się przyznać, że jeszcze kilka lat temu za tymi z serem nie przepadałam. To sie jednak radykalnie zmieniło i są one jednymi z moich ulubionych. Polecam te z musem truskawkowym. :) Składniki na ciasto: 500 g mąki 3/4 szklanki gorącej wody 2 jaja 2-3 łyżki masła 1 łyżeczka soli Wypełnienie serowe: minimum 500g sera białego 1 - 2 łyżeczki cynamonu cukier(...)smaku opcjonalnie 1 łyzeczka śmietany Mus truskawkowy: 0,5 kg truskawek (mogą być mrożone) ok 200ml śmietany cukier do smaku Przygotowanie: Mąkę mieszamy z solą, dodajemy jajka oraz masło, łączymy do powstania grudek. Wlewamy wodę, kontynuujemy wyrabianie do momentu aż będzie gładkie i elastyczne. Wkładamy do woreczka i odstawiamy. Ser wkładamy do naczynia i łączymy z cynamonem i cukrem oraz
ChilliJemyMilkshake truskawkowy to mój ulubiony. Kiedy mam tylko okazję go zrobić to raz, dwa, trzy i jest gotowy. W zamrażarce mam zawsze mrożone owoce i wykorzystuję, gdy sezon truskawkowy się skończy. Powiem Wam jednak, że ze świeżych owoców jest dużo, dużo lepszy. Składniki: 400 g truskawek świeżych 1,5 szklanki mleka 6 łyżek lodów waniliowych Wykonanie: Truskawki umyć, dodać mocno(...)schłodzone mleko i zmiksować na gładko, a następnie dodać lody i ponownie miksować. Wlać do szklanek. Smacznego milkshake truskawkowy
O kuchni z uczuciemoknem! Herbatniki pokryte masą bananową i galaretką są świetnym pomysłem do popołudniowej kawki – gwarantuję , że każdy z przyjemnością sięgnie pop dokładkę! Ps. ja do zalania użyłam galaretki truskawkowej , Wy śmiało możecie zrobić ze swoją ulubioną – brzoskwiniową, cytrynową czy też agrestową – każda sprawdzi się idealnie! Polecam! SKŁADNIKI: * banany ( dojrzałe ) – `1 kg * galaretka cytrynowa – 2 op * herbatniki(...)masło ( miękkie ) – 250 g * cukier puder – 4 łyżki DODATKOWO: * banan * galaretka truskawkowa – 1 op SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Galaretki cytrynowe rozpuszczamy w 750 ml wrzątku, odstawiamy do tężenia. Miękkie ( koniecznie! ) masło ucieramy z cukrem, dodajemy rozgniecione widelcem miękkie banany i miksujemy na gładką masę ( jeśli masa nie chce się zrobić kremowa ucieramy nad kąpielą wodną ). Do masy wlewamy tężejące
Ostra na SłodkoSezon truskawkowy trwa. Czy Wy też lubicie różnego rodzaju orzeźwiające napoje z sokami? Moja rodzina wprost za nimi przepada. A wiadomo, że najlepsze są te zrobione przy użyciu domowych soków. Niestety zapas w piwnicy wszelkiego rodzaju soków się skończył, więc... stanęłam przy kuchence i w przypływie kulinarnej wyobraźni zrobiłam szybki syrop truskawkowo-miętowy. Rodzinie tak smakowało, że zamówili już większe(...)gazowana woda i kostki lodu były idealnym orzeźwieniem. Spróbujcie i Wy, zapraszam. * przepis i pomysł własny, ilość składników wynikała z dostępnych obecnie w kuchni ... nie ma jak domowy syrop truskawkowy z orzeźwiającą nutką mięty. Zdjęcie wykonane zaraz po wlaniu do słoiczka - jeszcze gorący... Składniki: (na około 450 ml syropu) 2 szklanki truskawek (ciasto włożonych, małych truskawek) 3/4 szklanki wody
Słodkie okruszkisłowami... Ale spróbuję, żeby jeszcze bardziej Was zachęcić: chrupiący, ciasteczkowy spód, rozpływająca się w buzi, delikatna masa rabarbarowa, obłędnie kremowa warstwa sernikowa z tonką, a całość pod puszystym, intensywnie truskawkowym musem. Podawajcie koniecznie ze świeżymi truskawkami! Wygląda pięknie, a smakiem wprost zachwyca. C. nie mógł przestać jeść, a wiecie przecież dobrze, że dla niego serniki to tylko na zimno(...)mogłam się powstrzymać przed jej użyciem. Pasuje tutaj doskonale, ale wanilia jest przecież bardzo uniwersalna, i w tym cieście również sprawdzi się doskonale. Sernik rabarbarowy z tonką i musem truskawkowym Składniki: (na formę o średnicy 20 cm) spód: 115 g ciastek digestive 45 g masła masa serowa: 325 g serka mascarpone 450 g serka kremowego 155 g cukru 4 jajka
