Zapraszam na pyszne rodzinne ciasto. Lekkie, ptysiowe blaty przełożone delikatnym kremem śmietanowo-truskawkowym zachwycą dużych i małych. Jest to idealny wypiek na spotkania rodzinne. Polecam Składniki: ciasto: 1 szkl wody 150 g margaryny Palma 1 szkl maki pszennej 2 jajka krem: 200 g truskawek 500 ml śmietanki kremówki 36% 1/2 szkl cukru pudru 2 op. galaretki truskawkowej 1 szkl gorącej(...)odstawiamy do ostygnięcia. Truskawki myjemy, odcinamy szypułki i blendujemy je na mus. Do wysokiej miski wlewamy zimną śmietankę, dosypujemy cukier puder i miksujemy na sztywno. Potem dolewamy mus truskawkowy, miksujemy. Na koniec dolewamy ostudzone galaretki i miksujemy, aż masa dokładnie się połączy z galaretkami. Do tortownicy wkładamy na dno blat zimnego ciasta ptysiowego, wlewamy tężejącą masę śmietanową i wyrównujemy
słodkie i nie tylko historie kulinarneprawdziwa gratka dla fanów czekolady. Nie można go nazwać inaczej niż tort czekoladowa rozkosz. Smak gorzkiej czekolady sprawia, że wcale nie jest on za słodki. Słodyczy dodaje głównie konfitura truskawkowa. Przygotowanie czekoladowego musu jest bardzo ciekawe. W pierwszej chwili przeraziłam się kiedy żółtka zaczęły mi się zsiadać i tworzyła się jajecznica XD ale spokojnie okazuje się, że właśnie(...)proszku do pieczenia Mus czekoladowy: 125 ml mleka 4 żółtka 50 g cukru pudru 500 ml śmietanki kremówki 250 g gorzkiej czekolady (min. 70% kakao) Dodatkowo: 240 g konfitury truskawkowej (jeden słoik) truskawki do dekoracji tortu Średnica tortownicy to 26 cm. Rozpoczynamy od biszkoptu. Rozdzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Do ubitych białek dodajemy ŁYŻKA PO ŁYŻCE
PatiGotujeSkładniki na dwie porcje: ½ szklanki mleka kokosowego, 2 łyżeczki nasion chia , 1 łyżka miodu, 2 plastry ananasa, 2 szklanki truskawek, borówki amerykańskie Sposób wykonania: Smoothie z truskawkami – przepisy Smoothie truskawkowe Składniki: 300 g truskawek jogurt naturalny lub kefir 6 kostek lodu Sposób wykonania: Umyte owoce wrzuć do blendera, dodaj jogurt i zmiksować Na koniec dodać kostki lodu i jeszcze(...)banan 1 jogurt naturalny 5 kostek lodu Sposób wykonania: Truskawki, banana i jogurt dokładnie zmiksować blenderem. Dodać kostki lodu i jeszcze raz zmiksować. Sięgaj każdego dnia po pyszne truskawkowe koktajle i puddingi. To bomba witamin i minerałów, wzmacniają organizm i dodają energii. Na zdrowie! Smacznego Artykuł Truskawkowy zawrót głowy – smoothie i puddingi pochodzi z serwisu Strefa Zdrowego Żywienia
Strefa Zdrowego Żywieniajest wręcz niepotrzebna. Dość mocno ograniczyłam w niej ilość cukru ( na całe ciacho tylko trzy łyżki), naturalnie można go zastąpić innym słodzidłem w proszku. Prym słodyczy wiedzie tutaj truskawkowa pianka, do której dodałam dużo pysznego miodu. Ciacho zrobiłam w tortownicy o wymiarze 24 cm. SKŁADNIKI NA KRUCHE CIASTO: 1/2 kostki zimnego masła 2 żółtka (duże(...)mikrofali i podgrzewam krótko do rozpuszczenia się żelatyny (nie wolno jej zagotować), proces ten możną wykonać również w garnuszku na delikatnym ogniu. do rozpuszczonej żelatyny dodaję łyżkę truskawkowego płynu ( aby ją zahartować ) , mieszam i wlewam do reszty truskawek, mieszam dokładnie gdy pianka zacznie gęstnieć przelewam na kruchy spód SKŁADNIKI NA BITĄ ŚMIETANĘ: 250 ml. śmietanki
