Mocno czekoladowe z kwaskowo-słodkim truskawkowym pudrem. Idealny pomysł na małą pralinkową przekąskę :) Składniki: (na około 10-15 sztuk) 150 g gorzkiej czekolady ja użyłam 78% kakao 50 g mlecznej czekolady 70 g śmietany kremówki łyżka whisky pół szklanki suszonych truskawek 1-2 łyżeczki cukru pudru Przygotowanie: 1. Kremówkę zagotować 2. Dodać czekolady i rozpuścić je w kremówce. 3. Dodać(...)kilka godzin do lodówki. Masa znacznie zgęstnieje. 5. Ze zgęstniałej masy formułować kuleczki. 6. Truskawki rozdrobnić na proszek dodać cukier puder, dokładnie wymieszać. 7. Gotowe pralinki obtaczać w truskawkowym pudrze. Smacznego
KreatywnePinymieszamy, aż do rozpuszczenia czekolady. Schładzamy minimum 12 h. Dobrze schłodzoną masę ubijamy na gesty krem, pamiętajmy aby nie ubijać zbyt długo, bo masa może się zważyć. FRUŻELINA TRUSKAWKOWA: 400 g truskawek świeżych bądź mrożonych (mrożonych wcześniej nie rozmrażamy) pół szklanki cukru 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w 2 łyżkach wody 2 i pół łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w minimalnej(...)wiśnie kandyzowane Piątnica Śmietanę ubijamy na gesty krem pod koniec dodając cukier puder. Wykonanie: Pierwszy blat nasączamy 1/3 ponczu, wykładamy połowę masy czekoladowej, rozsmarowujemy ją i wykładamy połowę frużeliny truskawkowej, rozprowadzamy po kremie. Nakładamy kolejny blat i nasączamy 1/3 ponczu. Wykładamy rzesztę kremu i frużeliny. Nakładamy ostatni blat i nasączamy resztą ponczu. Wkładamy do lodówki na kilka godzin, najlepiej
MamaOskarkaminut dopiekam na dolnym ruszcie przy użyciu tylko dolnej grzałki. Ciasto najlepsze jest na drugi - trzeci dzień, kiedy nabierze wilgoci. Pyszna, lekka, niezbyt słodka szarlotka o świeżej truskawkowej nucie. Dla dzieciaków i amatorów truskawkowej słodyczy w sam raz. Ciasto proste w przygotowaniu. Zawsze się udaje - nawet na okazje. Choć oczywiście nie obyło się bez awarii. Pod "kruszonkę" dostało się powietrze
Kuchnia po mojemuwiśniowym lub wieloowocowym . To pyszny sposób na wykorzystanie nadmiaru owoców. Do przygotowania zarówno ze świeżych owoców jak i kompotów z zeszłego sezonu. Patrząc na warunki pogodowe za oknem sezon truskawkowy może się niedługo skończyć. Jeśli jednak uda wam się kupić dojrzałe słodkie owoce i nie będziecie do końca wiedzieli co z nimi zrobić - domowy kisiel to bardzo dobra opcja(...)wymaga czasu ani wysiłku, a truskawkowa, uśmiechnięta gęba tych najmłodszych - bezcenna. Składniki (na 4 małe miseczki): ok 3/4 kg truskawek 2-3 łyżki cukru - może być trzcinowy (ilość w zależności od dojrzałości owoców) 1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki wody Przygotowanie: Umyte, pozbawione ogonków owoce kroimy na ćwiartki. Wrzucamy na suchą patelnię. Zasypujemy cukrem. Wiadomo, że najlepiej użyć
Kuchnia po mojemuSkładniki: Ciasto: 200 g mąki 2 łyżki cukru pudru 100 g masła 1 żółtko szczypta soli 2-3 łyżki zimnej wody Nadzienie: 400 g truskawek 3 łyżki kisielu truskawkowego 6 łyżek konfitury truskawkowej Beza: 4 -5 białek 200 g cukru 2 łyżeczki maki ziemniaczanej Wykonanie: Mąkę przesiać przez sito, dodać cukier puder i sól, wymieszać. Do mąki dodać masło wyciągnięte
Mama Gotujeświeżo wyciskanego soku z marchwi 100-150 g truskawek 50 ml kefiru łyżeczka soku z cytryny 1 banan Przygotowanie: 1. Zblendować truskawki na gładką masę- 2 łyżki powstałego musu truskawkowego odłożyć do dekoracji. 2. Do misy z truskawkami dodać sok z marchwi, kefir, sok z cytryny. 3. Dodać banana pokrojonego na mniejsze cząstki i zblendować całość do jednolitej gładkiej konsystencji(...)Przyozdobić musem truskawkowym Smacznego
KreatywnePinywiem, czemu zdecydowałam się zrobić te placki, ale kiedy okazało się, że smakują jak maleńkie serniczki, zawładnęły moim sercem…. a raczej moimi kubkami smakowymi na dobre J Z polewą truskawkową są wyśmienite! Przepis Nigelli nieco zmodyfikowałam, ale nie żałuję;) Składniki 3 jajka 1 łyżka cukru 200 g serka waniliowego 4 łyżki mąki Przygotowanie Oddzielamy białka od żółtek. Żółtka ucieramy(...)łyżce masy i smażymy na średnim ogniu ok. minutę z każdej strony – trzeba pilnować, bo szybko się przypalają. Placuszki najlepiej smażyć na teflonowej patelni bez użycia tłuszczu. Polewa truskawkowa 10 truskawek ( ja użyłam mrożonych) 1 łyżeczka octu balsamicznego 1 łyżka sok z cytryny 2-3 łyżki cukru Przygotowanie Truskawki wkładami do rondelka, lekko rozgniatamy i zasypujemy cukrem. Całość należy zagotować
