prawdę pełno roboty. Wstawanie po 5, cały dzień na powietrzu (świeżym powietrzu) i dużo fizycznej pracy, ale te minusy są również plusami, prawda? Dziś taka mała namiastka lata - Krem truskawkowy z czereśniami i wiórkami białej czekolady. Jest prosty, szybki i bardzo owocowy. Jego podstawą jest frużelina truskawkowa, więc nusi być pyszny. Lubicie?Krem truskawkowy:250 g truskawek1,5 łyżeczki żelatyny
Słodkie PrzyjemnościSezon truskawkowy powoli dobiega końca, dlatego do ostatniej łubianki trzeba korzystać z nich jak tylko się da. Kompoty, ciasta, weki czy kremy. Na wykorzystanie truskawek jest tak wiele przepisów, jak wiele do głowy może przyjść pomysłów. Dziś prezentuję Wam przepis na Muffiny brzoskwiniowe z lekkim truskawkowym kremem. Przepis ten został wyróżniony przez szefów kuchni na Wrocławskim rynku. Mam nadzieję(...)dodajemy partiami do wcześniej wymieszanej masy, dodqajemy drobno pokrojone, wcześniej przekładamy do formy wyłożonej papilotkami.Pieczemy około 25 minut w 175`C.Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. W tym czasie przygotowujemy krem.Krem truskawkowy:250 g truskawek1,5 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w łyżce gorącej wodypół szklanki cukru1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 200 ml śmietanki 30%1 łyżeczka żelatynySposób przygotowania:Do garnuszka wrzucamy umyte
Słodkie Przyjemnościbezą / 5.Krem z koglu-moglu z truskawkami / 6.Lodowy tort z owocow leśnych / 7.Beziki z truskawkami / 8.Truskawkowy tort bezowy / 9.Czekoladowo-malinowe ciasto / 10.Krem truskawkowy z czereśniami i białą czekoladąPropozycje sylwestrowe na 2014 rok: 1.Tatar ze śledzia / 2.Cynamonowe śledzie z jabłkiem / 3.Bruschetta / 4.Napój arbuzowy / 5.Margarita Truskawkowa / 6.Sałatka lunchowa
Słodkie PrzyjemnościBardzo dawno go nie robiłam, więc skorzystałam z „przypominacza”, z jedną różnicą. Ponieważ użyłam ryżu jaśminowego, gotowałam go krócej, niecałe 20 minut. Moja wersja z sosem malinowo truskawkowym i malinami. Składniki: - 200g ryżu (u mnie jaśminowy)- 2 szklanki mleka- pół laski wanilii (dałam cukier wanilinowy i extrakt waniliowy)- 10 dag cukru pudru- 3 dag masła- 2 żółtka Składniki(...)żółtka z cukrem pudrem (przed użyciem żółtek na surowo – jajka sparzam wrzątkiem przez ok. 30 sek.) i extraktem waniliowym. Utarte dodałam do ryżu – wymieszałam. Przygotowałam sos malinowo truskawkowy. Przebrane, umyte maliny (kilka odłożyłam do ozdoby) i truskawki – wsypałam do rondelka. Dodałam cukier i sok z połowy cytryny. Gotowałam do chwili, aż owoce się rozgotują. Następnie przetarłam przez
mojewypiekiinietylkonieodłączną częścią naszej diety. Bez nich, kuchnia byłaby bardzo uboga. Sałatki – przyciągające wzrok, pobudzające zapachem nasze zmysły i pieszczące smakiem podniebienia. Sałatka z truskawkową nutą właśnie do takich należy. Składniki: - szpinak, rukiew wodna i rukola (łącznie 100g)- 200g truskawek- 100g szynki serrano- olej sezamowy- skórka z cytryny Szpinak, rukiew i rukolę opłukać. Odciąć (najlepiej nożyczkami) ogonki(...)Dodać połowę pokrojonych truskawek, na tarce zetrzeć skórkę z wyszorowanej i wyparzonej cytryny, skropić olejem sezamowym – wymieszać. Dołożyć pozostałe truskawki i szynkę serrano, delikatnie połączyć wszystkie składniki. Sałatka z truskawkową nutą, to kwintesencja smaków, zapachów… i nie tylko. Minimalizm składników, prostota i szybkość wykonania, oczaruje Was i zadziwi. Do tej sałatki dodatek jakichkolwiek przypraw jest zbędny. Intensywny orzechowo-pieprzowy smak
