sezonowe, w które warto się zaopatrzyć. Po pierwsze wiemy, że są świeże, a po drugie warto wykorzystać moment i najeść się do syta czymś, co zaraz się skończy np. truskawki, szparagi, śliwki, morele czy bób. To tylko nieliczne przykłady dobrodziejstw. W okresie wiosenno-letnim owoce i warzywa staraj się kupować na ryneczku - mamy większą pewność, że są świeże, można się(...)punktem mieści się też zamrażanie - w okresie letnim kupuj więcej, część zamroź, żeby w zimie wykorzystać niedostępne już owoce i warzywa do szejków czy zup. Zawsze robię tak z truskawkami i szpinakiem - kiedy jest okres, że te produkty są najtańsze, kupuję więcej, myję, rozdzielam w woreczki i mrożę. 4. Nie zapominaj o prostych i niepozornych produktach. Może się wydawać
Bananowe Polepożywny deser pełen witamin. ... ach ta piękna owocowa czerwień Składniki: naturalny serek wiejski ziarnisty 200 g (schłodzony w lodówce) 2-3 łyżki musli z owocami bez cukru 5 truskawek 4 czereśnie bez pestek opcjonalnie łyżeczka miodu listki świeżej mięty Przygotowanie: Do miseczki przekładamy serek, który łączymy z musli. Na tym etapie możemy dodać również miód do smaku (ja pominęłam(...)przygotowany serek przekładamy do kieliszka lub innego dowolnego naczynia. Owoce myjemy. Z czereśni wyciągamy pestki. Truskawki kroimy na połówki. Owoce układamy dowolnie na serku. Na koniec posypujemy wierzch deseru odrobiną musli i dodajemy kilka listków świeżej mięty. Podajemy. Smacznego
Słodkie okruszkiwyrobu; grunt, by była kwaśna. Biszkopt brązowy przekrawamy na 3 części za pomocą żyłki; to samo robimy z białym. Warstwę brązową smarujemy cienką warstwą marmolady, Układamy na niej truskawki pokrojone w plastry i maliny. Przykrywamy grubą warstwą śmietany, a na niej dodajemy biały biszkopt i znów marmolada, owoce, śmietana. Przykrywamy warstwą ciemnego biszkoptu. Z trzech warstw, które nam zostały(...)marmoladą, kładziemy na wierzch tortu i tak jak wyżej marmolada, owoce, śmietana, biszkopt. Cały tort smarujemy śmietaną, większe części po bokach obkładamy wiórkami migdałów. Od góry polewamy polewą. Dekorujemy truskawkami topionymi do połowy w polewie
BaRepasrazem będzie propozycja skierowana dla najmłodszych - kluseczki a'la kopytka wycinane foremkami do ciasteczek i podane ze zmiksowanymi truskawkami - nawet największy niejadek im się nie oprze :) SKŁADNIKI: 500 g ugotowanych ziemniaków 125 g twarogu półtłustego ok. 2/3 szkl mąki pszennej ok. 1/3 szkl mąki ziemniaczanej 2 małe jajka 1/2 łyżeczki soli 1. Ziemniaki i twaróg przepuścić przez maszynkę. Dodać(...)podsypać leciutko mąką, rozwałkować ciasto i foremką wycinać dowolne kształty. 3. Kluseczki wrzucać partiami na osolony wrzątek i gotować 2-3 minuty od wypłynięcia. 4. Podawać polane zmiksowanymi truskawkami lub jogurtem
