żelatyna - 3 szczube łyżki jogurt naturalny - 400 ml cukier kryształ - 3/4 szkl porzeczki czarne - 1 szkl woda gotowana - 160 ml do rozpuszczenia żelatyny Mus truskawkowy galaretki truskawkowe - 2 opak truskawki - 0,5 kg woda gotowana - 400 ml Przygotowanie : Biszkopt : Białka oddzielić od żółtek. Ubić białka na sztywną pianę, dodać cukier dalej ubijać. Do ubitych białek dodawać po jednym żółtku, ciągle(...)robotem, wlewać po trochu żelatynę, dokładnie wymieszać. Jeżeli masa byłaby rzadka, wstawić na chwilę do lodówki, gdy lekko stężeje , wyłożyć masę serową na biszkopt, wstawić do lodówki. Mus truskawkowy: Truskawki oszypułkować, opłukać, zblenderować. Galaretki rozpuścić w gotowanej wodzie, odstawić do lekkiego stężenia. Wymieszać galaretki z musem truskawkowym, wstawić do lodówki, gdy mus będzię lekko ściśnięty, wylać na masę serową. Wstawić
Kuchnia Danusinaturalnego jogurtu 1/4 łyżeczki soli morskiej 1 łyżeczka masła 1 szklanka wody 1 łyżka esencji waniliowej 4 łyżki cukru pudru 1 galaretka żurawinowa 2 łyżeczki żelatyny 1 galaretka truskawkowa truskawki na wierzch ciasta Nadzienie rabarbarowe: 700 g rabarbaru 300 g cukru Wykonanie: Rabarbar płuczemy, kroimy w 2 cm kawałki, zasypujemy cukrem i odstawiamy na 1 godzinę(...)miksujemy. Towotnicę wykładamy folią spożywczą i wylewamy na nią masę. Wkładamy do lodówki do stężenia. Następnie galaretkę truskawkową rozpuszczamy w 350 ml wrzątku. Odstawiamy do wystygnięcia. Truskawki kroimy w plastry i układamy na wierzchu ciasta. Zalewamy galaretką i wkładamy do lodówki na 4 godziny
Kulinarne przygody GatityOdrzuca mnie mięsny zapach. Lecz galaretki? Dlaczegóż by nie! Oczywiście, agar spełnia moje oczekiwania, można też znaleźć galaretki na jego bazie, ale nic nie zastąpi prawdziwej... Najlepiej jeszcze w truskawkami i bitą śmietaną (której niestety jeść nie mogę). Jestem na etapie szukania siebie i swojego miejsca na kulinarnej mapie. I choć zaprowadzam chaos w swojej głowie, powolutku(...)opak. galaretki Winiary o smaku ananasa i granatu (Skarb Mauritiusa) 1 opak. galaretki Winiary o smaku mango i marakui (Klejnot Hawajów) bita śmietana ** ulubione owoce (u mnie morele i truskawki) Każdą z galaretek rozpuszczam w 1 1/3 szklance wody. Wylewam na osobne, płaskie talerze i zostawiam, aż całkowicie stężeją. Następnie kroję je w kostkę. W szklankach układam na zmianę
W kuchni Karmel-itkiSkładniki: (na 5-6 porcji-gałek) 400 g truskawek 2 banany Przygotowanie: 1. Banany obrać i pokroić na plasterki, 2. Banany oraz truskawki zamrozić na 1 do 4 godzin- w zalezności od stopnia chłodzenia lodówki. Upewnić się, że owoce nie są mocno zmrożone, by nasz blender się nie zepsuł. U mnie wystarczyło około 2 godziny. 2. Zamrożone owoce blendujemy
KreatywnePinyopakowanie cukru wanilinowego 16g 1/2 szklanki oleju 1/2 szklanki mleka 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 350g umytych, obranych owoców (duże truskawki lub śliwki proszę pokroić) Kruszonka: 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej) 1 szklanka cukru 125g margaryny lub masła 1 opakowanie cukru wanilinowego 16g 1. Piekarnik nastawić na 170oC
