truskawka - 16921 przepisów (strona:580/1129)

Wegańskie naleśniki orkiszowe - naturalne i z karobem :) 155

naturalne i dodatkiem karobu :) Składniki: 80 g mąki orkiszowej 30 g siemienia lnianego mielonego + 7 łyżek wody 400 ml mleka sojowego słodzidło: stewia, ksylitol, miód Dodatkowo: 1 łyżka karobu truskawki deser jaglany Amazake dżem jagody 100%   Przygotowanie: Do miski wsyp mąkę. W szklance wymieszaj siemię lniane mielone i wodę.  Dodaj do mąki, wlej mleko. Miksuj do połączenia się(...)łyżkę karobu. W ten sposób powstanie druga porcja naleśników karobowych :)  Podawaj z ulubionymi dodatkami. U mnie deser jaglany Amazake  (także odpowiedni dla wegan), dżem jagodowy domowy i truskawki. UWAGA! Przed każdym wlaniem ciasta na patelnie pamiętaj o zamieszaniu masy

Zdrowie na języku :P
Ciasto grysikowe z truskawkami - ciasto bez pieczenia 152

było jeszcze dobrze zbite i troszkę mi się zaczęło rozjeżdżać :) Składniki: 15 herbatników, 1 litr mleka, 1 szklanka ksylitolu Naturalnie Zdrowe , 1 szklanka kaszy manny, 200 g masła, truskawki, 1 galaretka truskawkowa. Przygotowanie: Mleko gotujemy z cukrem. Rozpuszczamy w nim masło. Następnie dodajmy kaszę mannę, cały czas mieszamy i gotujemy do zgęstnienia. Blaszkę 20x25 cm wykładamy papierem do pieczenia, układamy(...)herbatniki i wylewamy gorącą masę z kaszy manny. W masę wtykamy truskawki. Odstawiamy do całkowitego ostudzenia. Galaretkę rozpuszczamy wg. przepisu na opakowaniu. Gdy galaretka zacznie tężeć wylewamy ją na ciasto i schładzamy w lodówce- najlepiej całą noc. Ciasto podałam na Porcelana Bogucice

Aga w kuchni
Cytrynowe szparagi z pomarańczowo- balsamicznym sosem holenderskim podane z jajkiem w koszulce 146

octu balsamicznego ( u mnie z aromatem czerwonych pomarańczy) łyżka soku z pomarańczy łyżeczka skórki otartej z pomarańczy ( opcjonalnie) pół łyżeczki suszonego estragonu biały pieprz  sól dodatkowo: bazylia i truskawka do ozdoby SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Pozbyć się zdrewniałych części szparagów, odłamując je delikatnie. Obrać ze skórki do wysokości główki, którą pozostawiamy taką jaka jest.  W jak najwęższym i wysokim naczyniu(...)minuty, aż białko się całkowicie zetnie a żółtko pozostanie płynne.  Jako wyjąć z wody łyżką cedzakową i umieścić na szparagach. Całość polać sosem i udekorować bazylią i truskawką. Podawać ze świeżym pieczywem. Smacznego

DefinicjaSmaku
Drożdżówki owocowe 135

Sezon letni, a raczej sezon owocowy w pełni. Truskawki, porzeczki, czereśnie.. W sumie te trzy pozycje wykorzystałam do drożdżówek. Nigdy nie przepadałam za drożdżówkami, dlatego że lukier zawsze wysmarował całą buzię. Domowe drożdżówki smakują o niebo lepiej, niż te sklepowe i nawet lukier już nie przeszkadza. Są bardziej puszyste, ociekają słodyczą owoców. Składniki  1kg maki 100g drożdży(...)kruszonka - 1/3 kostki masła, 1/2 szkl. mąki, 1/2 szkl cukru - wszystko zagnieść jak na kruche ciasto. Jeśli jest zbyt klejące dodać więcej mąki i cukru.   owoce u mnie truskawki, czereśnie, porzeczki  - umyć osączyć, wydrylować, pokroić na mniejsze kawałki. usunąć gałązki, liście. Wykonanie : Z mąki, mleka , cukru- zrobić rozczyn: ( pokruszone drożdże zasypać cukrem, wlać ciepłe, nie gorące i wymieszać