Kto ugości moich gości?ochłodzie! ;-) SKŁADNIKI DLA 4 OSÓB: - melisa marki Posti (2 torebeczki) - 120 ml wrzątku - 400 ml wody kokosowej - 6 plastrów cytryny - świeże czerwone chili - gałązki melisy, mięty - 8 dorodnych truskawek zamrożonych - kilka plastrów melona Melisę zaparz w 120 ml wrzątku. Napar wystudź. Przelej do formy do lodu. Wstaw do zamrażarki na 3 godziny. Do wysokiego kieliszka, wrzuć po 2 zamrożone(...)truskawki, po 4 kostki zamrożonej melisy, chili, kilka plasterków cytryny, zalej wodą kokosową. Udekoruj świeżymi ziołami i melonem. Podawaj od razu! UWAGA: CHŁODZI I ORZEŹWIA NA DŁUGO! ;-))) Buźka! Złap chwilę na letnie, ziołowe orzeźwienie! :-))) Na zdrowie! Przepis zgłaszam do konkursu: Trzymajcie kciuki
SMYKWKUCHNIsiebie, gdyż moje najmłodsze dziecię, nie podziela niestety mojego entuzjazmu, choć surowe owoce wprost pożera. Ot, to taka mała przyjemność dla mamusi... :-) Składniki na 4 porcje: - 350g odszypułkowanych truskawek (lub innych świeżych owoców) - 50-60g ksylitolu (lub cukru) - 45 g mąki (skrobi) ziemniaczanej (lub 40g skrobi kukurydzianej) - 500ml wody Truskawki umyć, pokroić na mniejsze kawałki, zalać 400ml wody, dodać
Smaczne ZdroweWarto spróbować dżemiku truskawkowego z dodatkiem imbiru. Imbir jest ciekawym dodatkiem do dżemu i daje wyjątkowy smak i zapach. Składniki: -1,5 kg truskawek -0,5 kg cukru -2-3 dkg świeżego, tartego imbiru Truskawki pozbawiamy szypułek, myjemy, osuszamy, przesypujemy do garnka, zasypujemy cukrem i gotujemy na małym ogniu do odparowania wody. Kiedy dżem zgęstnieje dodajemy utarty
Maminek kulinarnyTruskawki, mascarpone, śmietanka i posmak kokosa to kwintesencja tego przepisu. Ten pyszny sernik na zimno jest stosunkowo łatwy w przygotowaniu więc idealnie nadaje się na ciepłe letnie imprezy. Dodatkowo przemawia za nim efektowny wygląd, brak pieczenia i oczywiście duża ilość truskawek:) Przepis pochodzi z bloga Kwestia Smaku
Milion SmakówSKŁADNIKI: 25 dag rabarbaru 1 opakowanie galaretki o smaku cytrynowym 4 łyżki cukru 1 szklanka śmietany 30% 1,5 łyżki cukru pudru 10 sztuk herbatników 2 kostki mlecznej czekolady truskawki i listki melisy do dekoracji PRZYGOTOWANIE: 1. Rabarbar obieram i kroję na mniejsze kawałki. Przekładam do garnka. Podlewam odrobiną wody i duszę na małym ogniu do momentu, aż się rozpadnie(...)wsypuję na dno pucharków. Następnie nakładam porcję gęstego musu rabarbarowego. Na to porcję ubitej śmietany. Znów nakładam mus i śmietanę. Wierzch oprószam startą na tarce czekoladą i dekoruję truskawkami oraz listkami melisy
Tradycyjna kuchnia Kasiłyżki soku z czarnego bzu / 3 tablespoons of juice with elderberry napar z melisy (1 kubek) / the infusion of melissa (1 cup) 3 gruszki / 3 pears 500 g truskawek / 500 g strawberries 250 g malin / 250 g raspberries 3 łyżki cukru brązowego / 3 tablesponns brown sugar 2 łyżeczki cukru waniliowego / 2 teasponns vanilla sugar Sposób przygotowania galaretki / Preparation lemon jelly(...)się. Gotową galaretkę kroimy na bardzo drobną kostkę tak aby kawałki dały się wciągnąć przez słomkę. Sposób przygotowania napoju / Preparation drink: Przygotowanie: 20 min, ilość: ok. 4 porcji Truskawki i maliny dokładnie myjemy i suszymy. Gruszki myjemy, obieramy ze skórki, pozbywamy się pestek i kroimy w kostkę. Potem miksujemy w sokowirówce wszystkie owoce. Mieszamy ze sobą wszystkie składniki
