składniki: 500 g truskawek mrożonych 70 g banana świeżego, dojrzałego 50 g cukru pudru wykonanie: Truskawki miksujemy blenderem z opcja kruszenia lodu lub przy pomocy Thermomixa, dodajemy cukier oraz banana i ponownie miksujemy na gładką masę. Podajemy od razu lub przekładamy do zamykanego pojemnika i przechowujemy w zamrażarce, ok. 15 – 20 min. przed podaniem wyciągamy
Domowy Smak JedzeniaDziś mam dla Was pyszne i proste ciasto. Truskawki, rabarbar ale możecie użyć innych owoców. Na pewno też będzie smacznie. Choć na dworze upał to coś słodkiego jednak by się zjadło. I korzystając z tego, że mam jeszcze trochę rabarbaru i kupiłam truskawki wyszło ciacho właśnie takie. Oczywiście uda się każdemu nawet początkującej pani domu. Więc do dzieła i pieczemy
Ewa w kuchnisię robi to smakuje obłędnie! Składniki: 3 łyżki mąki graham T1850 lub pełnoziarnistej szczypta proszku do pieczenia 1 łyżka cukru trzcinowego 1 jajko 4 łyżki maślanki aromat cytrynowy truskawki Sposób przygotowania: Do miski wbijamy jajko i dodajemy cukier. Ucieramy na puszystą masę. Kolejno dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, maślankę i aromat cytrynowy. Wszystko dokładnie miksujemy. Do natłuszczonego naczynia żaroodpornego(...)przelewamy masę. Na wierzch układamy oczyszczone, umyte i pokrojone truskawki. Pieczemy przez ok.25 minut w 180 stopniach. Smacznego
Truskawkowa FiestaIdealny koktajl na upalny dzień, świetny na podwieczorek lub dodatek do śniadania. Potrzebujemy: 1 szklankę truskawek 1 szklankę pokrojonego arbuza 5 kostek lodu opcjonalnie: mięta lub melisa do ozdoby Do blendera wrzucamy truskawki, arbuza i kostki lodu. Całość miksujemy i pijemy. Smacznego
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/Pyszny napój o pięknym kolorze i kwaskowym smaku. Wspaniale gasi pragnienie nie tylko w upalne dni. Najlepiej smakuje dobrze schłodzony. składniki: 700 g truskawek 700 g rabarbaru 2,5 l wody 1 szklanka cukru Rabarbar umyć i pokroić na małe kawałki, przełożyć do garnka. Truskawki opłukać i usunąć szypułki dodać do rabarbaru. Dodać cukier i wszystko zalać wodą. Zagotować
Monia miesza i gotujePuszyste i mięciutkie z drożdżówki z pysznymi truskawkami i maślaną kruszonką. Świetne na śniadanie czy podwieczorek. Umilą każdy dzień, także ten, gdzie narzędzia do zarządzania projektami i praca nad nimi zajmują mnóstwo czasu, tak jak mi ostatnio :) Polecam! :) Składniki na 9 sztuk: 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki ciepłego mleka 3 łyżki cukru 1 duże jajko szczypta soli(...)miękkiego masła 15 g świeżych drożdży 4 łyżeczki bułki tartej 400 g truskawek Kruszonka: 1/2 szklanki mąki pszennej 5 łyżek cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 60 g roztopionego masła Do miski wsypać drożdże i cukier. Rozcierać łyżeczką do czasu, aż drożdże zrobią się płynne. Wlać ciepłe mleko i wymieszać. Dodać masło, sól, jajko i mąkę pszenną. Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto
Domowa cukiernia Ewymasła, jajek, mąki pszennej i innych niepotrzebnych składników:) Składniki : Na spód : - 2 szklanki płatków owsianych - 200 g daktyli - 3-4 łyżki wiórków kokosowych Na wierzch : - 1 szklanka truskawek - 2 banany - 1/4 szklanki oleju kokosowego - sok z jednej połówki cytryny - 1 szklanka wiórków kokosowych - 4 łyżki nasion chia Przygotowanie Spód : Daktyle zalać gorącą wodą(...)owsianymi ( zmielonymi na mąkę) i wiórkami na gładką masę, wyłożyć masę na kwadratową blaszkę wyłożoną papierem (najlepiej lekko zwilżonymi w wodzie dłońmi), wstawić do lodówki Wierzch: Truskawki zblendować z bananami, wiórkami i olejem na gładką masę , następnie nasiona chia zalać gorącą wodą (8 łyżek) odczekać chwilę i dodać do truskawkowej masy, następnie wylać na spód z płatków
zdrowa vege kuchniasłodko - kwaśny smak. Idealnie pasuje do naleśników, racuchów, ciast lub pysznych domowych bułeczek klik. Jeszcze zdążycie zrobić ale trzeba się spieszyć bo sezon się kończy. Składniki: 800 g truskawek 200 g rabarbaru (czerwony) 1 cukier żelujący 2:1 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka ekstraktu waniliowego Ale-raj Przygotowanie: Truskawki umyć, odsączyć i usunąć szypułki. Przełożyć do garnka
Ala piecze i gotujetakże dobre źródło bardzo potrzebnych dla organizmu tłuszczy. Warto włączyć go do swojej diety. Poniżej znajdziecie kilka pomysłów na podanie twarożku, niekoniecznie w czystej postaci :) 1. Serniczki z jogurtem, truskawkami i miętą 2. Mini serniczek kokosowy z truskawkami i migdałami 3. Czekoladowe serniczki z patelni z migdałami, jogurtem i miętą 4. Mini serniczki z patelni z jogurtem i żurawiną