Mała Cukierenkałyżeczki proszku do pieczenia Masa budyniowa 1 litr mleka 6 łyżek cukru 2 budynie waniliowe 1 kostka margaryny Kasi Ponadto 2 galaretki cytrynowe 1 galaretka wieloowocowa 20 dkg truskawek Wykonanie: Ubijamy białka na sztywną pianę, dodajemy cukier i dalej ubijając dodajemy stopniowo żółtka. Do wyrobionej masy wsypujemy wymieszane mąki z proszkiem do pieczenia, bardzo delikatnie mieszamy. Ciasto wykładamy na blaszkę(...)stężenia. Zastygniętą galaretkę kroimy w kostkę. Galaretki cytrynowe rozpuszczamy w 3/4 litra przegotowanej gorącej wody, odstawiamy do stężenia. Tężejącą galaretką zalewamy wierzch ciasto posypujemy pokrojoną galaretką wieloowocową, dekorujemy połówkami truskawek. Smacznego
kgwjanczewoZachęcam gorąco do spróbowania :) Składniki: (na około 4-6 porcji) 250 ml śmietany kremówki 30% bądź 36% ziarenka z 1/2 laski wanilii 40 g białego cukru 100-200 g truskawek Dodatkowo potrzebne będą: kieliszki około 4-6 sztuk Przygotowanie: 1. Śmietankę zagotować z ziarenkami z laski wanilii oraz z cukrem. Gotować tak kilka-kilkanaście minut na małym ogniu. Cukier(...)musi się rozpuścić, a śmietanka nabrać waniliowego aromatu 2. Ostudzić, 3. Truskawki zblendować na gładki mus. 4. Pzechylić kieliszek ukośnie i nakładać mus, następnie przestudzoną śmietankę, masy nie połączą się ze sobą, ponieważ mają inną gęstość. 5. Można schłodzić około 20-40 minut w lodówce przed podaniem Podawać schłodzone. Smacznego :) Zobacz także
KreatywnePinyzagotować z dodatkiem cukru. Składniki: 300 ml śmietany (30%), 150 ml mleka (3,2%), 2 szklanki płatków akacji, 50 g drobnego cukru. laska wanilii. Sos truskawkowy: 400 gram świeżych truskawek, miód akacjowy, syrop z kwiatów czarnego bzu (opcjonalnie). Do przybrania: kwiaty akacji (opcjonalnie). Zastawa Zakłady Ceramiczne "Bolesławiec" Sp. z o.o. Przygotowanie: Wanilię przeciąć wzdłuż, zeskrobać nożem nasionka, zagotować(...)lodów. W tym celu przygotowaną masę należy schłodzić do 5-10 stopni, przelać do wcześniej zmrożonego pojemnika maszynki (ok. 10 godz. w zamrażarce), ukręcić lody. Sos truskawkowy: Truskawki zmiksować z syropem z kwiatów czarnego bzu, dosłodzić miodem akacjowym
SzczyptaSmaQCzerwiec to miesiąc, w którym czerpiemy mnóstwo kulinarnych przyjemności z truskawek. Moja propozycja to malutki deserek, którego podstawą są trzy elementy. Mus z truskawek (wystarczy je zblednować), jogurt naturalny i otręby. Zamiennie możemy używać płatek owsianych, musli, czy amarantusa. Każdy może dopasować składnik według własnych preferencji. Efekt jest jeden. Prawdziwa przyjemność i kulinarne doznania ;) SMACZNEGO
Mój Smak na Życiemamy obiadek. Składniki: 2 średnie polędwice wieprzowe Marynata: 2 łyżeczki musztardy francuskiej 5 łyżek oliwy 2 łyżki miodu 2 łyżki whisky 1 łyżka kaparów pieprz Dip truskawkowy: 1 szklanka truskawek 1 łyżeczka chrzanu cukier do smaku pieprz Wykonanie: Marynata Wszystkie składniki marynaty mieszamy dokładnie w misce. Mięso kroimy w plastry i wkładamy do marynaty i dokładnie mieszamy, aby mięso było(...)całe w niej namoczone. Przykrywamy folią i odstawiamy na 3 godziny, a najlepiej na całą noc. Dip: Truskawki umyć i zmiksować na gładko.Dodać pozostałe składniki i wymieszać. Chrzan dodawać w małych ilościach , bo wszystko zależy od tego jak ostry mamy chrzan. Mięso wyciągnąć z zalewy i już można je grillować Podawać z dipem truskawkowym grillowana polędwiczka wieprzowa
