiem Papryczki padron – Pimientos de Padron fritos Naleśniki z szynką parmeńską Placki z ziemniaków i marchewki Hummus z pieczonym kalafiorem Pieczone nadziewane(...)bruschetta z gruszką i kozim serem małże w białym winie kanapka ze stekiem placki z gotowanych ziemniaków sałatka cezar hummus z soczewicą placuszki serowe z prażonymi jabłkami sałatka z tuńczykiem podstawowy przepis na szakszukę (shakshukę) TARTA Z CUKINIĄ GNOCCHI Z POMIDORKAMI SAŁATKA Z PIECZONYMI BURACZKAMI OMLET Z BIAŁEK Z SZYNKĄ PARMEŃSKĄ SAŁATKA Z WĘDZONYM KURCZAKIEM DORSZ Z WARZYWAMI W PAPILOTACH
nietylkopasta.plDobrze widzicie i jak skosztujecie będziecie chcieli więcej. Eksperyment powodzeniem zakończył się. Składniki: 1 młoda kapusta 1,5 szklanki ryżu 250 g tuńczyka w oleju 1 pęczek natki pietruszki 1 mała puszka kukurydzy sól, pieprz Przygotowanie: Kapustę sparzamy. Liście odkładamy, studzimy, usuwamy zgrubiale części. Ryż gotujemy 10 minut w osolonym wrzątku. Odcedzamy, mieszamy z tuńczykiem z zalewą, posiekaną natką
R'n'G KitchenSałatka w kilka minut. Pyszna, sycąca na kilka godzin. 2 garście rukoli jajko ugotowane na twardo tuńczyk w oliwie pieczona papryka czarne oliwki zielona fasolka szparagowa kilka cząstek cytryny Fasolkę obgotować 5 minut. Paprykę pokroić w paski (miałam ze słoika), jajko obrać ze skorupek przepołowić. Wszystkie składniki ułożyć na talerzu, skropić sokiem z cytryny i polać oliwą z pod tuńczyka
AZgotuj!Młody Bób sprawdził się jako dodatek do tej przesmacznej pasty. Składniki: 2 jajka 200 g bobu 1 puszka tuńczyka w oleju 2 łyżki majonezu (pełne) sól, pieprz Przygotowanie: Bób gotujemy w osolonym wrzątku przez około 10 minut. Studzimy i obieramy. Jajka gotujemy na twardo. Bób, jajka, tuńczyk (wraz z olejem), majonez blendujemy na gładko. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem
R'n'G KitchenBłyskawiczny makaron z suszonymi pomidorami to pyszna propozycja na szybki obiad, który można przygotować w kilkanaście minut. Makaron bardzo aromatyczny z wyczuwalną nutką ziół i przypraw
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!podane na domowej picie, którą zrobiłam z ciasta na pierogi :) Danie niezwykle lekkie, świeże, właściwie definicja wiosny. Składniki (na 2 porcje): 100 g surowego lub marynowanego filetu z tuńczyka 1/2 awokado 10-15 pomidorków koktajlowych garść natki pietruszki, kolendry i mięty sok z jednej całej limonki łyżka musztardy francuskiej łyżka miodu szczypta(...)soli i pieprzu Na pitę: 200 g mąki pszennej 70 ml ciepłej wody sól jedno żółtko 20 g masła Pokrój tuńczyka i awokado w kostkę. Wymieszaj w misce. Małe pomidorki pokrój na ćwiartki i dodaj do składników. Zioła posiekaj bardzo drobno. Dodaj przyprawy oraz płynny miód, musztardę i sok z limonki. Wymieszaj składniki i odstaw
Mango Papajajuż zaczął działać, teraz będę nadrabiać zaległości. Dziś zaczynam od szybkiej przekąski, propozycji na kolację, śniadanie, jak kto woli. Zrobiłam takie poduszeczki z ciasta francuskiego z sałatka soczewica z tuńczykiem od Dega . U nas te poduszeczki były na drugie śniadanie. Polecam i miłego dnia Wam życzę :-) Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 2 opakowania po 125 g sałatki z soczewicą(...)tuńczykiem Dega 1 jajko 1. Ciasto francuskie w pionie kroimy na 4-5 pasków. Każdy pasek na 5-6 prostokątów. Na połowę jednego dajemy łyżeczka sałatki, składamy i widelcem zgniatamy rogi. 2. Poduszeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem, jajko roztrzepujemy widelcem i pędzelkiem smarujemy wierzch poduszek. 3. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni i pieczemy nasze poduszki około
