Pełnia sezonu truskawkowego - pora więc na wszelkie potrawy z truskawkami. A , że jednocześnie mam ostatnio manię ,, otrębową " to łączę to ze sobą. Ktoś mnie zapytał czy robiłam racuchy z otrębami - nie jeszcze nie robiłam , te są pierwsze . I z przyjemnością ogłaszam , że smaczne. Czas : 1 godzina Składniki : 3/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki otrębów żytnich 3/4 szklanki jogurtu(...)opakowanie suszonych drożdży ( ok. 7 g - świeżych 4 dag ) szczypta soli olej z pestek winogron do smażenia 2 jajka 25 dag truskawek 2 łyżeczki cukru pudru 1/3 szklanki wody cukier do smaku Truskawki umyć , obrać z szypułek. Odłożyć kilka do dekoracji z szypułkami. Połowę truskawek zmiksować z kilkoma łyżkami cukru na sos do polania racuchów. Drożdże
Buniabaje w kuchniSernik tradycyjny, na kruchym cieście. Obowiązkowo z rodzynkami i skórką pomarańczową. Dodatkowo truskawki i galaretka, co dodaje mu lekkości. Nam będzie smakował na pewno, a S uwielbia truskawki! Składniki : Ciasto : * 100 g masła * 100 g cukru pudru * 225 g mąki pszennej * 1 jajko Masa : * kg sera wiaderkowego * 150 g masła * 1,5 szklanki cukru * 7 jajek * budyń waniliowy * szczypta soli(...)łyżki skórki pomarańczowej * 2 łyżki rodzynek * kilkanaście truskawek * galaretka truskawkowa Przygotowanie : Ze składników na ciasto zagnieść kruche i odłożyć na pół godziny do zamrażarki. Wyłożyć ciastem blaszkę i podpiec spód 20 minut w 180 stopniach. Masło utrzeć z twarogiem. Żółtka ubić z cukrem na kogel, dodać do masy twarogowej. Dodać proszek budyniowy oraz ubite na sztywną pianę białka
Magiczne Życie MartyTyle truskawek, co pochłaniam i przetwarzam w tym roku, to prawdziwy szczyt! Nie pamiętam, aby w moim domu tyle razy pojawiały się truskawkowe smakołyki, a jeśli już, to w tak hurtowych ilościach! Uwielbiam te czerwone, słodkie i miękkie owoce. Ich zapach działa na mnie bardzo kojąco, a przyjemna i lekka słodycz daje uczucie rozkoszy. Czuję, że w tym roku najem(...)się truskawek do syta. I oto mi chodzi! TWAROGOWE KNEDLE Z TRUSKAWKAMI. (przepis od Babci.) 200g twarogu (u mnie półtłusty) 100g mąki krupczatki 100g mąki pszennej 1 żółtko 1/2 szklanki mleka truskawki Twaróg rozgniatam widelcem, dodaję mąkę, żółtko, a mleka tyle, aby po zagnieceniu ciasta, powstała zwarta masa i składniki dobrze się połączyły. Ciasto rozwałkowałam na grubość
W kuchni Karmel-itkiDostałam kolejne truskawki, już trzeci raz taka dostawa. Hm, całe 5 czubatych po brzegi łubianek pięknych, dużych i czerwonych owoców, w sumie jakieś 10 kilogramów. I wywiązał się problem. Co ja mam z nimi zrobić? Galaretki, deserki, ciasta... A co z resztą? No, yyy... Część poszła na nalewkę/likier. Większość z tych całych trzech potężnych porcji zamroziłam, dzięki czemu moja(...)zamrażarka praktycznie nic, prócz truskawek, nie kryje. A może dżem? Na zdjęciach propozycja podania - orkiszowe bułeczki posmarowane greckim jogurtem i tym właśnie dżemikiem. Wrażenia smakowe... mniaam! DŻEM TRUSKAWKOWY. (prościzna!) 2 kg truskawek 1 kg cukru sok z 1 cytryny 2 opakowania "żel-fruct" Owoce opłukałam pod bieżącą wodą, wyszypułkowałam. Truskawki zasypałam cukrem, wcisnęłam sok z cytryny i odstawiłam całość
W kuchni Karmel-itkiradości, osłodzi gorycz nieprzyjemności minionego dnia... Na przykład takie ciasteczka. PS: Owe ciacha powstały z okazji urodzin kochanej Julki, która właśnie zaczęła dorosłe życie. Julka, powodzenia! CIASTECZKA FRANCUSKIE Z TRUSKAWKĄ. /autorski; wymyślony na poczekaniu;/ 1 płat francuskiego ciasta 300g mrożonych truskawek szklanka cukru rozmącone jajko Kilka godzin wcześniej, przed pieczeniem, zasypuję zamrożone truskawki cukrem. Odmrożą się szybciej, a jednocześnie(...)będą takie kwaskowate, jak to zwykle bywa przy mrożonych owocach. Ciasto francuskie dzielę na równe kwadraty. Truskawki odcedzam z soku, jaki puściły (sok zostawiam i rozrabiam z wodą - idealnie nadaje się do picia). Układam po kilka truskawek na każdym kawałku ciasta, składam i sklejam brzegi. Układam je na wyłożonej papierem blasze, w niewielkich odległościach. Smaruję rozmąconym jajkiem i posypuję wierzch