Upiecz sobie babeczkęSezon truskawkowy więc w deserach królują tylko truskawy. Przygotowałam pyszne kremowe lody truskawkowe na bazie śmietanki i mleka zagęszczonego, to dokonała baza do wszelakich owocowych lodów. Mleko zagęszczone jest bardzo słodkie więc aby lody nie były słodkim ulepkiem dodałam więcej truskawek i śmietanki i dla nas wyszły idealne. Aby były jeszcze mniej słodkie można dodać nieco więcej truskawek albo(...)zmiksować na mus z dodatkiem soku z cytryny, ja zmiksowałam w rozdrabniaczu. Śmietankę ubić na sztywno. Do ubitej śmietanki dodać mleko zagęszczone i całość dokładnie zmiksować. Potem dodać mus truskawkowy i ponownie dokładnie zmiksować. Mase przelać do pojemnika, przykryć i wstawić do zamrażarki na kilkanaście godzin. Prez pierwsze 3 godziny miksowac lody co 30 minut. Jeśli jednak się nam zapomni
Monia miesza i gotujeKremowy, rozpływający się w ustach, o delikatnej konsystencji sernik na bazie mascarpone i śmietanki. Lekko słodki śmietankowy smak przełamany truskawkowym akcentem w postaci galaretki i truskawek. Bardzo łatwy i szybki do zrobienia a do tego prezentuje się znakomicie. Idealny nie tylko na upalne dni. Składniki na masę serową (forma 20-22 cm): 500 g serka mascarpone 400 ml śmietany(...)wanilii burbońskiej 15 g (3 łyżeczki) żelatyny 80 ml (1/3 szklanki) wrzącej wody 10 g (2 łyżeczki) soku z cytryny Składniki na galaretkę: 300 g całych truskawek 1 galaretka truskawkowa bez cukru lub domowa galaretka na bazie kompotu truskawkowego opcjonalnie słodzik do smaku np. ksylitol , erytrytol, stewia 400 ml wody Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i odstawić do wystudzenia. Serek
Ola la LCHFpóźnym popołudniem. Składniki: 500g sera twarogowego 3-krotnie mielonego (może być gotowy z wiaderka, odsączony z wody) 800g truskawek 400ml mleczka kokosowego 120g cukru 2 łyżki żelatyny 1 galaretka truskawkowa 130g ciasteczek typu digestive albo owsianych 2-3 łyżki masła 3 łyżki mocnego alkoholu (wódka, rum, etc) 2,5 szklanki słodkiego białego wina 4 łyżeczki żelatyny* *wino(...)łyżeczki żelatyny możemy pominąć jeśli użyjemy gotowej przezroczystej galaretki ze sklepu Wykonanie: Galaretkę truskawkową przygotować wg opisu na opakowaniu (rozpuścić w odpowiedniej ilości gorącej wody i dodać do niej 2 łyżki żelatyny. Dobrze rozmieszać i odstawić. Około 600 g truskawek umyć, odszypułkować i zmiksować, przetrzeć przez sito, żeby pozbyć się pestek. Uwaga – powinniśmy otrzymać około 500 g musu
Pociąg Do Kuchninastępnie ścinamy wierzch ciasta i kruszymy go np. do miseczki. składniki na piankę truskawkowo śmietankową: 450 g truskawek 150 ml wody 400 ml śmietany kremówki 30% 1 galaretka truskawkowa 2 łyżki cukru pudru lub do smaku wykonanie: Truskawki kroimy na mniejsze kawałki, przekładamy je do garnka, dodajemy wodę i podgrzewamy do zagotowania. Zestawiamy z ognia, miksujemy blenderem na mus, wsypujemy(...)ubitą śmietankę i delikatnie miksujemy na jednolitą masę. Gotową piankę równomiernie wykładamy na ciasto szpinakowe. Wstawiamy do lodówki do stężenia. dodatkowo: ok. 300-350 g świeżych truskawek 1 galaretka truskawkowa (ja użyłam zielonej ale wyszła pomarańczowa, dla lepszego efektu polecam użyć truskawkowej) 500 ml gorącej wody wykonanie: Galaretkę rozpuszczamy w wodzie i odstawiamy do lekkiego stężenia.Truskawki przekrawamy wzdłuż. Układamy
