przygotowania deser truskawkowo-jogurtowy z dodatkiem granoli. Idealny na gorące dni. Jeżeli nie macie granoli to zastąpcie ją zwykłymi płatkami śniadaniowymi. Przepis dodaje do akcji: Milion smaków truskawek Składniki: świeże lub mrożone truskawki jogurt naturalny cukier do smaku cukier waniliowy do smaku granola Truskawki umyć, osuszyć i pozbawić szypułek (mrożone wcześniej odmrozić). Owoce zmiksować za pomocą blendera
UgotowaćBanalnie proste do przygotowania ciasto czekoladowo-biszkoptowe z kremem śmietanowo-truskawkowym polane gorzką czekoladą - niebo w gębie! Przepis dodaje do akcji milion smaków truskawek . Składniki: biszkopt 4 jajka (rozmiar L) 1/2 szklanki cukru ponad 1/2 szklanka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru waniliowego 5 łyżek gorzkiego kakao mus truskawkowy 1/2 kg truskawek bez szypułek(...)koniec dodać przesianą mąkę i kakao. Delikatnie wymieszać. Przygotowane ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 15 minut w 180 °C . W międzyczasie truskawki i cukier zmiksować. Masę wlać do rondelka i podgrzać. Gdy będzie gorąca to powoli wlać do niej rozpuszczoną żelatynę (ja rozpuszczam żelatynę w 1/3 szklance wrzącej wody) i już nie gotować. Przygotowaną
UgotowaćMiękkie, delikatne i puszyste - pianki o smaku truskawkowym. Banalnie proste do przygotowania. Przepis dodaje do akcji Milion smaków truskawek. Składniki: 1/2 kg truskawek bez szypułek 1/3 szklanki cukru (jeżeli lubicie mało słodkie desery - to trzeba dodać mniej cukru!) sok z połowy cytryny 4 łyżki żelatyny Truskawki umyć, pozbawić szypułek i zmiksować z cukrem. Na sam koniec dodać sok z cytryny
Ugotowaćprzygotowania deser na bazie jogurtu naturalnego i galaretki truskawkowej. Idealny na gorące dni. Poniższy przepis polecam tym osobom, które lubią mało słodkie desery. Przepis dodaje do akcji Milion smaków truskawek. Składniki na 4 porcje: 400 g jogurtu naturalnego kilka sztuk truskawek 1 galaretka truskawkowa starta czekolada do dekoracji Galaretkę rozpuścić w jednej szklance (250 ml) wrzącej wody i ostudzić. Jogurt(...)koniec dodać ostudzoną (galaretka nie może stężeć!) galaretkę. Przygotowaną masę przelać do pucharków i umieścić w lodówce. Gdy masa lekko stężeje - na samym wierzchu ułożyć połówki truskawek. Ponownie schłodzić, a przed podaniem zetrzeć 2 kostki czekolady
Ugotowaćwstawić do lodówki. Składniki : 3 łyżki nasion chia 250 ml lekkiego mleka kokosowego 1-2 łyżki syropu z agawy 1/2 łyżeczki pasty z wanilii 1/2 owocu mango kilka truskawek lub malin garstka orzeszków pistacjowych Wykonanie : nasiona chia zalać mlekiem kokosowym, dodać syrop z agawy, wanilię i wymieszać rózgą. Na noc wstawić do lodówki. Jeśli masz gęste mleko kokosowe, najlepiej(...)napęcznienia i tyle czasu powinno wystarczyć, by sporządzić deser. Najlepiej wypróbować samemu, która wersja jest dla nas smaczniejsza z obranego i pokrojonego mango przy pomocy blendera zrobić puree truskawki obrać, odciąć ogonki. Posiekać orzeszki pistacjowe dwa pucharki napełnić puree z mango, na to wyłożyć krem z chia. Udekorować truskawkami i orzeszkami pistacjowymi
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Przepisy z rabarbarem nadal w natarciu. Oprócz tego pojawi się na pewno jeszcze jeden - na pyszny kompot z rabarbaru i truskawek. Ale o tym kiedy indziej ;) Lubię kwaśne smaki, gdy jest gorąco. Rabarbar moim zdaniem idealnie się nadaje na ciepłe, wiosenne dni. Dla mnie widok długich łodyg na straganach na przydomowym bazarku oznacza wiosnę i wywołuje uśmiech :) Składniki (na blachę(...)oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 2 szklanki mąki pszennej 100 ml jogurtu (ja użyłam o smaku truskawkowym) ok 500 g owoców - rabarbaru i truskawek Rabarbar pokroić w kawałki, truskawki odszypułkować i odstawić. W misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą. Jajka dokładnie ubić z cukrem pudrem na biały kogel-mogel - gdy ten będzie