Projekty ze smakiemutęsknieniem oczekuję wiosny i sezonu na niego. Nic tak nie sprawia mi frajdy jak szklanka kompotu lub lemoniady z rabarbarem. Składniki: ładny pęczek rabarbaru ok 200 g truskawek sok z cytryny łodyga melisy 2 saszetki melisy z pomarańczą Posti cukier do smaku laska wanilii /cukier waniliowy Wykonanie: Rabarbar myjemy i kroimy w małe kawałki. Wkładamy(...)garnka razem z truskawkami i zalewamy wodą tak aby była ona ok 2 cm powyżej. Dosypujemy cukier (później można bardziej dosłodzić do smaku), rozkrojoną laskę wanilii i melisę. Całość doprowadzamy do wrzenia i gotujemy ok 10 min. Odstawiamy do wystudzenia (ewentualnie dosładzamy do smaku) i przecedzamy przez sito pozwalając, aby płyn ściekał samoistnie. Następnie 2 saszetki melisy zaparzamy
Malinowe Pocałunkiskładniki: 500 g mrożonych truskawek 170 g śmietany kremówki 30% 65 g cukru pudru wykonanie: Zamrożone truskawki miksujemy z cukrem na najwyższych obrotach przy pomocy np. malaksera lub blendera z opcją kruszenia lodu lub Thermomixa. Następnie dodajemy śmietanę i miksujemy do połączenia się składników. Podajemy od razu
Domowy Smak Jedzeniaindycze, 2 łyżki masła, 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina, 1 szklanka wody, 1/2 łyżki papryki słodkiej mielonej, 1 łyżka mąki, 1 tabliczka czekolady Klasycznej Gorzkiej Goplana, 15 dag truskawek, 2 marchewki, sól. PRZYGOTOWANIE: 1. Mięso płuczę, przekładam do garnka i podsmażam na maśle. Mąkę mieszam z wodą i wlewam do mięsa. Następnie wlewam wino oraz wsypuję paprykę mieloną. Mięso(...)duszę około godziny na małym ogniu. 2. Czekoladę łamię na kostki i dodaję do mięsa. Truskawki obieram z szypułek i kroję w ćwiartki. Owoce dodaję do mięsa. Wszystko razem duszę jeszcze około 5 minut. Sos doprawiam do smaku solą. 3. Marchewkę obieram i kroję w cienkie podłużne plastry. Na osolony wrzątek wrzucam marchewkę. Gotuję około 7 minut. Wyjmuję
Tradycyjna kuchnia Kasiurlopem, w czasie którego kompot gotowany jest niemal codziennie z owoców, które opadły lub zrywanych prosto z drzewa czy krzaka. Składniki : 1,5-2 litry wody ok. 30 truskawek 4 łodygi rabarbaru cukier (według uznania) Wodę zagotować, a gdy zawrze, wrzucić opłukane truskawki i rabarbar pokrojony w drobne kawałki (by w kompocie nie pływały długie włókna). Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć
Weekendy w domu i ogrodzieCoś na zbliżający się sezon truskawkowy. Smaczny i zdrowy deser. Składniki: ½ szklanki kaszy manny, 5 łyżek cukru pudru, 1 cukier waniliowy, 2 ½ szklanki wody, ½ kg truskawek. Wykonanie: Kaszę wymieszać w ½ szklanki zimnej wody, a 2 szklanki zgotować z cukrem waniliowym. Do wrzątku wlać kaszę mannę i mieszając gotować na wolnym ogniu przez 10 minut. Następnie, przestudzić i ubić z cukrem(...)pudrem mikserem, dodać pokrojone dojrzałe truskawki ubić na puch. Gotowy puch truskawkowy przełożyć do ozdobnych pucharków i schłodzić
Tradycyjna Kuchnia