młodej kapusty 250 g piersi z kurczaka 10 cm kawałek białej części pora 1 puszka kukurydzy z chili Bonduelle (212 ml) 150 g ogórka szklarniowego 150 g pomidorków truskawkowych lub koktajlowych 1 łyżka oliwy z oliwek pieprz czarny sól 1 łyżka soku z cytryny Sos: 4 łyżki oliwy z oliwek 3 łyżki soku z cytryny 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez(...)rumiano i ostudzić. Z młodej kapusty usunąć głąb i grubsze części, drobno poszatkować. Kukurydzę z chili osączyć na sicie. Ogórek umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, pokroić w półplasterki. Pomidorki truskawkowe umyć, osuszyć i przekroić na pół. Por oczyścić, przekroić na pół i cienko pokroić. Wszystkie warzywa umieścić w dużej misce, dodać piersi z kurczaka i całość delikatnie przemieszać. Składniki marynaty przełożyć
Zakątek rozkoszy kulinarnychsmaczny i idealnie nadaje się na gorące dni. Polecam wypróbować przepis. Do przygotowania deseru z truskawkami będziemy potrzebować: truskawki do dekoracji 400 g jogurtu naturalnego typu greckiego 1 galaretka truskawkowa 1 szklanka wrzątku (250 ml) dodatkowo do dekoracji możemy użyć bitej śmietany na przykład w sprayu Link do filmu z przygotowania: Deser truskawkowy Przygotowanie: Do wrzątku wsypuję galaretkę i dokładnie
Uwaga Babcia Gotujeroku był to tort z truskawkami, najczęściej jakaś odmiana biszkoptu z bitą śmietaną i wielką ilością truskawek. Jednak tym razem wspólnie podjęliśmy decyzję, że pora na coś bezowo-truskawkowego. Proponuję więc i wam cudowną bezę orzechową w dacqoise orzechowym z kremem i truskawkami. Ta była preludium do urodzin, które uczciliśmy truskawkową pavlovą. Zatem dla tych, którzy gustują w bezie
I tu będę miała takie teUwielbiam owocowe desery, wy pewnie też.Dlatego poleciałam kupić melona,arbuza i truskawki. Deser szybki, tylko najpierw trzeba lekko zmrozić sorbet truskawkowy. Składniki: truskawki 400 g śmietana 30% 600 ml arbuz 400 g melon 400 g Krok 1 Do kielicha blendera wkładamy umyte truskawki i miksujemy,po zmiksowaniu truskawek wlewamy śmietanę, miksujemy aż zrobi się geste. Przelewamy do plastikowego(...)kroimy w kostkę. Do szklaneczek ( ja mam po musztardzie) wkładamy pokrojonego melona, a na niego pokrojonego arbuza i znowu melon. Łyżką do lodów nakładamy na wierzch sorbet truskawkowy i zboku wkładamy kawałeczek melona do dekoracji. Deser smakuje wybornie i szybko się go robi tylko najpierw trzeba mieć zrobiony sorbet
Różowa kuchniaCiasto z truskawkami chodziło za mną odkąd pojawił się truskawkowy sezon. Ostatnio jednak mniej czasu spędzam w kuchni, więc zamiast ciastem zajadałam się po prostu truskawkami z mleczkiem kokosowym na zmianę z truskawkowymi koktajlami. W końcu jednak się doczekałam. Powstało ciasto. Nie dość że bardzo zdrowe, bardzo proste i bardzo smaczne, to i przyzwoicie wygląda :) A do tego wszystkie składniki
Smakuje zdrowociasto znam od swojej babci, resztę jak zwykle dodałam od siebie i wyszło to cudo. :) To ciasto zawsze piecze moja babcia, dodaje do niego jagody lub truskawki i zalewa truskawkową galaretką. I w tej wersji jest przepyszne, ale ja poszłam o krok dalej i ciasto nasączyłam i dodałam lekki krem. Co tu dużo mówić - jest genialne! I takie śliczne. :) Ciasto(...)zużyjecie całej galaretki, to też wyczarujcie z niej coś dobrego. U mnie nic się nie marnuje! :) Dodatki: ok. 120 g malin ok. 120 g truskawek 1 opakowanie truskawkowej galaretki Na nasączone i wystudzone ciasto wykładamy krem, na wierzchu układamy owoce. Galaretkę przygotowujemy wg przepisu podanego na opakowaniu, gdy lekko stężeje w misce, przelewamy ją delikatnie na ciasto. Całość wkładamy
