musu brzoskwiniowego. Maczamy w nim biszkopty i układamy na dnie naczynia. Puste przestrzenie, delikatnie tylko zalewamy musem. Następnie wykładamy połowę masy z mascarpone. 4. Teraz maczamy biszkopty w musie truskawkowym i układamy na masie, puste przestrzenie jak poprzednio delikatnie wypełniamy musem truskawkowym. Wykładamy resztę mas, wyrównujemy i chowamy do lodówki na co najmniej 3 h. Przed podaniem, na wierzchu układamy
Gotowanie...to proste !galaretka bursztynowa - 1 opak woda gotowana do galaretki - 450 ml warstwa II serki homogenizowane 2 szt ( 400 g) masło - 1/4 kost woda gotowana - 1 szkl galaretka truskawkowa - 1 opak warstwa III galaretki ametystowe- 2 opak , smak wieloowocowy woda gotowana - 700 ml warstwa IV galaretka niebieska- 1 opak , smak mocno owocowy woda gotowana - 1 szkl masło - 1/4 kost(...)serki homogenizowane - 2 szt ( 400g ) warstwa V galaretka o smaku truskawkowym- 1 opak woda gotowana - 300 ml warstwa VI serek Tutti - 150 g smak waniliowy masło - 1/4 kost galaretka szafirowa - 1 opak woda gotowana - 340 ml Przygotowanie : Galaretkę bursztynową rozpuścić w wodzie, odstawić do lekkiego stężenia. Tężejącą galaretkę wylać do tortownicy 27 cm, odstawić do lodówki do całkowitego stężenia. Masło
Kuchnia Danusiwynagrodzi Wam wszystko :) Łatwy w przygotowaniu klasyczny deser. Wystarczy tylko galaretka i puszka słodzonego mleka, całość tworzy uroczo wyglądający, słodki deserek. Składniki: * 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego * 1 galaretka truskawkowa * 1 galaretka szafirowa * 2 szklanki wrzącej wody * 1 szklanka mleka * 2 płaskie łyżki żelatyny Wykonanie: Galaretki, każdą z osobna rozpuścić w szklance wrzącej wody. Odstawić do wystudzenia. Mleko wlać(...)Zdjąć z płyty grzewczej. Dodać mleko skondensowane słodzone i wymieszać. Na dno szklanki (użyłam szklanki, która ma taką samą średnicę na dole jak i na górze) wylać łyżką galaretkę truskawkową (każdą warstwę nalewałam w proporcji po 4 łyżki). Wstawić do lodówki do stężenia. Następnie wlać 4 łyżki masy z mleka, ponownie wstawić do lodówki do stężenia. Kolejna warstwa to galaretka
Zrób to smaczniełuczkiem do ziemniaków. Do powstałego sosu z kawałkami truskawek dodać mascarpone i dokładnie wymieszać, aż cały serek się rozpuści. Makaron (ciepły lub zimny) ułożyć na talerzach i polać sosem truskawkowym. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi porcja dla 3 - 4 osób, w zależności od apetytów. Przygotowany sos truskawkowy z mascarpone, do czasu podania, najlepiej przechowywać w lodówce
Gospodyni MiejskaPropozycja idealnego śniadania na letnie poranki to mięciutkie bułeczki a do nich proponuję pyszne masełko truskawkowe. Bułeczki Składniki: - 1 szklanka letniego mleka - 110 g letniego rozpuszczonego masła - 2 łyżki cukru - 2 jajka lekko roztrzepane - 3/4 łyżeczki soli - 4 szklanki mąki pszennej - 3 łyżeczki suchych drożdży (12 g) - dodatkowo 1 jajko roztrzepane z łyżką mleka do posmarowania Przygotowanie: Mąkę pszenną mieszamy(...)ręczniczkiem kuchennym, pozostawiamy ponownie do wyrośnięcia, na około 45 minut, aż się zetkną. Wyrośnięte bułki smarujemy przygotowanym jajkiem, pieczemy około 20 - 25 minut w temperaturze 185ºC. Masło truskawkowe Składniki: - 5 truskawek - 100 g masła Optima Omega 3 - 2 łyżeczki miodu Przygotowanie: Truskawki dokładnie miksujemy, dodajemy masło z miodem i wszystko miksujemy. Bułeczki kroimy na pół i smarujemy masełkiem
