surowe żółtko Dodatkowo: galaretka niebieska 1 łyżka + 1 łyżka cukru galaretka czerwona 1 łyżka + 1 łyżka cukru galaretka cytrynowa 5 łyżek+ 5 łyżek cukru kuleczki czekoladowe i truskawkowe Wykonanie: Do misy wsypujemy przesiana mąkę, dodajemy do niej posiekane masło cukier puder i żółtko. Zagniatamy ciasto i wkładamy do lodówki na godzinę . Po godzinie wyjmujemy i wałkujemy. Przykładamy szablon kurczaka(...)stopniach. Ostudzonego kurczaka dekorujemy. Lukier: mielimy galaretkę i cukier dodajemy odrobinę goręcej wody, mieszamy i mamy lukier żółty. Całego kurczaka nim dekorujemy . Robimy identycznie z niebieska i truskawkową galaretką dekorujemy dalej kurczaka
Różowa kuchniaRewelacyjne placki na śniadanie jakie podpatrzyłam tutaj . Przepis trochę zmodyfikowałam, a najbardziej smakują nam podane z sosem truskawkowym. Przygotowanie takiego śniadania zajmuje 30 minut. A jak macie dwie duże patelnie, to tylko chwila i macie pyszne śniadanie ;) Potrzebujemy: Porcja około 10-12 sztuk 1 duże jajko (osobno żółtko i osobno białko) szczypta soli do białek 1/2 szklanki mąki pszennej(...)szklanki mąki z amarantusa 1 szklanka drobnych płatków owsianych (górskie mielę w blenderze) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szklanka mleka olej do smażenia np. kujawski lub ryżowy Sos truskawkowy 400g truskawek (mrożone rozmrażamy zachowując sok) 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 1 łyżka cukru biały lub brązowy Rozmrożone truskawki wkładamy do rondelka, dodajemy łyżkę cukru (do smaku), mieszamy aż truskawki trochę
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/słodki deser do niedzielnej kawy. Do jego przygotowania możemy wykorzystać mrożone truskawki – smaki lata. A co najważniejsze wymaga tylko kilku składników. 1 galaretka cytrynowa 400 ml wrzątku 1 galaretka truskawkowa 500 ml wrzątku 1 puszka mleka zagęszczonego słodzonego (530 g) 1,5 szklanki truskawek Cytrynową galaretkę rozpuszczamy w 400 ml wrzątku, czerwoną w 500 ml (tak jak na opakowaniu). Galaretki(...)porcje. Pierwszą mieszamy z cytrynową galaretką. Na spodzie formy o kształcie serca wylewamy masę cytrynową. Odstawiamy do lodówki do zastygnięcia masy. Drugą porcję mleka łączymy z 200 ml galaretki truskawkowej. Delikatnie przelewamy do formy. Ponownie odstawiamy do lodówki. Po zastygnięciu na wierzchu układamy truskawki (rozmrożone lub świeże), zalewamy resztą galaretki. Całość chłodzimy w lodówce. Deser najlepiej smakuje na drugi dzień
VioletoweKucharzenieprzełożyć do silikonowych foremek na babeczki do 3/4 ich wysokości. Jeśli używacie metalowych foremek należy wyłożyć je papilotkami. Piec około 20 minut w temp. 180st. Ostudzić. Krem i mus truskawkowy: 250g serka mascarpone, 150g masła, 1/2 szklanki cukru, 200g truskawek (mogą być mrożone). Oczyszczone (lub rozmrożone) truskawki zmiksować blenderem na papkę. Dodać łyżkę cukru. Miękkie(...)masło utrzeć z serkiem mascarpone o temp. pokojowej i pozostałym cukrem. Na środku każdej babeczki zrobić mały otwór, włożyć w niego mus truskawkowy, można do tego użyć szprycy. Następnie udekorować kremem mascarpone i pozostałym musem. Przy pomocy wykałaczki zrobić esy-floresy
Z miłości do słodkościpszennej (typ 450), 250 ml oliwy z pierwszego tłoczenia, 20 gram świeżych drożdży, 2 ząbków czosnku, 2 gałązek świeżego rozmarynu, 1 łyżeczki soli, 2 łyżeczek cukru, 200 gram pomidorków truskawkowych, 100 gram zielonych oliwek. Przygotowanie danie rozpocząłem od zaromatyzowania oliwy. Oczywiście gotowe oliwy aromatyzowane można kupić w sklepie, ale samemu można bardzo ciekawie poeksperymentować ze smakiem, a przygotowanie takiej oliwy(...)swoją objętość. Wyrośnięte ciasto wyrabiałem jeszcze przez chwilę, a następnie rozciągnąłem je równomiernie na wyłożonej posmarowanym oliwą pergaminem blasze. Na ciasto układałem połówki zielonych oliwek i pomidorków truskawkowych, wciskając je dość mocno w ciasto, a następnie posypałem igiełkami świeżego rozmarynu oderwanymi ze sporej jego gałązki. Tak przygotowane ciasto ponownie odstawiłem w ciepłe miejsce na 20 minut. Następnie posmarowałem
