Dzień dobry :-) Jakiś czas temu stałam się fanką owsianek. Jem kilka razy w tygodniu. Dzieci też bardzo polubiły. Tym razem owsianka czekoladowa z cynamonem i kurkumą. Do tego truskawki, banan, słonecznik i nasiona chia. Owsianka wegańska wyszła pyszna, smakowała bardzo. Polecam i miłego dnia Wam życzę :-) Składniki na 4 porcje: 500 ml mleka roślinnego lub wody 1,5 - 2 szklanki(...)płatków owsianych górskich 2 - 3 łyżeczki ciemnego kakao 2 szczypty cynamony 2 szczypty kurkumy u mnie Kurkuma z Indii Knorr 8 truskawek 1 banan 4 łyżki nasion chia 4 łyżki łuskanego słonecznika opcjonalnie erytrytol lub stewia 1. Do rondelka dajemy mleko lub wodę, wrzucamy płatki owsiane, dodajemy kakao, kurkumę i cynamon. Mieszamy i gotujemy mieszając co jakiś czas
kruche babeczkiKompot truskawkowy. Kompot truskawkowy na zimę: Przygotuj: 9-10 wyparzonych słoików o pojemności 900ml + nakrętki Składniki: 3 kg świeżych truskawek około 600g cukru gorąca woda Kompot truskawkowy przepis: Krok 1. Umyte i osączone truskawki ułożyć w czystych, wyparzonych słoikach mniej więcej do 3/4 wysokości tj. około 300-350g truskawek Zasypać cukrem. Do każdego słoika po około 4 czubate łyżki
Moja Książka KucharskaSkładniki: ( porcja na 55 sztuk) Ciasto: Mąka pszenna 500 g Woda szklanka 250 ml Masło łyżka Sól szczypta Nadzienie: Jagody truskawki 400-500 g Cukier 2 łyżki Przygotowanie: Z mąki, wody, soli i roztopionego masła zagnieść gładkie ciasto. ( w razie konieczności podsypać odrobiną mąki). Cienko rozwałkować i za pomocą szklanki wyciąć kółka. Truskawki pokroić na mniejsze kawałki(...)każde kółko ciasta na środku nakładamy truskawki i posypujemy je odrobiną cukru. Dokładnie sklejamy. Gotujemy z lekko osolonej wodzie. ok. 2-3 minuty od wypłynięcia. Zapraszam was również do odwiedzania mojego Facebooku gdzie dodaje wszystkie swoje przepisy: Polub mnie na Facebooku Zapraszam do oglądania filmu z przygotowań oraz do subskrybowania mojego kanału
Kulinarne przygodyPolecam i miłego dzionka Wam życzę :-) Składniki na 4 porcje: 1 galaretka truskawkowa 250 g serka mascarpone 250 ml śmietanki 30% mini biszkopty (mogą być zwykłe) płatki migdałów świeże truskawki 1 łyżka cukru pudru kilka bez 1. Galaretkę zalewamy 500 ml wrzątku i odstawiamy do wystudzenia. Jak przestygnie przelewamy ją do szklanek/pucharków i dodajemy pokrojone truskawki. Ostawiamy do zastygnięcia(...)jeśli mamy zwykłe to po prostu je kruszymy na mniejsze kawałki. 4. Na biszkopty wykładamy masę z pokruszonymi bezami, następnie posypujemy ją płatkami migdałów i dekorujemy pokrojoną truskawką. Smacznego
kruche babeczkiMleko letnie 250 ml Mąka łyżka Cukier łyżka Ciasto właściwe: Mąka pszenna tortowa 500 g Jajka 2 Cukier 80 g Masło 100 g Sól szczypta Dodatkowo: Truskawki 250 g Kruszonka: 50 g mąki pszennej, 25 g masła, 25 g cukru Budyń śmietankowy Jajko do posmarowania drożdżówek przed pieczeniem Przygotowanie : Na początku przygotowujemy rozczyn . Do miski rozkruszam drożdże, dodaje(...)godzinę. W tym czasie do miski wsypuje wszystkie składniki na kruszonkę i przeciskam składniki przez palce do uzyskania kruszonki. Wkładam do lodówki do schłodzenia do czasu wyrośnięcia ciasta. Truskawki kroje na ćwiartki. Budyń ugotować zgodne z instrukcją na opakowaniu zmniejszając ilość mleka z 500 na 400 ml. Jeśli budyń jest bez cukru to dosłodzić do smaku. Wyrośnięte ciasto przełożyć