Garnkowe fanaberie
Sernik porzeczkowy z musem truskawkowym 168

żelatyna - 3 szczube łyżki jogurt naturalny - 400 ml cukier kryształ - 3/4 szkl porzeczki czarne - 1 szkl woda gotowana - 160 ml do rozpuszczenia żelatyny Mus truskawkowy galaretki truskawkowe - 2 opak truskawki - 0,5 kg woda gotowana - 400 ml Przygotowanie : Biszkopt : Białka oddzielić od żółtek. Ubić białka na sztywną pianę, dodać cukier dalej ubijać. Do ubitych białek dodawać po jednym żółtku, ciągle(...)robotem, wlewać po trochu żelatynę, dokładnie wymieszać. Jeżeli masa byłaby rzadka, wstawić na chwilę do lodówki, gdy lekko stężeje , wyłożyć masę serową na biszkopt, wstawić do lodówki. Mus truskawkowy: Truskawki oszypułkować, opłukać, zblenderować. Galaretki rozpuścić w gotowanej wodzie, odstawić do lekkiego stężenia. Wymieszać galaretki z musem truskawkowym, wstawić do lodówki, gdy mus będzię lekko ściśnięty, wylać na masę serową. Wstawić

Kuchnia Danusi
Jagielnik rabarbarowy 136

naturalnego jogurtu 1/4 łyżeczki soli morskiej 1 łyżeczka masła 1 szklanka wody 1 łyżka esencji waniliowej 4 łyżki cukru pudru 1 galaretka żurawinowa 2 łyżeczki żelatyny 1 galaretka truskawkowa truskawki na wierzch ciasta Nadzienie rabarbarowe: 700 g rabarbaru 300 g cukru Wykonanie: Rabarbar płuczemy, kroimy w 2 cm kawałki, zasypujemy cukrem i odstawiamy na 1 godzinę(...)miksujemy. Towotnicę wykładamy folią spożywczą i wylewamy na nią masę. Wkładamy do lodówki do stężenia. Następnie galaretkę truskawkową rozpuszczamy w 350 ml wrzątku. Odstawiamy do wystygnięcia. Truskawki kroimy w plastry i układamy na wierzchu ciasta. Zalewamy galaretką i wkładamy do lodówki na 4 godziny

Kulinarne przygody Gatity
TĘCZOWE EGZOTYCZNE GALARETKI Z OWOCAMI 219

Odrzuca mnie mięsny zapach. Lecz galaretki? Dlaczegóż by nie! Oczywiście, agar spełnia moje oczekiwania, można też znaleźć galaretki na jego bazie, ale nic nie zastąpi prawdziwej... Najlepiej jeszcze w truskawkami i bitą śmietaną (której niestety jeść nie mogę).     Jestem na etapie szukania siebie i swojego miejsca na kulinarnej mapie. I choć zaprowadzam chaos w swojej głowie, powolutku(...)opak. galaretki Winiary o smaku ananasa i granatu (Skarb Mauritiusa) 1 opak. galaretki Winiary o smaku mango i marakui (Klejnot Hawajów) bita śmietana ** ulubione owoce (u mnie morele i truskawki) Każdą z galaretek rozpuszczam w 1 1/3 szklance wody. Wylewam na osobne, płaskie talerze i zostawiam, aż całkowicie stężeją. Następnie kroję je w kostkę.  W szklankach układam na zmianę

W kuchni Karmel-itki
Sorbet bananowo-truskawkowy 149

Składniki: (na 5-6 porcji-gałek) 400 g truskawek 2 banany Przygotowanie: 1. Banany obrać i pokroić na plasterki, 2. Banany oraz truskawki zamrozić na 1 do 4 godzin- w zalezności od stopnia chłodzenia lodówki. Upewnić się, że owoce nie są mocno zmrożone, by nasz blender się nie zepsuł. U mnie wystarczyło około 2 godziny. 2. Zamrożone owoce blendujemy

KreatywnePiny
Ciasto z owocami na oleju 461

opakowanie cukru wanilinowego 16g 1/2 szklanki oleju 1/2 szklanki mleka 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 350g umytych, obranych owoców (duże truskawki lub śliwki proszę pokroić) Kruszonka: 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej) 1 szklanka cukru 125g margaryny lub masła 1 opakowanie cukru wanilinowego 16g   1. Piekarnik nastawić na 170oC

Mała Cukierenka
Budyniowa Fantazja 119

łyżeczki proszku do pieczenia Masa budyniowa 1 litr mleka 6 łyżek cukru 2 budynie waniliowe 1 kostka margaryny Kasi Ponadto 2 galaretki cytrynowe 1 galaretka wieloowocowa 20 dkg truskawek Wykonanie: Ubijamy białka na sztywną pianę, dodajemy cukier i dalej ubijając dodajemy stopniowo żółtka. Do wyrobionej masy wsypujemy wymieszane mąki z proszkiem do pieczenia, bardzo delikatnie mieszamy. Ciasto wykładamy na blaszkę(...)stężenia. Zastygniętą galaretkę kroimy w kostkę. Galaretki cytrynowe rozpuszczamy w 3/4 litra przegotowanej gorącej wody, odstawiamy do stężenia. Tężejącą galaretką zalewamy wierzch ciasto posypujemy pokrojoną galaretką wieloowocową, dekorujemy połówkami truskawek. Smacznego

