razem mieliśmy za zadanie upiec drożdżówki. Sezon na rabarbar w pełni, więc nie mogły być z niczym innym jak z rabarbarem! Dodatkowo dodałam też trochę mrożonych truskawek, których słodycz wspaniale łączy się z kwaśnym smakiem rabarbaru. Do tego dużo kruszonki i pyszne drożdżówki gotowe! Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej, 70g masła lub margaryny, 25g świeżych(...)drożdży, 1/2 szklanki letniego mleka, jajko, 3 łyżki cukru, szczypta soli, 200g truskawek, 100g rabarbaru, 1 łyżka cukru. Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku z łyżeczką cukru i łyżeczką mąki. Odstawić na 10 minut, by zaczęły pracować. Resztę mąki przesiać, dodać sól, resztę cukru, masło, jajko i zaczyn z drożdży. Zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Uformować
Z miłości do słodkościkupisz w KLIK 2 galaretki ametystowe + 375 ml wody kupisz w KLIK 1 kg sera mielonego polecam z (KLIK) 3 galaretki truskawkowe + 750 ml wody 50- 60 dag truskawek mrożonych do dekoracji: 200 ml śmietanki 30% +śmietanfix + łyżka cukru pudru kolorowa cukrowa posypka Najpierw wykładam dno tortownicy (28 cm) biszkoptami. Brzoskwinie odcedzam z soku, sokiem nasączam(...)biszkopty. Brzoskwinie kroję na mniejsze kawałki i wykładam na biszkopty. Truskawki przesypuje do miski, rozdzielam jeśli są „sklejone” zalewam gorącymi galaretkami truskawkowymi, które wcześniej rozpuściłam w 3 szklankach wrzątku. Odstawiam aby ostygły. Ser dzielę na połowę. Galaretki szafirowe i ametystowe, rozpuszczam osobno w 375 ml wrzątku, studzę. Gdy są zimne miksuję każdą z połową sera. Wykładam na brzoskwinie masę szafirową
Takie tam pichceniebanana z dodatkiem midzy innymi : otrębów, kokosu, orzechów, sezamu... .....oto kolejny eksperyment , w wyniku którego powstały te oto pyszne słodkie , śniadaniowe krążki . Dodatek truskawek pełni tu głównie rolę dekoracyjną, choć nadaje ciastkom fajnego, świeżego posmaku. Składniki : 2 dojrzałe banany 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki otrębów owsianych(...)wiórki/ 1 łyżka mielonych orzechów/użyłam nerkowce/ 1 łyżka sezamu 1 łyżka oliwy z oliwek 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej 5-6 szt. małych truskawek Wykonanie: -Wszystkie składniki sypkie wymieszać. -Obrane banany umieścić w misce , starannie rozgnieść i skropić sokiem z cytryny. -Dodać oliwę i wsypać przygotowaną mieszankę . -Przy pomocy łyżki
Zakamarki mojej kuchniDietetyczna rolada biszkoptowa, bez tłuszczu, bez pszenicy, bez cukru. Z dodatkiem pełnoziarnistej mąki orkiszowej, słodzona zdrowym ksylitolem, w połączeniu z rabarbarem i truskawkami, to przepyszny i jakże zdrowy dodatek do kawki, herbatki, lub od tak po prostu na drugie śniadanie. Ponieważ mam manię dodawania mąki pełnoziarnistej gdzie tylko się da, udoskonaliłam moją poprzednią roladę na mące orkiszowej , wyszła jeszcze smaczniejsza(...)pełni. Składniki: - 6 jajek , osobno białka i żółtka - 120g mąki orkiszowej (u mnie typ750) - 40g mąki orkiszowej pełnoziarnistej typ2000 - 170g ksylitolu (lub cukru) Dodatkowo: - 300g obranego rabarbaru - 300g odszypułkowanych truskawek - mielony ksylitol do oprószenia rolady lub lukier z pudru trzcinowego Rabarbar i truskawki umyć, pokroić na mniejsze kawałki i delikatne przemieszać. W misie miksera ubić na półsztywno białka, dodać
Smaczne ZdroweCzekałam, czekałam i się doczekałam. W końcu są piękne, słodkie truskawki! Tak bardzo marzyło mi się ciasto z górą świeżych, letnich owoców. Zapraszam Was dzisiaj na szybki, prosty i pysznie owocowy torcik. Składniki: 350 g mąki pszennej, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/2 łyżeczki sody, 1/4 łyżeczki soli, 150 g miękkiego masła, 220 g cukru, 2 jajka, 1 żółtko(...)łyżeczka ekstraktu z wanilii, 165 ml mleka Krem : 350 g mascarpone, 175 g śmietanki kremówki 30%, 2 łyżki cukru pudru, skórka starta z cytryny owoce : truskawki, maliny, borówki i czereśnie Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. Tortownicę o średnicy 18 cm należy wysmarować masłem i wysypać mąką. Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia, sodę oraz sól - wszystko należy