Cooking Monstertarczycą zmusiły mnie do dalszego kombinowania, stąd na mym stole pojawił się jagielnik! Jagielnik w smaku jest bardzo delikatny, z wyczuwalną nutą wanilii. Przygotowałam go na owsiano-orzechowym spodzie. Truskawkowa galaretka doskonale komponuje się z waniliowym, jaglanym serkiem. Klasyka w wegańskim wydaniu! Ciasto posłodziłam moim ulubionym słodzikiem – stewią z erytrytolem, oraz mniej lubianym, ale bardzo pasującym do jagielnika – syropem(...)się truskawek. Sam wywar wlewamy z powrotem do garnka i stawiamy na gazie. Agar agar mieszamy w szklance z 4-5 łyżkami zimnej wody, dodajemy do gotującej się wody truskawkowej, dokładnie mieszamy i po zagotowaniu (powinno się gotować min. 30 sekund), wyłączamy gaz. Lekko wystudzoną (ale jeszcze ciepłą) galaretkę przelewamy na ciasto. W galaretce umieszczamy parę przekrojonych truskawek. Wsadzamy
Fill The Bowlżywności, a oferuje nam produkty prosto z natury. Składniki na budyń jaglany: ½ szklanki kaszy jaglanej, zmielonej w młynku 2 szklanki mleka kokosowego (sojowego lub zwykłego) 2 łyżeczki ksylitolu Mus truskawkowy: 300 g truskawek 1 łyżeczka ksylitolu Wykonanie: Wszystkie składniki na budyń umieść w rondelku. Gotuj, co jakiś czas mieszając, jak zacznie wrzeć zmniejsz ogień i często mieszaj , aby nie przypalić(...)budyniu. Gotuj około 15 min, aż kasza będzie miękka. Truskawki zblenduj z łyżeczką ksylitolu (odłóż kilka sztuk do dekoracji). Budyń nałóż do pucharków przekładając go musem truskawkowym (można podawać z różnymi innymi ulubionymi owocami). Wierzch ozdób pozostałymi truskawkami. Gotowe J Jeśli wciąż szukasz naturalnych i zdrowych produktów do przygotowania swoich potraw to zapraszam do sklepu internetowego NATURALNIE ZDROWE
Kulinarna (nie)codziennośćSkoro mamy sezon truskawkowy to i ja nie będę się wyłamywać.Dlatego przygotowałam fantastyczny deser ,który mnie osobiscie zasmkował i dość często go robię na podwieczorek bo ma tylko 115 kcal.Polecam ten deserek dla dużych i małych. 1/2 kg.truskawek 1/2 szkl/płatków owsianych 1/4 szkl.płatków migdałowych 1/4 szkl.posiekanych orzechów włoskich 3 łyżki cukru 1 op.jogurtu 0% naturalnego ********************************************** Płatki(...)sposób przygotowujemy płatki owsiane ,wymieszać je z migdałami oraz z orzechami.Truskawki myjemy,usuwamy szypulki .Połowę pokroić w plasterki ,resztę zmiksować z łyżką cukru. Do pucharków nakładamy warstwami mus truskawkowy,jogurt , uprażone płatki , jogurt,płatki oraz truskawki.Od razu podajemy.Smacznego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkiprosty do przygotowania, gęsty, kremowy i bardzo sycący. Jeżeli jesteście na diecie wegańskiej to kaszę ugotujcie na mleku roślinnym. Przed podaniem, budyń udekorujcie plasterkami świeżych truskawek i domowym sosem truskawkowym. Składniki na 4 porcje: 1/2 szklanki kaszy jaglanej 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki wody 300 g truskawek 2 łyżki cukru odrobina soku z cytryny szczypta soli Kaszę przesypać(...)cytryny. Całość zmiksować na gładką masę. Jeżeli budyń jest zbyt gęsty to dolać trochę mleka. Przygotowany budyń przełożyć do salaterek. Ozdobić świeżymi truskawkami i ewentualnie polać sosem truskawkowym (przepis znajdziecie TUTAJ
