mielonego pieprzu czarnego, 1 płaska łyżeczka suszonej bazylii, 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki, ½ płaska łyżeczka papryki wędzonej, pozostałe składniki (niewielkie ilości): ok. 150 g świeżo tartego sera żółtego mozzarella, tuńczyk w sosie własnym, oliwki zielone, szalotka, suszone pomidory z zalewy, pieczona lub gotowana pierś z kurczaka, kapary, garść świeżego szpinaku, świeże listki bazylii, świeży tymianek. Przygotowanie: sos do pizzy: Czosnek(...)pizzę będzie rozwałkowane. Ciasto na pizzę przekładamy na blachę podsypaną mąką i dodajemy składniki. Trzy smaki EWA: E – sos, ser, kapary, kawałki kurczaka. W – sos, ser, oliwki, kawałki tuńczyka, A – sos, ser, szalotka w plasterkach, pomidory suszone w paski pokrojone. Rada: kolejność: na przygotowane ciasto nakładamy przygotowany sos, posypujemy serem i dodajemy pozostałe składniki, w dowolnych proporcjach, kto jak lubi
Moniki SmakołykiSkładniki: • 100 g mąki pszennej • 2 jaja • 100 g mleka • 2 łyżki otrębów pszennych • 80 g pokrojonego w plastry sera mimolette • 100 g szpinaku świeżego • 80 g tuńczyka z puszki • 1 ząbek czosnku • 1 filecik anchois • olej słonecznikowy • pieprz Przygotowanie: Z mąki, jaj, mleka i oleju przygotowujemy ciasto naleśnikowe z odrobiną wody. Smażymy naleśniki, na patelni posmarowanej uprzednio papierowym ręcznikiem(...)odrobiną oleju. umyty szpinak przesmażamy z czosnkiem na oleju. W naleśniki układamy przesmażony szpinak i ser mimolette oraz tuńczyka z posiekanym anchois. Wkładamy jeszcze raz na patelnie i dusimy pod przykryciem ok. 1 minutę aż ser się rozpuści.Naleśniki podajemy z sosem jogurtowo-szczypiorkowym udekorowane pomidorkami koktajlowymi
KUCHNIA POLSKAsałat Eisberg 4 filety z kurczaka Tapioka od Koala Poland 200ml maślanki OSM Krasnystaw sok z 1/2 cytryny 2 łyżeczki oregano 600g jogurtu OSM Krasnystaw słoiczek anhois 1 puszka tuńczyka 3 ząbki czosnku 100g parmezanu 100g oliwy z oliwek 250g czarnych oliwek 100g startego parmezanu 1 bagietka Sposób przygotowania: Kurczaka pokroić na mniejsze kawałki, zalać maślanką, sokiem z cytryny, doprawić(...)oregano i solą. Marynujemy i smażymy na złoto. Jogurt blendujemy z anchois, tuńczykiem, czosnkiem, oliwą, tapioką i parmezanem na gęsty sos. Wykładamy porcję sałaty, polewamy sosem, układamy kurczaka, oliwki, posypujemy parmezanem i podajemy z grzankami z bagietki. Omlet z tapioki Koala Poland z jajkiem i zieloną sałatą Eisberg Składnik: 5 saszetek Tapioka Koala ( 1 saszetka- 1 omlet) 15 jajek 100g
Słodkie okruszkiTym razem na śniadanie będzie kanapka z mozzarellą i całym mnóstwem smacznych i zdrowych dodatków. Całość smaku podkreśli delikatny w smaku sos chrzanowy… Składniki i
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Jeśli poszukujecie błyskawicznej przystawki, albo macie ochotę urozmaicić swoją kolację to polecam Wam jajka faszerowane rukolą . To połączenie delikatnego smaku jajek z odrobiną ostrości, którą nadaje
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!sałatkę z marynowanymi grzybkami. Sałatka jest bardzo smaczna i prosta w przygotowaniu, możemy ją podać z pieczywem. Polecam wypróbować przepis, bo naprawdę warto. Do przygotowania sałatki będziemy potrzebowali: puszka tuńczyka duże kawałki w oleju lub wodzie puszka 400 g kukurydzy konserwowej około 150 g grzybów marynowanych – leśnych lub pieczarek 2 łyżki majonezu około 100 g ogórków konserwowych 4 jajka ugotowane(...)marynowanymi grzybkami Przygotowanie: Ugotowane i wystudzone jajka kroję na mniejsze kawałki. Ogórki kroję w drobną kostkę, odsączone grzyby również kroję na mniejsze kawałki. Do pokrojonych składników dodaję odsączonego tuńczyka, kukurydzę, doprawiam solą, pieprzem, dodaję majonez i dokładnie mieszam. Sprawdzam smak i jeżeli trzeba to doprawiam. Pyszna sałatka z grzybkami jest gotowa, można podawać. Życzę smacznego. Pozdrawiam Babcia Ewa (adsbygoogle = window.adsbygoogle
