połączenie. Przepis znalazłam w gazecie gdy córeczka robiła porządki w gazetach z przepisami. Składniki: - 1 opakowanie okrągłych biszkoptów - 2 budynie śmietankowe bez cukru - 650 ml mleka - 2 galaretki truskawkowe - 200 g masła - 330 ml mleka skondensowanego - 500 ml wody - 2 galaretki cytrynowe - mleczka czekolada Przygotowanie: W jednej szklance mleka rozrabiamy budynie, pozostałą część mleka gotujemy. Po zagotowaniu wlewamy(...)rozmieszany budyń w mleku cały czas mieszając do zgęstnienia. Przygotowany budyń zdejmujemy z ognia i wsypujemy do niego galaretki truskawkowe. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wykładamy dokładnie biszkoptami. Masło ucieramy na puch i dodajemy do niego porcjami budyń. Całość przekładamy na biszkopty, wyrównujemy i na wierzch układamy kolejną warstwę biszkoptów. Wstawiamy do lodówki
Kulinarne życieDzisiaj zapraszam na słodki deser śmietankowo- truskawkowy z nasionami chia. Jest to wariacja na temat panna cotty. Deser jest pyszny. Można śmiało powiedzieć- niebo w buzi. W okresie jesienno- zimowym do takich deserów wykorzystuję truskawki mrożone. Ich smak i zapach jest dokładnie taki sam, jak smak i zapach świeżych truskawek. Latem truskawki miksuję z cukrem, wkładam(...)jeśli owoce mają bardzo niską temperaturę, mieszamy je z żelatyną dopiero, gdy pierwsza warstwa jest już ścięta. Gdy warstwa śmietankowa zaczyna gęstnieć, delikatnie wylewamy na nią masę truskawkową i całość ponownie wkładamy do lodówki. Gdy warstwa owocowa zacznie się ścinać, wylewamy warstwę z nasionami chia, a na końcu warstwę śmietankową. Deser podajemy dopiero, gdy się całkowicie zetnie
Smak mojego domupłatki jaglane na mleku ryżowo-migdałowym z domowym dżemem truskawkowym i sosem z masła z nerkowców ~ Jak nie płatki owsiane - to jaglane, czyli moje drugie ulubione <3 A do tego domowy dżem truskawkowy, który również uwielbiam i jako uwieńczenie całości - masło nerkowcowe Primavika w postaci kremowego sosu...Bosko :) Oceny wystawione, do ferii jeszcze prawie miesiąc, już zaczynam pracować
breakfast of dreamswpadłem na pomysł, aby połączyć ze sobą – mogłoby się wydawać – całkiem niepasujące do siebie smaki. Skoro doskonale sprawdził się ser pleśniowy, to może dodać do niego sos truskawkowy? Hmm… Wiadomo, że mięso i owoce doskonale do siebie pasują. A to połączenia, w mojej opinii, jest po prostu dla siebie stworzone. Spróbujcie, a przekonacie się, że będzie(...)posypujemy odrobiną sera pleśniowego i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, aż ser się roztopi. Spód podgrillowanej bułki smarujemy sosem hamburgerowym. Kładziemy kotleta i polewamy go odrobiną sosu truskawkowego. Na sos kładziemy chrupiący boczek i przykrywamy kiełkami. Całość zakrywamy wierzchnią częścią bułki posmarowaną sosem hamburgerowym. Moja późniejsza wersja zawierała również grillowane pieczarki i odrobinę sałaty lodowej. Podobno im bardziej
Jacob TastesPierniczkowy koktajl z egzotycznymi owocami Grzane wino z bakaliami Koktajl ananasowo - bananowy Koktajl bananowy z kiwi Koktajl bananowo-brzoskwiniow y Owsianka na mleku z bananem i malinami Sorbet bananowo-truskawkowy z owocowym crunchy Truskawkowy koktajl z bananem i miodem Koktajl ananasowy z płatkami owsianymi Sałatka ze szpinaku z cieciorką, granatem i ricottą z chia Sałatka z rukoli, z gruszką, figami
