jest gotowy. W zamrażarce mam zawsze mrożone owoce i wykorzystuję, gdy sezon truskawkowy się skończy. Powiem Wam jednak, że ze świeżych owoców jest dużo, dużo lepszy. Składniki: 400 g truskawek świeżych 1,5 szklanki mleka 6 łyżek lodów waniliowych Wykonanie: Truskawki umyć, dodać mocno schłodzone mleko i zmiksować na gładko, a następnie dodać lody i ponownie miksować. Wlać do szklanek
O kuchni z uczuciemjeszcze śniadanie? :D Pewnie! Ten pyszny, słodki deser jest pełny mnóstwa zdrowych składników, które dodadzą Ci poranną dawkę energii. Znajdziesz w nim płatki owsiane, nasiona chia, mango i truskawki :) Przygotowujesz go wieczorem, wstawiasz do lodówki, a rano cieszysz się szybkim i pożywnym śniadaniem :) Składniki: 20 g płatków owsianych 50 g deseru ryżowego Amazake 1 łyżeczka nasion chia(...)mleka sojowego kawałek mango kilka truskawek Przygotowanie: Do słoiczka lub szklanego pojemnika wsyp płatki owsiane i nasiona chia. Wlej mleko. Zamieszaj. Dodaj Amazake i pokrojone w kostkę owoce. Wymieszaj. Wstaw do lodówki. Gotowy zjedz nazajutrz na śniadanie :) PS: Wczorajsze lody, z postu poniżej zrobiły niezłą furorę :) Takiego oblężenia bloga nie miałam chyba nigdy! Prawie 4 500 wejść
Zdrowie na języku :Pwidać). Zrobiłam z połowy porcji i żałowałam już podczas przecedzania. W tym roku na pewno zrobię jej więcej. Przepis znalazłam u Wiosenki . Składniki: 2 kg truskawek 250 ml spirytusu 750 ml wódki 500 g cukru Wykonanie: Truskawki umyć i odszypułkować. Wrzucić do słoja i zasypać cukrem. Odstawić na noc. Następnego dnia zalać alkoholami
Sto kolorów kuchnirozgrzanego pieca i piekę przez 60 minut w 160 stopniach, do względnie "suchego patyczka" (chodzi o to, by masa się ścięła). Studzę na kratce. mus truskawkowy: 350g świeżych truskawek 2 łyżki ksylitolu 1 płaska łyżeczka agaru 2 łyżki wrzątku Agar zalewam wrzątkiem. Truskawki płuczę, obieram z szypułek i z cukrem miksuję przy pomocy blendera. W małym garnuszku zagotowuję powstały
W kuchni Karmel-itkiSkładniki: 4 kubki jogurtu naturalnego 310 ml 1.3 kg owoców (truskawek i moreli) 4-5 łyżek cukru pudru 6 łyżek żelatyny 4 torebki galaretki z owoców leśnych sok z połowy cytryny Przygotowanie: Włączyć ulubioną muzykę:-) Zagotować wodę, odmierzyć 850 ml i rozpuścić w niej galaretkę (wymieszać ją łyżką delikatnie, bo inaczej powstanie piana, której się nie można pozbyć). Odstawić(...)ostudzenia. Z truskawek odciąć szypułki (inaczej przy myciu napompują wodę), morele wydrylować, wszystko umyć i osuszyć. Część owoców zmiksować i połączyć z jogurtem. Dodać cukier (do smaku) i rozpuszczoną żelatynę (ja rozpuszczałam w gorącej wodzie po 2 łyżki na 1/3 wody w kubku) dodać do jogurtu - miksując (wystudzoną) i sok z cytryny. Przelać do formy (35/25), wyłożonej folią spożywczą. Wstawić
Gaździnka warzySkładniki: truskawki 2 szklanki, jogurt naturalny 300 ml, cukier 2 łyżeczki, sok z cytryny 1 łyżeczka foremki do lodów 8 sztuk umyte truskawki włożyć do rozdrabniacza, wlać jogurt dodać cukier, sok z cytryny i dobrze zmiksować napełnić foremki, włożyć patyczki i schować do zamrażarki na kilka godzin foremki polać ciepłą wodą aby lody łatwo wyjąć lody smaczne i mniej kaloryczne
W Mojej Kuchni Lubięmięty i cukru. Moje jest nieco słodsze, orzeźwiające i można je przygotować również w wersji bezalkoholowej ;) Składniki: 50ml białego rumu ( lub wódki) Sprite lub 7Up plasterki cytryny mięta kilka truskawek łyżeczka brązowego cukru lód Do szklanki wrzucamy cytryny i miętę, ugniatamy. Dodajemy cukier i truskawki, a następnie lód i alkohol. Szklankę dopełniamy Spritem lub 7Up'em. GOTOWE
Czerwona PorzeczkaSezonowe smoothie bazujące na doskonałym połączeniu smakowym truskawek i papai. Dodatkowo (a może przede wszystkim) jest to prawdziwa bomba witaminowa, bo i truskawki i papaja to źródło naprawdę wielu witamin i składników odżywczych. Tak więc jedno takie smoothie nie tylko sprawi nam wiele radości smakiem, ale też bardzo pozytywnie wpłynie na nasz organizm i zdrowie