Ugotowaćżelatyny - 50 ml gorącej wody - 2-3 łyżeczki cukru pudru - krem maślany - 80 g masła - pół szklanki drobnego cukru - 3 łyżeczki śmietany 30% *dodatkowo: - 4-5 owoców kiwi - maczek truskawkowy - woda z cytryną lub słaba herbata do nasączenia biszkoptu Przygotowanie: Ostudzony biszkopt dzielimy na dwa blaty. Każdy z nich nasączamy wodą z cytryną lub słabą herbatą. Przygotowujemy krem cytrynowy(...)masa była ciemno różowa. Gotowy krem chwilę schładzamy, po czym napełniamy nim rękaw cukierniczy i formujemy z kremu kwiaty. Tutorial znajdziecie na youtubie :) Ja swój tort ozdobiłam jeszcze maczkiem truskawkowym, który wniósł trochę koloru. Możecie go oczywiście ozdobić czym chcecie - świeżymi owocami, gotowymi ozdobami czy wiórkami czekolady :) Pełna dowolność, tort ma cieszyć oczy i smakować
W poszukiwaniu inspiracjiSkładniki: ok. 1/2 kg truskawek 1/2 galaretki truskawkowej 1 szklanka mleka 1 łyżka syropu klonowego 3,5 łyżki nasion chia 1 łyżeczka młodego jęczmienia Przygotowanie: Truskawki obrać z szypułek i zmiksować … Czytaj dalej Deser truskawkowy z chia
czarrna od kuchnijeszcze nigdy żadne ciasto tak szybko nie znikało z talerzyków ;) Beza: 6 białek szczypta soli 1,5 szkl cukru 1 łyżeczka octu 2,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej Frużelina truskawkowa: 400 g truskawek 2 łyżki cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 250 g mascarpone 2 łyżki cukru pudru Beza: Białka ubić, stopniowo dodając cukier. Na samym końcu dodać ocet i mąkę ziemniaczaną(...)Bezę posmarować frużeliną, zostawiając wolne brzegi. na truskawki rozsmarować mascarpone, zwinąć roladę. Odstawić do lodówki do całkowitego stężenia. przed podaniem udekorować bitą śmietaną i truskawkami. Przepis dodaję do akcji "Truskawkowe słodkości". Wypiekały ze mną: Paulina "Smaczne przepisy" Bożena "Moje domowe kucharzenie" Kasia "Czarna od kuchni" Asia "Sama słodycz i szczypta chili" Iwona "Izioni pyszne smaki" Dagmara "Na ciasteczkowych
Smakołyki AsiSkładniki: herbatniki 250 gram, galaretka brzoskwiniowa 1 opakowanie, galaretka truskawkowa 1 opakowanie, truskawki 50 dag, serek mascarpone 250 ml, serek homogenizowany 250 ml, śmietana kremówka 200 ml, żelatyna 3 łyżeczki, aromat waniliowy 2 krople mascarpone, serek homogenizowany waniliowy, ubić z zimną śmietaną 30 %, aromat waniliowy, żelatynę rozmieszać w 1/2 szklanki gorącej wody i wystudzoną pomału wlewać do serków w trakcie(...)powciskać w sernik delikatnie plastry truskawek i poukładać na wierzchu, wlać galaretkę brzoskwiniową rozmieszaną w 450 ml gorącej wody i prawie tężejącą, schować do lodówki, następnie wlać tężejącą galaretkę truskawkową rozmieszaną w 450 ml gorącej wody i schować do lodówki na kilkanaście godzin, przed podaniem wyjąć z folią sernik i otrożnie ją usunąć z sernika - sernik jeszt delikatny, aksamitny, aromatyczny
W Mojej Kuchni Lubiętego, co mam w lodówce. Teraz wymyśliłam sobie, że składniki podsmażę na patelni i ułożę je na ciepłych i chrupkich grzankach. Nadzienie zrobiłam z papryki czerwonej i żółtej, pomidorków truskawkowych, czosnku i posiekanego świeżego rozmarynu. Grzanki smakowały super. Najlepsze są na ciepło, ale zimne też są pyszne. GRZANKI Z POMIDORAMI I PAPRYKĄ. Składniki(...)długa bagietka 200 g pomidorków truskawkowych 1/2 czerwonej papryki 1/2 żółtej papryki 2 ząbki czosnku oliwa sól pieprz czarny pieprz ziołowy 1 łyżka świeżego rozmarynu Sposób przyrządzania: Papryki oczyścić z gniazd nasiennych, umyć, osuszyć i pokroić w paseczki. Pomidorki umyć, osuszyć i pokroić na ćwiartki. Czosnek obrać
Zakątek rozkoszy kulinarnych