O kuchni z uczuciembardzo często. 15. Jeżeli ktoś z moich najbliższych/rodziny/przyjaciół potrzebuje pomocy/wsparcia to stanę na głowie aby im pomóc :) 16. Od 5 lat jestem szczęśliwie zakochana:) 17. Lubię truskawki ale tylko w czystej postaci, produkty z przetworzonej truskawki już nie smakują tak dobrze :( 18. Jestem osobą towarzyską i uwielbiam spotkania z przyjaciółmi. 19. Nie lubię i boję się
Kolejny blog o gotowaniuPożywne i zdrowe śniadanie to podstawa każdego dobrze rozpoczętego dnia. Doskonałym produktem bazowym są płatki z ryżu brązowego, które świetnie się łączą z bakaliami, truskawkami lub innymi ulubionymi owocami. Takie musli nie musi być z jogurtem czy też mlekiem, świetnie smakuje z odrobiną oleju kokosowego lub zalane niewielką ilością ulubionego soku naturalnego. Składniki: (1 porcja) 1/2 szklanki płatków ryżowych(...)łyżka suszonej żurawiny 1 łyżka posiekanych orzechów nerkowca, włoskich lub laskowych 1 łyżka posiekanych migdałów 5 pokrojonych truskawek 1 - 2 łyżki oleju kokosowego (płynnego) 1 łyżeczka cukru trzcinowego lub miodu (opcjonalnie) Przygotowanie: Składniki polać płynnym olejem kokosowym i ewentualnie delikatnie posłodzić miodem lub cukrem trzcinowym. Wszystko wymieszać. Jeść od razu lub odczekać chwilę to płatki będą bardziej wilgotne. Płatki
Kuchcik gotujeSkładniki: 250 g mąki pszennej 100 g cukru 130 g masła 3 jajka 1 łyżka soku z cytryny 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g truskawek Wykonanie: Tortownicę (21 - 24 cm) wyłożyć na spodzie papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Masło roztopić i przestudzić. Jajka utrzeć do białości z cukrem. Następnie dodać(...)cytryny oraz mąkę z proszkiem. Składniki ucierać, aż powstanie jednolita masa (nie trwa to długo). Gotowe ciasto przelać do przygotowanej tortownicy. Umyte i odszypułkowane truskawki przekroić na pół. Położyć na wierzchu ciasta, przekrojoną stroną do góry. Wstawić do nagrzanego piekarnika na około 50 - 55 minut (do suchego patyczka). Przestudzić w formie przez kilka
Sto kolorów kuchnijaja 1 szklanka jogurtu (około 200 g) pół szklanki oleju 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia truskawki - ja użyłam jakieś pół kilo Kruszonka: 2/3 szklanki mąki 2/3 szklanki cukru 90-100 g masła w temperaturze pokojowej Przesiewamy mąkę(...)pieczenia, jogurt olej i jaja. Wszystko mieszamy do połączenia składników. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy tłuszczem.Masę wylewamy na blachę i na wierzchu układamy pokrojone truskawki. * na zdjęciu widoczna jest jeszcze nektarynka , akurat miałam jedną do wykorzystania więc dodałam. Kruszonkę zagniatamy z podanych składników i posypujemy ciasto. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni
Cukier&Puderwaniliowy 1 szklanka cukru 1 kopiasta szklanka mąki tortowej 1 łyżka oleju 1 łyżka gorącej wody 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa śmietanowo truskawkowa : 0,5 litra zmiksowanych truskawek z 3 łyżkami cukru 1 cukier waniliowy 2 galaretki truskawkowe 1,5 szklanki gorącej wody 3 śmietany fix 500 ml kremówki 36 % Wykonanie biszkoptu : Jajka ubić z cukrem(...)ciasto. Piec w temperaturze 180 stopni do suchego patyczka . Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie i odstawić do lekkiego stężenia . Gdy galaretka zacznie tężeć wlać ją do zmiksowanych truskawek , wymieszać i na chwilę odstawić. Odłożyć około 1/2 szklanki musu. Śmietanę kremówkę ubić z cukrem waniliowym i cukrem pudrem , na końcu dodać śmietanę fix i resztę musu truskawkowo
Sama słodycz i szczypta chili