Wami podzielić :) SKŁADNIKI: na około 20 babeczek 1 szklanka mąki 1/2 kostki masła (miękkiego) 1 łyżka śmietany 1 żółtko 2 łyżki cukru pudru. na krem 1 budyń truskawkowy 1 szklanka mleka 1/2 kostki masła (miękkiego) 2 łyżki cukru pudru (jeśli budyń był bez cukru) 1/2 opakowania galaretki truskawkowej dodatkowo owoce groszki czekoladowe A jak to zrobić: Zagnieść ciasto
Kuchnia w opałachTaki dietetyczny koktajl truskawkowy zaserwowany z rana daje dużo energii na cały poranek :-) Jest bardzo smaczny i sycący. Truskawki można kupić zimową porą mrożone. Mają bardzo dużo cennych witamin, które szczególnie zimą przydadzą się naszemu organizmowi. Zamiast truskawek można użyć innych mrożonych letnich owoców , np. jagód, borówek , czy mieszanek kompotowych (ale tu uwaga! ważne żeby były bez pestek). Jogurt
Anielska Kuchnia Anibudyń bardzo łatwo przypalić. Po zdjęciu z ognia dodajemy trochę rodzynek. Tak przygotowany budyń wkładamy na środek kwadratu z ciasta francuskiego, który składamy na pół. Pozostało jeszcze zrobić truskawkowy dżemik na wierzch ciastka – będzie nieco kwaskowy dzięki czemu ciasto z budyniem nie będzie mdłe. Dżemik truskawkowy: Na łyżce masła podsmażamy truskawki z cukrem aż do uzyskania dosyć gęstej masy
kuchcikowniadrożdży 3 i 1/2 szklanki mąki pszennej typ 650 (ja dodała jeszcze 4 łyżki bo ciasto było klejące) 1/4 łyżeczki soli aromat waniliowy Dodatkowo: ok. 250 g dżemu malinowo- truskawkowego (ja pomieszałam malinowy z truskawkowym pół na pół) 1 szklanka cukru pudru Wykonanie: Z 1/2 szklanki ciepłego mleka zrobić zaczyn ( czyli do mleka dodać drożdże i szczyptę cukru, jak drożdże
IMPRESJA SMAKUStwórca. I mieć podaną. Niestety nie do łóżka. Ale popracujemy i nad tym :P Tymczasem chlup na deser :) Bo dzień bez owsianki. To dzień stracony. 125 ml jogurtu truskawkowego banan 2 kiwi 4 łyżki musli owsianego słonecznik do posypania Jogurt zblendowałam z plastrami banana. Przelałam do 1/2 wysokości szklanek. Osobno zblendowałam obrane i pokrojone kiwi. Na truskawkowy mus kolejno
bastalenaTłustym Czwartku robiła mamie dokładkę, choć już nikt nie mógł ich przejeść! ). Drugą Jej popisówką były pączki ziemniaczane. Te są niesamowicie delikatne, puszyste i mięciutkie. Wypełnione po brzegi truskawkową marmoladą z całą pewnością zachwycą nawet tych, którzy za pączkami nie przepadają. I pamiętajcie: w Tłusty Czwartek koniecznie trzeba zjeść choć jednego! Niezjedzenie przynosi pecha! A jak już jeść(...)łyżki * cukier wanilinowy – 1 łyżka * jajko – 1 szt * masło – 50 g * mleko 3/2% – 250 ml * sól – 1 szczypta * spirytus – 2 łyżki DODATKOWO: * marmolada truskawkowa * tłuszcz do smażenia SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: UWAGA! Wszystkie składniki muszą zostać wcześniej wyciągnięte z lodówki i posiadać temperaturę pokojową. Do miseczki wlewamy ciepłe( ale nie gorące! ) mleko, dodajemy pokruszone drożdże
Ostra na SłodkoWarstwa truskawkowa: 400g truskawek (mogą być mrożone) 3 łyżki cukru 1 cytryna (wyciśnięty sok) 1/2 galaretki truskawkowej Truskawki oczyszczone z szypułek rozgnieść i włożyć do rondelka. Zagotować wraz z cukrem i sokiem z cytryny. Zdjąć z palnika wsypać galaretkę i dokładnie wymieszać. Warstwa śmietanowa: 250g śmietany kremówki 36% 250g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru (lub wg własnego smaku). Schłodzoną