Plate of Joyidealna - z zewnątrz krucha, w środku i piankowa i lekko ciągnąca. Przepyszna! Polecam. Ps. Teraz zrobiłam mały eksperyment - dodałam do bezy białego octu balsamicznego. Beza miała być podana z truskawkami, a nie od dziś wiadomo, że truskawki i ocet balsamiczny się lubią. Beza miała ciekawy posmak i bardzo fajnie komponowała się z owocami. Składniki: 6 białek rozm. L, szczypta soli(...)uchylamy piekarnik i pozwalamy bezie wystygnąć. Przeważnie po pół godzinie wyciągam na zewnątrz i po godzinie już nadaje się do konsumpcji :) Dekorujemy śmietanką kremówką ubitą z cukrem pudrem i truskawkami. Smacznego
Plate of Joycoś lżejszego i delikatniejszego - potrzebowaliśmy świeżości i owoców! Smakowało wspaniale! Składniki: 200 g śmietanki kremówki, 50 g mascarpone, 2 - 3 łyżki cukru pudru, beziki, 250 g truskawek + do dekoracji, 100 g czerwonych porzeczek + do dekoracji Śmietankę ubić razem z mascarpone, na koniec dodać cukier puder - ilość cukru zależy od słodkości owoców. Truskawki pokroić na małe kawałeczki, porzeczki(...)rozgnieść widelcem, żeby puściły sok. Beziki pokruszyć na mniejsze kawałki i wmieszać w masę śmietanową razem z owocami. Deser przełożyć do miseczek, pucharków czy kieliszków, wyrównać wierzch i udekorować truskawkami, porzeczkami oraz listkami melisy lub mięty. Podawać od razu. Smacznego
Plate of Joymiła niespodzianka - coś stało się z lodówką i podczas naszego prawie dwutygodniowego wyjazdu - wszystko się rozmroziło. Padło! Z bólem serca musieliśmy wyrzucić zamrożone już kurki, kilkanaście pęczków szparagów, jagody, truskawki, itd. Wszystko to czym chciałam się nacieszyć w późniejszym czasie! Rozpacz! Przedstawiamy Wam dzisiaj awaryjną tartę - z ciasta francuskiego, z kremem na bazie śmietanki i mascarpone z dodatkiem skórki(...)cytryny i świeżych ziół. Całość udekorowana sezonowymi owocami - jeszcze można dostać truskawki, maliny i borówki, więc zachęcamy do jej zrobienia! :) Składniki: arkusz ciasta francuskiego ( na maśle), 150- 175 g mascarpone, 150 g śmietany kremówki, 2-3 łyżki cukru pudru, skórka starta z cytryny, pokruszone pistacje, 500 - 600 g świeżych owoców (u nas truskawki, maliny, borówki, czerwone porzeczki), świeże zioła (bazylia
Plate of Joyprostą truskawkową rozpustę. Składniki: spód: paczka herbatników 150 g masła masa: 1 l mleka 1 szklanka cukru kostka masła 2 szklanki kaszy mannej dodatkowo: galaretka truskawkowa 400 g truskawek bita śmietana do dekoracji Wykonanie: Herbatniki kruszymy dokładnie. Galaretkę zalewamy wrzątkiem zgodnie z instrukcją na opakowaniu i zostawiamy do ostygnięcia. Masło rozpuszczamy i wsypujemy do niej herbatniki. Powstałą gęstą(...)garnku zagotowujemy mleko z cukrem i masłem. Na koniec wsypujemy kaszę manną i dokładnie mieszamy aż masa zgęstnieje. Gorącą masę wlewamy na herbatniki i wyrównujemy. Truskawki myjemy i układamy je pionowo tak aby lekko wcisnąć je w masę. Ciasto pozostawiamy do ostygnięcia. Następnie truskawki zalewamy lekko stężałą już galaretką i wkładamy ciasto na kilka godzin do lodówki
ciastkarnia na kruchym spodzieJaglano-owsiana kruszonka jest według mnie o niebo lepsza od tej tradycyjnej. W tym wydaniu przykryła truskawki, co okazało się niesamowicie smaczne. Crumble świetnie sprawdzi się na śniadanie jak i na deser. Słodkie i chrupiące - czego chcieć więcej? :) Składniki na 2 kokilki: 30g kaszy jaglanej 20g płatków owsianych 180g truskawek 2 łyżki syropu z agawy 1 łyżeczka masła Przygotowanie: Kaszę(...)jaglaną płuczemy kilka razy w zimnej wodzie i gotujemy aż będzie miękka. Łączymy z płatkami, masłem i syropem z agawy - całość mieszamy. Do kokilek przekładamy truskawki i dekorujemy kruszonką. Pieczemy ok. 20 minut 180 stopniach do momentu aż kruszonka będzie złotawa