Wyprawy kulinarnechcecie kakaowy spód to zamiast 3 łyżek mąki dajcie kakao) 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 5 łyżek oleju 0,5 L śmietana 1 galaretka cytrynowa 2 galaretki truskawkowe 3 paczki delicji Słoik dżemu jagodowego Wykonanie: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę dodając stopniowo i nadal miksując: żółtka, cukier, mąkę+proszek do pieczenia, 5 łyżek oleju(...)Galaretkę cytrynową rozpuszczamy 3/4 szklanki wrzącej wody odstawiamy do stężenia. Ubijamy śmietankę i do ubitej śmietany nadal miksując wlewamy tężejącą galaretkę. Układamy warstwę delicji. Na koniec rozpuszczamy dwie galaretki truskawkowe i wylewamy na samą górę przykrywając delicje Przepis nie jest mój, zdobywczy ze strony zmiksowani:) nieco zmieniony pod siebie :) Warto kupić lepsze delicje, te tanie są dość twarde
W Moim Magicznym Domuśmietanki 36% 3/4 szklanki cukru skórka otarta z 1 cytryny 4 jaja 1 budyń śmietankowy (proszek) Galaretka jeżynowa 1 i 1/2 szklanki świeżych lub mrożonych jeżyn 1 galaretka truskawkowa + 350 ml wrzącej wody dodatkowo świeże jeżyny do dekoracji Galaretkę truskawkową rozpuszczam w podanej ilości gorącej wody. Jeżyny gotuję na małym ogniu przez 5-8 minut, następnie przecieram przez drobne
Mango PapajaBardzo zaciekawiło mnie to ciasto, jak tylko je zobaczyłam. Masa z nutellą, bita śmietana i delikatny, kwaśny akcent w postaci warstwy dżemu truskawkowego. Pyszne po prostu. Idealne na uroczyste okazje, święta, imieniny, urodziny czy też Walentynki. Przepis znaleziony w internecie i nieco dostosowany do naszych potrzeb :). Polecam!!! Biszkopt czekoladowy (przepis TUTAJ ) Krem czekoladowy: 2 żółtka 2 szklanki mleka(...)mąki pszennej 3 łyżki cukru 3 łyżki nutelli 250 g masła 0,5 l. śmietany 30% lub 36% 3 łyżki cukru pudru 2 łyżki żelatyny 1 mały słoik dżemu truskawkowego herbatniki typu Petitki jasne herbatniki typu Petitki ciemne 0,5 szklanki espresso posypka czekoladowa/kakao/starta czekolada do posypania (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Biszkopt upiec w dużej blaszce i wystudzić. Przygotować masę - Szklankę
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieszkl cukru 1 szkl mąki tortowej 1/3 szkl wody Krem czekoladowy: 300 ml śmietanki 36% 4 łyżki cukru pudru 100 g gorzkiej czekolady Dodatkowo: 1/4 szkl syropu truskawkowego do nasączenia garść truskawek Przygotowanie: Masa dekoracyjna: Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem. Do dać białko i zmiksować. Wsypać przesianą mąkę z kakao, dobrze zmiksować do połączenia(...)Śmietankę ubić na sztywno, dodając pod koniec przesiany cukier puder. Powoli wlewać ostudzoną czekoladę i miksować, aż składniki się połączą. Roladę odwinąć, ściągnąć ściereczkę. Nasączyć biszkopt syropem truskawkowym, wysmarować kremem czekoladowym i posypać pokrojonymi wcześniej truskawkami. Z powrotem zwinąć ciasno w roladę. Ciasto schłodzić kilka godzin w lodówce. Smacznego! Inspiracja: klik
Nastoletnie WypiekanieSkładniki na część makową: 250 g maku 10 daktyli 1 jajko rodzynki Polewa czekoladowa: 10 daktyli bez pestek 1 szklanka mleka ryżowego 2 łyżki kakao Dodatkowo: płatki kokosowe polewa truskawkowa Kruche ciasto Składniki na kruche ciasto wymieszałam i wstawiłam do lodówki na 1 godzinę. Następnie przełożyłam do tortownicy wyłożonej folią aluminiową. Ciasto musi się delikatnie kleić. Jeśli jest zbyt suche(...)dodałam kakao, masło kokosowe i wszystko zblendowałam na pyszną czekoladę:) Czekoladę wylałam na część jaglaną i wstawiłam do lodówki. Ciasto ozdobiłam płatkami kokosowymi oraz na prośbę mojego synka polewą truskawkową. Najlepiej smakuje następnego dnia