kgwjanczewo
Shot dessert: truskawka-wanilia 131

Zachęcam gorąco do spróbowania :) Składniki: (na około 4-6 porcji) 250 ml śmietany kremówki 30% bądź 36% ziarenka z 1/2 laski wanilii 40 g białego cukru 100-200 g truskawek Dodatkowo potrzebne będą: kieliszki około 4-6 sztuk Przygotowanie: 1.  Śmietankę zagotować z ziarenkami z laski wanilii oraz z cukrem. Gotować tak kilka-kilkanaście minut na małym ogniu. Cukier(...)musi się rozpuścić, a śmietanka nabrać waniliowego aromatu 2. Ostudzić, 3. Truskawki zblendować na gładki mus. 4. Pzechylić kieliszek ukośnie i nakładać mus, następnie przestudzoną śmietankę, masy nie połączą się ze sobą, ponieważ mają inną gęstość. 5. Można schłodzić około 20-40 minut w lodówce przed podaniem Podawać schłodzone. Smacznego :) Zobacz także

KreatywnePiny
Lody akacjowe z sosem truskawkowym 198

zagotować z dodatkiem cukru. Składniki: 300 ml śmietany (30%), 150 ml mleka (3,2%), 2 szklanki płatków akacji, 50 g drobnego cukru. laska wanilii. Sos truskawkowy: 400 gram świeżych truskawek, miód akacjowy, syrop z kwiatów czarnego bzu (opcjonalnie). Do przybrania: kwiaty akacji (opcjonalnie). Zastawa  Zakłady Ceramiczne "Bolesławiec" Sp. z o.o. Przygotowanie: Wanilię przeciąć wzdłuż, zeskrobać nożem nasionka, zagotować(...)lodów. W tym celu przygotowaną masę należy schłodzić do 5-10  stopni, przelać do wcześniej zmrożonego pojemnika maszynki (ok. 10 godz. w zamrażarce), ukręcić lody. Sos truskawkowy: Truskawki zmiksować z syropem z kwiatów czarnego bzu, dosłodzić miodem akacjowym

SzczyptaSmaQ
Truskawkowa przyjemność ukryta w małym słoiczku 107

Czerwiec to miesiąc, w którym czerpiemy mnóstwo kulinarnych przyjemności z truskawek. Moja propozycja to malutki deserek, którego podstawą są trzy elementy. Mus z truskawek (wystarczy je zblednować), jogurt naturalny i otręby. Zamiennie możemy używać płatek owsianych, musli, czy amarantusa. Każdy może dopasować składnik według własnych preferencji. Efekt jest jeden. Prawdziwa przyjemność i kulinarne doznania ;) SMACZNEGO

Mój Smak na Życie
Grillowana polędwiczka wieprzowa 117

mamy obiadek. Składniki: 2 średnie polędwice wieprzowe Marynata: 2 łyżeczki musztardy francuskiej 5 łyżek oliwy 2 łyżki miodu 2 łyżki whisky 1 łyżka kaparów pieprz Dip truskawkowy: 1 szklanka truskawek 1 łyżeczka chrzanu cukier do smaku pieprz Wykonanie: Marynata Wszystkie składniki marynaty mieszamy dokładnie w misce. Mięso kroimy w plastry i wkładamy do marynaty i dokładnie mieszamy, aby mięso było(...)całe w niej  namoczone. Przykrywamy folią i odstawiamy na 3 godziny, a najlepiej na całą noc. Dip: Truskawki umyć i zmiksować na gładko.Dodać pozostałe składniki i wymieszać. Chrzan dodawać w małych ilościach , bo wszystko zależy od tego jak ostry mamy chrzan. Mięso wyciągnąć z zalewy i już można je grillować Podawać z dipem truskawkowym grillowana polędwiczka wieprzowa

O kuchni z uczuciem
23 fakty o mnie! 101

bardzo często.  15. Jeżeli ktoś z moich najbliższych/rodziny/przyjaciół potrzebuje pomocy/wsparcia to stanę na głowie aby im pomóc :) 16. Od 5 lat jestem szczęśliwie zakochana:) 17. Lubię truskawki ale tylko w czystej postaci, produkty z przetworzonej truskawki już nie smakują tak dobrze :( 18. Jestem osobą towarzyską i uwielbiam spotkania z przyjaciółmi.  19. Nie lubię i boję się

Kolejny blog o gotowaniu