W kuchni Karmel-itkiPiękne, dorodne truskawki trzyma w dłoniach i z uśmiechem na twarzy kroczy w jego stronę. Staje tuż przed nim, oczy swe kieruje ku słońcu i czeka. A on chwyta ją swoimi męskimi dłońmi za kruche jej i dziewczęce, odbiera owoce i czule całuje w policzek. Zebrawszy pierwsze truskawki z własnego ogrodu w tym roku ( KLIK ), od razu coś musiałam wykombinować(...)musiałam pominąć. Następnym razem wzbogacę jednak o ten składnik i już wiem, że będzie znakomite. Co nie zmienia faktu, że dzisiejsza propozycja również i takowa jest :) SAŁATKA Z TRUSKAWEK I ARBUZA. /własny;/ 1 szklanka pokrojonego w kostkę arbuza 1 szklanka pokrojonych w ćwiartki truskawek kilka listków szałwii kilka listków stewii świeżo mielony pieprz kolorowy ew. balsamico (ja pominęłam) Arbuza
W kuchni Karmel-itkijakiegoś okresu gdzieś to umknęło, a gotowanie to dla niej strata w grafiku i energii. Szkoda. Oczywiście, sezon truskawkowy nie może obejść się bez domowego placka drożdżowego z truskawkami i kruszonką. PLACEK DROŻDŻOWY Z TRUSKAWKAMI. /od Babci;/ na małą blaszkę (19x21 cm) 1/2 kg mąki pszennej 2 jajka 1/3 szklanki mleka 200g masła 1/2 płaskiej łyżeczki soli 4 łyżki cukru(...)łyżka do drożdży 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 7g (torebka) suszonych drożdży lub 40g świeżych 300-400g świeżych truskawek kruszonka: 1/2 kostki masła 1,5 - 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru Mleko nieco podgrzewam, dodaję 2 łyżki cukru i gdy jest letnie, dodaję suche drożdże i mieszam (świeże trzeba najpierw rozetrzeć z cukrem, a później zalać letnim mlekiem, zostawiam
W kuchni Karmel-itkiMelba z truskawkami to moje ciasto rodzinne – robione kiedyś przez babcię i mamę. Znacie ją? Melba to sernik na zimno, bez pieczenia, z własnego sera. Nie przypomina typowych serników – jest delikatna, puszysta i smakuje jak ciepłe lody. Każdego zaskakuje swoim smakiem. U mnie w rodzinie zawsze była w wersji czarno-białej z truskawkami i taką prezentuję tutaj, lecz(...)niepełna szklanka drobnego cukru 2 łyżki cukru z wanilią lub wanilinowego 2 łyżki kakao 200 g miękkiego masła (1 kostka) 1 małe opakowanie herbatników 1 galaretka o smaku truskawkowym truskawki lub inne owoce listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Mleko zagotowujemy. W tym samym czasie jajka ubijamy krótko ze śmietaną, aż dokładnie się połączą. Wlewamy masę
Poezja smakuSkoro mamy juz sezon na truskawki no to proponuje zrobić zapasy na zimę w postaci pysznej naleweczki truskawkowej. Zaczynamy od przygotowania truskawek (około 1,4 kg) po umyciu kroimy je i wrzucamy do słoja po czym zalewamy wódką ( 1 Litr ) szczelnie zamykamy. tak przygotowaną miksturę odstawiamy w chłodne i ciemne miejsce, mieszamy od czasu do czasu. Po 2 tygodniach truskawki(...)odsączamy na sitku a wódkę przelewamy z powrotem do słoja. Truskawki przekładamy do miski, zasypujemy 6 szklankami cukru i odstawiamy w ciepłe miejsce na 24 godziny. Ponownie odsączamy truskawki a powstały sok gotujemy na małym ogniu ok. 10 minut. aż zacznie tężeć. Do gorącej zalewy dodajemy truskawki i zostawiamy do ostygnięcia. Truskawki z syropem dodajemy do wódki i pozostawiamy
Zainspirowana w kuchniciasto: 150 g mąki 50 g cukru pudru 70 g masła jajko szczypta soli Krem: 250 g ricotty 120 g śmietanki 24% tabliczka białej czekolady łyżka żelatyny 200 g truskawek + 400 g truskawek do dekoracji Mąkę mieszamy z cukrem pudrem i solą. Masło kroimy na drobniejsze kawałeczki i razem jajkiem dodajemy do suchych składników. Zagniatamy w miarę(...)jest wystarczająca tylko na podstawę. Pieczemy do zarumienienia w 180 stopniach przez około 25 minut, a następnie studzimy. Żelatynę rozpuszczamy w odrobinie wody, odstawiamy do napęcznienia. Truskawki myjemy i oczyszczamy z szypułek, miksujemy na mus. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i zostawiamy do przestygnięcia. Śmietankę ubijamy, a gdy masa zgęstnieje dodajemy czekoladę i ricottę. Truskawki i żelatynę