Pożeraczka, czyli raz adobrzeCiasto jogurtowe z odrobinką kakao i dużą ilością truskawek. Delkatne i wilgotne ciasto mocno truskawkowe. Bardzo proste w przygotowaniu :) Składniki: (na dużą blachę o wymiarach około 32 cm na 23 cm) 450 g mąki 1/2 łyżki proszku do pieczenia 1/2 łyżki sody oczyszczonej 250 g drobnego cukru 6 jajek 200 ml jogurtu naturalnego 200 g roztopionego masła roślinnego(...)stopni, następnie zmniejszyć temperaturę do 150 stopni i piec aż patyczek będzie suchy i nie będzie lepił się ciastem od 40 do 60 minut. Uwaga: 1.Ciasto jest mocno truskawkowe i wilgotne, sprawdzając patyczkiem czy się upiekło wybieraj miejsca gdzie nie było truskawek; 2. Ciasto przy samych truskawkach będzie mocniej wilgotne, nie jest to sygnałem, że ciasto się nie udało
KreatywnePinyZmiksować w blenderze kielichowym razem z ekstraktem waniliowym, sokiem z cytryny, zimnym mlekiem na jednolitą masę i przelać do miski. Zimną kremówkę ubić na sztywno. Porcjami dodawać do masy truskawkowej i delikatnie mieszać silikonową łopatką. Zmiksować na mus truskawki(100g). Do pojemnika wlewamy na przemian porcję masy truskawkowej i polewamy musem truskawkowym. Pojemnik szczelnie zamykamy i wkładamy co najmniej
Ala piecze i gotujeTruskawki, truskawki....korzystajmy. Dzisiaj zrobiłam sernik na zimno na serkach homogenizowanych z musem truskawkowym. Składniki: Spód 140 g ciastek kruchych 70 g masła Warstwa serowa: 800 g serków homogenizowanych waniliowych 4 łyżki żelatyny 1/2 szklanki mleka 4 łyżki cukru pudru Mus truskawkowy 500 g truskawek 3/4 szklanki cukru 1 galaretka truskawkowa 1 łyżeczka żelatyny Wykonanie: Masło roztopić, wlać
O kuchni z uczuciemskładniki na masę serową: 1000 g sera białego zmielonego trzykrotnie lub gotowego w wiadereczku 120 g masła 200 g cukru 1 opakowanie galaretki wiśniowej 1 opakowanie galaretki truskawkowej wykonanie masy serowej: Galaretki rozpuszczamy w misce w 2 szkl gorącej wody i odstawiamy do czasu lekkiego stężenia. Masło roztapiamy i odstawiamy do wystygnięcia. Do naczynia miksującego wlewamy masło, dodajemy ser, cukier(...)ucierania dodajemy lekko stężałą galaretkę i miksujemy, aż masa stanie się aksamitna. Na upieczone ciasto wylewamy masę serową odstawiamy do lekkiego stężenia. wierzch ciasta: 500 g truskawek 2 galaretki truskawkowe wykonanie: Galaretki rozpuszczamy w 2 szkl gorącej wody i odstawiamy do wystygnięcia. Truskawki myjemy, kroimy na połówki Gdy masa serowa stężeje, układamy na niej truskawki i zalewamy chłodną galaretką truskawkową
Domowy Smak JedzeniaSezon truskawkowy w pełni , więc jedzmy te smaczne owoce, bo przecież tak krótko trwa. Dzisiaj naszła mnie ochota na coś słodkiego i zrobiłam smaczny chrupiący deser truskawkowy. Dlaczego chrupiący? Dodałam płatki żytnie Lubella , które są chrupiące i smaczne Składniki: (4 porcje) 4 łyżki płatków żytnich Lubella 400 ml śmietany kremówki 2 łyżki cukru pudru (lub według własnego(...)pudrem na sztywno. Truskawki pokroić na mniejsze kawałki , dodać do śmietany i zmiksować. W pucharkach wsypać na dno płatki, a następnie włożyć śmietanę. Udekorować truskawkami. Smacznego! chrupiący deser truskawkowy
