przygotować w ekspresowym tempie. Wystarczy upiec tradycyjny biszkopt, przygotować masę śmietankową na bazie śmietanki 30% oraz mus truskawkowy. Mus możecie wykonać z dodatkiem różnego rodzaju owoców, ja wybrałam truskawki, jednak czasem zastępuje je malinami lub wiśniami. Adekwatnie do owoców wybieram smak galaretki. Zapraszam serdecznie do wypróbowania mojego przepisu na pyszne ciasto truskawkowa kostka , które jest lekkie, delikatne i bardzo smaczne(...)mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia KREM 1 galaretka krystaliczna (przezroczysta) 500 g śmietanki 30% 3 łyżki cukru pudru MUS TRUSKAWKOWY 2 galaretki truskawkowe 600 g truskawek Przygotowanie BISZKOPT Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier. Ubijać do momentu uzyskania gęstej i lśniącej masy. Następnie powoli dodawać żółtka, ciągle ubijać do uzyskania kremowej masy. Do masy jajecznej dodać
Przepiski.plszklanki, proszek do pieczenia 2 łyżeczki płaskie, cukier 3/4 szklanki, cukier wanilinowy 1 opakowanie, kakao 5 łyżek, olej rzepakowy 1/2 szklanki, mleko 3/4 szklanki, jajka 3 sztuki "L", truskawki świeże 50 dag lukier: cukier puder 1 szklanka, sok z cytryny 1 łyżeczka, gorąca woda 2 łyżki - aby lukier był dość gęsty Składniki temperatura pokojowa = do naczynia wsypać przesianą mąkę(...)rzepakowy, mleko, wbić jajka i mikserem wszystko dokładnie połączyć na gładką masę. Forma z papierem do pieczenia 30x25 cm, do formy wyłożyć ciasto, na wierzchu poukładać umyte, osuszone truskawki. Piekarnik nagrzany na 200C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 50-55 minut do suchego patyczka. Z podanych składników utrzeć dość gęsty lukier i polać wierzch ciasta, w chłodnym
W Mojej Kuchni Lubięszklanki cukru pudru 1/2 szklanki wrzątku 2 łyżki żelatyny 80 g proszku budyniowego (2 opakowania budyniu bez cukru) 400 ml mleka MASA TRUSKAWKOWA 800 g mrożonych truskawek 2 galaretki truskawkowe DODATKOWO 2 opakowania herbatników (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania MASA TRUSKAWKOWA Truskawki rozmrażamy i blendujemy na mus. Galaretki truskawkowe rozpuszczamy w 200 ml wrzątku. Gdy się rozpuszczą, dodajemy(...)truskawek. MASA BUDYNIOWA Żelatynę umieszczamy we wrzątku. Co jakiś czas mieszamy, do momentu aż żelatyna całkowicie się rozpuści. Pozostawiamy do ostygnięcia. Budynie przygotowujemy w 600 ml mleka. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Gdy budyń ostygnie, zdejmujemy kożuch i miksujemy na krem. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem. Następnie ciągle miksując, dodajemy stopniowo budyń. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy żelatynę. Wyłączany mikser
Przepiski.plTruskawki w czekoladzie to szybki i pyszny deser, który sprawdzi się w każdych okolicznościach. Nie tylko pięknie wygląda, ale również świetnie smakuje. Składniki oraz sposób przygotowania: Roztopić czekoladę gorzką, mleczną i białą w kąpieli wodnej. W gorącej maczać truskawki i obtoczyć w tartej czekoladzie i ozdobach cukrowych. Gotowy deser włożyć do lodówki na co najmniej 1 godzinę. Autor przepisu: Barbara(...)Artykuł Truskawki w czekoladzie pochodzi z serwisu Wasze Przepisy
Wasze Przepisyzwykle bywa, przy okazji kolejnego sezonu truskawkowego, obowiązkowo trzeba zrobić koktajl. Opcji jest pełno, można mieszać co tylko się chce. Ja sobie zachciałam zmiksować truskawki z gruszkami. Zawsze to jakaś odmiana. I powiem Wam, że to była bardzo sympatyczna odmiana. I zamiast jogurtu, dodałam maślanki. Polecam Wam jeszcze dobrze wszystko schłodzić przed miksowaniem, wtedy to już w ogóle jest niebo(...)gębie. Składniki: 0,5 l maślanki (kefiru lub jogurtu) 300 g truskawek 1 duża gruszka cukier, miód (opcjonalnie) Truskawki myjemy i pozbywamy się szypułek, gruszkę myjemy, pozbywamy się gniazd nasiennych i kroimy w mniejsze kawałki. Wszystkie składniki wrzucamy do blendera i miksujemy. Artykuł Koktajl truskawkowy z gruszką pochodzi z serwisu Kardamonowy
Kardamonovylenia dzisiaj, spałabym cały dzień. Wieeem, pogoda jest taka, że nie powinnam się przyznawać. Życie. Czas zmienić zimowy tryb życia na letni. Zaczynamy więc od truskawek z cytrynówką. Kolega D sprzedał mi kiedyś ciekawy pomysł na shota. Kombinowaliśmy dzisiaj we dwójkę, ale coś nie zagrało. Nic się jednak zmarnować nie może, dlatego wszystko wylądowało w blenderze. Połączenie truskawek z cytrynówką(...)Jeżeli chodzi o proporcje, znowu próbujcie sami, każdy ma inne smaki. Nam na początku proporcje też nie pasowały, trochę przesadziłam z cytrynówką (tak, da się). Składniki: 1 szklanka mrożonych truskawek 100 ml cytrynówki 2 duże liście mięty woda źródlana niegazowana (opcjonalnie) szczypta cukru (opcjonalnie) (przepis na 2-3 porcje) Od razu napiszę, że nie musicie korzystać z domowej
Kardamonovysię co rozpisywać. Koktajl jak koktajl. Fajnym dodatkiem jest kasza jaglana, o naszych polskich truskawkach nawet nie wspomnę. My oczywiście marudził, ale on z kaszy lubi tylko kuskus, który przecież tak właściwie kaszą nie jest. Mleko krowie można oczywiście zastąpić jakimkolwiek roślinnym, daktyle – miodem. Próbujcie. Składniki: 15 truskawek 7 daktyli (lub więcej) 2-3 łodygi rabarbaru 400 ml mleka(...)miękkości w niewielkiej ilości wody, odcedzamy i studzimy (można też świeży rabarbar po prostu przepuścić przez sokowirówkę). Wszystkie składniki miksujemy w blenderze. Artykuł Koktajl jaglany z rabarbarem i truskawkami pochodzi z serwisu Kardamonowy
KardamonovyDziś KSW, więc nie będę się rozpisywać. Co ma piernik? A ma to, że lubię oglądać jak się leją po nerkach, więc dziś na blogowanie czasu nie ma. Pierwsze truskawki, oczywiście już polskie, jak najbardziej już dają radę. Postanowiłam połączyć je z mlekiem migdałowym, robię sobie przerwę od wypijania litrów zimnego pysznego mleka krowiego. Py szne(...)namawiam do robienia samodzielnie mleka migdałowego, sklepowe z dobrym składem też jest ok. Składniki: 400 ml mleka migdałowego 15 truskawek 2 łyżki otrębów 1 łyżka miodu 1 łyżka soku z cytryny szczypta cynamonu Do blendera wlewamy mleko, wsypujemy otręby, mieszamy i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie dorzucamy do tego oczyszczone truskawki, miód, sok z cytryny i cynamon, miksujemy
Kardamonovyjestem w stanie przyswoić w 100%. Korzystajcie z sezonowości i pakujcie w siebie tyle dobra ile możecie. Na zdrowie. Składniki: 1,5 l wody 2 łodygi rabarbaru 300 g truskawek 2 łyżki cukru lub więcej 1 cytryna kostki lodu Do garnka wlewamy wodę, wrzucamy do niej cukier, umyty i pokrojony w mniejsze kawałki rabarbar i umyte i pozbawione szypułek truskawki(...)Kompot gotujemy 15 minut. Studzimy, dodajemy sok z cytryny. Przed podaniem dorzucamy do niego kostki lodu. Artykuł Kompot z truskawek i rabarbaru pochodzi z serwisu Kardamonowy