Kulinarne przygodydomowy dżem truskawkowy na porannym toście lub naleśniczkach. Czas przygotować trochę letnich słodkości - nie tylko na zimę. DŻEM TRUSKAWKOWO-RABARBAROWY Składniki: 2 kg truskawek 2 łodygi rabarbaru sok z 1/2 cytryny 500 g cukru 1 opakowanie pektyny Przygotowanie: Truskawki myjemy i obieramy z szypułek, kroimy na mniejsze kawałki. Rabarbar myjemy, obieramy i kroimy na dość grube plastry(...)Truskawki i rabarbar przekładamy do garnka, zasypujemy 400 g cukru i podlewamy odrobiną wody i gotujemy przez 5-10 minut. Pozostały cukier mieszamy z pektyną, którą pod koniec gotowania dodajemy do musu owocowego. Mus owocowy mieszamy z sokiem z cytryny i przekładamy do słoików. Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy w gorącej wodzie przez 15 minut
Bon appetit mon amieSzparagi, botwinka, pomidory, młode ziemniaki, truskawki – sezon na nowalijki w pełni. W tym roku zaczął się strasznie późno, dlatego tym bardziej trzeba z nich korzystać, gotować, jeść na surowo, w sałatkach i zupach. Obiady na lato Dzisiaj chcemy Wam pokazać do u nas było na stole w ubiegłym tygodniu. Mamy nadzieję, że nasze przepisy i pomysły na obiady(...)bobem i młodymi ziemniakami Szybki lancz z ugotowanych ziemniaków i bobu, później przesmażonych i pociętych na paski szparagi. Podane z sadzonym jajkiem i szczypiorkiem. Zobacz przepis Sałatka z truskawek, botwinki i koziego sera Pyszna słodko-wytrawna sałatka owocowo warzywna. Słodka botwinka, kwaskowe truskawki, wyrazisty ser i dressing na bazie octu balsamicznego. Zobacz przepis Chłodnik z botwinki Chłodnik z botwinki
Niedzielny kucharzNajwyższy czas na truskawkowe przetwory. Na początek kompot z truskawek z dodatkiem rabarbaru. Owocki hop do słoików i zamykamy smak lata w słoiku. KOMPOT TRUSKAWKOWY Z RABARBAREM Składniki: 1 kg truskawek 3 łodygi rabarbaru cukier / 2 łyżki na 1 słoik gorąca woda Przygotowanie: Truskawki bez szypułek wkładamy do słoików na przemian z kawałkami obranego rabarbaru, wsypujemy po 2 łyżki
Bon appetit mon amiePiękny i super pyszny deser z truskawkami , to coś co gorąco polecam w sezonie na świeże truskawki i nie tylko. Przepis jest niezwykle prosty, a deser błyskawiczny do zrobienia. - deser gotowy w 20 minut - tylko kilka łatwo dostępnych składników - truskawki można zamienić na maliny lub borówki
AniaGotuje.plPyszna słodko-wytrawna sałatka owocowo warzywna. Słodka botwinka, kwaskowe truskawki, wyrazisty ser i dressing na bazie octu balsamicznego. Czas: 15 minut Poziom trudności : Łatwe Liczba porcji : 2 Składniki: Pęczek botwinki Garść truskawek Kawałek kremowego sera koziego Kilka łyżek posiekanego szczypiora 1 łyżka masła Sól Pieprz Dresing 3 łyżki octu balsamicznego 2 łyżki oleju 1 łyżeczka miodu Przygotowanie: Krok(...)zamykanego słoiczka, zakręć potrząsaj energicznie. Krok 4 Rozłóż do misek liście botwinki. Wyłóż na wierzch przesmażone buraczki i łodyżki, pokruszony ser, szczypior. Polej dresingiem, podawaj. Artykuł Sałatka z botwinki, truskawek i koziego sera pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz
