Sezon na truskawki trwa zdecydowanie za krótko i jeśli ktoś mi mówi, że już się truskawkami przejadł, to nijak nie potrafię w to uwierzyć. Wszystkim można się przejeść, ale nie truskawkami :)Wiem, wiem, o gustach się nie dyskutuje, tych kulinarnych również. Czytaj więcej
bistro mamaśmiało przelać do butelki/kubka i zabrać na wynos. Mimo wszystko, namawiam jednak, do spożywania śniadań w domu :) Składniki : ( jedna porcja): * 50 g kaszy jaglanej ugotowanej na wodzie * 100 g truskawek ( świeże lub mrożone ) * 120 ml napoju sojowego ( lub zamiennie chudego mleka ) Inspiracją do stworzenia tego koktajlu, był przepis Konrada Gacy, pochodzący z książki Kuchnia Fit . Autor, na śniadanie proponuje - kaszę(...)jaglaną z truskawkami. Ja postanowiłam na bazie prawie tych samych produktów - zamieniłam mleko na napój sojowy - stworzyć koktajl. Wykonanie: Ugotowaną kaszę jaglaną wystudzić. W kielichu blendera umieścić wszystkie składniki, tj. kaszę, truskawki - zmiksować na gładki koktajl. Jeśli nie macie blendera kielichowego, umieśćcie składniki w niedużym, wysokim naczyniu i zmiksujcie blenderem ręcznym bądź końcówką rozdrabniającą, będącą na wyposażeniu każdego miksera. Koktajl
kolorowotorcikowołyżki serka mascarpone 1 łyżka cukru pudru 1 łyżka startej skórki z cytryny 1 łyżka soku z cytryny (może być więcej, wg waszego uznania) na sos truskawkowy 200g mrożonych truskawek 1 szklanka białego cukru opcjonalnie żółty barwnik spożywczy do kremu i/lub bitej śmietany świeże truskawki do dekoracji Sposób przygotowania: Bezy Ubić mikserem lub robotem białka aż będą sztywne. Dalej ubijając(...)temperaturze 130 stopniach, co 10 minut uchylając częściowo drzwiczki, by wyleciała z piekarnika para. W przeciwnym razie mogą nie stwardnieć. Bezy zostawić w stygnącym piekarnku z otwartymi drzwiczkami. Truskawki podgrzać w rondelku z cukrem. Gotować aż po wylaniu łyżeczki sosu na zimne naczynie będzie gęsty. Ostudzić. Śmietanę ubić i na koniec ubijania dodać cukier waniliowy. Na krem ubić kolejną porcję
W kuchni wieczoremskładniki biszkopt * 2 jajka * 1/4 szklanki mąki pszennej * 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia * 1 łyżeczka soku z cytryny * 1/4 szklanki cukru masa * 250 g truskawek * 10 łyżeczek żelatyny * 500 ml jogurtu naturalnego * 100 g cukru * 250 ml śmietany kremówki * 1/2 opakowania galaretki truskawkowej dodatkowo * 500 g winogrona lub innych owoców Sposób wykonania biszkopt Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić(...)mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać. Wylać ciasto do tortownicy (26 cm), z dnem wyłożonym papierem do pieczenia Piec w temp. 180 stopni, ok. 25 min. masa Truskawki zmiksować z cukrem. Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości zimnej wody,a następnie rozpuścić w kąpieli wodnej. Do truskawek dodać jogurt i wszystko razem zmiksować, następnie połączyć z rozpuszczoną żelatyną. Śmietanę