nietadietaNiedługo Walentynki. Przez jednych lubiane, przez drugich nieobchodzone ;) A ja tam osobiście lubię obdarowywać osoby bliskie mojemu sercu w tym dniu czymś miłym i słodkim . Taka truskawkowa panna cotta podana w kształt serca dzięki formom PAPILART . Wysyłka 24 godzinna sprawi, że jeżeli nie posiadacie formy do przygotowania takiego Walentynkowego deseru zdążycie jeszcze zamówić i otrzymać pod wskazany adres(...)Składniki: 250 ml śmietany kremówki 250 ml mleka 2 łyżki cukru 3 łyżeczki żelatyny 3-4 kieliszki Likieru Truskawkowego DALKOWSKI laska wanilii Wykonanie: Śmietanę kremówki oraz mleko wlewamy do garnuszka. Dodajemy nasiona wanilii i cukier. Podgrzewamy, aż cukier się rozpuści. Kiedy na bokach garnuszka mleko zacznie wrzeć zdejmujemy z ognia. Dolewamy likier, mieszamy. Żelatynę zalewamy
Z Majeczką w kuchniZachwycają już samym wyglądem, ale muszę nadmienić , że też smakują wybornie! Ciasto drożdżowe jest bardzo miękkie i puszyste. Do tego każda drożdżówka ma w sobie sporą ilość budyniu (użyłam truskawkowego, ale można go zastąpić malinowym). Formowanie bułeczek jest bardzo proste, a wszelkie wskazówki, jak zrobić to krok po kroku, znajdziecie nie tylko w opisie wykonania, ale również w galerii zdjęć(...)łyżki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 100 g stopionego masła 1/2 szklanki ciepłego mleka 2 jajka (w temperaturze pokojowej) 1 żółtko (w temperaturze pokojowej) szczypta soli Nadzienie: 2 budynie truskawkowe (może być też budyń malinowy) 700 ml mleka Dodatkowo: 1 jajko 1 łyżka mleka cukier perłowy (opcjonalnie) Wykonanie: Mąkę pszenną przesiewamy do dużej miski. Drożdże rozprowadzamy w ciepłym mleku, dodajemy
MyCookBook.plpiach herbatników 130 g stopionego masła 2 łyżki miodu Masa z kaszy manny: 1 litr mleka 200 g masła 3/4 szkl cukru 1 szkl kaszy manny Dodatkowo: 1 galaretka truskawkowa 1/2 szkl mleka w temperaturze pokojowej 1 łyżeczka żelatyny 2 łyżki zimnej wody Przygotowanie: Spód: Herbatniki przełożyć do miski, wlać masło oraz miód, dobrze wymieszać. Masa powinna konsystencją(...)mieszając gotować na małym ogniu do zgęstnienia. Od razu wylać ją na ciasteczkowy spód, dobrze rozprowadzić i wyrównać. Schłodzić w lodówce, aż masa zastygnie (1-2 godziny). Truskawkową galaretkę rozpuścić w 1,5 szklance gorącej wody, odstawić do przestudzenia. Następnie przelać do kwadratowej blaszki o boku 22 cm wyłożonej papierem do pieczenia lub folią aluminiową tak, aby warstwa
Nastoletnie Wypiekaniejeszcze lepszego smaku. Składniki: - 600 g sera białego półtłustego - 70 g masła - 3 jajka ugotowane na twardo - 6 łyżek cukru - 50 g mieszanki keksowej - 1 galaretka agrestowa - 1 galaretka truskawkowa - 1 granat lub inne dowolne owoce Przygotowanie: Galaretkę truskawkową rozpuszczamy w jednej szklance gorącej wody i odstawiamy do ostygnięcia. Ser z jajkami i mieszanką keksową mielimy dwukrotnie w maszynce
Kulinarne życieSmaczny i prosty deser, który zaskoczy domowników lub gości :-) 4 duże porcje w wysokich pucharkach. SKŁADNIKI 350 g truskawek (u mnie mrożone) 250 g serka mascarpone 1 opakowanie galaretki truskawkowej 8 gałek lodów (u mnie bakaliowe) 400 g śmietany 36% 1 opakowanie cukru waniliowego 1 łyżka cukru 2 śmietan-fixy do dekoracji owoce lub wiórki czekoladowe WYKONANIE Galaretkę przygotować według(...)miski wlać śmietanę i ubijać ją stopniowo dodając cukier i cukier waniliowy. Na koniec, do ubitej śmietany dodać śmietan-fixy i krótko zmiksować. Pucharki z galaretką i kremem truskawkowym mascarpone wyciągnąć z lodówki, wycisnąć ozdobną szprycą nieco śmietany, na śmietanę wycisnąć dwie gałki lodów i ponownie nieco śmietany. Udekorować owocami (u mnie jagody) lub wiórkami czekoladowymi i podawać od razu
Passions hobbies life