sama złodyczRozpoczął się sezon przetworów..., czyli mój najlepszy czas :) Kocham zapach, jaki wtedy panuje w kuchni :) Soki, dżemy, kiszone ogóreczki... i wiele innych pyszności. Tegoroczny sezon zainaugurowała konfitura z truskawek, bo cóż może być lepszego na jesienną czy zimową chandrę od świeżo upieczonej bułeczki z własnej roboty dżemem truskawkowym :) Składniki: 3 kg truskawek, 1,5 kg cukru, 3 godziny wolnego czasu(...)taki dżem mogę kupić sobie w sklepie. Żadne konfitury mi się nie psują, więc się nie obawiajcie. Zasada jest jedna - na każdy kilogram owoców daję 0,5 kg cukru. Truskawki myjemy, wkładamy do garnka, zasypujemy cukrem i zagotowujemy. Następnie gotujemy ok. 3 godziny na bardzo wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając, aż konfitura zgęstnieje (nie przykrywamy garnczka podczas gotowania
Delicious Titbitscebula, 250 g pomidorów koktajlowych (ale mogą też być zwykłe), 1/2 opakowania sera typu bałkańskiego (dostępny w Lidlu), garść nasion dyni (mogą być też nasiona słonecznika), ok. 10 świeżych truskawek (mogą być mrożone/można użyć truskawki homogenizowanej), 1 łyżka soku z cytryny, 2 łyżki oliwy z oliwek. Sos: świeże truskawki zmiksować, dodać sok z cytryny i 1/2 łyżeczki cukru
Delicious TitbitsCzekolada, truskawki, krem ... czegóż więcej potrzeba do szczęścia ?;> W końcu weekend, tak bardzo oczekiwany. Żeby było bardziej świątecznie, pyszne ciasto do kawy ;) Poza tym to był ciężki ale szczęśliwy tydzień, także stąd kostka szczęścia :) Ciasto na formę 24x24cm. Składniki: Ciasto : 5 jajek+ 2 białka z kremu 3/4 szklanki cukru 4 łyżki kakao margaryna 250g 2 szklanki mąki 1/2 szklanki(...)wody 2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem: masło 200g 1/2 litra mleka 2 żółtka 6 łyżek cukru 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej cukier waniliowy Galaretka z truskawek: 250 g truskawek 1 galaretka truskawkowa Polewa: czekolada gorzka 1 łyżka mleka Wykonanie: Zacznijmy od przygotowania kremu - z pół litra mleka odlewamy pół szklanki, resztę zagotowujemy z cukrem
Czerwona Porzeczkaurozmaicone. Co można przygotować w blenderze na śniadanie? Oto kilka propozycji: Koktajl owocowy – to klasyczny sposób na wykorzystanie blendera. Wystarczy wrzucić do niego ulubione owoce (np. banany, truskawki, mango), dodać jogurt naturalny lub mleko roślinne (np. sojowe, migdałowe) i zmiksować na gładko. Można także dodać do koktajlu odrobinę miodu, syropu klonowego lub stewii dla słodkości, a także nasiona chia(...)blendera to prosty sposób na dodanie smaku i wilgoci do potraw. Deser – to słodka i pyszna uczta na zakończenie obiadu. Wystarczy wrzucić do blendera składniki deseru (np. banany, truskawki, jogurt naturalny, miód) i zmiksować na gładko. Można także dodać do deseru kakao, orzechy, suszone owoce lub wiórki kokosowe dla smaku i chrupkości. Deser z blendera to zdrowa i szybka
ProstePesto.pljogurtem i miodem Deser Kinder Country bez pieczenia! Deser składa się z trzech warstw, w skład których wchodzi ryż preparowany (lub pszenica ekspandowana),… ZOBACZ PRZEPIS Fit deser z truskawkami i nasionami chia – wegański przepis Przepis na fit deser z truskawkami, nasionami chia i mlekiem kokosowym to pyszne deserki, które przygotujesz w jedyne 20 minut.… ZOBACZ PRZEPIS Przepis(...)Kokosanki, znane też jako kokoski goszczą na naszych stołach od dawna. Według mnie najlepszy smak mają te z miodowym ciastem.… ZOBACZ PRZEPIS TRUSKAWKOWA TARTA bez pieczenia Sezon na truskawki wciąż trwa! Mam więc dla Was przepis na truskawkową tartę – czyli zdrowy i orzeźwiający deser na… ZOBACZ PRZEPIS ZOBACZ EBOOK Bądź na bieżąco – odwiedź social media bloga
Via Gusto