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!przepadam za truskawkami. Naprawdę. Wiele osób się temu dziwi, ale tak po prostu mam. No ale czego się nie robi podczas akcji "wietrzenia lodówki"? ;) Pewnego pięknego dnia naszło mnie na zużycie leżących już parę dni w lodówce bananów. A że akurat robiłam tarte, którą podzieliłam się z Wami ostatnio - postanowiłam zrobić i koktajl. Wyszedł naprawdę dobry - soczysty, aromatyczny, sycący(...)chłodny. Idealny do pancakesów, które tego dnia jedliśmy an śniadanie :) Składniki (na 2 koktajle): 2 średnie banany 150-200 g świeżych truskawek 1/4 szklanki mleka 1 łyżka cukru pudru 1 łyżeczka soku z limonki (lub cytryny) Opcjonalnie: 3-4 kostki lodu Wszystkie składniki wrzucamy do misy blendera i dokładnie rozdrabniamy. Do koktajlu dodajemy kostki lodu (bądź chłodzimy przez jakiś czas
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!ponieważ smaruję ją dżemem alb masłem i w takiej postaci zajadam się nią. Tym razem miałam ochotę na coś innego i tak powstał pudding z drożdżówki. Do tego dorzuciłam truskawki, które kocham i wyszedł pyszny "deser" na słodko :) Składniki: ciasto drożdżowe 250ml śmietanki kremówki 30% 50ml mleka 200g(...)truskawek 2 łyżki cukru pudru 2 jajka 1 żółtko 1 łyżeczka cukru waniliowego Przygotowanie: Brytfankę posmarować masłem. Drożdżówkę pokroić ułożyć w naczyniu. Truskawki przekroić na pół i ułożyć między ciastem drożdżowym. Śmietankę, mleko , cukier puder, jajka, żółtko i cukier waniliowy dobrze połączyć. Wylać
Amatorka kuchennaPyszne, śniadaniowe, trochę jakby walentynkowe ;) Różowiutkie, pyszniutkie.. Nie raz zapewne zagoszczą u mnie na śniadanie. Składniki na 1 porcje: 40g mąki ryżowej 2 białka Aromat waniliowy 200g truskawek 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 20 g mieszanki studenckiej Przygotowanie: Białka ubić trzepaczką, dodać mąkę, proszek do pieczenia i aromat. Połowę truskawek pokroić w plastry. Dodać do masy i wymieszać. Nakładać(...)łyżką na rozgrzaną patelnię, przewracać aż spód się zetnie i smażyć dalej przez ok. 1 minute. Podawać z pozostałymi truskawkami oraz orzechami
CzarnawisienkaWiem, że sezon truskawkowy ruszył pełną parą, bo co widzę smaczne przepisy to królują te owoce. Ja dziś znalazłam w swojej lodówce poza światełkiem, trochę truskawek, co się ostały po ostatnim koktajlu. By nie narażać już swojej wagi na duże ciasta, zrobiłam 2 porcję mini tarty z budyniem, co zjedliśmy z lubym na deser. Słodkie mini lato w foremce! Miłego(...)wszystkim! Składniki na kruche ciasto 1 1/2 szklanki mąki 100 g masła 1 jajko 3 łyżki cukru pudru Dodatkowo 1 opakowanie budyniu ok 100 g truskawek Sposób przygotowania Mąkę przemieszać z cukrem pudrem, dodać masło i żółtko, zagniatać do uzyskania gładkiego ciasta. Ciastem wyłożyć foremki ( nie mam innych niż takich, ale jak posiadacie metalowe na babeczki
