Zapraszam do wypróbowania wszystkich pełnoletnich gości mojego bloga :D Składniki: 250 g mascarpone 2 żółtka 100 cukru 5 biszkoptów (ja użyłam tych w podłużnych) 50 ml whisky garść truskawek karmel solony ( przepis tu ) Sposób przygotowania: Biszkopty nasącz w whisky i połowę włóż na spód pucharka. Jajka utrzyj na gładką, puszystą masę z cukrem. Dodaj do niej mascarpone. Następnie masę(...)wyłóż na biszkopty w pucharku i przykryj kolejną porcją nasączonych ciasteczek. Na samym końcu porządna łyżka kremu, świeże truskawki i pokruszony, słony karmel. Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com
Wielki apetytPoprawi każdy zły nastrój a swoim smakiem zaczaruje nasze kubki smakowe. Składniki: 200 g mlecznej czekolady 200 g masła 3 jaja 3 żółtka 50 g cukru 50 g mąki truskawki lód kruszony kostki czekolady, bratki i mięta do dekoracji 1 łyżka masła kakao Sposób przygotowania: Czekoladę i masło rozpuść w oddzielnych naczyniach. Jajka ubij z cukrem na puszystą masę, stopniowo(...)kakao( należy postukać w boki kokilki i zsypać nadmiar kakao). Ciasto nalej do form do 2/3 ich wysokości i zapiecz w piecu przez 10 minut w temperaturze 200 stopni. Truskawki zmiksuj z lodem i podaj sos razem z gorącym ciasteczkiem udekorowanym kostkami czekolady, kwiatami i miętą. Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com
Wielki apetyttruskawkowy w wersji domowej to świetny pomysł na każdą- szczególnie dziecięcą imprezę. Przepis przyda wam się również latem. Składniki: 1 szklanka lodów Double Vanilla ( Manhattan) 500 g mrożonych truskawek 200 ml zimnego mleka Garść pianek Marshmallow ( JoJo) Sposób przygotowania: Truskawki zmiksować z lodami na gładką masę. Dodać mleko i wymieszać aż do połączenia. Koktajl podawać od razu udekorowany piankami
Wielki apetytrabarbar jest krótki, a dla mnie to już taki przyjemny zwiastun lata, kwaskowaty smak rabarbaru skomponowany ze słodkim ciastem, jak dla mnie ideał, uwielbiam jeszcze do takiej kompozycji dorzucić truskawki i już nic więcej mi nie potrzeba. Gdybym żywiła się sama, to w takim sezonie mogłabym zrezygnować z wielu rzeczy, nie jeść mięsa, a truskawki jeść codziennie. Tym razem osłodziłam
dom-agi.plustawiony, on nawet nie wie jeszcze, że tu o tym do Was piszę... Na koniec dodam że - koniecznie zapamiętajcie przepis na ten sos czekoladowy, bo nadchodzi sezon na truskawki, a truskawki maczane w tym sosie były kolejnym powodem błogostanu u całej mojej rodzinki 2+2. I za to właśnie Adamie bardzo Ci dziękuję i naprawdę życzę Ci tego blendera
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEmasło- 100 g * jajka- duże 2 szt. * cukier trzcinowy- 1/3 szklanki * dżem truskawkowy- 1/3 szklanki * proszek do pieczenia- 1 łyżeczka Dodatkowo: * galaretka truskawkowa- 2 opakowania * gorąca woda- 800 ml * truskawki- do ozdoby * mini rurki czekoladowe- do ozdoby* Spód: Nagrzać piekarnik do 180 stopni. Miękkie masło utrzeć z cukrem na kremową masę. Ciągle ucierając dodać jajka, a następnie dżem truskawkowy. Mąkę(...)lodówki do lekkiego stężenia (galaretka powinna mieć konsystencję stałą, ale nie ściętą zbyt mocno). Galaretkę rozdrobnić i przełożyć na ciasto. Wstawić do lodówki, do całkowitego stężenia galaretki. Ozdobić truskawkami oraz czekoladowymi rurkami. Smacznego! :) Wpis zawiera lokowanie produktu: * mini rurki czekoladowe- Słodki Świat
Kraina Miodem Płynącaskładniki (na ok. 1 l lodów) : 200 g truskawek mrożonych 1 całe jajko 1 żółtko 250 ml śmietanki kremówki 30% 100 g cukru pudru 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią opcjonalnie: rożki waflowe wykonanie: Truskawki blendujemy. W kąpieli wodnej ubijamy jajko z żółtkiem oraz cukrem na puszystą i kremową masę. Następnie zestawiamy z ognia i ubijamy jeszcze
Domowy Smak Jedzeniaszklanki, twaróg 20 dag/śmietankowy, masło lub margaryna 1/2 kostki, aromat migdałowy 2 krople, mąka tortowa 1 szklanka, mąka żytnia 1 szklanka, proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki, truskawki 30 dag, polewa cukrowa: - w opisie jajka "L", miękka palma, cukier, aromat migdałowy, twaróg tłusty śmietankowy mikserem utrzeć z 5 minut - twarogu mielić nie trzeba wsypać do masy mąkę tortową, mąkę(...)żytnią, proszek do pieczenia i mikserem składniki połączyć tortownica 24 cm - dno wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować tłuszczem, do blaszki przełożyć ciasto do ciasta lekko powciskać truskawki, użyłam mrożone nie całkiem je odmrażając ciasto piec w 200 C około 40-45 minut - piekłam je w prodiżu z grzałką góra/dół, ciasto z blaszki wyjąć jak będzie zimne LUKIER
