Składniki: 200 g biszkoptów "kocie języczki" 250 g serka mascarpone 3 jajka 3 łyżki cukru kakao 150 g truskawek +kilka do dekoracji 50 ml likieru Advocaat Przygotowanie: Oddzielamy białka od żółtek. Żółtka miksujemy z cukrem przez 15 minut. Dodajemy serek mascarpone i mieszamy. Białka ubijamy na gęstą pianę i dodajemy do kremu. Mieszamy. Truskawki miksujemy do uzyskania musu, dodajemy Advocaat(...)Biszkopty moczymy w musie i układamy w pucharkach jako pierwszą warstwę deseru. Następną warstwą jest krem, potem ponownie nasączone biszkopty i na koniec krem. Tiramisu posypujemy kakao, dekorujemy truskawkami i schładzamy w lodówce
Smakowity Blog Kulinarnysmętniejszego banana leżącego w miseczce obok jabłka i trzech pomarańczy. Co by tu zrobić z takim biednym, brązowawym banankiem? No przecież nie po prostu zjeść... Wtedy przypomniałam sobie o truskawkach, które leżakują w najciemniejszych zakamarkach zamrażarki (no przecież teraz sezon na świeże, kto by o mrożonych myślał?), i w głowie szybko to razem zmiksowałam. Do tego trochę mleka, i jedno(...)albo dodać inne kruche ciasteczko (czekoladowe pewnie byłoby równie pyszne) i na przykład wsypać odrobinę mielonego imbiru... Kombinujcie. Koktajl truskawkowo-bananowy Składniki: (na 1 porcję) 1 dojrzały banan 7 truskawek 150 ml mleka dodatkowo: 1 ciasteczko imbirowe Banana, truskawki i mleko zmiksować z blenderze na gładką masę. Przelać do szklanki, na wierzch pokruszyć ciasteczko. Podawać schłodzone (ciasteczko pokruszyć tuż przed
Pożeraczka, czyli raz adobrzeruszać się dzisiaj z kanapy. Zawinięta w kołdrę pałaszuję przygotowany wcześniej deser, uśmiechając się do mojej drugiej połówki... Jabłka ? A może raczej kiwi ...? Choć dzisiaj najlepsza byłaby przecież truskawka . Nie przepadam za panną cottą, ale muszę przyznać, że ta udała się znakomicie. Dałam nieco więcej żelatyny, żeby mi bez problemu wyskoczyła z foremki, jeżeli planujecie przygotować deser w szklankach, wystarczą(...)porcje) 200 ml śmietany kremówki (38%) 100 ml mleka (3,5%) 1 laska wanilii 40 g cukru 3 łyżeczki żelatyny 2 łyżki zimnej wody sos truskawkowo-balsamiczny: 150 g truskawek (świeżych lub mrożonych) 30 g cukru pudru 2 łyżeczki octu balsamicznego Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Laskę wanilii przeciąć na pół, wyskrobać ziarenka. Kremówkę z mlekiem wlać do garnka, wsypać
Pożeraczka, czyli raz adobrzedodatkowo ubiłam; dlatego jest to najdelikatniejszy, najlżejszy sernik pieczony, jaki na blogu znajdziecie. Po prostu rozpływa się w ustach. Intensywnie kokosowy, pachnie zniewalająco. Bialutki, świetnie komponuje się z czerwienią truskawek. Dzięki ananasowym kwiatom prezentuje się wręcz widowiskowo. Kwiaty nie są trudne do wykonania - trzeba jedynie pokroić ananasa w jak najcieńsze plasterki. Potem już tylko wystarczy ususzyć go w piekarniku - czas(...)kokosowych 30 g masła masa serowa: 200 g serka kremowego 150 ml mleka kokosowego 60 g cukru 2 białka dodatkowo: 250 ml śmietany kremówki 100 g serka mascarpone 10 truskawek 5 łyżek chipsów kokosowych 2,5 łyżeczki cukru kokosowego kwiaty: 1/2 świeżego ananasa Przygotować kwiaty: Ananasa obrać, pokroić na jak najcieńsze plastry: 2-3 mm grubości. Ułożyć je na blasze
Pożeraczka, czyli raz adobrzekawowo-truskawkowe Składniki: (na formę 25x25 cm) biszkopt: 3 jajka 90 g cukru 70 g mąki pszennej 15 g kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia masa truskawkowa: 500 g truskawek (świeżych lub mrożonych) skórka otarta z 1 cytryny sok z 1 cytryny 1,5 opakowania galaretki truskawkowej (proszek) masa kawowa: 400 g jogurtu greckiego (10%) 250 ml śmietany kremówki(...)najniższych obrotach miksera. Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto do formy, delikatnie wyrównać. Piec w 160 st. C. przez 25 minut. Ostudzić w formie. Mrożone truskawki wsypać do garnka bez rozmnażania, świeże umyć i odszypułkować. Dodać sok i skórkę z cytryny, dusić na średnim ogniu pod przykryciem przez kilka-kilkanaście minut - owoce mają zmięknąć i lekko się
