również zimą. Mimo braku czasu lubię go sobie przygotowywać w takie upalne dni jak ostatnio. Dużo nie trzeba,a sprawia wiele radości! Zapraszam na znakomity lodowy deser bananowo-truskawkowy z bakaliami"Składniki:3 banany400 g truskawek2 gałki lodów waniliowychgarść orzechów (laskowych/włoskich/pestek moreli)garść żurawinySposób przygotowania:Banany obieramy, odcinamy końcówki i kroimy na małe kawałki, wrzucamy do blendera(...)osuszamy, odrywamy szypułki i wrzucamy do blendera - miksujemy na jednolity mus, a następnie przelewamy do naczyń na mus bananowy, tak aby obie masy się nie połączyły. Na wierzch musu truskawkowego nakładamy po gałce lodów waniliowych a następnie posypujemy orzechami( orzechy wrzucamy na lnianą ściereczkę, zakręcamy a następnie miażdżymy młotkiem do mięsa ) i żurawiną.Podajemy na zimno.Smacznego
Słodkie Przyjemnościchyba równie dobrego i zarazem prostego napoju orzeźwiającego jak Smoothie. Tym razem przygotowałam dla Was znakomite Smoothie czereśniowe z kostkami owocowymi - jagodowo-truskawkowymi. Aby je przygotować, wystarczy umyć i pokroić owoce, wrzucić do foremki na kostki lodu i zalać wodą, a potem korzystać ile się chce! Zapraszam!"Składniki:1/2 szklanki czereśni10 kostek lodu z owocami : jagodowo-truskawkoweSposób przygotowania
Słodkie Przyjemnościtotalnie owocowo. Krótko, bo w tym przepisie nie potrzeba zbędnych słów. Smacznie, bo kto z Was nie lubi truskawek. Kolorowo, bo w końcu prawdziwa, słoneczna wiosna. Zapraszam na deser truskawkowy z lodami!Składniki na 2 porcję:5-6 kostek lodu 400 g świeżych truskaweklody w ulubionym smaku - najlepiej waniliowe lub truskawkoweSposób przygotowania:Do blendera wrzucamy kostki lodu. Truskawki myjemy
Słodkie Przyjemnościczemu, ich cena jest wyjątkowo niska. Powiem nawet więcej, są na tyle smaczne i na tyle tanie, że można już spokojnie pomyśleć o przygotowaniu dżemów i zimowych soków truskawkowych - choć bardziej popularne są chyba soki malinowe, przygotowywane na przełomie lipca/sierpnia. Które robicie częściej? Ja chyba właśnie malinowe, choć i truskawkowych robię kilka sztuk. Do przygotowania dzisiejszego ciasta przyda
Słodkie Przyjemnościcoś zapytać, albo pochwalić się tym co dobrego przygotowaliście to koniecznie zapraszam do kontaktu! Dziś kreatywność i smak, wzięły górę nad wyglądem. Przygotowałam dla Was wilgotne, owocowe ciasto truskawkowe z miękką bezą, naturalnym serkiem i świeżymi truskawkami. Nie wiem dlaczego, ale ciasto jest pyszne gdy podaje się je razem z koktajlem truskawkowym. Mam nadzieję, że sami je wypróbujecie i podzielicie
Słodkie Przyjemnościniewielkiej ilości zimnej wody,a następnie rozpuścić w kąpieli wodnej.Do truskawek dodać jogurt i wszystko razem zmiksować, następnie połączyć z rozpuszczoną żelatyną.Śmietanę ubić na sztywno, dodać do masy truskawkowej i delikatnie wymieszać.Masę wyłożyć na wystudzony biszkopt, otoczony obręczą, na wierzchu ułożyć dowolne owoce.Na owoce wylać rozpuszczoną w 200 ml i delikatnie tężejącą galaretkę
Mix smakuskładnikibiszkopt* 2 jajka* 1/4 szklanki cukru* 1/4 szklanki mąki pszennej* 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia* 1 łyżeczka soku z cytrynymasa i dodatki* 500 ml śmietany kremówki* 2 galaretki truskawkowe* 1 galaretka wiśniowa* 1 słoik wiśni w zalewie* 2/3 szklanki mrożonych jagód* lub świeże owoce* okrągłe biszkoptySposób wykonaniabiszkoptOddzielić białka jaj od żółtek.Białka ubić z sokiem z cytryny na sztywno, dodać(...)proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszaćWylać ciasto do tortownicy(24 cm),z dnem wyłożonym papierem do pieczenia.Piec w temp.180 stopni około 25 min.Zdjąć papier i wystudzić.masa2 galaretki truskawkowe rozpuścić w 1/2 litra wody.Wiśnie odsączyć z zalewy, jagód nie rozmrażać.Kiedy galaretka zacznie lekko tężeć ubić śmietanę na prawie sztywno i wymieszać z galaretką.Dodać do masy wiśnie
Mix smakuskładniki* paczka podłużnych biszkoptów* 500 ml śmietany kremówki* 1 szklanka adwokata* 2 opakowania bitej śmietany w proszku* 6 łyżeczek żelatyny* likier truskawkowy lub malinowy* truskawki* galaretka truskawkowa lub leśnaSposób wykonaniaŻelatynę namoczyć w 1/3 szklanki przegotowanej zimnej wody, a następnie rozpuścić w gorącej kąpieli wodnej.Przygotować kwadratową tortownicę.Biszkopty moczyć w likierze najpierw wierzch, spód i znów wierzch biszkopta i układać