mojewypiekiinietylkokawałeczek :)Składniki:Biszkopt (na blaszkę 25x30cm):4 jajka3/4 szklanki mąki pszennej2 łyżki mąki ziemniaczanej3/4 szklanki cukru2 łyżeczki proszku do pieczenia3 łyżki kakaoPianka:200 g jogurtu naturalnego typu greckiego2 galaretki truskawkowe + 0,5 szklanki wrzątku4 łyżki cukru pudru2 szklanki truskawekNa wierzch:kilka truskawek pokrojonych w plasterki1 zielona galaretka + pół szklanki wrzątkuSposób przygotowania:1. Białka oddzielamy od żółtek, białka ubijamy na sztywno(...)wcześniej przygotowaną blaszkę i pieczemy w 180 st. C przez ok 20-30 minut. Ostudzony biszkopt przekrawamy na pół.2. W 0,5 szklanki gorącej wody rozpuszczamy 2 galaretki truskawkowe. Studzimy.3. Truskawki miksujemy lub rozgniatamy widelcem, mieszamy z cukrem pudrem do smaku. Jogurt naturalny mieszamy z zimną galaretką, potem dodajemy truskawki i całość mieszamy. Tężącą masę wykładamy na biszkopt
Kuchnia domowa AniSłodziutkie, cudownie pachnące pomarańczami i do tego polane truskawkowym dżemem...... po prostu niebo w gębie!Wasze dzieci na pewno będą zachwycone i zapewniam, że Wy również :)Danie szybkie, proste i baaardzo smaczne- czy można chcieć więcej?* kasza manna- 1,5 szklanki* pomarańcza- sok z 1 całej i skórka z połówki* jajko- 1 szt.* cukier- 1 łyżka** dżem truskawkowy(...)2min. i wykładamy na talerzyk.Polać dżemem / frużeliną i posypać odrobiną skórki z pomarańczy.Smacznego! :)* ja cukier pominęłam ze względu na słodki sok z pomarańczy i jeszcze słodszy dżem truskawkowy
Kraina Miodem Płynącawaniliowy (lub nasiona z laski wanilii)2-3 łyżki cukru pudru (choć ja akurat użyłam muscovado)2-3 łyżki żelatyny na 0.5 wywaru+ kilka łyżek wody do namoczeniaNa galaretkę truskawkową:3 łyżki cukruok. 100-200 g truskawek200 ml białego wina2-3 łyżki żelatyny na 0.5 wywaru+ kilka łyżek wody do namoczenia Składniki na panna cottę wkładam do rondelka i podgrzewam(...)wstawiam do lodówki. Powtarzam czynności do wyczerpania mas.Pozostałe w rondelkach masy można co jakiś czas odrobinę podgrzać, żeby nie zgęstniały za szybko. SmacznegoPost Panna cotta z galaretką truskawkową na białym winie pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl
UgotujmyTo.plciasteczek:20 dag mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 10 dag miękkiego masła 8 dag cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 2 żółtka 1 łyżka mleka Nadzienie:15 dag dżemu truskawkowego Do posypania:cukier puderDo miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodać pozostałe składniki, zagnieść na gładkie ciasto i wstawić na co najmniej 1 godzinę do lodówki(...)wyłożonej papierem do pieczenia z zachowaniem odstępów. Piec w temp. 170ºC przez 10-12 minut na złocisty kolor. Po upieczeniu odstawić je do wystygnięcia. W tym czasie przełożyć dżem truskawkowy do małego rondelka i podgrzać go na ogniu do momentu aż lekko się rozpuści. Wystudzone ciasteczka układamy na stole roboczym obok siebie. Osobno pełne i osobno z "okienkiem". Pełne ciastka
Świat CiastaDziś mam dla Was kolejny przepis na niesamowicie smaczne ciasto.Jest troszkę bardziej pracochłonne , ale gwarantuję , że na efekt końcowy warto czekać! Delikatne kruche ciasto pokryte truskawkową marmoladą i dwoma rodzajami kremu – cytrynowym i czekoladowym z nutellą , przełożone puszystym biszkoptem tworzy niezwykłą całość!Smaki idealnie ze sobą współgrają sprawiając , że po każdym kęsie mamy ochotę na więcej.Niebo w gębie(...)żelatyna – 1 łyżeczka * woda – 1/4 szkl * cukier – ok. 3 łyżkiKREM CZEKOLADOWY : * mascarpone – 170 g * śmietana 36% – 100 ml * nutella – 60 gDODATKOWO : * marmolada truskawkowa – 100 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:BISZKOPT:Białka ubijamy na sztywną pianę.Pod koniec ubijania ( nie przerywając ) dodajemy cukier , a następnie po 1 żółtku.Mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia i wsypujemy