Kulinarne życieWitam Kochani Truskawkowych wypieków ciąg dalszy-dziś przepis na niezawodne ciasto z kremem,truskawkami i galaretką-można by rzec klasyk :P Polecam idealne ciasto na ciepłe letnie dni SKŁADNIKI *Duża tortownica 24cm BISZKOPT 4 jajka 0,5 szkl cukru 1 szkl mąki pszennej tortowej pół łyżeczki proszku do pieczenia KREM 2,5 szkl mleka (szkl 250ml(...)budyń śmietankowy bez cukru 40g 1 łyżka mąki 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3/4 szkl cukru 3 żółtka 200g masła DODATKOWO 200g truskawek 1 galaretka truskawkowa BISZKOPT Białka ubijamy na pianę,dodajemy cukier-miksujemy,potem żółtka-miksujemy.Przesiewamy mąkę i proszek-miksujemy krótko na najniższych obrotach. Wykładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia-dno. Pieczemy około
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuSezon na truskawki wciąż trwa! Mam więc dla Was przepis na truskawkową tartę – czyli zdrowy i orzeźwiający deser na zimno. Jest ona bez cukru, bezglutenowa oraz wegańska – a zapewniam Cię, że smakuje wyśmienicie Truskawkowa tarta to bardzo prosty przepis, którego przygotowanie nie zajmuje dużo czasu. W przepisie najważniejszą rolę odgrywa mleczko kokosowe – należy wybrać mleczko dobrej jakości
Via Gustociasteczkami - kuleczkami. Wystarczy kilka minut aby zaskoczyć swoich gości. 0,5 kg ciemnego biszkoptu 1/3 szklanki mleka 100 g margaryny 1/3 szklanki cukru 2 łyżki kakao 250 g dżemu truskawkowego 0,5 szklanki rodzynek sułtańskich 4 łyżki posiekanych orzechów włoskich Kilka kropel aromatu waniliowego 3 łyżki suszonego berberysa 100 g mlecznej czekolady 2 szklanki wiórków kokosowych W garnku podgrzewamy mleko(...)kakao. Gdy wszystko się rozpuści odstawiamy do przestudzenia. Kawałki ciemnego biszkoptu blend ujemy na pył w blenderze lub malakserze. Przesypujemy do miski. Wlewamy mleko z margaryną. Dodajemy dżem truskawkowy, aromat waniliowy oraz bakalie: orzechy, rodzynki, berberys. Wszystko mieszamy lub zagniatamy. Gdy masa wydaje się na za lepka możemy jeszcze dołożyć pokruszone herbatniki. Formujemy okrągłe małe kuleczki. Każdą obtaczamy w rozpuszczonej
VioletoweKucharzenieCiasto: 3 jajka, 40 g mąki kokosowej , ½ łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżka cukru kokosowego, szczypta soli, 4 łyżki mleka, 1 łyżka rozpuszczonego oleju kokosowego Dodatkowo: owoce, jogurt truskawkowy, olej kokosowy do smażenia WYKONANIE Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w blenderze, miksujemy na gładką masę. Na patelni rozpuszczamy łyżkę oleju, gdy będzie rozgrzana kładziemy po łyżce ciasta, smażymy(...)stron na złoto. Po usmażeniu można osączyć z nadmiaru tłuszczu za pomocą ręcznika papierowego. Podajemy z ulubionymi dodatkami, ja podałam z jogurtem truskawkowym i borówkami. Placuszki zaserwowałam na talerzyku pochodzącym z Galeria Cuda Świata
słodki bratekwyjdzie, zrobiłam go niewiele. Zaledwie dwa pucharki, bo to co poszło do drożdżówek, to tak naprawdę kilka łyżeczek. Czy smakował? Mi bardzo! Zwłaszcza w połączeniu z delikatnym musem truskawkowym. Składniki na 2 porcje: 200g obranego rabarbaru 2 żółtka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 szklanka mleka 4 łyżki syropu klonowego (można zastąpić cukrem) Mus truskawkowy: 100g mrożonych truskawek
Kuchnia w czekoladzierównież uroczo się prezentują. Każde dziecko, a nawet i dorosły uśmiechnie się na widok takiej babeczki, a dodatkowo ile jest frajdy podczas ich przygotowywania...?! Kisiel, w moim przypadku truskawkowy - nadaje ciastkom fajnego smaku, aromatu oraz różowego koloru. (Kolor odrobinę wzmocniłam barwnikiem w proszku.) Zresztą co ja będę dużo pisać... Sami spróbujcie! (8 sztuk) 1 szklanka/140g mąki pszennej(...)szklanka = 250ml) 1/4 szklanki cukru 1 opakowanie (40g) różowego kisielu (u mnie truskawkowy) 1 łyżeczka proszku do pieczenia (płaska) 1 jajko 1/2 szklanki/125 ml mleka 1/4 szklanki/65 ml oleju (u mnie rzepakowy - Woj-Len) Dodatkowo: 50g bakalii (u mnie suszone owoce: rodzynki , śliwki , berberys , morwa i miechunka - Helio) Bita śmietana: 200 ml śmietanki 30-36% 1-2 łyżeczki cukru pudru
Di gotujejaglana ( sucha ) – 150 g * woda – 150 ml * wiórki kokosowe – 2 łyżki * do posłodzenia: cukier, cukier brązowy, ksylitol, erytrytol – do smaku DODATKOWO: * świeże truskawki * galaretka wegańska truskawkowa ( z agar-agar ) – 1 op SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: SPÓD: Daktyle wcześniej namaczamy, odsączamy, dodajemy orzechy, olej kokosowy, kakao i 2 łyżki wody – wszystko razem dokładnie blendujemy na gładką masę(...)minut. Słodzimy do smaku, dodajemy wiórki kokosowe i blendujemy na gładką kremową masę. Wyciągamy na schłodzone ciasto, wyrównujemy, układamy pokrojone w plasterki truskawki i zalewamy przygotowaną wcześniej galaretką truskawkową. Wkładamy na co najmniej 3 godziny do lodówki. Podajemy schłodzone. Smacznego! Projekt powstał we współpracy z marką JAWO Kraków – producentem zdrowej żywności. Bakalie ( i mnóstwo innych rzeczy ) niezbędne do wykonania
Ostra na SłodkoSezon truskawkowy się zaczął, więc już można korzystać częściej z tych owoców i to świeżych. Mam świetny przepis na ciasto truskawkowe z płatkami owsianymi. Jest bardzo smaczne i cudownie maślane chociaż wygląd ma przeciętny. Potrzebujemy: Czytaj więcej
Tylko pyszniemoże być kosmiczna po tak zimnej wiośnie, ale postaramy się zadowolić nasze podniebienia na cały rok jak tylko rozpocznie się sezon:) Dzisiaj małe przygotowanie do przepisów z truskawkami. Kostka truskawkowa z duża ilością galaretki i śmietankową masą na wierzchu. Użyłam mrożonych owoców ale już wkrótce możecie sięgnąć po świeże:) blaszka 20×30 cm 5 h około 20 herbatników(...)truskawek 3 galaretki truskawkowe 250 g serka mascarpone 300 g śmietany kremówki 2 łyżki cukru pudru Galaretkę rozpuścić w 750 ml wody, zostawić do stężenia ( jednak nie całkowitego). Truskawki pokroić na pól (mrożonych nie odmrażać). Wsypać do tężejącej galaretki Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć herbatniki. Tężejąca galaretkę wylać na herbatniki i schłodzić ją do całkowitego ścięcia. (Ja wylałam galaretkę
Ania i Marcin gotujądokładnie wymieszaj. Poczekaj ok. 1 -2 h, aż nasiona napęcznieją. Pokrój truskawki i przełóż je do naczynia z chia smoothie. Chia z jogurtem i dżemem truskawkowym Składanki: 4 łyżeczki wegańskiego jogurtu naturalnego 2 łyżki nasion chia 1 łyżka syropu klonowego lub innej substancji słodzącej 1-2 łyżki dżemu truskawkowego Przygotowanie: Przełóż jogurt
wegujemy