kruche babeczkiSałatka z tortellini i ananasem to bardzo szybki pomysł na sałatkę idealną na kolację albo lunch do pracy. Możecie użyć tortellini z dowolnym nadzieniem. Ja wykorzystałem
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!bakłażana 400 ml pasaty pomidorowej szczypta soli, oregano, majeranku, pieprzu i cukru oliwa do smażenia Nadzienie do muszli: 200 g sera ricotta 50 g wędzonego tuńczyka garść szpinaku ząbek czosnku oliwa do smażenia sól, pieprz 100 g sera mozzarella natka pietruszki Dodatkowo: 50 sztuk makaronu w kształcie dużych muszli(...)się nie posklejał. Przygotuj nadzienie do muszelek. Na oliwie podsmaż posiekany drobno czosnek oraz szpinak. Wystudź, a następnie wymieszaj podduszone składniki z serem ricotta, pokrojonym bardzo drobno tuńczykiem oraz natką pietruszki, dodaj ser mozzarella i całość dopraw solą oraz pieprzem. Takie nadzienie włóż do muszelek. Na dno naczynia żaroodpornego wyłóż sos pomidorowy, na nim układaj nadziane muszelki. Wierzch
Mango PapajaZnakomity zamiennik wędlin na kanapkach. Można przechowywać do 2 dni w lodówce. Wędzoną makrelę z powodzeniem można zastąpić inną wędzoną rybą, np. pstrągiem. Można także użyć odsączonego z zalewy tuńczyka z puszki lub ze słoiczka. Zamiast twarożku sprawdzi się miękkie masło, które odpowiednio wcześnie należy wyjąć z lodówki i zostawić na blacie do ocieplenia. SKŁADNIKI / 4 PORCJE 250 g makreli(...)wędzonej (waga przed oczyszczeniem) lub tuńczyka z puszki 100- 150 g kremowego twarożku, np. Almette, Philadelphia lub 75 g miękkiego masła 2-3 fileciki anchovies 1 ząbek czosnku sól, świeżo zmielony czarny pieprz DODATKOWO: czerwony pieprz, świeża kolendra WYKONANIE Makrelę oczyszczamy z ości i skóry. Przekładamy do pojemnika rozdrabniacza. Dodajemy twarożek lub miękkie masło, fileciki Anchois oraz
cool and mintyrobiłam żadnej sałatki z majonezem, więc pora na szybką tuńczykową propozycję. Z dodatkiem fasoli i chilli z pewnością posmakuje osobom lubiącym kuchnię w stylu meksykańskim. Składniki -1 puszka tuńczyka w sosie własnym -1 puszka kukurydzy -1 cebula -1 papryczka chili -1 papryka czerwona -3 ogórki konserwowe -3 jajka -1 puszka fasoli pinto lub czerwonej -2 łyżki majonezu -2 łyżki(...)jogurtu greckiego -1 łyżka musztardy -słodka i ostra papryka -sól, pieprz Przygotowanie Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać i pokroić. Tuńczyka, fasolę i kukurydzę odsączyć z zalewy. Papryki, cebulę, ogórki pokroić w drobną kostkę. Wszystkie składniki umieścić w misce. Przygotować sos - majonez, jogurt i musztardę wymieszać, doprawić paprykami, solą i przeprzem. Dodać do sałatki. Całość dokładnie wymieszać i schłodzić
Zielona Kuchniapasta z bobu Pesto z kolendry Pasta z bobu z białym serem Pasta łososiowa z kaparami Guacamole, pasta z awokado Pasta z łososia Hummus, pasta z cieciorki Pasta z tuńczyka Pasta z tuńczykiem i oliwkami Mutabal, pasta z bakłażana Pasta z bobu z miętą Pasta kanapkowa z ciecierzycą i kaszą jaglaną Pasta z bobu Pasta rybna w wersji light
Kulinarne przygody Gatity