Pożeraczka, czyli raz adobrzejest dobra. A co może być lepszego na Dzień Dziecka niż lody...? No nic. Przynajmniej moim zdaniem. Przygotowałam więc wyjątkowo łatwe i niesamowicie pyszne lody truskawkowo-rabarbarowe. Świeży smak truskawek miesza się z kwaśnym rabarbarem, a dzięki dodatkowi skondensowanego, słodkiego mleka nie trzeba zawracać sobie głowy robieniem kremu z żółtek i innymi skomplikowany sprawami. Wystarczy podgotować rabarbar, zmiksować z resztą(...)gotowe. Lody mają idealną, gładko-kremową konsystencję i pyszny, owocowy smak. Polecam wszystkim - małym i dużym. Lody truskawkowo-rabarbarowe Składniki: (na 1,3 l lodów) 350 g truskawek 250 g rabarbaru 1 łyżka cukru 3 łyżki wody 250 ml śmietany kremówki (38%) 350 g słodzonego skondensowanego mleka Rabarbar pokroić na niewielkie kawałki. W garnku skarmelizować cukier z wodą, dodać
Pożeraczka, czyli raz adobrzekwaskowy i świetnie równoważy obłędną słodycz bezowych blatów. Upiekłam cztery, bo miałam dużo białek, poza tym w takiej formie tortu bezowego jeszcze nie przygotowywałam. Na wierzch bita śmietana i truskawki - i wyszło coś wspaniałego.Tort smakuje bosko, i mimo swoich rozmiarów, znika błyskawicznie. Co do kremu, trochę rozczarował mnie jego kolor. Na zdjęciach był cudownie różowy, mi wyszedł taki troszkę(...)rabarbaru 100 g cukru 4 listki żelatyny 350 ml śmietany kremówki (38%) 2 łyżeczki cukru waniliowego 6 łyżek ajerkoniaku dodatkowo: 250 ml śmietany kremówki (38%) 350 g truskawek Białka ubić z solą na sztywno, pod koniec partiami dodając cukier. Na końcu wlać ocet, połączyć. Na papierze do pieczenia wyrysować 4 koła o średnicy 22 cm, ułożyć na blachach. Masę bezową
Pożeraczka, czyli raz adobrzepieczenia 1/8 łyżeczki soli 60 g ciemnego brązowego cukru 1 jajko 125 ml mleka 45 ml oleju krem: 85 g miękkiego masła 1 białka 70 g cukru 70 g truskawek 15 ml wody 1 łyżka soku z cytryny dodatkowo: cukrowe perełki do dekoracji Mąkę przesiać z kakao do dużej miski, wymieszać z cukrem, solą i proszkiem. Jajko roztrzepać, wymieszać(...)tylko do połączenia składników. Masę przełożyć do formy na minimuffinki wyłożonej papilotkami. Piec w 180 st. C. 20-25 minuty, do suchego patyczka. Ostudzić na kratce. Przygotować krem maślany: Truskawki umyć, oberwać listki. Włożyć do garnka z wodą i sokiem z cytryny, zagotować. Zmniejszyć ogień; gotować, często mieszając, aż owoce się rozpadną, a większość płynu odparuje. Zdjąć z palnika, ostudzić
Pożeraczka, czyli raz adobrzemiodu, którego smak bardzo dobrze komponuje się z całością. Masa rabarbarowa jest troszkę kwaskowa, sernikowa też nie jest przesłodzona, ale wszystko równoważy mięciutki, pachnący, słodki biszkopt. Na wierzch świeże truskawki - czysta rozkosz w buzi. Ponieważ na biszkopt wyłożyłam nie całkiem stężałą masę, sok spłynął do biszkoptu, nasączając go i nadając mi kolor. Mi się ten efekt podoba, ale jeśli(...)serka kremowego 120 g mleka skondensowane słodzonego 30 g płynnego miodu sok z 1 cytryny 6 listków żelatyny 300 ml śmietany kremówki (38%) dodatkowo: 2 łyżki cukru pudru 9 truskawek Mąki przesiać, wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając partiami cukier. Po jednym dodawać żółtka, miksując po każdym dodaniu. Na końcu partiami dodawać mąkę, miksując na najniższych