Moja smaczna kuchniaświeżych drożdży 75g masła 200ml mleka 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka mąki pszennej CIASTO: 500g mąki pszennej 100g cukru 1 jajko ¼ łyżeczki soli NADZIENIE: 1 słoiczek domowego dżemu truskawkowego [300ml] – musi być gęsty i dobrze odparowany z wody KRUSZONKA: 100g mąki pszennej 50g miękkiego masła 75g cukru w tym 2 łyżki domowego cukru waniliowego – przepis do podejrzenia(...)chwilę jeszcze powyrabiać. Podzielić na 9 równych części, z każdej uformować kulę, następnie rozwałkować na okrągły placek. Na środek każdego placka nałożyć 1-2 czubate łyżeczki dżemu truskawkowego – musi być gęsty, dobrze odparowany z wody . Dokładnie zlepić, by nadzienie się nie wydostało. Tak przygotowane bułeczki układać w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia – układać zlepieniem do dołu, jedna obok drugiej
Grunt to przepis!serwowania przekąsek i deserów. Te przygotowałam z myślą o mojej córce i jej koleżankach :) SKŁADNIKI: na 10 małych słoiczków 2 galaretki o różnych smakach (u mnie cytrynowa i truskawkowa) 2 serki homogenizowane (u mnie cytrynowo-ciasteczkowy i owoce leśne) 250 ml śmietanki 30 % 1 łyżka cukru pudru 125 g serka mascarpone 1/2 szkl owoców leśnych (mogą być mrożone) kawałek piernika(...)zrobić: Każdą z galaretek rozpuścić w szklance ciepłej wody. Odstawić do przestudzenia. Każdy serek wymieszać z połową rozpuszczonej galaretki, u mnie cytrynowa galaretka powędrowała do cytrynowego serka, a truskawkowa do serka owoce leśne. Wszystko pozostawić do lekkiego stężenia. Na dno 5 słoiczków wyłożyć owoce, a na pozostałe 5 pokruszony piernik. Owoce zalać warstwą tężejącej galaretki, a na piernik wyłożyć warstwę
Kuchnia w opałachwykorzystałam truskawki. Połączenie z delikatną kaszą manną smakuje naprawdę dobrze. Składniki na 2 pucharki: Warstwa biała: 4 łyżki kaszy manny błyskawicznej KUPIEC 300ml mleka 1 łyżeczka cukru waniliowego Warstwa truskawkowa: 200g truskawek 1 łyżka cukru 1 duże jajko 5 listków mięty 50g masła Do gorącego mleka dodajemy kaszę i gotujemy 3 minuty. Słodzimy do smaku i odstawiamy. Truskawki blendujemy(...)cukrem i miętą. Podgrzewamy na wolnym ogniu i dodajemy masło. Łączymy przy pomocy trzepaczki. Gdy uzyskamy gładką masę, dodajemy roztrzepane jajko i energicznie mieszamy. Gdy po paru minutach truskawkowy curd zgęstnieje, zdejmujemy go z ognia. Przekładamy obie masy do pucharków według uznania- ja ułożyłam je warstwami. Deser smakuje dobrze na ciepło i na zimno
Wrzosowa Polanamałym kopczykiem) 1/3 szklanki wody 2 łyżki cukru (można zrezygnować z cukru, ale będzie mocniej czuć kwaśny smak wiśni) Masa śmietankowa: 1 galaretka wiśniowa w proszku 2 łyżki galaretki truskawkowej w proszku 500g śmietanki kremówki 30% lub 36% 1-2 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki cukru wanilinowego Do nasączenia: 1/3 szklanki wiśniówki 1/3 szklanki wody Dodatkowo: cukier puder i kakao(...)Piec w temperaturze 160oC na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180oC) przez około 30-35 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. 10. Galaretkę wiśniową i truskawkową rozpuścić w 3/4 szklanki gorącej wody. Odstawić do całkowitego ostygnięcia. Krem: 11. Kawę rozpuszczalną zalać 1 łyżką gorącej wody i wymieszać. Odstawić do ostygnięcia. 12. Masło utrzeć z cukrem pudrem
Mała Cukierenkanaturalny sok truskawkowy, wytworzony z truskawek użytych do dżemu - patrz dżem truskawkowy