Niedzielny kucharzMasa serowa: serek homogenizowany 500 g śmietana kremówka 30% 200 ml żelatyna spożywcza 2 łyżeczki spore cukier puder 1 łyżeczka DODATKOWO: śmietana 30% - 200 ml truskawki - 70 dag galaretka truskawkowa - 2 op winogron Żelatynę namoczyć w 2 łyżkach zimnej wody, a gdy napęcznieje dodać 3 łyżki gorącej wody i odstawić do przestygnięcia. Śmietanę razem z cukrem ubić na sztywno(...)następnie stopniowo dodawać serek, zmiksować ,na koniec dodać żelatynę wymieszaną z małą ilością masy serowej, wymieszać dokładnie. Truskawki oczyścić, opłukać, osuszyć, parę odłożyć a resztę przekroić na pół i ułożyć w tortownicy. Masę serową wylać do tortownicy, wyrównać wstawić do lodówki. Pozostałe truskawki pokroić w plasterki, ułożyć na zastygniętym serniku. Galaretkę rozpuścić w 700 ml wody, by była
przepisy- Milkiporcja dla jednej osoby Składniki: 1/3 szklanki kaszy jaglanej 1 szklanka mleka (roślinne, zwierzęce lub woda) 1/3 łyżeczki cynamonu 1/2 laski wanilii 4 daktyle owoce ( ja dałam truskawki ) kilka pistacji, orzechów pekan opcjonalnie: miód Przygotowanie: Kaszę przepłucz pod wodą i wsyp do gorącego mleka. Dodaj cynamon i nasiona wanilli. Gotuj około 8 min pod przykryciem na minimalnym ogniu(...)pozostaw ją na kilka minut. Ugotowaną kaszę przelej razem z niewchłoniętym mlekiem do blendera i zacznij miksować. Jeśli jest zbyt gęste dolej wody lub mleka. Miksuj dalej. Truskawki pokrój na mniejsze części, młotkiem rozbij pistacje, lekko podpraż połamane orzechy pekan. Daktyle pokrój. Do miski wyłóż zblendowaną kaszę i posyp orzechami, pistacjami. Dodaj daktyle, polej miodem, a na środku połóż truskawki
JaglusiaŚmietana kremówka – 600 g Truskawki – 200 g Cukier puder – 2 łyżki Śmietanę ubić na sztywno z cukrem. Truskawki oczyścić, umyć, zmiksować i przetrzeć przez sito. Połączyć ze śmietaną. Przełożyć masę lodową do pojemnika i wstawić do zamrażalnika, najlepiej na całą noc. Po wyjęciu lody nakładamy do miseczki i dekorujemy truskawkami
przepisy- MilkiLemoniada truskawkowa – idealna na upały i nie tylko. Pyszna, domowa. Super orzeźwiająca, aż chce się pić! Lemoniadę można również przygotować z mrożonych truskawek, dlatego w domku serwuję ją przez cały rok. Serdecznie zapraszam do wypróbowania przepisu. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Lemoniada truskawkowa – składniki: około 0,5 kg truskawek 3 cytryny 1 gałązka mięty 5 szklanek zimnej wody (niegazowanej ) około(...)kostek lodu (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Lemoniada truskawkowa – sposób wykonania: Truskawki oczyszczamy z szypułek i miksujemy blenderem. Z dwóch cytryn wyciskamy sok, a trzecią kroimy na plastry około 0,5 cm. Wyciśnięty sok z dwóch cytryn należy przecedzić przez sitko, aby oddzielić pestki. Miąższ z cytryn pozostawiamy, ponieważ dodamy go do lemoniady. 1 szklankę wody wlać do garnka i lekko
Olcia gotuje!dodatkowo do ciasta dodaję zawsze odrobinę cukru wanilinowego lub ekstraktu z wanilii. A nadzienie? Tu można dowolnie je modyfikować. U mnie dziś owoce z puszki, ostatnio były kawałki truskawki, a wcześniej marmolada. Takie szybkie rogaliki smakują ze wszystkim. Spróbujcie. A jak kawa, to… Tylko świeżo palona. Świeżo palona kawa Una Palona Kto kocha zapach kawy? Ja go wręcz ubóstwiam(...)mąki pszennej 0,5 szklanki gęstej śmietany 18% 125 g masła lub margaryny 0,5 łyżeczki cukru wanilinowego dodatkowo (do wyboru): owoce w syropie lub świeże owoce np. kawałki truskawki Przygotowanie: Do szerszej miski lub na blat wysypujemy mąkę. Dodajemy pokrojone masło i wszystko siekamy nożem. Następnie dodajemy cukier wanilinowy i śmietanę. Zagniatamy gładkie ciasto. Z ciasta formujemy kulę
Słodkie okruszki