Pożeraczka, czyli raz adobrzeprzygotowania (dodawanie żelatyny do ciepłej masy to moim zdaniem najłatwiejszy sposób, grudek nie będzie nigdy). Wyszło bosko! Naprawdę. Mus jest lekki, delikatny, mocno kawowy, mało słodki. Bita śmietana i truskawka wieńczą dzieło. Nie można się oprzeć. Mmm... Mus kawowy Składniki: (na 4 porcje) 3 żółtka 3 łyżki cukru 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 75 ml wrzątku 2 listki żelatyny(...)śmietany kremówki 1,5 łyżki kakao 4 truskawki Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Kawę rozpuścić we wrzątku, lekko przestudzić. Żółtka z cukrem lekko ubić w kąpieli wodnej. Wlać kawę, wymieszać. Przelać do garnuszka, podgrzewać, aż masa nieco zgęstnieje (nie gotować!). Zdjąć z palnika, przelać przez sitko. Żelatynę odcisnąć, dodać do ciepłęj masy żółtkowej, wymieszać, aż się rozpuści. Ostudzić. Masę podzielić
Pożeraczka, czyli raz adobrzeZapominamy, że życie jest kruche, delikatne, że nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni.” Pieczony pudding owsiankowy z ricott, podany z truskawkami, borówkami, miodem i masłem orzechowym inspiracja Kocham mamę za te borówki <33 Aktualnie szkoła dla mnie jest bez sensu, skoro i tak tam nic nie robimy. A może tak wczorajszy jadłospis? razowo-pszenna(...)drożdżowa pizza z ricottą, truskawkami i miodem Pieczona jogurtowa owsianka z musem truskawkowym kurczak w sosie słodko-kwaśnym z ryżem jaśminowym koktajl truskawkowo-rabarbarowy kasza jęczmienna z sosem pieczarkowym i koperkiem No i nie wspominajmy o tych kilogramach truskawek, no i chrupiących z wierzchu i mięciutkich w środku skórkach od pizzy których nie lubi
More food, love and dreamsNajpiękniejszych chwil w życiu nie zaplanujesz. One przyjdą same.” puszysta owsianka* z ricottą, truskawkami(więcej truskawek *.*) i miodem *z ubitym białkiem Jak dla mnie połączenie ricotty, truskawek i miodu jest boskie <3 A teraz zasuwam do końca plecak, pakuje upieczony o 1 w nocy chlebek bananowy i wyruszam nad wodę z przyjaciółmi. To będzie dobry dzień
More food, love and dreamsbananowy pudding z chia podany z jogurtem greckim i gorącymi truskawkami z kandyzowanymi truskawkami I ta świadomość, że gdy skończysz jedną szklankę czeka na Ciebie jeszcze druga *.* Strasznie się bałam spróbować tych małych nasionek, no bo jak? Czy to może być dobre? To niby napęcznieje i zmięknie? Noo, ale nie przekonam się do póki nie spróbuję(...)spróbowaniu? Jak najbardziej pozytywne. Pudding miał taką śmieszną konsystencję, a dodanie banana było strzałem w dziesiątkę, na pewno wypróbuje jeszcze inne wersje smakowe. A co do kandyzowanych truskawek, co cóż tu dużo mówić nie trzeba. Moim(i mojej mamy) zdaniem są genialne, co prawda dość słodkie, ale trzeba sobie czymś życie osłodzić, prawda? Przepis: 3-4 łyżki nasion Chia
More food, love and dreamsTruskawki z rabarbarem pod kakaową kruszonką z jogurtem z mascarpone ( nie ma na zdjęciu) Dzisiaj leniwie, bez szkoły, za to z genialnym śniadaniem *.* Przepis: 30g mąki żytniej 10g mąki pszennej 10g kakao ok.17-20g miękkiego masła łyżeczka cukru(lub więcej) łyżeczka miodu łyżeczka wody szczypta soli, cynamonu, sody oczyszczonej 200g truskawek 100g rabarbaru łyżeczka mąki ziemniaczanej cynamon ew. coś(...)posłodzenia Wszystkie składniki na kruszonkę zagniatamy i wstawiamy na ok.30min do lodówki. Truskawki i rabarbar kroimy na mniejsze części, mieszamy z cynamonem i mąką. Przekładamy do żaroodpornego naczynka, posypujemy kruszonką i pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok.30min. Ps. Uzupełniłam wczorajszy przepis, oraz ten na serniczek z wiejskiego
More food, love and dreamsgotowany sernik z ricotty z "musem" truskawkowo-rabarbarowym* i truskawkami( dużą ilością truskawek) oraz miętą *duszony rabarbar+rozgniecione truskawki (zdjęcia na szybko, bo czas gonił >.<) Dzisiaj znów w drodze, znów do pracy, znów 9godz w polu byłam >.< Noo, ale sama chciałam :P Tak, więc trochę wygnieciona po upychaniu się w autobusie
More food, love and dreams