Mix smakułyżka), następnie nałóż mus brzoskwiniowy do 1/3 wysokości kieliszka i dopełnij winem musującym. Przed wypiciem wymieszaj.Bellini - różne wariacje:zamiast musu z brzoskwiń możecie dodać ewentualnie nektaru brzoskwiniowegow wersji truskawkowej, zmiksujcie rozmrożone truskawki z odrobiną cukru lub dodajcie nektar truskawkowy (taki drink nazywa się Rossini)możecie też wymieszaj brzoskwinie pół na pół ze świeżo wyciskanym sokiem pomarańczowym lub dodać
Chilli Czosnek i OliwaProsta i bardzo smaczna przekąska z szynki serrano z serkiem śmietankowym, świeżą bazylią i pomidorkami truskawkowymi. Przygotowanie takich sakiewek nie zajmuje wiele czasu, ładnie prezentują się na talerzu i zapewne sprawdzą się podczas sylwestrowej nocy Składniki: 100 g szynki serrano w plasterkach *(może być też np. prosciutto)180 g zmielonego twarogu (lub serek almette śmietankowy)garść świeżej bazyliipomidorki truskawkoweszczypioreksólpieprz* Warto
Oryginalny smakshakera do drinków. Dodajemy łyżkę cukru, 10 łyżek mleka kokosowego, 80 mililitrów wódki oraz kostki lodu. Potrząsamy.Bierzemy 2 wysokie szklanki lub kieliszki i na ich dno wlewamy syrop truskawkowy (na grubość 1 cm). Następnie wlewamy zawartość z shakera.Drinki należy pić przez rurkę, zanurzając ją na dnie w syropie i wyciągając do góry (aby zebrać również trochę alkoholu i mleka
Smaki Brazyliiktóre nazywamy Klementynkami. Bazowałam na przepisie Margarytki, choć tak naprawdę moja mama już nie raz je robiła, ale "na oko". Ja jeszcze tak nie umiem :) Do ciasteczek użyłam dżemu truskawkowego i powidła śliwkowego, dodałam po 1 łyżce konfitury z płatków róży i dzięki temu ciasteczka uzyskały rewelacyjny aromat! Polecam!Składniki:250 g mąki tortowej250 twarogu mielonego1 małe jajko(...)żółtko)1 kostka masła2 łyżki cukru1 płaska łyżeczka proszku do pieczeniaszczypta solidowolne powidło lub twardy dżem (u mnie powidła śliwkowe, dżem truskawkowy i konfitura z płatków róży)Sposób przygotowania:1. Składniki na ciasto przekładamy do miski lub na stolnicę i zagniatamy jednolite ciasto. Ciasto schładzamy w lodówce przez 30 minut.2. Powidło lub dżem mieszamy z niewielką ilością konfitury z płatków
Kuchnia domowa Anipysznie. W sam raz na Dzień Dziecka i nie tylko :)Składniki:Biszkopt:5 jajek2/3 szklanki cukru1 cukier waniliowy1 szklanka mąki (pół krupczatki, pół tortowej)1 łyżeczka proszku do pieczeniaPianka truskawkowa:2 śnieżki400 ml zimnego mleka2 galaretki truskawkowe300 ml wrzątku+ truskawki (ilość wedle uznania - u mnie ok 400 g)+ cukier puder do posypaniaSposób wykonania:1. Białka ubijamy na sztywno z dodatkiem
Kuchnia domowa AniłyżkiMasa kokosowa:* mascarpone- 250g* śmietanka kokosowa- 250ml** wiórki kokosowe- 1 szklanka** cukier trzcinowy drobny- pół szklankiPolewa czekoladowa:* woda- 3 łyżki* cukier- 3 łyżki* kakao- 3 łyżki* masło- 100g+ dżem truskawkowy np. z tego przepisu do smarowania blatów+ owoce- ok 200g (u mnie truskawki, czereśnie, maliny, jagody i agrest)Biszkopt:Piekarnik nagrzać do 180st.Migdały zalać wrzątkiem, zostawić(...)się rozpuści, małymi porcjami dodawać masło, wymieszać, aż masło całe się roztopi.Dodać kakao, energicznie wymieszać i kiedy polewa będzie gładka i błyszcząca, zdjąć z ognia.Przygotowanie:Biszkopt posmarować dżemem truskawkowym, następnie nałożyć warstwę kremu (pamiętajcie, żeby zostawić trochę kremu na boki).Przykryć drugim blatem, znowu posmarować dżemem, kremem.Rękawem do wyciskania kremu zrobić ozdobne kleksiki dookoła i dopiero wtedy wlać
Kraina Miodem Płynącamleka skondensowanego z zawartoscia 4% tluszczu i galaretki owocowej.Skladniki na 6 pucharkow:1 galaretka truskawkowa1 galaretka agrestowa250 ml mleka skondensowanego 4% tluszczu nieslodzonego-z kartonika swieze truskawki-opcjonalnieWykonanie:galaretke truskawkowa ugotowac z 1/2 wody z przepisu (250 ml wody).Wylac na gleboki,szeroki talerz,ostudzic i schlodzic w lodowce do calkowitego stezenia.Nastepnie pokroic w kostke i ulozyc w przygotowanych pucharkach.Czesc
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!