dowolnie modyfikować smakowo poprzez użycie różnokolorowych galaretek oraz ulubionych owoców. składniki na tortownicę 23 cm 12 okrągłych biszkoptów 300 g malin 1 galaretka agrestowa lub cytrynowa 1 galaretka truskawkowa 400 g mleka zagęszczonego niesłodzonego przepis Na dnie tortownicy wyłożonej folią aluminiową układamy biszkopty. Galaretkę agrestową rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu zmniejszając ilość gorącej wody o połowę, dokładnie studzimy(...)dodajemy lekko stężałą ale jeszcze lejącą się galaretkę i całość dokładnie łączymy, a następnie wlewamy na biszkopty. Tortownicę z pierwszą warstwą masy wstawiamy do lodówki aby stężała. Następnie galaretkę truskawkową rozpuszczamy według przepisy na opakowaniu zmniejszając ilość wody o połowę, dokładnie studzimy i wstawiamy do lodówki. Do miski wlewamy pozostałe mleko zagęszczone, miksujemy je do momentu aż podwoi swoją objętość
Smakowite Daniacukru odrobina olejku waniliowego lub śmietankowego mąka - ile zabierze ciasto (u mnie zazwyczaj 1-1,5 szklanki w zależności od suchości mąki) Nadzienie: ulubiony serek - u mnie homogenizowany frużelina truskawkowa Sposób wykonania: 1. Składniki na naleśniki miksujemy, dodajemy tyle mąki by ciasto miało odpowiednią gęstość, ma spływać z łyżki i jednocześnie pokrywać jej powierzchnię. Smażymy naleśniki. 2. Naleśniki smarujemy serkiem(...)odrobiną frużeliny truskawkowej. Składamy na kopertę, nakładamy kleksa frużeliny i zajadamy :) Smacznego
Kuchnia domowa AniPrzepyszne lody z pieczonych truskawek, z dodatkiem octu balsamicznego, którego w ogóle nie czuć, podkreśla tylko smak owoców. To jedne ze smaczniejszych lodów truskawkowych jakie miałam okazję jeść. Można je nawet nazwać luksusowymi, podobnie jak produkty dostępne na stronie http://ardeko24.pl/ . Firma zajmująca się aranżacją wnętrz. Doskonały wybór zapewnia bogaty asortyment sklepu, znajdziecie tam elementy dekoracyjne na okna, ściany, podłogi(...)puree. Schłodzić w lodówce przez 2-3 godziny. Po tym czasie kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier puder. Ubitą kremówkę delikatnie połączyć ze schłodzonym puree truskawkowym. Masę przełożyć do pojemnika, przykryć folią spożywczą, zamrozić. Wyjąć z zamrażalnika około 20 minut przed podaniem. Smacznego
Domowa cukiernia EwyTruskawki już pomału się kończą, więc trzeba nacieszyć się ich smakiem. Dzisiaj proponujemy koktajl bananowo-truskawkowy z dodatkiem nasion chia. Nasiona te pozyskiwane są z owoców szałwii hiszpańskiej, która pochodzi z Meksyku i Gwatemali. Już Aztekowie docenili właściwości chia, a to za sprawą znajdujących się w nich kwasów omega-3 czy wapnia. Koniecznie wypróbujcie takie połączenie - jest bardzo prosto(...)przesmacznie :) Koktajl bananowo-truskawkowy z chia Przepis na 2 szklanki Potrzebujemy: 2 dojrzałe banany ok. 250 g truskawek 1 jabłko 2 łyżki nasion chia ok. 3/4 szklanki wody Przygotowanie: Owoce kroimy na mniejsze części i wrzucamy do blendera. Dodajemy pozostałe składniki i miksujemy na gładką masę :) Smacznego! Maugo&Paszko
Bananowe PoleKiedy nadchodzi dzień, w którym ceny truskawek zaczynają ponownie wędrować w górę, jest to widomy znak, że truskawkowe szczęście (czyt. sezon) ma się ku końcowi. Udało mi się w tym roku zrobić tylko trzy porcje dżemów truskawkowych. Zapewne już w okolicy września się skończą. Dlatego, że mój starszy syn nie uznaje żadnych innych dżemów. Zrobię jeszcze śliwkową fantazję i pewnie