O kuchni z uczuciemupalne dni. składniki: 800 g gęstego jogurtu naturalnego ok 1/2 szklanki cukru pudru 2 łyżki domowego cukru waniliowego 1/2 szklanki mleka 3 łyżki żelatyny 600 g truskawek 1 galaretka truskawkowa biszkopty do wyłożenia formy Galaretkę truskawkową rozpuścić w szklance wody i odstawić do wystudzenia. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć biszkoptami i wstawić do lodówki. Żelatynę namoczyć w mleku(...)zostaną przy dnie i nie będa pływać po powierzchni. Następnie wylać resztę jogurtowej masy i ponownie wstawić do lodówki do stężenia. Resztę truskawek zmiksować na mus, dodać tężejącą galaretkę. Truskawkowy mus wylać na wierzch ciasta. Wstawić do lodówki na kilka godzin aby masy dobrze stężały
Monia miesza i gotujeSezon truskawkowy rozpoczął się , wiec warto przygotować coś pysznego. Sernik na zimno nie wymaga szczególnego wkładu pracy, a efekt i smak doskonały. Zapraszam na bloga SKŁADNIKI: Na spód sernika : paczka okrągłych biszkoptów Masa serowa: 1 kg sera mielonego 400 ml śmietanki 30% (kremówki) 2 galaretki truskawkowe 8 łyżek cukru pudru ( jak lubimy bardzo słodkie można dodać więcej) kilka(...)truskawek na spód Na wierzch: 2 galaretki truskawkowe 0,5 kg truskawek WYKONANIE: Tortownica ok 25 cm. Układamy na spodzie okrągłe biszkopty. Przygotowujemy masę serową. 2 galaretki rozpuszczamy w szklance gorącej wody i odstawiamy, by lekko stężała. Śmietankę ubijamy z cukrem na sztywno. Ubijając dodajemy partiami ser. Na koniec, dodajemy lekko tężejącą galaretkę. Dokładnie mieszamy, by wszystkie składniki się
W kuchennym oknie EwyKochani, problem taki, że pozbawiono mnie internetu na czas nie określony, ale natura matką wynalazców. Internet chwilowo jest, więc dodaję przepis na pyszne, wiosenne ciasto truskawkowe. Drugą moją radością jest te małe kółeczko w rogu zdjęcia ! ;) Składniki: 0,5 l kremówki 100g cukru pudru 0,5 kg truskawek 5 galaretek truskawkowych -Biszkopt: tortownica 27cm 4 jajka 0,5 szkl cukru(...)następnie żółtka i ocet- ciągle mieszając. Drewnianą łyżką mieszać masę dodając przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. piec w 180*C na złoty kolor w tortownicy. Ostudzić. 2 galaretki truskawkowe rozpuścić w 250 ml ciepłej wody, kolejne dwie rozpuścić tak jak na opakowaniu, odstawić do ostygnięcia. Kremówkę ubić i dolewać po trochu zimnej galaretki. 1 galaretkę rozpuścić
Garnkowe fanaberietylko pojawią się pierwsze polskie truskawki to od razu przygotowuje makaron w sosie truskawkowym. Danie idealne dla osób zabieganych jak i wegetarian. Do poniższego przepisu możecie użyć makaronu typu rurki, świderek jak i spaghetti :) Jeżeli chcecie bardziej sycący obiad to przygotujcie makaron z twarogiem i sosem truskawkowym (przepis tutaj ). Składniki na 2 porcje: 0,5 kg truskawek (z szypułkami) makaron(...)szypułek (kilka sztuk odłożyć do dekoracji) i wsypać do blendera. Na sam koniec truskawki posypać zwykłym cukrem i cukrem wanilinowym. Całość zmiksować. Makaron przełożyć na talerze, polać go sosem truskawkowym i udekorować świeżymi truskawkami. Prawda, że danie szybkie i banalne do przygotowania
UgotowaćZaczął się sezon truskawkowy. Hura! Bardzo lubię truskawki i czekam zawsze na ten czas, kiedy wreszcie pojawią się te nasze, krajowe,słodkie i najlepsze. Ciasto truskawkowe z galaretką Składniki: 4 jajka 4 łyżki cukru 4 łyżki mąki szczypta soli 2 galaretki truskawkowe truskawki cukier puder do posypania Wykonanie: Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli
O kuchni z uczuciem