Intensywnie truskawkowy, elegancki deser z lodami waniliowymi, chrupiącymi migdałami i dodatkiem czerwonego wina zachwyci wszystkich gości. Dla najmłodszych w wersji z sokiem truskawkowym. Świeże truskawki i wanilia to wymarzone połączenie, któremu nikt się nie oprze. Składniki na 4 porcje: 200g truskawek 30 cukru 80ml czerwonego słodkiego wina (w wersji dla dzieci zamienić wino na sok z truskawek) 1 czubata łyżeczka
Szalona Kuchnia EwelinyTaki zwykły a cieszy oko i podniebienie. Deser można przygotować w różnych wersjach smakowych i użyć dowolnych sezonowych owoców. składniki: 400 g serka homogenizowanego waniliowego 350 truskawek 2 galaretki truskawkowe 200 ml śmietanki 30 % Serek homogenizowany przygotować wcześniej aby był w temeraturze pokojowej. Galaretki rozpuścić osobno, każdą w 250 ml wody. Odstawić do przestudzenia. Truskawki zmiksować na mus. Do musu(...)rozlać masę z serka i galaretki, równiez w miarę po równo. Szklaneczki ponownie wstawić do lodówki aby masa stężała. Gdy masa stężeje na wierzch rozlać pozostały mus truskawkowy. Znowu dostawić do lodówki aby masa stężała. Przed podaniem ubić śmietanę i udekorować deserki kleksami za pomocą szprycy. Śmietanę można przyozdobić truskawk lub startą czekoladą. Z podanych składników wyszło mi 6 deserów
Monia miesza i gotujeKompot truskawkowy inaczej zwany kompotem z truskawek to smak mojego dzieciństwa i jeden z ulubionych napojów. Czas wykonania: 1 h Ilość porcji: 8 słoi 1-litrowych Składniki: 2,5-3 kg truskawek 4 l wody 3 szklanki cukru Przygotowanie: Przygotować syrop cukrowy – rozpuścić 3 szklanki cukru(...)truskawki do słoików 7. Zalać słoiki syropem cukrowym 8. Szczelnie zakręcić słoiki 9. Wyłożyć garnek ścierką 10. Pasteryzować słoiki przez 20 minut Poprzedni 1 z 10 Następny Artykuł Kompot truskawkowy na zimę pochodzi z serwisu KuchniaWeDwoje.pl
KuchniaWeDwoje.plszaszłyków, w którym odkrawam tą ostrą końcówkę, umieszczam na ok. 30 minut w lodówce, aby polewa stwardniała. 3. BEZCUKROWY SERNICZEK jogurtowiec bez pieczenia 4. DOMOWE ŻELKI żelki truskawkowe 5. ZDROWE PRALINKI Owsiano-kokosowe kuleczki Sezamowe kuleczki, domowa chałwa 6. GOFRY OWSIANE Gofry owsiane 7. BUDYŃ JAGLANY Jaglanka z sosem truskawkowym 8. DOMOWE KNOPPERSY Wafle
Upiecz sobie babeczkępolewajka ale kiedy rozejrzałam się po dzieciakach noszących okulary domyśliłam się, że truskawki były głównym składnikiem obiadu. To właśnie na okularach było widać jego resztki. W sezonie truskawkowym chociaż raz przygotowuję to danie ale z domowym makaronem, wzbogacając je kuleczkami mozzarelli. Kiedy pojawiają się inne owoce przez całe lato można delektować się prostym i pysznym daniem w upalne(...)cieniutkie placki, które rozkładamy, aby przeschły. Kroimy ciasto w paski, układamy jeden na drugi i kroimy ostrym nożem w cienkie kluski. Gotujemy w osolonym wrzątku, chwilę od wypłynięcia. Sos truskawkowy, polewajka Truskawki, jogurt, zsiadłe mleko, kefir, śmietanka, kuleczki sera mozarella, cukier lub miód. Proporcja truskawek w stosunku do jogurtu czy kefiru dowolna. Śmietanki dolewamy niedużo, dla smaku. Składniki miksujemy. Polewamy