I tu będę miała takie tejuż szybciutko zagniatamy, nadziewamy i zajadamy. Polecam gorąco pyszny obiad. Do knedli podałam konfiturę z truskawek oraz usmażone na maśle listki szałwii i to był znakomity pomysł, spróbujcie. Knedle truskawkowe z masłem szałwiowym i konfiturą truskawkową. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanieksiążka jest autorstwa polskiej vlogerki, Pauliny Mikuły, a dotyczy zasad poprawnej polszczyzny. Pochłonęła mnie od pierwszej strony :) Natomiast trzecią, w której znalazłam pomysł na kruche marchewkowe ciasteczka z dżemem truskawkowym (w oryginale malinowym), jest książka Anny Starmach, pt. "Pyszne na słodko". Bardzo fajna pozycja. Zawiera wiele ciekawych, prostych przepisów, do których nie są potrzebne ani specjalne umiejętności, ani też wyszukane(...)już najlepszy będzie ten przygotowany samemu :) Składniki: 250 g mąki pszennej 40 g cukru pudru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 duże marchewki 1 żółtko 100 g masła dżem truskawkowy Wykonanie: Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem. Marchewkę obrać i zetrzeć na drobnej tarce. Do mąki dodać masło oraz marchewkę i zagnieść ciasto. Z ciasta formować kulki wielkości
zadanie-gotowanieBardzo smaczny i szybki dżem truskawkowy (w porównaniu do dżemu truskawkowego 3 dniowego ). Gęsty, bo sok z truskawek został wcześniej odlany. Z całymi owocami, im mniej będziemy dżem mieszać podczas smażenia, tym więcej owoców będzie w całości. Smażymy koniecznie w garnku z grubym dnem, na niewielkim ogniu. truskawki - cały garnek 5 litrowy 1 kg. + 0,5 kg. cukru
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieinnego niż robienie serników na zimno. Pomysł na to żeby zrobić taki sernik przyszedł mi gdy stałam w sklepie w kolejce i zobaczyłam na półce galaretkę truskawkową. Sernik robi się banalnie prosto. Każde dziecko go zrobi ;) Sernik na zimno z porzeczkami 2 opakowania herbatników ( 200 gram ) 60 gram masła 1 jogurt grecki 500 ml 1 opakowanie(...)serka mascarpone 250 gram 45 dkg sera Mój Ulubiony 1 galaretka truskawkowa + 250 ml wody szklanka porzeczek czerwonych Okrągłą formę na ciasto wyłożyłam papierem do pieczenia. Herbatniki rozdrabniamy i mieszamy z roztopionym masłem, tak otrzymaną kruszonką wykładamy spód tortownicy. Galaretkę przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu – uwaga zmniejszamy ilość wody do 250 ml. Odstawiamy
Kuchnia na wzgórzuWaniliowy sernik z musem truskawkowym Oto sernik, za którym przepada cała moja rodzina. Ja lubię go za to, że jest zwarty, konkretny, syty, a dzięki musowi niebiańsko słodki i wykwintny – taki jak lubię J Jeśli chodzi o mnie, to bez wątpienia jestem smakoszem wszelkiego rodzaju serników. Miłość do nich rozkwitła 10 lat temu, kiedy przebywałam w Wielkiej Brytanii(...)dodatkowo świeże truskawki, wciskając je lekko do sernika, by lekko ponad niego wystawały. Sernik piec w temperaturze 150ºC przez około 60 minut. W między czasie przygotować mus truskawkowy. Truskawki zmiksować blenderem na mus, dodać cukier puder do uzyskania pożądanej słodkości. Jeśli truskawki są mało słodkie, dodać więcej cukru. Gotowy, upieczony sernik powinien być ścięty i sprężysty na wierzchu