CzarnawisienkaCiasto maślankowe z owocami i kruszonką to typowo sezonowy wypiek, do którego przygotowania można wykorzystać wiele rodzajów owoców. Ja wybrałam truskawki i rabarbar, pierwsze owoce sezonowe, które pojawiły się już w sklepach i jest to bardzo udane połączenie smakowe. Dzięki dodatkowi sody oczyszczonej ciasto jest puszyste, ale też lekko wilgotne, jak wszystkie ciasta z dodatkiem jogurtu czy kefiru. Ważne jest(...)szklanki) oleju 2 łyżki domowego cukru waniliowego 2 jajka 1 łyżka ekstraktu z wanilii 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 300g owoców (u mnie rabarbar i truskawki) kruszonka 55g mąki pszennej 35g masła 35g cukru pudru Wykonanie: - przygotować kruszonkę: mąkę przesiać, dodać zimne masło i cukier puder, składniki posiekać, rozetrzeć między palcami, tworząc większe lub mniejsze grudki
Smakołyki BerenikiPierwszy kompot z rabarbaru i ciasto z rabarbarem w tym roku zaliczone, uważam więc sezon rabarbarowy za otwarty! Do tego ciasta wykorzystałam również mrożone truskawki i jagody, ale możecie użyć dowolnych owoców:) Ciasto jest tak pyszne, że naprawdę trudno się od niego oderwać... Składniki: 125g masła lub margaryny, 2 jajka, 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej(...)szklanki mleka, łyżeczka proszku do pieczenia, 2 łyżki cukru waniliowego, łyżka octu balsamicznego, 2 łyżki konfitury z czarnej porzeczki, 5 łodyg rabarbaru, 200g truskawek, 100g jagód. Wykonanie Miękkie masło utrzeć z cukrami do białości. Kolejno dodawać jajka na przemian z przesianymi mąkami wraz z proszkiem do pieczenia. Dodać mleko oraz ocet balsamiczny
Z miłości do słodkościgości swoją oryginalnością. Dużym plusem jak dla mnie jest też to, że nie ma w sobie sztucznych barwników, za to piękny zielony kolor jest uzyskany naturalnie :) Polecam do dekoracji truskawki bo naprawdę dobrze smakowo się tu komponują, jednak inne owoce też będą tu dobrze smakować (maliny, poziomki etc) Ja piekę to ciasto w formie torciku przełożonego bitą śmietaną, jednak jeśli(...)upieczone) Gdy się upiecze zostawiamy je przez chwilę, a następnie uchylamy drzwiczki żeby się studziło. Dodatkowo: 500-600 ml śmietanki 30% lub 36% 3-4 łyżki cukru pudru truskawki do ozdoby (lub inne owoce) OPCJONALNIE kilka łyżek wody z sokiem z cytryny do nasączenia blatów Śmietankę ubijamy na najwyższych obrotach stopniowo dosypując cukier puder. Ciasto upiecze się z górką
JedzeniomaniaSezon na truskawki jeszcze się nie zaczął, ale na szczęście są truskawki mrożone, z których możemy zrobić pyszny mus i użyć go do tego pysznego deseru. Deser jest lekki za sprawą serka homogenizowanego i delikatnego musu , a najlepiej smakuje, gdy jest schłodzony, dając nam już w kwietniu przedsmak lata :) SKŁADNIKI (na 4 porcje) 1 opakowanie serka homogenizowanego(...)opakowanie galaretki (użyłam cytrynowej) 1 opakowanie cukru waniliowego kilka łyżek bakalii (użyłam: orzechów włoskich, rodzynek, skórkę pomarańczową, suszoną żurawinę) ok. 1/2 litra zmiksowanych truskawek WYKONANIE Galaretkę rozpuszczamy w połowie wody podanej na opakowaniu i zostawić do stężenia. Ser mieszamy z cukrem waniliowym i bakaliami. 2/3 tężejącej galaretki dodajemy do sera i mieszamy, a potem przekładamy do pucharków. Pozostałą galaretkę mieszamy
Zofianapochodzi z przewodnika Szlakiem Dobrego Smaku „Duma Regionu”.Danie poleca szef kuchni Agata Wojda. Danie jest wykwintne, przepyszne, lekkie ,a zarazem syte i pełne tradycji. Niebanalne połączenie sera i truskawki sprawia , iż jest to propozycja radosna i świeża. Składniki 6 czerwonych papryk 200 g sera korycińskiego swojskiego Czesławy Zarzeckiej 2 łyżki miodu u mnie leśny naturalny od Skworcu(...)połowy cytryny 200 g truskawki kaszubskiej 3 łyzki oleju rydzowego 4 gałązki rozmarynu sól, pieprz młotkowany Rozgrzejcie piekarnik do 180 stopni. Z papryki usuńcie gniazda nasienne, posmarujcie ją 2 lyżkami oleju rydzowego ze wszystkich stron. Oprószyć solą i grubym pieprzem, natrzeć listkami rozmarynu. Ułożyc na papierze i piec przez około 20 minut w piekarniku. Poznajemy, że papryka jest już upieczona
Z Kuchni Do Kuchni