Domowy Smak Jedzeniacóż... dorosłam a śniadania mleczne uważam za najpyszniejsze na świecie. Szybko się je robi a dodatkowo są zdrowe. Dziś zapraszam Was na pieczoną owsiankę z gruszką i dżemem niskosłodzonym truskawkowym Łowicz . Producent na swojej stronie pisze o dżemach niskosłodzonych: Swoje wyjątkowe uznanie i popularność wśród konsumentów zawdzięczają odpowiedniej recepturze i najlepszym, soczystym owocom, których duże kawałki znajdziesz w każdym słoiku(...)się oprzeć. Nie dziwi nas to, w końcu robimy je od ponad 50 lat. Składniki: 2/3 szklanki płatków owsianych garść orzechów laskowych 3 łyżki dż emu niskosłodzonego truskawkowego Łowicz 1 jajko 1/4 szklanki jogurtu 2 łyżki rozpuszczonego masła 1/2 szklanki mleka 2 gruszki 1 łyżka miodu migdały Cynamon Płatki owsiany mieszamy z posiekanymi orzechami. Mleko łączymy
Kuchnia w oparachOpis kompot truskawkowy: Kompot truskawkowy to najwspanialszy smak dzieciństwa. Mój kompot jest w sam raz, nie jest za słodki. Przygotowuję go w wielkim garnku, schładzam, przelewam do dzbanka i nalewam do szklaneczek. Samych truskawek nie odławiam oraz nie wyrzucam, a pozastawiam do zjedzenia. Wystarczy naprawdę niewiele, by stworzyć pyszny napój. Najważniejszym składnikiem kompotu są truskawki.Oczywiście najlepszymi truskawkami(...)Kompot przelewamy do dzbanka lub w garnku schładzamy w lodówce. Najlepiej podawać do picia bardzo zimny. Jeżeli ktoś lubi ciepły kompot, zapraszam do picia zaraz po przygotowaniu. Artykuł Kompot truskawkowy pochodzi z serwisu Przepisy kulinarne, przepisy na obiad - FoodMagazine.pl
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarneWczoraj dla mojego MG (wiadomo z jakiej okazji) przygotowałam przepyszne naleśniki truskawkowe naleśniki wzorowane na słynnym francuskim deserze "Crepes Suzette". Po całodniowym treningu z kijami NW w miłym towarzystwie "Tarnogórskich Łazęg" mój Mężczyzna nie miał ochoty nawet na zupę dyniowa z batatami, którą tak lubi. Ale gdy zobaczył specjalnie dla niego przygotowany deser - nabrał apetytu. Wcale się(...)bardzo lubi naleśniki z truskawkami. Choć deser podany na talerzykach nie wygladał imponująco był przepyszny! Duża zasługa w tym mrożonych truskawek "Hortex" dzięki którym poczuliśmy smak polskich wspaniałych truskawek. Truskawkowe naleśniki a'la Crepes Suzette naleśniki: 250 ml mleka 1 jajko około 110 g mąki pszennej 1 łyżka kako 1 łyżka stopionego masła szczypta soli sos truskawkowy: 1 opakowanie