Ostra na Słodkopełni korzystam z sezonu truskawkowego!Ciasta … desery … lody i koktajle goszczą u mnie teraz najczęściej!Dziś mam dla Was przepis na ciacho , które zrobiła na niedzielny deser – zniknęło w tempie ekspresowym!I wcale się nie dziwię , bo smakowało fenomenalnie!Delikatna babka ( na oleju ) o obłędnie kokosowym smaku i zapachu … wypełniona słodkim musem truskawkowym.Podana z lodami waniliowymi(...)spód i „kapelusz”.W spodniej warstwie wydrążamy ” wanienkę ” – uważamy , by nie przebić / przerwać ścianek.Do przygotowanej ” wanienki” wlewamy nasz lekko tężejący mus truskawkowy , wygładzamy i wkładamy do lodówki do zastygnięcia.Przykrywamy „kapeluszem” , obficie posypujemy cukrem pudrem i dekorujemy świeżymi truskawkami i miętą.Zajadamy!Smacznego
Ostra na Słodkopragnę podziękować przyjaciółce, która dawała mi korepetycje na odległość (Sylwia słonko, wielkie dzięki Tobie i dzisiejszej technologii). W każdym razie wymarzyłam sobie kakaowy biszkopt przekładany bitą śmietaną, muśnięty kremem truskawkowym i oczywiście w kształcie serca. Odpowiednie formy można dostać w dobrych sklepach z wyposażeniem kuchennym. Potrzebne nam:Na biszkopt(...)szklanki mąki tortowej -mocna słodka herbata- 5 łyżek kakaoNa kremy:- 1 litr śmietany 30%- opakowanie fixu do bitej śmietany- 4 łyżeczki cukru pudru- opakowanie fixu truskawkowego do bitej śmietany Przygotowanie: Jajka ubić z cukrem na gładką masę. Mąkę przesiać razem z kakao i dodawać po trochu do masy jajecznej, delikatnie mieszając. Gotową masę przelać
W poszukiwaniu inspiracjibyłabym sobą, gdybym nie zaczęła kombinować. Generalnie opierałam się na założeniach tego przepisu, jednak jakoś tak wyszło, że mi się truskawki zmiksowały z masą, wyszedł więc serniczek truskawkowy, zamiast z truskawkami. W dodatku na kakaowym spodzie, bo skoro już kupiłam kakao, to doszłam do wniosku, że należy go używać. I tu C. zadziwił mnie po raz drugi(...)lepiej niż myślałam. Nie powiem - moje ego zostało mile połechtane. Dlatego w niedzielę przystąpiłam do kolejnej produkcji, ale o tym już jutro.Tymczasem zapraszam na pyszny, delikatny serniczek. Bardzo, bardzo truskawkowy. Niezbyt słodki. Rozpływający się w ustach.Znalazłam opakowanie żelatyny w proszku, nie miałam więc tym razem problemu z jej dozowaniem. Dałam jej sporo - moje truskawki były dość wodnite i bałam
Pożeraczka, czyli raz adobrzesamych żółtkach - koniecznie spróbujcie tych. Są równie pyszne, a jednak mniej kapryśne (choć kształtu, jak widać na załączonych obrazkach, za bardzo trzymać nie chcą). Jako nadzienia użyłam dżemu truskawkowego - mój był nieco zbyt rzadki, i wypływał. Używajcie więc specjalnych marmolad do pączków lub dżemów domowej roboty, które są twarde i ładnie będą siedzieć tam, gdzie je wciśniecie. Całość posypałam cukrem
Pożeraczka, czyli raz adobrzepewnością udadzą Wam się znakomicie. Dzięki dodatkowi prawdziwej wanilii smakują i pachną obłędnie, są chrupkie przy brzegach i mięciutkie w środku; zwijają się bez najmniejszych problemów. Z dżemem truskawkowym i bitą śmietaną lub lodami to po prostu niebo w buzi... Musicie spróbować!Waniliowe naleśnikiSkładniki:(na 8-10 dużych naleśników)ciasto:3 jajka400 ml mleka200 g mąki pszennej2 łyżki cukru1/2 łyżeczki(...)masy jajecznej, cały czas mieszając (można mikserem). Odstawić na 15 minut.Po tym czasie smażyć na niewielkiej ilości masła z obu stron na złoty kolor.Podawać na ciepło z dżemem truskawkowym i bitą śmietaną.Smacznego!Dlaczego te naleśniki są wyjątkowe...? Bo C. przygotowuje mi je zawsze, kiedy mam zły humor i chce mnie pocieszyć. Bo smakują miłością i spokojem, które
Pożeraczka, czyli raz adobrze