Milion SmakówOrzeźwiająca sałatka wiosenna – proporcje składników dowolne. Smacznego! Składniki: truskawki szpinak mozzarella pestki słonecznika sos: ocet winny jasny lub sok z cytryny, oliwa, sól, pieprz Porwij szpinak na mniejsze kawałki, truskawki przekrój na pół, drobno pokrój mozzarellę, podpraż pestki słonecznika. Wymieszaj wszystkie składniki sosu. Polej nim sałatkę. Przepis bierze udział w akcji: Ten pozornie niewinny film wzbudził protesty kościoła, a pismo
Qlinarnie i QlinarnieSkładniki: truskawki świeże 8 większe, sok Kubuś marchew,brzoskwinia,jabłko 300 ml, sok z cytryny 1/2 łyżeczki na pojemnik kupiłam fajne foremki lodowe 2 x po 4 sztuki z patyczkami do każdej foremki wkroić na drobno truskawkę wlać po 1/2 łyżeczki soku do każdej foremki i sok Kubuś marchew,brzoskwinia,jabłko włożyć patyczki i schować do zamrażarki na kilka godzin
W Mojej Kuchni Lubięcierpliwości , ale trud się opłaci .Są wyśmienite. Składniki: około 1 l lodów 170 ml pełnego mleka 170 ml śmietany kremówki 36 % 4 żółtka 170 ml drobnego cukru 350 g truskawek odrobina soku z cytryny ,do smaku ziarenka z 1 laski wanilii Truskawki zmiksować z sokiem z cytryny ,odstawić . Do garnka z grubym dnem wlać mleko ,kremówkę i ziarenka wanilii ,gotować
Ladylaura.minut! Zapraszam na"30 minut z Apetiną”! Kremowo-truskawkowe tarteletki, niczym obłok przyjemności! ;-)) SKŁADNIKI: NA MASĘ: - 1 serek Arla Apetina- kremowy Naturalny - około 15 truskawek - 2 białka -6 łyżek śmietany 36% - 3 łyżki cukru pudru NA CIASTO: - 150 g mąki - 1 żółtko - 1 łyżka śmietany - 75 g masła - płaska łyżeczka proszku do pieczenia WYKONANIE: - Ciasto zagnieść szybkim ruchem(...)ręki i wylep nim foremki (dość cienko) - białko roztrzep trzepaczką do białości, dodaj serek Arla Apetina, śmietanę i cukier - na wylepionych ciastem foremkach, ułóż truskawki, zalej masą - wstaw do nagrzanego do 200 stopni C pieca - piecz 20 minut Podajemy ciepłe z uśmiechem na twarzy! Kto wie może z buziakiem nawet ;-))) Smacznego! Pięknego dnia Wam życzę! ;-))) Buźka! Przepis zgłaszam do konkursu
SMYKWKUCHNIsyropu miętowego (u mnie barmański dostępny w marketach) cukier do smaku 2 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w minimalnej ilości wody DODATKOWO: śmietanka kremówka 30% cukier puder do smaku kilka truskawek UŻYŁAM PO KILKA SZTUK: salaterka serce czerwone salaterka serce marmurkowe salaterka tulipan marmurkowy salaterka tulipan marmurkowy duży gwiazdka z brokatem serduszka ciemne serduszka ciemne z dziurką Wykonanie: Tak jak pisałam(...)takiej ilości aby uzyskać swój poziom słodkości bitej śmietany. Bitą śmietaną udekorowałam serniczki tak jak to widać na zdjęciach, na końcu umieszczając po jednej czekoladowej gwiazdce i połówce truskawki. SMACZNEGO życzy BLONDYNKA
Blondynka Gotujekotletów buraczanych. Nie lubię marnować... napój jest bardzo treściwy, w smaku odrobinę poziomkowy. Niestety tym co kasza nie przepadają raczej zasmakuje :( Koktajl jaglany z truskawkami i jabłkiem 200 ml ugotowanej kaszy jaglanej 200 ml mleka roślinnego lub innego dozwolonego (ja polecam migdałowe lub po prostu bez laktozowe) 10 dużych truskawek ćwiartka jabłka, obrana łyżeczka miodu
Dzieje kuchennej Wiewiórypieczenia, 1, 1/2 łyżki kwaśnej śmietany 18%, (lub odrobinę więcej do uzyskania odpowiedniej konsystencji) 2 żółtka, 1 łyżka cukru waniliowego Dodatkowo: 2 łyżki płatków migdałowych ok. 70 dag truskawek. Kruszonka: 150 g maki pszennej 70 dag cukru 100 g miękkiego masła Wszystkie składniki zagnieść palcami. Mąkę należy przesiać, dodać pokrojone w kostkę masło oraz pozostałe składniki. Wszytko dokładnie(...)zagnieść Rozwałkowywać delikatnie podsypując mąką. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć ciasto. Na to układamy truskawki i posypujemy kruszonką i płatkami migdałowymi. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 ° C na ok 60 minut. Studzimy na kratce
Delicious Titbits