O kuchni z uczuciemdziś szybki przepis na koktajl truskawkowo - truskawkowy!!! składniki na 2 szklanki: 1,5 szklanki mleka ok10 sztuk truskawek ( akurat tyle mi zostało) 3 łyżki lodów śmietankowych 3 łyżki sorbetu truskawkowego opcjonalnie 1 łyżeczka cukru lub miodu Wszystkie składniki wsypujemy do miksera , miksujemy. Gotowe! Buziaki Kasia
Cukier&PuderSezon truskawkowy powoli dobiega końca, więc ja na sam jego koniec proponuję ciasto jogurtowe z truskawkami - wystarczy ich dosłownie garść, no może dwie i ciasto będzie pyszne! Oczywiście, im będzie ich więcej, tym lepiej... :) Idealne dla całej rodziny, lekkie i bardzo truskawkowe ;)Można wymienić w nim owoce, np. na borówki ;) To już zależy od zasobności naszego ogródka ;)Ciasto jogurtowe
Lawendowe Niebosłyszę: "Pancakes i lodu, pancakes i lody". Cóż więc robić, mięśnie bolą jak fiks po sadzeniu kwiatków, ale mus to mus... A mus jak to mus może być i truskawkowy:)Składniki: 1 i 1/2 szklanki maślanki 1 i 1/4 szklanki maki 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia1/4 szklanki oleju 6 łyżek brązowego cukru25(...)truskawki z listkami mięty, pozostałym brązowym cukrem i odrobiną gorącej wody miksuję na gładką bardzo gęstą masę.Gotowe placuszki układam jeden na drugim. Na górę oraz obok nakładamy sorbet truskawkowy i dekoruję listkami mięty
Magiczna kuchnia Dariiżyczenie Taty z okazji jego święta wraz z Nikodemem przygotowaliśmy specjalne, zgodne z zamówieniem tiramisu truskawkowe. Niestety zdjęcie marne, bo ostatni kawałek udało się uchwycić nim został pożarty:)Składniki:opakowanie biszkoptów (u mnie po połowie opakowania podłużnych i okrągłych)opakowanie mascarponemałe opakowanie śmietany 30%2 płaskie łyżki cukru30 dkg truskawekkakao do posypaniaszklanka mocnej, zimnej kawyPrzygotowanie:Ubijam smietanę z cukrem(...)stworzyły spód deseru. Na powstały spód wykładam masę odkładając trzy łyżki do dekoracji.Oczyszczone z szypułek i umyte truskawki miksuję i powstały mus nakładam na masę śmietanowo-serową. Na mus truskawkowy układam uprzednio zamoczone w kawie okrągłe biszkopty. Wierzch smaruję cienka warstwą odłożonej masy a następnie posypuje kakao. Wkładam do lodówki na minimum godzinę
Magiczna kuchnia Dariiszpinaku dodać jajka, śmietankę, parmezan, szczyptę oregano i dokładnie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Gotową masę przełożyć na przestudzone ciasto. Na wierzch ułożyć pokrojoną szynkę serrano, przekrojone wzdłuż pomidorki truskawkowe i pokruszony ser feta. Piec w piekarniku nagrzanym do 160°C (termoobieg) przez około 30 minut, aż jajka się zetną. Smacznego
Oryginalny smakWeekend a wraz z nim przepis na szybki deser do kawy. Sezon truskawkowy w pełni także dziś zaproponuję delikatne, puszyste muffiny bananowo-truskawkowe.Czytaj więcej
Ana Mari's worldzabieramy się do złożenia deseru. Na dnie pucharku układamy pokruszone sasanki, a następnie krem mascarpone. I znów ciasteczka, posiekane orzechy włoskie, a na nim krem. Na końcu polewamy konfiturą truskawkową i posypujemy orzechami włoskimi. Smacznego
kulinarnyJaśmietaną. Na koniec ciastka wyciskamy na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia - ja wycisnęłam ciastka za pomocą szprycy (duże oczka) pozostawiając po środku dziurkę, którą następnie wypełniłam marmoladą truskawkową ( również za pomocą szprycy). Pozostawcie większe odstępy, gdyż ciasteczka się lekko rozrastają :) Jak się Wam uda, starajcie się przygotowywać małe ciasteczka - lepiej będą Wam na pewno smakowały.Pieczemy przez około
Słodkie Przyjemności