Kardamonovysumie tyle. Nie dodawałam do niego żadnych ziół i cytryn. Czysty sok z owoców z wodą i niezdrowym cukrem :). Składniki: 2 l wody 4 jabłka 500 g truskawek 2 łyżki cukru lub więcej kostki lodu Jabłka myjemy, obieramy, pozbywamy się gniazd nasiennych, z umytych truskawek odrywamy szypułki. Do garnka wlewamy wodę, wrzucamy do niej cukier i owoce. Kompot gotujemy(...)minut. Studzimy. Przed podaniem dorzucamy do niego kostki lodu. Artykuł Kompot z truskawek i jabłek pochodzi z serwisu Kardamonowy
Kardamonovyopisywać, bo każdy wie co i jak. Polecam jednak nie rezygnować z miodu, który robi tutaj fajną robotę. Składniki: 1 szklanka mleka pół szklanki płatków owsianych górskich 3 truskawki (lub tyle ile chcecie) 1 łyżeczka ziaren słonecznika 1 łyżeczka ziaren siemienia lnianego pół łyżeczki miodu (przepis na 1 dużą porcję) Płatki zalewamy mlekiem i odstawiamy na godzinę(...)czasie dokładamy do nich pokrojone w plasterki truskawki i resztę składników. Artykuł Owsianka z truskawkami pochodzi z serwisu Kardamonowy
Kardamonovyzmielonego twarogu 1 op (250 g) serka mascarpone 3/4 szkl cukru pudru 1/2 op cukru waniliowego kilka kropli extraktu cytrynowego 3 łyżeczki żelatyny 2 galaretki truskawkowe ok 300 g truskawek Wykonanie: Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklanki gorącej wody, dokładnie mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia. Do misy miksera przekładamy zmielony twaróg, dodajemy mascarpone, cukier puder, cukier waniliowy oraz extrakt. Miksujemy(...)wszystko do połączenia składników. Następnie dodajemy przestudzoną żelatynę i dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy część z naszych truskawek (drobno pokrojonych). Gotową masę serową wylewamy do tortownicy wyłożonej folią spożywczą. Wstawiamy do lodówki na około godzinę, aż masa stężeje. 2 galaretki truskawkowe rozpuszczamy w 750 ml gorącej wody i odstawiamy do wystudzenia. Na masie serowej układamy umyte i osuszone
Walijskie PichceniePrzepis na szybki i pyszny deser z truskawkami w roli głównej. Idealny gdy mamy ochotę na coś słodkiego. Składniki: 200g serka mascarpone 5 łyżek jogurtu greckiego Serek mascarpone wymieszać z jogurtem greckim (dla słodszego smaku wystarczy dosypać trochę cukru pudru). Mus truskawkowy: 0,5kg truskawek 3 łyżki cukru pudru Sposób przygotowania: Truskawki umyć i usunąć szypułki. Następnie zblendować z cukrem
Wasze PrzepisySezon na truskawki tuż,tuż..więc proponuję ciasto z galaretką truskawkową bez pieczenia! Przypomina popularnego 3-bita,tylko zamiast masy krówkowej użyłam truskawek.Przeglądając przepisy natknęłam się na zdjęcie takiego ciasta,nabrałam na nie ochoty i zrobiłam! Składniki i proporcje dobrałam sama i muszę przyznać że wyszło przepyszne!! Składniki na małą blaszkę: herbatniki-ja potrzebowałam 32 ciastka 2 budynie(...)waniliowe z cukrem 2 szklanki mleka 0,5 kostki margaryny 0,5 kg truskawek 2 galaretki truskawkowe 2 łyżki cukru pudru 300 ml śmietany krem ówki 36% czekolada mleczna do dekoracji Budynie gotujemy na 2 szklankach mleka.Do wrzącego jeszcze budyniu dodajemy margarynę,wyłączamy gaz i mieszamy aż do rozpuszczenia się margaryny. Gorącą masę wylewamy na rozłożone na blaszce herbatniki.Na
Przepisy mojej mamyMieszamy mikserem.Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia.Wsypujemy do jajek i delikatnie mieszamy.Wylewamy do natłuszczonej formy i pieczemy ok.35-40 minut w 180°C. Studzimy. Galaretka truskawkowa: 0,5 kg truskawek 2 galaretki truskawkowe 2 łyżki cukru pudru Truskawki myjemy,usuwamy szypułki i miksujemyz cukrem na gładką masę. Galaretki rozpuszczamy w 300 ml wrzątku. Chwilkę przestudzamy i wlewamy do truskawek
Przepisy mojej mamy