Mix smakuskładniki * paczka podłużnych biszkoptów * 500 ml śmietany kremówki * 1 szklanka adwokata * 2 opakowania bitej śmietany w proszku * 6 łyżeczek żelatyny * likier truskawkowy lub malinowy * truskawki * galaretka truskawkowa lub leśna Sposób wykonania Żelatynę namoczyć w 1/3 szklanki przegotowanej zimnej wody, a następnie rozpuścić w gorącej kąpieli wodnej. Przygotować kwadratową tortownicę. Biszkopty moczyć w likierze najpierw wierzch, spód i znów wierzch biszkopta(...)układać w tortownicy. Truskawki umyć, wysuszyć i odszypułkować. Adwokat wymieszać z letnią żelatyną. Ubić śmietanę kremówkę na sztywno razem z bitą śmietaną w proszku, dodać łyżkę do adwokatu, wymieszać, dodać drugą łyżkę i wymieszać, a następnie dodać całą bitą śmietanę i wymieszać. Wylać część masy na biszkopty, ułożyć truskawki, a następnie wylać resztę masy, wyrównać i wstawić do lodówki
Mix smakuprzepisów uzbieranych przez kilka lat :) Składniki (na 4 porcje): 300 ml mleka 1 łyżka cukru 1 cukier waniliowy 50 g kaszy manny 2 banany 2 -3 garści truskawek (u mnie mrożone) ki lka herbatników s ok z cytryny cukier puder tarta czekolada Sposób przygotowania: 1. Mleko gotujemy z cukrem i cukrem waniliowym, dodajemy kaszę i gotujemy na małym ogniu(...)mieszamy aż kasza zgęstnieje. 2. Truskawki i odrobinę cukru pudr u do smaku miks ujemy . W o sobnym naczyniu miksujemy banany z sokiem z c ytryny. 3. Herbatniki kruszymy. Wsypujemy na dno szkla neczek. Układamy warstwę kaszy, na to warstwa truskawek, p otem znów kasza i na koniec mus bananowy. Całość posypujemy tartą czekoladą. 4. Deser stawaimy do schłodzenia. Smacznego
Kuchnia domowa Anidomowym. A ten truskawkowy jest przepyszny. Będzie smakować i małym i dużym :)Składniki:100 g truskawek50 ml wodycukier do smaku1 łyżka mąki ziemniaczanej + odrobina zimnej wodySposób przygotowania:1. Truskawki odszypułkować, dokładnie umyć, rozgnieść widelcem lub pokroić na kawałki.2. Owoce przełożyć do garnuszka, zalać wodą, doprawić cukrem do smaku i zagotować.3. Mąkę ziemniaczaną rozrobić w niewielkiej ilości zimnej(...)wody, wlać do truskawek. Gotować, mieszając, aż kisiel zgęstnieje.Smacznego
Kuchnia domowa AniSkładniki: 1 szklanka umytych truskawek 4 listki mięty dowolny sok (u mnie bananowy) Sposób wykonania: 1. Truskawki przekładamy do wysokiego naczynia, dodajemy soku tyle, aby zakryły truskawki. Dodajemy listki mięty. Całość miksujemy. 2. Przelewamy do szklanek i podajemy. Smacznego
Kuchnia domowa AniSezon na truskawki dobiega powoli końca. Z tej racji zapraszam na koktajl :) Składniki: 1 szklanka truskawek 1 duży banan 1 szklanka mleka Sposób wykonania: 1. Truskawki myjemy, odszypułkowujemy. Banana obieramy. 2. Owoce zalewamy mlekiem, wszystko dokładnie miksujemy. 3. Można schłodzić przed podaniem. Smacznego
Kuchnia domowa Animocno schlodzone.Puszke z mlekiem najlepiej na cala noc umiescic w lodowce.Truskawki,po oberwaniu szypulek razem z cukrem umiescic w blenderze i zblendowac do pozadanej konsystencji.Nie polecam wiekszej ilosci truskawek,gdyz zawieraja one bardzo duzo wody,a lody beda wtedy niespojne i wodniste.Mleko ubic mikserem recznym na gesta mase.Trwa to zaledwie okolo 30-40 sekund.Dobrze schlodzone mleko ubija sie naprawde szybko.Obie