Calzonella.componad miesiąc temu obiecałam przyrządzić jakieś biało-czerwone danie z okazji Euro. Do tematu podchodziłam dwukrotnie. Pierwszej próby nie udało mi się sfotografować ;) A efekty drugiej widzicie obok :) Mus truskawkowy z dodatkiem mięty (pomysł podpatrzony u superwspólnika blogowego ;)) bardzo nawiązuje do letnich, wakacyjnych klimatów. Na górze zaś spora porcja bitej śmietany. Chodziło o to, aby deser był w "barwach" :) Czuję(...)Wykonanie: Truskawki umyć, osuszyć, pozbawić szypułek. Zmiksować blenderem z dodatkiem 2-3 łyżek cukru oraz mięty. Schłodzoną śmietanę ubić mikserem (dodałam 1 łyżeczkę cukru pudru). Do naczynia przełożyć mus truskawkowy, a następnie bitą śmietanę
zadanie-gotowanieznaleźć na blogu ... - link wkrótce. Składniki na 1 porcję: 1/3 szkl. płatków owsianych górskich 2/3 szkl. gorącej wody - wrzątek z czajnika 2 łyżki jogurtu naturalnego - gęstego 4 łyżki musu truskawkowego - zblendowane mrożone lub świeże truskawki 1 łyżeczka nasion chia 1 łyżeczka miodu płynnego - jeśli łasuchowi słodycz truskawek nie wystarczy kilka truskawek - do ozdoby Odmierzoną ilość płatków owsianych wsypać do miseczki(...)Zalać wrzątkiem. Odstawić na 10 minut do napęcznienia. Po tym czasie zawartość miseczki docisnąć małym talerzykiem i odsączyć z nadmiaru wody. Dołożyć jogurt, mus truskawkowy oraz nasiona chia i razem wymieszać. Odstawić na 10 minut, aby nasiona napęczniały. N astępnie całość podgrzać 1 minutę w mikrofali. Ozdobić truskawkami. Owsiankę k onsumować ciepłą
Grunt to przepis!tylko 126 kcal. Składniki: szklanka kaszy jaglanej (250 g) 0,5 l mleka (1,5%) 250 ml wody ¼ płaskiej łyżeczki soli łyżeczka masła 5 łyżek cukru 2 galaretki truskawkowe 3 czubate łyżki żelatyny 125 ml wrzątku ok 300 g truskawek Przygotowanie Kaszę dobrze opłukujemy pod bieżącą wodą i przelewamy wrzątkiem, aby pozbyć się goryczki. W garnku zagotowujemy szklankę mleka(...)ciasta, a resztę miksujemy na mus. Jedną galaretkę i żelatynę rozpuszczamy w 125 ml wrzątku. Drugą galaretkę rozpuszczamy osobno w 400 ml wrzątku. Galaretkę z żelatyną mieszamy z musem truskawkowym. Mus przelewamy do kaszy, całość miksujemy do połączenia się składników. Masę przelewamy na blaszkę (moja ma wym ok 24x24cm) i wstawiamy do lodówki. Po jakiś dwóch godzinach, kiedy masa zastygnie
e-PrzepisyKulinarnekubkiem kawy w ręku i cieszyć się rześkim powietrzem i zapachem świeżo skoszonej trawy, więc tym bardziej widzę mój ogród na blogu :-) A dziś zapraszam po przepis na nalewkę truskawkową. Co roku staram się zrobić jakiś wyjątkowy trunek, który trzymam na specjalne okazje. Bo ja jestem z tych, co nie piją wcale alkoholu lub bardzo mało. Ale jeżeli mam się(...)skusić na odrobinkę, to musi być to naprawdę coś wyjątkowego. Taka jest właśnie ta nalewka. Intensywnie truskawkowa, wręcz pachnąca, słodka... i dość mocna. Najlepsza kiedy postoi kilka miesięcy, ale wtedy dosłownie zwala z nóg. Nie czuć w niej alkoholu prawie wcale a w ostatecznym rozrachunku ma go naprawdę bardzo dużo - porównywalnie do państwowej wódki. Taką nalewkę robię w słoiku
Poezja Smaków - blog kulinarnytruskawkami, jogurtem oraz prażonymi płatkami orkiszowymi i migdałowymi. ŚNIADANIOWA CHIA z JOGURTEM i TRUSKAWKAMI Składniki: 2 duże łyżki chia (szałwia hiszpańska) 300 ml mleka 1 jogurt truskawkowy kilka truskawek 2 łyżki płatków orkiszowych (ew. owsianych) 1 łyżka płatków migdałowych Przygotowanie: Chia mieszamy z zimnym mlekiem i odstawiamy na co najmniej godzinę (najlepiej nastawić(...)napęczniały. Zżelowane nasionka przekładamy do miseczki lub szklanki. Dodajemy pokrojone truskawki, a na wierzch jogurt truskawkowy. Całość posypujemy uprażonymi na suchej patelni płatkami orkiszowymi (opcjonalnie owsianymi) oraz płatkami migdałowymi (także prażonymi) Smacznego
Bon appetit mon amie