Gotuj Sam!drugiej połowie rozmieszać budyń i obie mąki. 3. Połączyć składniki i ugotować budyń. Odstawić do wystygnięcia. 4. Masło utrzeć, stopniowo dodawać budyń. 5. Wyłożyć na ciasto, wyrównać. MUS TRUSKAWKOWY: 600g mrożonych truskawek 3 galaretki truskawkowe WYKONANIE: 1. Truskawki zblendować. 2. Zagotować w garnku, dodać galaretki, mieszać aż się całkowicie rozpuszczą. 3. Odstawić do wystygnięcia, gdy mus zacznie zastygać wylać(...)krem, wyrównać. DODATKOWO: 2 galaretki truskawkowe 2 szkl wody WYKONANIE: 1.Galaretki rozpuścić w wodzie, dokładnie wymieszać, odstawić do wystygnięcia. 2.Gdy galaretki zacznie zastygać wylać na placka. 3.Całość schłodzić w lodówce do całkowitego stężenia
Dziś Ja gotujesię w ustach! Brak spodu wyszedł mu na korzyść, ponieważ dopiero w takiej postaci można w pełni rozkoszować się niebiańską pianką o smaku wanilii. Całość idealnie dopełnia orzeźwiający mus truskawkowy , który przywołuje letnie wspomnienia. Musicie koniecznie wypróbować! Składniki: 1 kg twarogu sernikowego 400 g jogurtu greckiego 1 szklanka ksylitolu 2 miarki odżywki białkowej o smaku waniliowym(...)masę sernikową i delikatnie wyrównujemy za pomocą szpatułki. Pieczemy przez ok. 30-40 minut do zarumienienia w temp. 180 stopni C. Studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. mus truskawkowy: 1/2 szklanki mrożonych truskawek 1 miarka odżywki białkowej o smaku lodów truskawkowych(może być dalej smak waniliowy) 1 łyżeczka żelatyny + odrobina ciepłej wody Truskawki miksujemy z odżywką białkową
Kuchnia EllieNiestandardowe podanie naleśników. Słodki deser z bitą śmietaną, dżemem truskawkowym, czekoladą i malinami. Świetna alternatywa na deser w pucharku. Składniki na ciasto naleśnikowe: 1 ½ szklanki mleka 1 szklanka mąki’ 2 jaja Szczypta soli 1 łyżka oliwy Ponadto : 200ml śmietanki 30% 1 łyżeczka cukru pudru Niskosłodzony truskawkowy dżem Lubella czekolada deserowa maliny Do wysokiego naczynia wlewamy mleko, dodajemy jaja, oliwę(...)międzyczasie, gdy naleśniki stygną bujamy śmietanę z cukrem pudrem. Placki składamy na pół i zwijamy w rurkę. Wkładamy do pucharków. Napełniamy bitą śmietaną. Wierzch dekorujemy łyżką niskosłodzonego dżemu truskawkowego. Posypujemy startą czekoladą oraz nakładamy malinę. Jeżeli przygotowałaś/eś ciasto z tego przepisu, bardzo proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres slodki.zakatek123@gmail.com. Fotografię opublikuję w komentarzach oczywiście z podpisem
Słodki ZakątekBaletki to małe biszkoptowe ciasteczka z makiem przełożone konfiturą lub marmoladą owocową ( ja użyłam truskawkowej konfitury Łowicza, bo dla mnie wszystko co dobre łączy się z truskawkami) . Ciasteczka trochę przypominają bezowe makaroniki. Są bardzo delikatne, pyszne i nie można się powstrzymać od sięgnięcia po kolejny i kolejny. Robi się je bardzo szybko, a jedyną trudnością w ich wykonaniu jest odpowiednie(...)mąki (inaczej wyjdą płaskie) i dobrze rozgrzany piekarnik. BALETKI (biszkoptowe markizy z makiem) Składniki: 3 jajka 80 g drobnego cukru 75 g mąki mak do posypania konfitura truskawkowa Łowicz do przełożenia Przygotowanie: Białka ubijamy na sztywno. Następnie ciągle ubijając dodajemy po 1 łyżeczce cukru (ważne, aby nie wyspać od razu całości cukru, bo ciastka opadną podczas pieczenia). Potem
Bon appetit mon amie