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Coś dla wielbicieli kuchni włoskiej… pyszny deser panna cotta ale dzisiaj w połączeniu z galaretką z białego wina i truskawek… Trochę może odbiega od podstawowego przepisu ale warto spróbować takiego połączenia! Panna cotta z galaretką truskawkową Potrzebne będą: 300 ml śmietany 36% 200 ml mleka cukier waniliowy (lub nasiona z laski wanilii) 2-3 łyżki cukru pudru (choć(...)akurat użyłam muscovado) 2-3 łyżki żelatyny na 0.5 wywaru+ kilka łyżek wody do namoczenia Na galaretkę truskawkową: 3 łyżki cukru ok. 100-200 g truskawek 200 ml białego wina 2-3 łyżki żelatyny na 0.5 wywaru+ kilka łyżek wody do namoczenia Składniki na panna cottę wkładam do rondelka i podgrzewam na małym ogniu aż do zagotowania, po czym odstawiam
UgotujmyTo.pltyle lat to są i różne wersje. Oto przepis na trifle wg Doroty… Przepis na trifle – składniki: mały podkład biszkoptowy lub ciasteczka biszkoptowe ok 200 g truskawek ok 800 ml budyniu waniliowego (zrobionego w odrobinie większej ilości mleka bo angielski custard jest w oryginale bardziej rzadki) 2×500 ml galaretki truskawkowej 300 ml śmietany kremówki łyżka cukru(...)Rozrabiam ok 500 ml galaretki i GORĄCĄ zalewam biszkopt. Wtedy biszkopt po wystygnięciu jest jak kasza manna Jeśli korzystam z dodatku alkoholu wylewam go na biszkopt. Zostawiam do ostudzenia. Truskawki myję i osuszam a następnie przekrojone układam na wystudzonym biszkopcie. Rozrabiam następne 500 ml galaretki i zimną wylewam na truskawki. Po zastygnięciu galaretki na wierzch wylewam ostudzony budyń. Żeby
UgotujmyTo.plprzygotować z różnorodnych owoców, wszystko zależy od Waszej fantazji. Do arbuza dodałam świeżo wyciśnięty sok z limonki oraz pachnącą miętę. Dla uzyskania lepszego koloru do miksera wrzuciłam kilka soczystych truskawek, dolałam wody mineralnej i dosłodziłam obowiązkowo cukrem trzcinowym. Jeszcze tylko kilka kostek lodu i chłodzący napój gotowy! Polecam!Druga propozycja wykorzystania (resztek) arbuza w kolejnym poście:) Zapraszam!SKŁADNIKI (porcja(...)truskaweksok z 0,5 limonki7-8 listków świeżej mięty1 szklanka wody mineralnejcukier trzcinowy do smakuWYKONANIE:Z arbuza usuń pestki i wrzuć do blendera lub miksera. Dodaj do niego truskawki obrane z szypułek, sok wyciśnięty z limonki, listki mięty, wodę i cukier do smaku. Możesz tez odrobinę wody podgrzać i rozpuścić w niej cukier, tak, aby powstał syrop cukrowy
Słodko-Słony Świat Ilonykolejne muffinki! Muffinki , babeczki , cupcakes to desery, które chyba każdy lubi! Pyszne , delikatne , kakaowe ciasto …. śmietankowy krem … mus z truskawek … posypane waniliowym cukrem pudrem! Robi się je niezwykle szybko i tak samo szybko znikają! Coś pysznego! SKŁADNIKI: ( na ok. 8 szt ) MUFFINKI: - jajko – 1 szt. - cukier – 3 łyżki - mąka pszenna – 0,5 szklanki - woda(...)ok.90 ml - olej – 100 ml - kakao – 2 łyżki - proszek do pieczenia – 1 łyżeczka KREM : - śmietana 36% – 200 ml - cukier puder waniliowy – 50 g - truskawki – 100 g - cukier – 50 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: MUFFINKI: Jajka miksujemy z cukrem. Dodajemy powoli wodę, olej i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i przyprawą do piernika. Dodajemy kakao
Ostra na Słodko