Leśny Zakątekmomentu połączenia się składników *** *** Truskawki myjemy, obieramy z szypułek i blendujemy razem z miodem na gładką masę *** *** Połowę masy śmietanowo jogurtowej przekładamy do pojemnika *** *** Na wierzch wykładamy połowę musu truskawkowego i przy pomocy łyżki lub noża robimy zawijasy, tak by rozprowadzić zmiksowane owoce *** *** Następnie na wierzch przekładamy resztę masy i powtarzamy czynność z musem truskawkowym *** *** Pojemnik przykrywamy folią spożywczą
Blog z Apetytemjuż brzmi przepysznie, a gdyby tak je zapiec, z odrobiną sera i brązowego cukru? A gdyby tak naleśnik smakował, jak najlepszy deser. Brzegi mocno podpieczone i chrupiące, gęsty sos truskawkowy, smakuje niczym karmel truskawkowy i z każdym kęsem ma się ochotę na więcej! Zapiekane naleśniki z chęcią bym zjadła rano, na obiad czy jako deser do kawy. Uwielbiam takie proste
SMYKWKUCHNIłyżek cukru -1 łyżeczka proszku do pieczenia -1 szklanka mąki pszennej tortowej -1 łyżka kakao (kopiasta) KREM -600ml śmietany 36% -2 łyżki cukru pudru -opcjonalnie 1 śmietan fix TRUSKAWKOWA WKŁADKA -150g truskawek -1 galaretka truskawkowa -400ml wrzątku DODATKOWO -1 czekolada gorzka -łyżka masła -3 łyżki mleka -barwnik spożywczy czerwony i zielony -kilka truskawek Przygotowanie tortu rozpoczynamy
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokufiliżanki delikatnie posmarować masłem, minimalną ilością, delikatnie, rozlać do nich śmietankę i poczekać aż przestygnie. Wtedy wstawić do lodówki na kilka godzin, ja zostawiam je na całą noc. Mus truskawkowy Kilka truskawek zmiksować z cukrem pudrem na gładko. Jak wyciągać deser? Aby z łatwością wyciągnąć nasz deser należy włożyć (miseczkę/filiżankę) po sam brzeg (na parę sekund) do miski(...)foremce płaski talerz i odwrócić do góry dnem, lekko potrząsnąć w razie potrzeby. Proste i gotowe! Dekoracja Układam na płaskich talerzach deser, oblewam go i wokół niego mus truskawkowy, dekoruję połówkami świeżych truskawek. Można dodać jeszcze listek, dwa świeżej mięty, będzie przyjemny kontrast i dodatkowy kolor na talerzu;) Jeśli robimy wersję z laską cynamonu na końcu, gotowy deser możemy posypać
Zasmakuj KuchniDziś zapraszam Was na pyszny shake truskawkowy. Uwielbiam takie desery, szczególnie w piękne słoneczne dni. Jak byłam mała podobne shake przygotowywał mi mój tata. Niestety w pewnym momencie nasz stary blender kielichowy odmówił posłuszeństwa, a nowe nie miały już tak mocnych noży, aby poradzić sobie z zamrożonymi owocami. Dlatego przez jakiś czas przygotowywałam inne wersje tego popularnego deseru. Jednak wciąż(...)wracając do przepisu. Jest on naprawdę prosty. Dziś użyłam kupnych lodów, ale polecam Wam sięgnąć po domowe (przepisy znajdziecie u mnie na blogu ). Dzisiejszy shake jest w wersji truskawkowej, ale zmieniając owoce możecie wyczarować taki smak jaki najbardziej lubicie. Spróbujcie. Składniki: 2 szklanki zamrożonych truskawek 1 szklanka zimnego (!) mleka 4 gałki lodów waniliowych – dziś kupne, ale polecam domowe opcjonalnie
Słodkie okruszkiCześć :D Nie myślałam, że sezon truskawkowy tak mnie pochłonie. Mrozy, które zniszczyły pierwszy kwiat nie narobiły jednak tak wielu szkód jak podejrzewałam. Krzaki pięknie obrodziły dorodnym owocem. Prawdę powiedziawszy sezon truskawkowy u mnie w ogrodzie był dość bogaty :D No to siedziałam w tych truskawkach po pracy a wieczorem padałam. Oczywiście obowiązkowo w czasie zbiorów głównym składnikiem w moim