pink envelopeArbuz! Byłam ostatnio u mamy, gdzie poza pysznym obiadem domowym, miałam na deser arbuza i parę truskawek od dziadka. To co, zmiksowałam to i to, i w takie moje ulubione upały, wyszedł idealny koktajl orzeźwiający. Nic, tylko łapać promienie słoneczne i delektować się "latem" w szklance :) Miłego! P.S Czy Was również straszono w dzieciństwie, że jak zje się pestki(...)arbuza, to on później wyrasta w brzuchu, czy tylko u mnie tak było? ;) Składniki 100 g truskawek 100 g arbuza Sposób przygotowania Truskawki umyć, odciąć ogonki, arbuza pokroić na mniejsze kawałki, pozbyć się pestek, wrzucić do blendera i wymieszać na gładką masę. Dodatkowo dodać lodu. Smacznego! I to co znalazłam na ogrodzie
pink envelopewychodzi z obliczeń. Skoro o nieszczęście jest tak łatwo, to żeby rachunek się zgadzał, szczęście też nie powinno być trudne. Próbowałam tę tezę dziś udowodnić. Dlatego zjadłam truskawki. Moje dzisiejsze szczęście to krótki bieg po ogrodzie- w sam raz żeby zebrać kolejną porcję płatków róży; żeby zobaczyć, że jaśminowiec kupiony w Wojsławicach ma pełne kwiaty; i żeby zerwać z krzaczka(...)jeszcze ciepłe od słońca truskawki. A potem mogłam przyjść do domu, posypać je cukrem i polać śmietanką. I zjeść najprostszą kolację na świecie. Udało się! Pierwsze dwie białe truskawki! I nie wpuszczam do siebie dziś złych myśli- zostają za bramą ogrodu i niech je zjedzą mrówki. Happiness is easy
les mirabellesdalej sporo ludzi je uwielbia - Red Velvet Cake. Dzięki jogurtowi jest przyjemnie wilgotne w konsystencji, długo zachowuje świeżość i ciekawie wygląda przez dodatek czerwonego barwnika. Świetnie skomponowało się z truskawkami, które mimo że jeszcze nie z pola to i tak są pociesznie smaczne. Ciasto: kostka masła szklanka jogurtu/maślanki 2,5 szklanki mąki 1,5 szklanki cukru pudru 3 jajka(...)pół łyżeczki soli pół łyżeczki sody łyżeczka czerwonego barwnika w żelu Krem: 500 g śmietanki 24% pół szklanki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny +500 g truskawek Masło rozpuszczamy na wolnym ogniu, po chwili dodając cukier. Mieszamy aż do dokładnego połączenia się składników, odstawiamy do przestygnięcia. Mąkę przesiewamy z solą i sodą, w oddzielnej miseczce łączymy natomiast
sama złodyczJest zima a w sklepach można kupić importowane truskawki. Co prawda, nie są tak pyszne jak nasze krajowe latem, ale cóż -skusiłam się na ich zakup. Trafiłam na wyjątkowo słodkie. Postanowiłam więc przygotować tartę. Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Kruchy spód: 200 g mąki 2 łyżki cukru pudru 100 g zimnego masła 1 jajko szczypta soli Krem(...)mascarpone i bitej śmietany: 250 gram sera mascarpone (schłodzonego) 4 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka glukozy sok z 1 cytryny 300 ml śmietanki kremowej 30% (schłodzonej) Dodatkowo: truskawki (może być nawet 1/2 kg) - ja miałam tylko 25 dkg pokrojone orzechy włoskie Wykonanie spodu: Mąkę przesiewamy. Dodajemy cukier, schłodzone pokrojone masło, jajko i szczyptę soli. Wyrabiamy na jednolitą
tojestpyszne.blogspot.comEgzotyka na progu wiosny? czemu nie! 3 najbardziej ciekawe smakowe owoce sprawią że od razu zrobi ci się cieplej. Świeża soczysta truskawka skąpana w bitej śmietanie, pyszny i zniewalający melon galia i super aromatyczne mango. To zestaw na który trzeba sobie czasem pozwolić :) do chrupania będzie migdał i suszona morwa biała. Polecam również dla milusińskich! Czas przygotowania: 10 minut(...)osoby Składniki: 1/4 dużego mango 1/4 średniej wielkości melona GALIA 3 duże truskawki 100 ml śmietanki kremówki 30% migdały morwa biała suszona ksylitol Przygotowanie: 1/ Ubijamy zimną kremówkę, dodając pod koniec ubijania ksyliol, a na sam koniec drobno posiekane truskawki. W ten sposób otrzymamy truskawkową bitą śmietanę. 2/ Kroimy mango i melona na malutkie kosteczki i układamy po dwóch
Kuchnia PROzdrowotna