Chocolate Muffin Blogherbatką Teekanne oraz na fit sałatkę z kurczakiem w herbacianym dresingu. Zdrowy miks owocowy z herbatką Teekanne Składniki: 1/2 szklanki zaparzonej herbaty Fit&Slim firmy Teekanne 7 truskawek 1 mała garść jarmużu 2 łyżki soku z cytryny 1/2 średniej wielkości banana Przygotowanie: W szklance zaparzamy herbatę Fit&Slim firmy Teekanne. Odstawiamy do wystudzenia. Do misy blendera wkładamy(...)truskawki, 1/2 banana oraz jarmuż. Następnie dodajemy sok z cytryny oraz 1/2 szklanki zaparzonej, chłodnej herbaty. Wszystko razem miksujemy. Przelewamy do dwóch małych lub jednej dużej szklanki. Podajemy dowolnie ozdobione. Smacznego Fit sałatka z kurczakiem w herbacianym dresingu To jedna z tych sałatek, które poza walorami smakowymi i zdrowotnymi mają jeszcze jedna zaletę - są proste w wykonaniu. Składniki: 1 pierś
Słodkie okruszkiwymyśliłam mini omlety. Składniki: Mini omlety: 2 jajka 2 łyżki mąki pełnoziarnistej 4 łyżki mleka 1 łyżka cukru trzcinowego szczypta proszku do pieczenia olej Mus truskawkowy: garść truskawek 2 płaskie łyżki jogurtu greckiego miód Sposób przygotowania: Żółtko oddzielamy od białka. Białko ubijamy z szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie żółtko ucieramy z cukrem. Do masy żółtka z cukrem dodajemy(...)mleko. Kolejno dodajemy ubite na sztywno pianę, delikatnie mieszamy. Na rozgrzanej patelni z olejem jedną łyżką formujemy omleciki. Smażymy do lekkiego zarumienienia z obu stron. Oczyszczone i umyte truskawkami blendujemy z jogurtem greckim i miodem. Następnie mus truskawkowy polewamy omlety. Smacznego
Truskawkowa Fiestanaturalne i dodatkiem karobu :) Składniki: 80 g mąki orkiszowej 30 g siemienia lnianego mielonego + 7 łyżek wody 400 ml mleka sojowego słodzidło: stewia, ksylitol, miód Dodatkowo: 1 łyżka karobu truskawki deser jaglany Amazake dżem jagody 100% Przygotowanie: Do miski wsyp mąkę. W szklance wymieszaj siemię lniane mielone i wodę. Dodaj do mąki, wlej mleko. Miksuj do połączenia się(...)łyżkę karobu. W ten sposób powstanie druga porcja naleśników karobowych :) Podawaj z ulubionymi dodatkami. U mnie deser jaglany Amazake (także odpowiedni dla wegan), dżem jagodowy domowy i truskawki. UWAGA! Przed każdym wlaniem ciasta na patelnie pamiętaj o zamieszaniu masy
Zdrowie na języku :Pbyło jeszcze dobrze zbite i troszkę mi się zaczęło rozjeżdżać :) Składniki: 15 herbatników, 1 litr mleka, 1 szklanka ksylitolu Naturalnie Zdrowe , 1 szklanka kaszy manny, 200 g masła, truskawki, 1 galaretka truskawkowa. Przygotowanie: Mleko gotujemy z cukrem. Rozpuszczamy w nim masło. Następnie dodajmy kaszę mannę, cały czas mieszamy i gotujemy do zgęstnienia. Blaszkę 20x25 cm wykładamy papierem do pieczenia, układamy(...)herbatniki i wylewamy gorącą masę z kaszy manny. W masę wtykamy truskawki. Odstawiamy do całkowitego ostudzenia. Galaretkę rozpuszczamy wg. przepisu na opakowaniu. Gdy galaretka zacznie tężeć wylewamy ją na ciasto i schładzamy w lodówce- najlepiej całą noc. Ciasto podałam na Porcelana Bogucice
Aga w kuchnioctu balsamicznego ( u mnie z aromatem czerwonych pomarańczy) łyżka soku z pomarańczy łyżeczka skórki otartej z pomarańczy ( opcjonalnie) pół łyżeczki suszonego estragonu biały pieprz sól dodatkowo: bazylia i truskawka do ozdoby SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Pozbyć się zdrewniałych części szparagów, odłamując je delikatnie. Obrać ze skórki do wysokości główki, którą pozostawiamy taką jaka jest. W jak najwęższym i wysokim naczyniu(...)minuty, aż białko się całkowicie zetnie a żółtko pozostanie płynne. Jako wyjąć z wody łyżką cedzakową i umieścić na szparagach. Całość polać sosem i udekorować bazylią i truskawką. Podawać ze świeżym pieczywem. Smacznego
DefinicjaSmakuSezon letni, a raczej sezon owocowy w pełni. Truskawki, porzeczki, czereśnie.. W sumie te trzy pozycje wykorzystałam do drożdżówek. Nigdy nie przepadałam za drożdżówkami, dlatego że lukier zawsze wysmarował całą buzię. Domowe drożdżówki smakują o niebo lepiej, niż te sklepowe i nawet lukier już nie przeszkadza. Są bardziej puszyste, ociekają słodyczą owoców. Składniki 1kg maki 100g drożdży(...)kruszonka - 1/3 kostki masła, 1/2 szkl. mąki, 1/2 szkl cukru - wszystko zagnieść jak na kruche ciasto. Jeśli jest zbyt klejące dodać więcej mąki i cukru. owoce u mnie truskawki, czereśnie, porzeczki - umyć osączyć, wydrylować, pokroić na mniejsze kawałki. usunąć gałązki, liście. Wykonanie : Z mąki, mleka , cukru- zrobić rozczyn: ( pokruszone drożdże zasypać cukrem, wlać ciepłe, nie gorące i wymieszać
Garnkowe fanaberie