Kulinarne InspiracjeRewelacja! Lekki i rozpływający się w buzi:) Prawdziwie truskawkowy zwłaszcza w pełni sezonu truskawkowego:) Dla pocieszenia napiszę, że poza sezonem truskawki można zastąpić innymi owocami:) I jeszcze zdjęcie torcika zrobionego "na szybko" do domu
In my kitchenWilgotna babka o bardzo subtelnym smaku likieru kokosowego z dodatkiem truskawek, oblana delikatnym lukrem truskawkowym- który powstał na bazie soku powstałego z odmrożenia truskawek- oraz posypana wiórkami kokosowymi, dla wzmocnienia kokosowego smaku. Ideał, mówię Wam- IDEAŁ i tak, jak od zawsze babka cytrynowa była moją faworytką, tak teraz babka Malibu nie ma sobie równych i jest po prostu the best(...)cukier trzcinowy- 170 g * jajka- 4 szt. * likier Malibu- 250 ml * proszek do pieczenia- 2 łyżeczki * truskawki mrożone- około 150 g Lukier: * cukier puder- 4 łyżki* * sok truskawkowy- 2 łyżki Dodatkowo: * wiórki kokosowe- do ozdoby Babka: Piekarnik nagrzać na 180 stopni. Truskawki odmrozić na sitku ustawionym na miseczce (soku nie wylewać, będzie potrzebny do przygotowania lukru). Miękkie masło utrzeć
Kraina Miodem PłynącaMiękkie, delikatne i puszyste - pianki o smaku truskawkowym. Banalnie proste do przygotowania. Przepis dodaje do akcji Milion smaków truskawek. Składniki: 1/2 kg truskawek bez szypułek 1/3 szklanki cukru (jeżeli lubicie mało słodkie desery - to trzeba dodać mniej cukru!) sok z połowy cytryny 4 łyżki żelatyny Truskawki umyć, pozbawić szypułek i zmiksować z cukrem. Na sam koniec dodać sok z cytryny(...)wymieszać. Przygotowaną masę podgrzać. W międzyczasie żelatynę rozpuścić w 1/3 szklance wrzącej wody. Gdy masa truskawkowa będzie gorąca to wlać rozpuszczoną żelatynę - wymieszać i już nie gotować. Przygotowaną masę przelać do foremki wyłożonej wcześniej folią, np. aluminiową. Jeżeli macie tylko zwykłą folię to pozostawcie masę do ostygnięcia i dopiero gdy przestygnie przelejcie ją do formy. Umieścić w lodówce na kilka
UgotowaćBłyskawiczny do przygotowania deser na bazie jogurtu naturalnego i galaretki truskawkowej. Idealny na gorące dni. Poniższy przepis polecam tym osobom, które lubią mało słodkie desery. Przepis dodaje do akcji Milion smaków truskawek. Składniki na 4 porcje: 400 g jogurtu naturalnego kilka sztuk truskawek 1 galaretka truskawkowa starta czekolada do dekoracji Galaretkę rozpuścić w jednej szklance (250 ml) wrzącej wody
UgotowaćŚwięta tuż tuż więc jeśli jeszcze nie wiecie co upiec to śpieszę z kolejną propozycją. Rolada z masą budyniową i galaretką truskawkową skrywającą niespodziankę. A są nią żywe stokrotki :) Możecie użyć dowolnych, jadalnych kwiatów ale pamiętajcie aby brać je ze sprawdzonego źródła, najlepiej z własnego ogródka. Ja zrywam je w ogródku działkowym rodziców :) Deser jest naprawdę szybki i prosty(...)smakuje! Jeśli się skusicie to dajcie znać jak wyszło :) masa budyniowa: duży budyń śmietankowy Delecta 0/5 l mleka 2% 3 łyżki cukru 120 g miękkiego masła galaretka: galaretka truskawkowa Delecta 400 ml wody kilkanaście umytych stokrotek masa jasna na ciasto: białko 3 łyżeczki cukru pudru 2 łyżki mąki pszennej łyżka masła (bardzo miękkiego, najlepiej wyjąć je z lodówki dzień wcześniej
Mienta blogPełne słodyczy rożki z dżemem truskawkowym osłodzą nam taki zimny i deszczowy dzień jak dzisiaj. Podane z pyszną poranną kawą , dodadzą energii i humoru . składniki na 4 porcje 25 dag margaryny 35 dag mąki 5 dag drożdży instant łyżka wody łyżeczka cukru dżem truskawkowy lukier do polania przepis Margarynę siekamy z mąką , mieszamy z drożdżami
Smakowite Daniadzieciom podwieczorek . Jest on bardzo smaczny, a przede wszystkim zdrowy i bardzo prosty w wykonaniu . Polecam szczególnie maluchom . składniki na 4 banany 4 banany opakowanie serka truskawkowego garść rodzynek kilka kostek czekolady przepis Umyte banany ze skórką przekrawamy wzdłuż . Na każdą połówkę kładziemy serek truskawkowy i kilka rodzynek , posypujemy startą czekoladą . Jemy łyżeczką
Smakowite Daniaosuszone truskawki, chwilę miksujemy, truskawki nie muszą być całkiem rozdrobnione. Formę na keks wykładamy folią aluminiową tak, żeby wystawała pod formę około 5 cm i wlewamy do niej masę truskawkową. Ciastka kakaowe rozgniatamy i posypujemy nimi wierzch masy truskawkowej. Tak przygotowany deser owijamy folią wystającą z formy i wkładamy do zamrażalnika na około 8 godzin
Smakowite Dania