Kubki smakułyżka wody, ponadto: 500 gram marmolady twardej np. wieloowocowej, 3 białka, 150 g cukru pudru, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 40 g Delecta Decorada Maczek smak mango lub smak truskawkowy. Przygotowanie: Ciasto: Z wszystkich składników zagniatamy gładkie ciasto, owijamy folią i wkładamy do lodówki na ok. 1 godz. Następnie rozwałkowujemy, wyklejamy ciastem formę na tarte, nakłuwamy widelcem i pieczemy(...)marmoladę i ją rozprowadzamy po całej powierzchni. Białka ubijamy na sztywno, powoli dodając cukier puder. Na sam koniec oprószamy mąką, dodajemy 30 g Decorada Maczek smak mango lub smak truskawkowy i mieszamy. Przelewamy ją na wierzch marmolady i wkładamy do piekarnika. Pierwsze 10 min. pieczemy w 160°C, następnie skręcamy temp. do 130°C i tak pieczemy przez
Moniki SmakołykiSKŁADNIKI 540 ml mleka skondensowanego słodzonego 2 galaretki owocowe, - kolory np. truskawkowa i agrestowa (w moim przypadku) 500 ml przegotowanej, gorącej wody owoce np. mandarynki, kiwi i maliny dodatkowo: konfitura truskawkowa nisko słodzona i kolorowy maczek o smaku owocowym DELECTA tutti frutti PRZYGOTOWANIE Dwie galaretki (zieloną i czerwoną) rozpuścić w 250 ml gorącej wody i przestudzić. Do naczynia wlać
ClauditteMissCookingpieczenia Delecta 2 op. przyprawy do piernika 1 łyżka kakao Lukier: 2 białka ok 4 szkl cukru pudru lub więcej Kolorowe posypki i cukierki do dekoracji Delecta: -maczek truskawkowy -maczek mango -maczek tutti frutti -kuleczki zbożowe w różowej skorupce 1/2 tabl. mlecznej czekolady kilka kolorowych landrynek na okienka Ciasto: W rondelku rozpuścić miód, cukier, margarynę, kakao i przyprawę do piernika(...)ściany są już stabilne, przyklejamy dach. Domek zostawiamy do wyschnięcia. Również choinkę udekorowałam kolorowym maczkiem tutti frutti Delecty oraz różowymi kuleczkami. Czekoladę rozpuszczamy, malujemy dach i posypujemy truskawkowym maczkiem Delecty. Następnie wykańczamy domek lukrem, tworząc sople oraz śnieg wokół domku. Przyklejam choinkę i reniferka. Całość można posypać cukrem pudrem
Smakołyki Asikorzystać z pysznych, aromatycznych i pełnych smaku syropów owocowych Paola. Nie zawierają sztucznych składników ani konserwantów. Jest w czym wybierać –można je kupić w wielu różnych smakach: wiśniowym, malinowym, truskawkowym, porzeczkowym, brzoskwiniowym, gruszkowym, pomarańczowym, cytrynowym. Są też syropy Paola o smaku rzadziej spotykanych owoców: czarnego bzu, pigwy, dzikiej róży, żurawiny, a także syropy z ziołami. Dzięki nim można odmienić dobrze(...)bakalii i posłodzisz kilkoma kroplami syropu o ulubionym przez twoje dziecko smaku. Do kaszki manny na mleku bardzo dobrze pasuje ciemnoczerwony, aromatyczny syrop malinowy czy różowoczerwony słodki syrop truskawkowy. Ale może dla odmiany spróbujesz polać ją syropem o kwaskowym smaku pigwy czy cierpkawym smaku żurawiny? Zdrowa i polecana kasza jaglana może zasmakować twoim dzieciom, jeśli dodasz do niej trochę twarożku
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaCiekawy smak :) Klasyczny biszkopt z orzeźwiającym aromatem bazylii zaskoczy nie jednego smakosza. Dla podkręcenia smaku dodałam dżem truskawkowy i to był strzał w dziesiątkę :) Zapraszam! Rolada z masą bazyliową. Składniki: rolada: 5 jajek 100 g mąki 1 00 g cukru pudru (plus 4 dodatkowe łyżki) masa: mały pęczek bazylii 1 serek mascarpone (250g) 200ml śmietanki kremówki 1 łyżka(...)cukru pudru 3 łyżki dżemu truskawkowego Przygotowanie: Upiec roladę wg przepisu. Śmietankę wymieszać z cukrem pudrem. Ubić mikserem. Bazylię drobno posiekać. Dodać do niej mascarpone.Zblenderować. Wymieszać delikatnie obie masy. Smarujemy roladę dżemem. (cienka warstwa) Rozsmarować na przestudzonej roladzie. Zawinąć. Wstawić do lodówki na minimum 1 godzinę. Gotowe
Tagebuch po polsku