Pieprzyć z FantazjąJuż już wkrótce nasze ogrody będą pełne pysznych truskawek, a my możemy przygotowywać z nich pyszne ciasta i desery. Ciasto Truskawkowa Chwila to pyszne połączenie biszkoptu, masy śmietanowej oraz truskawek i galaretki. Nawet jeden kęs ciasta sprawi radość dla naszego podniebienia. SKŁADNIKI: Biszkopt: 3 jajka, ½ szklanki cukru, 4 łyżki oleju, 2/3 szklanki mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, ½ łyżki octu(...)śmietanowa: 400ml śmietany 30%, 1 opakowanie fixu do śmietany, 1 łyżka żelatyny, 100ml wody, 1 opakowanie cukru waniliowego, 1,5 łyżki cukru pudru, Dodatkowo: 500g truskawek, 3 opakowania galaretki truskawkowej. PRZYGOTOWANIE: 1. Biszkopt: Białka ubijam na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodaję cukier oraz żółtka. Następnie do masy dodaję kolejno olej, mąkę, proszek do pieczenia oraz ocet. Ciasto przelewam
Tradycyjna kuchnia KasiTaki chłodzący deser z orzeźwiającymi borówkami nie tylko idealnie sprawdzi się na przyjęciach dla dzieci, ale również nacieszy oko i podniebienie dorosłych. Składniki: 1/2 arbuza średniej wielkości 3 galaretki truskawkowe 1l wrzątku 120g borówki amerykańskiej Wykonanie: 1. Miąższ z arbuza dokładnie wydrążyć za pomocą łyżki lub gałkownicy do lodów. Oczyścić skórę arbuza i pozostawić do wyschnięcia. 2. Galaretki rozpuścić(...)litrze wrzątku, dokładnie wymieszać i pozostawić do lekkiego stężenia. 3. Borówki amerykańskie umyć i osuszyć. 4. Tężejące galaretki truskawkowe wlać do skóry arbuza partiami na przemian z owocami borówki amerykańskiej, które mają odgrywać rolę pestek arbuza. 5. Gotowego arbuza pokroić w małe trójkąciki
Szalona Kuchnia Ewelinysmakiem. A Wy co myślicie o nowej galaretce? Przygotowałam galaretkowy deser w kształcie serca z galaretkowymi piankami z dodatkiem mleka skondensowanego. Składniki: 3 galaretki przezroczyste WINIARY 1 galaretka truskawkowa WINIARY 1 galaretka agrestowa WINIARY 1 galaretka cytrynowa WINIARY 1 puszka mleka skondensowanego 1 opakowanie galaretki WINIARY przezroczystej rozpuszczamy w 500 ml wody. Wylewamy galaretkę do formy na ciasto i czekamy(...)stężeje. W międzyczasie każdą z galaretek (truskawkową, agrestową i cytrynową) rozpuszczamy w 250 ml wody. Mleko skondensowane miksujemy. Dzielimy go na 3 części. i każdą część dodajemy do innego koloru galaretki. Mieszamy aż powstanie jednolity kolor. Wylewamy do większego naczynia i wstawiamy aż galaretki stężeją. Kiedy galaretki staną się galaretkami wycinamy z nich interesujące nas kształty. Na sam spód układamy
Kuchnia w oparachteraz już nie mogę się doczekać naszych rodzimych świeżych owoców. Podrzucam Wam też inne pyszne przepisy: Zielony koktajl z kiwi i grejpfrutem Koktajl owocowy w kolorach lata Koktajl truskawkowy z jarmużem Żółty koktajl ze świeżym ananasem Pomarańczowy koktajl Oczyszczający czerwony koktajl owocowy z imbirem Magiczny eliksir: syrop imbirowy z kurkumą Koktajl ananasowy z natką pietruszki Koktajl malinowo-jogurtowy Koktajl truskawkowy
Kulinarne przygody Gatity