W Mojej Kuchni Lubięłyżki cukru 125 g margaryny maślanej 3 łyżki wiórków kokosowych z OWOCOWEGO RAJU (tutaj) 2 łyżki płatków migdałowych z OWOCOWEGO RAJU (tutaj) Do dekoracji: Kandyzowana skórka pomarańczowa Truskawki Babeczki: Liście młodych pokrzyw dokładnie płuczemy, zalewamy wodą i gotujemy około 15 minut. Odcedzamy i odciskamy z nadmiaru wody. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Olej wraz z pokrzywami(...)ucieramy na puszystą masę, stopniowo dodajemy po łyżce budyniu oraz wiórki z płatkami. Gotowy krem przekładamy do rękawa cukierniczego i dekorujemy babeczki. Wierzch dekorujemy kandyzowaną skórką pomarańczową i świeżymi truskawkami. Przepis bierze udział w konkursie organizowanym przez OWOCOWY RAJ (tutaj) oraz blog FOODMANIA (tutaj
VioletoweKucharzeniesmakuje truskawkowo. Porcja zdrowia na drugie śniadanie. Koktajle i smoothies są świetnym źródłem witamin. Łatwo je przygotować, a ich zawartość to samo zdrowie ;) Polecam bardzo! Składniki: 300 g truskawek 100 g świeżego szpinaku 3/4 szklanki mleka 2 gałki lodów śmietankowych Truskawki i szpinak umyć. Z owoców usunąć szypułki. Wszystkie składniki przełożyć do blendera, dokładnie zmiksować. Przed podaniem schłodzić w lodówce
Domowa cukiernia EwySkładniki: jajka 3 sztuki, olej rzepakowy 1/2 szklanki, cukier 3/4 szklanki, maślanka 1 szklanka, mąka tortowa 1,3/4 szklanki, proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki, truskawki 30 dag, czekolada mleczna 100 gram, śmietana gęsta 1 łyżka jajka, olej, maślankę, cukier rózgą dobrze roztrzepać wsypać mąkę z proszkiem i wymieszać nie za długo tortownica 24 cm - dno wyłożyć papierem do pieczenia(...)boki posmarować olejem - przełożyć ciasto do blaszki, truskawki maczać w mące i kłaść tą stroną na ciasto piekarnik nagrzać do 200C, grzanie góra/dół, 2 poziom i piec ciasto około 40-45 minut, dobrze je wystudzić w kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę ze śmietaną i polać ciasto, zostawić do zastygnięcia.....................SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięcukier waniliowy, połączyć. Dodać przestudzoną żelatynę i dokładnie zmiksować. Masę serową wylać na wystudzony biszkopt, wstawić do lodówki do całkowitego stężenia. Masa truskawkowa: 150 g gęstego jogurtu 450 g truskawek 2-3 łyżki listków świeżej mięty 5 łyżek cukru pudru 5 łyżeczek żelatyny woda Truskawki umyć, odszypułkować i zmiksować blenderem na puree. Dodać miętę i cukier puder, połączyć. Żelatynę zalać
Domowa cukiernia EwyDelikatna tarta z owocami. Polecam szczególnie z malinami oraz truskawkami. Spód: 180 g mąki pszennej 130 g masła 1 łyżka cukru 1 żółtko szczypta soli 30 ml mleka Do mąki dodać zimne, pokrojone w kostkę masło, mleko, jajko, szczyptę soli oraz cukier. Składniki połączyć i uformować kulę. Włożyć do lodówki na około godzinę. Ciasto po wyjęciu z lodówki rozwałkować. Formę(...)łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 0,5 szklanki cukru 100 g masła roślinnego 2 żółtka Polewa: 1/3 słoika dżemu brzoskwiniowego 1/2 szklanki wody Dodatkowo: owoce (np. truskawki, maliny, brzoskwinie) Z 400 ml mleka odlać pół szklanki. Wymieszać z mąką, jajkami oraz cukrem. Pozostałe mleko zagotować z masłem. Do gotującego się mleka wlać przygotowaną masę. Mieszać do powstania konsystencji
Bulliopralinkową przekąskę :) Składniki: (na około 10-15 sztuk) 150 g gorzkiej czekolady ja użyłam 78% kakao 50 g mlecznej czekolady 70 g śmietany kremówki łyżka whisky pół szklanki suszonych truskawek 1-2 łyżeczki cukru pudru Przygotowanie: 1. Kremówkę zagotować 2. Dodać czekolady i rozpuścić je w kremówce. 3. Dodać whisky dokładnie wymieszać. 4. Odstawić masę do ostygnięcia na całą(...)bądź na kilka godzin do lodówki. Masa znacznie zgęstnieje. 5. Ze zgęstniałej masy formułować kuleczki. 6. Truskawki rozdrobnić na proszek dodać cukier puder, dokładnie wymieszać. 7. Gotowe pralinki obtaczać w truskawkowym pudrze. Smacznego
KreatywnePinyzakręcić słoiczki i zabrać je ze sobą np. do pracy czy na piknik majówkowy. Deserki galaretkowe w słoiczkach SKŁADNIKI: (na 2-3 porcje) 1 galaretka cytrynowa 9 truskawek 3 łyżki jogurtu truskawkowego 3 łyżki suszonej żurawiny ulubione owoce: u mnie 3 łyżki borówek amerykańskich 2 żółte kiwi 2 żółte śliwki PRZYGOTOWANIE: Galaretkę rozpuszczamy w wodzie(...)odkładamy do całkowitego zastygnięcia. Zastygniętą kroimy na kawałki i rozdzielamy do słoiczków. Truskawki miksujemy z jogurtem i polewamy powstałym musem galaretki. Na wierzch dodajemy umyte i pokrojone owoce. Posypujemy suszoną żurawiną
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki