Składniki: 2 szklanki mąki 2/3 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka mleka 1/2 szklanki oleju 2 jajka 12 dużych truskawek Sposób przygotowania: 1. Do pierwszej miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodać cukier. Wymieszać. 2. W drugiej misce połączyć mleko, olej oraz jajka. 3. Suche składniki połączyć z mokrymi. 4. W blaszce do muffin wyłożyć(...)papilotki. 5. Do papilotek nałożyć ciasto. Do każdej dodać po 1 umytej i oddzielonej od szypułki truskawce. 6. Piec w temperaturze 200 st. C przez około 20-25 min. ( Z powyższego przepisu powstaje 12 muffin
A Ty Smakuj MnieSkładniki: Ciasto identyczne jak w przepisie na muffiny z truskawkami 12 dużych połówek śliwek 4 gruszki Cukier puder + bardzo niewielka ilość ciepłej wody + barwnik spożywczy w dowolnym kolorze ( w moim przypadku był to fiolet) Sposób przygotowania: 1. Ciasto przygotować w sposób identyczny jak na muffiny z truskawkami 2. Śliwki ułożyć na cieście skórką do dołu. 3. Gruszki obrać i zetrzeć
A Ty Smakuj MnieSkładniki: 3/4 kostki twardego masła 2 szklanki mąki 2 jajka 1/2 szklanki cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5kg truskawek cukier puder Sposób przygotowania: 1. Z podanych składników zagnieść ciasto. 1/3 włożyć do woreczka i odstawić do zamrażalnika. 2. Tortownice wysmarować masłem i obsypać bułką tartą, kaszą manną lub otrębami pszennymi. 3. Przygotowaną blachę wyłożyć ciastem. 4.Truskawki obrać(...)momentu aż ciasto nabierze złotego koloru. 7. Ciasto wyciągnąć, odstawić do ostygnięcia. 8. Ostygnięte ciasto posypać cukrem pudrem. Należy pamiętać aby tortownica była dobrze złożona (truskawki podczas pieczenia puszczają sok i przy źle złożonej formie sok ten może wyciekać). Można użyć również innej formy np. kwadratowej
A Ty Smakuj MnieSkładniki: 5 dużych truskawek 1/2 szklanki jagód 2 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego (opcjonalnie) makaron Sposób przygotowania: 1.Truskawki obrać z szypułek. Umyć i przełożyć do miksera. 2. Jagody przebrać, umyć, dodać do truskawek. 3. Do owoców dodać cukier, cukier waniliowy oraz jogurt naturalny. 4. Całość zmiksować. 5. Ugotować makaron. 6. Ugotowany i przelany zimną wodą
A Ty Smakuj Mnietylko latem. Właśnie letnią porą najbardziej mi smakuje. Schłodzona przez całą noc, nasączona aromatycznym syropem z rumem( a teraz z domową wiśniówką) i podana z macerowanymi w nalewce truskawkami jest idealnym, rześkim i jakże uskrzydlającym deserem:) Zrezygnowałam z dodatku bitej śmietany, która nie do końca pasuje mi do całości. Użyłam truskawek, kiedyś były to ananasy, świetne smakuje też
KUCHARNIAduszę mu trzeba oddać. Mam nadzieję, że Karolka uśmiecha się do tej buchty tak samo jak ja ... Buchtę zjadaliśmy z domowymi konfiturami. Warto było schować ostatni słoik truskawek z białym bzem i także ostatni słoik truskawek z rabarbarem i imbirem. Podobnie jak ludzie, tak i pewne smaki są dla siebie stworzone. Tak było z buchtą i konfiturami - smakowały
KUCHARNIAmniszkowe szaty i ubrała w liliowe koniczyny i strzeliste margaretki. Zapachy i kolory odurzają. Mam ochotę zanurzyć się w kwiatach dzikiego bzu, przesiąknąć ich cudownym aromatem. Czekam na słodkie truskawki, by zamknąć je w słoikach razem z aromatem bzu. Już nie mogę się doczekać kiedy zaczną oklejać etykietkami słoiczki z najlepszą pod słońcem konfiturą z truskawek i kwiatów dzikiego
KUCHARNIApolowy cytryny 1 szkl.pokrojonych truskawek WYKONANIE(...)obieramy go z szarych łupin. Makaron gotujemy al dante ,przelewamy zimna woda i odstawiamy.Szpinak kroimy na cieniutkie paseczki.Wszystkie skladniki tj.makaron bób,truskawki, ,szpinak łączymy ze soba .Polewamy zrobionym sosem i mieszamy.Odstawiamy na 5 minut do połączenia składników.Smacznego ps...Makaron al. dente oznacza makaron ugotowany tak by był elastyczny i stawiał lekki
w mojej kuchniciasto: 20 dag mąki zwykłej 5 dag mąki krupczatki pół kostki margaryny 2 -3 łyżki cukru pudru 2 żółtka szczypta soli nadzienie: 30 dag truskawek 20 dag rabarbaru kruszonka: 10 dag cukru 10 dag masła 20 dag mąki Do miski wkładamy najpierw tłuszcz z cukrem pudrem i solą. Zagniatamy, dodajemy jajko i mąkę, zagniatamy. Formujemy kulę i wkładamy(...)pieczeniu zachowało swój kształt. Wkładamy do nagrzanego do 180C piekarnika. Pieczemy 15 minut, zdejmujemy z ciasta papier z fasolą. Rabarbar myjemy, kroimy w kostkę, dodajemy pokrojone w plasterki truskawki. Wkładamy na tartę. Przygotowujemy kruszonkę zagniatając masło z cukrem i mąką. Posypujemy owoce. Pieczemy jeszcze około 20 minut. Z proporcji wychodzi tarta 24 cm lub 6 małych tart
Humanistka w kuchniRobimy ciasto na tartę według przepisu podstawowego. nadzienie: 1 serek homogenizowany naturalny (400 g) 2 szklanki truskawek 4 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny lub śmietan fix płatki czekolady do ozdoby. Żelatynę rozpuszczamy w dwóch łyżkach wody. Czekamy aż napęcznieje. Truskawki myjemy, miksujemy na mus, dodajemy cukier. Odkładamy 2 łyżki musu do ozdoby. Dodajemy serek homogenizowany, żelatynę lub śmietan
Humanistka w kuchniprzecież wiecie, ze uwielbiam desery także nadal będzie kolorowo i różnorodnie na blogu. Porcja na 4 małe koktajle. Składniki: 100 g siemienia lnianego 100 g truskawek (mogą być mrożone) 3 kiwi sok z 1 cytryny sok z 2 pomarańczy 10 listków mięty szklanka wody Po owoce wpadajcie tutaj zawsze będzie taniej Przygotowanie: Do dzbanka(...)wrzucamy siemię lniane i zalewamy szklanką gorącej wody - odstawiamy na 20 minut. Dodajemy truskawki, obrane kiwi wyciśnięty sok z cytryny i pomarańczy, mięte i wszystko starannie miksujemy, możemy dodać kilka kostek lodu ale teraz jest zimno więc kto jak chce :) Przelewamy do szklanek i zdrówko! Smacznego
Niezły MłynekLubicie desery?? Mam dla Was dziś zdrowy , pyszny deser :)) 1,5 banana pół woreczka kaszy jaglanej 10 sztuk mrożonych truskawek 2 łyżeczki miodu pół jogurtu greckiego awokado 3 łyżki kakao Kaszę gotujemy , następnie dodajemy miód i odstawiamy do ostygnięcia. Awokado obieramy, banana dzielimy na mniejsze części , wrzucamy do blendera dodajemy kakao i blendujemy na gładką masę. Truskawki blendujemy
Cukier&PuderMożna osłodzić do smaku - 2 łyżki. Po ugotowaniu i wystygnięciu, miksujemy budyń dodając pomału 2 łyżki masła. Przygotowanie: Na wystudzony spód, wykładamy masę i układamy truskawki pokrojone na pół. Polecam koniecznie wstawić do lodówki przynajmniej na kilka godzin, ciasto pięknie skruszeje pod wpływem kremu. I już :) Wprawdzie sezon na truskawki już za nami, ale zdecydowanie możemy
Mój Smak na Życiegotowe. Kulki z bakaliami Składniki: -ok. 25 dkg twarogu -kilka łyżek jogurtu naturalnego -bakalie: suszone śliwki i morele, rodzynki, żurawina, orzeszki ziemne -makaron "sznurki" -cukier lub miód -truskawki w syropie z naszej spiżarni Twaróg przygotowujemy tak samo, jak do poprzednich kulek z tym, że zamiast przypraw dodajemy cukier lub miód. Bakalie kroimy w kostkę. Dodajemy do twarogu(...)mieszamy. Gotujemy makaron "sznurki" Po osączeniu zwijamy z niego gniazdka. Na makaron nakładamy bakaliowe kulki, dodajemy truskawki i syrop i gotowe. Można też podać z jogurtem. Smacznego
Maminek kulinarny