Uwaga Babcia Gotujekurczakiem, selerem naciowym i winogronami Przekąski Pasta z bobu z białym serem Pasta łososiowa z kaparami Guacamole, pasta z awokado Pasta z łososia Wrapy z szynką Pasta z tuńczykiem i oliwkami Zimne nóżki Smalec do chleba Pate z wątróbki z dzika Jajka faszerowane pastą łososiową Pasztet z dzika Masło czosnkowo-ziołowe Pasztet mięsny Pasta rybna w wersji light Twarożek zwany(...)bryndzą Pasta twarożkowa z pstrągiem Pate z drobiowych wątróbek Pasta z tuńczykiem Pasta łososiowa Rybna pasta twarożkowa Domowy majonez w słoiku Sos tatarski Wraps z kurczakiem Wytrawne wypieki Tarta z dynią i szpinakiem Serowe ciasteczka z pastą łososiową Domowe krakersy z czarnuszką Serowe ciasteczka wytrawne Zakręcone bułeczki ze szpinakiem Drożdżowe bułeczki z szynką Serowe słone paluszki z kminkiem Pieczone pierożki
Kulinarne przygody GatityCiepłe kanapki zimą to idealny początek dnia. Dziś przygotowałam je z tuńczykiem w sosie własnym, awokado i pieczona papryką. Paprykę można upiec samemu w piekarniku i potem obrać ze skórki albo tak jak ja, nie miałam czasu więc wyjęłam ją ze słoika i gotowe. Zapraszam na pyszne śniadanie. Kanapki z tuńczykiem, awokado i pieczoną papryką. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniejuż ponad połowę przepisów z cyklu Boże Narodzenie 2018 Wam pokazaliśmy. Przed nami jeszcze tylko sandacz w papilotach i pieczone pierogi ze szpinakiem. No i tytułowa sałatka z tuńczykiem, oczywiście. Taka sałatka być może nie jest polską tradycyjną potrawą. Ale pomyśleliśmy, że warto czasami nieco odejść od tradycji, chociażby po to, żeby urozmaicić ten świąteczny stół. Zresztą skoro tradycyjnie(...)stole zawsze znajduje się jakaś sałatka, zawsze jest jakaś ryba, to i sałatka z tuńczykiem nie będzie jakimś dużym faux pas. Jako, że w tradycji chrześcijańskiej ryba nie jest uważana za mięso, taka sałatka będzie idealna na Wigilię. A skoro już o Wigilii mowa, to warto żebyście poznali kilka ciekawostek o tym dniu. »»» CZYTAJ DALEJ
Marder&Marder ManufactureSkładniki: 6 jajek ugotowanych na twardo 1 puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym 1 łyżka majonezu odrobina koperku sól pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Jajka ugotować na twardo (około 6 minut), brać, opłukać i przeciąć na pół. Żółtka oddzielić od białek. Do miseczki dodać żółtka, odsączonego tuńczyka, majonez, drobno posiekany koperek i przyprawić solą i pieprzem. Dobrze wymieszać
ŻarłoczekPostanowiliśmy lekko podrasować tradycję. Wyszło bardzo smacznie i co ważniejsze, szybko. Składniki 4 ziemniaki 2 marchewki 1 pietruszka 1 mały seler korzeniowy 2 jajka 1 puszka tuńczyka w sosie własnym (80 g) 1 puszka ciecierzycy 1 puszka (mała) fasoli czerwonej 1 czerwona cebula 1 strąk marynowanej pieczonej papryki 3 ogórki konserwowe 4 łyżki majonezu 2 łyżki musztardy sarepskiej sól, pieprz(...)Jajka gotujemy na twardo, kroimy w kostkę. Ciecierzycę i fasolę osączamy z zalewy. Cebulę siekamy. Korniszony i paprykę kroimy w kostkę. Wszystkie składniki przekładamy do większej miski razem z tuńczykiem (z zalewą), majonezem i musztardą. Mieszamy i doprawiamy solą oraz pieprzem. Przekładamy do lodówki
R'n'G Kitchenpracy na drugie śniadanie. Ja jadłem go z majonezem i ketchupem ;) ale można do niego zastosować jakiś ulubiony sosik pomidorowy albo czosnkowy. Składniki: - 100g kaszy jaglanej - 2 puszki tuńczyka - 2 jajka - 1 średnia cukinia - 1 marchew - 1 cebula - pół czerwonej papryki - sól, pieprz, czosnek granulowany +u mnie ugotowane warzywa z rosołu pokrojone w kostkę (marchew, pietruszka, seler) Kaszę gotujemy(...)cukinię ścieramy na drobnej tarce, cebulę i paprykę kroimy w drobną kosteczkę - wszystko przesmażamy kilka minut na patelni w celu połączenia składników Do dużej miski wrzucamy ugotowaną kaszę, tuńczyka odsączonego z zalewy, jajka, przesmażone warzywa (u mnie dodatkowo ugotowane warzywa z rosołu pokrojone w kosteczkę) Wszystko dokładnie mieszamy i doprawiamy solą, pieprzem oraz czosnkiem granulowanym Formę do pieczenia
Smacznie Pysznie KalorycznieDania ze szpinaku nie cieszą się dużym zainteresowaniem, często kojarzone są przez dzieci ale i dorosłych jako zieloną maź, która nie ma smaku. Nic nie smakuje
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!