znów powrócą wysokie temperatury, a wtedy przepis będzie jak znalazł:) Lody domowe o wiele bardziej smakują niż te kupione w sklepie. Przynajmniej tak twierdzi moja dziatwa. Składniki: 1 kg truskawek 1/2 litra śmietany 30% 1/2 litra mleka skondensowanego Wykonanie: Truskawki myję, usuwam szypułki i wrzucam do blendera. Miksuję na mus. Dodaję kremówkę i mleko skondensowane. Wszystko miksuję przez chwilę
Ciasteczkowy Potwórczasu minął prawie miesiąc, a ja jeszcze nie dodałam przepisu, ani zdjęcia.Lecz dziś nadrabiam tę zaległość:) Składniki: biszkopt orzechowy z 6 jaj Mus truskawkowy: 1 kg truskawek 2 opakowania galaretki truskawkowej lub innej czerwonej Masa orzechowa: 1 szklanka cukru 1/2 szklanki kwaśnej śmietany 1 szklanka zmielonych orzechów włoskich 1 kostka masła 2 jajka Dodatki: 1/2 litra(...)śmietany 30% 2 łyżeczki kakao 2 łyżki musu truskawkowego Wykonanie: Najpierw piekę biszkopt. Wystudzony przekrawam na połowę. Truskawki myję, usuwam szypułki, wrzucam do misy blendera i miksuję na mus. Odkładam 2-3 łyżki, a resztę przelewam do rondelka i gotuję. Do gorącego musu wsypuję suche galaretki i mieszam do rozpuszczenia. Mus studzę i zimny wykładam na spód biszkopta.Wstawiam
Ciasteczkowy Potwórmasła; Z mleka, cukru kryształu, cukru waniliowego oraz budyniu w proszku ugotować budyń. Utrzeć masło i powoli połączyć z przestudzonym budyniem. Składniki na masę owocową: 1 kg truskawek (mogą być mrożone); 2-3 łyżki cukru kryształu; 3 galaretki truskawkowe; Duże truskawki pokroić na ćwiartki, małe na połówki. Owoce rozprażyć w garnku na ogniu, dodając cukier. Na koniec wsypać suchą galaretkę
In my kitchenmąki pszennej (przesianej przez sito); 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia; 1/3 łyżeczki sody; szczypta soli; 150 g cukru kryształu; 170 g posiekanej białej czekolady; 200 g obranych pokrojonych truskawek; Wymieszać razem sok z cytryny, mleko, olej, jajko na jednolitą masę. W oddzielnym naczyniu mąkę wymieszać z solą, proszkiem do pieczenia i sodą, dodać cukier, białą czekoladę i ponownie wymieszać(...)Następnie dodać truskawki i jeszcze raz delikatnie wszystko razem przemieszać.Na końcu do mącznej mieszanki dodać "mokre" skłądniki i wszystko razem dokładnie, ale nie za długo wymieszać. Mieszamy tylko do momentu połączenia się składników. Ciasto przełożyć do foremek papierowych umieszczonych w formie na muffiny lub do foremek silikonowych lub aluminiowych ( jak u mnie). Ciasto wykładamy do 3/4 wysokości foremki. Przygotowane
In my kitchenprzygotowaniu smakołyk bez dodatku konserwantów i sztucznych barwników. składniki na 3 porcje 1 litr soku pomarańczowego 5 łyżek mąki ziemniaczanej 4 połówki brzoskwiń z puszki 6 łyżek cukru 4 truskawki 1 jabłko opcjonalnie bita śmietana do dekoracji przepis Umyte truskawki kroimy w plasterki, odsączone z soku połówki brzoskwiń w większą kostkę a jabłko razem ze skórką na mniejsze kawałeczki
Smakowite Daniabanan 1 czubata łyżka miodu 2 małe jajka 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej 80 g wiórków kokosowych 2 łyżki oleju kokosowego 100 ml mleka Do ozdobienia: gęsty jogurt/serek naturalny truskawki Przygotowanie: Ciasto ciemne - czekoladę rozpuść z kąpieli wodnej. Wszystkie składniki (w tym rozpuszczoną czekoladę) przełóż do malaksera i zmiksuj bądź przy użyciu blendera zblenduj na gładką masę. Ciasto(...)Piec 30 minut w 180*C, a następnie 20 minut w 165-170*C. Pozostawić do całkowitego wystygnięcia. Smacznego:) Po ostygnięciu można ozdobić białym serkiem i świeżymi truskawkami
Zdrowie na języku :PSkładniki: 100 g mąki pszennej 150 g cukru 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka 100 g czekolady deserowej 100 g masła 200 g truskawek świeżych- jeśli są mrożone- muszą być całkowicie odmrożone przed dodaniem ich do ciasta 1/2 łyżeczki whisky- opcjonalnie Dekoracja: kakao do oprószenia Przygotowanie: 1. Do garnka wlać wodę i podgrzewać na małym ogniu(...)alkohol, zmieszać. 5. Następnie dodać masę maślaną. i znów zmieszać do całkowitego połączenia się składników. 6. Powstałą masę przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. 7. W ciasto włożyć truskawki i odstępach co kilka centymetrów. Piec: około 20-45 minut w temperaturze 180 stopni. Podawać ciepłe bądź zimne. Oprószyć ciasto kakao przed podaniem. Uwaga: Ciasto ma być mokre, wilgotne
KreatywnePinyżelatyny - 500ml śmietany kremówki (mocno schłodzonej) * mus z brzoskwiń : - 1 puszka brzoskwiń w syropie - 1-1,5 łyżki żelatyny - 1/3 szklanki wrzątku - cukier wg smaku - 2 łyżki konfitury z truskawek Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać w 3 turach cukier, dokładnie go wymiksować z białkami. Następnie dodawać po 1 żółtku (kolejne dodawać dopiero, kiedy wcześniejsze dokładnie się(...)czas ubijania śmietany. Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno. Dodawać stopniowo schłodzoną masę jajeczno-mleczną, w partiach. Delikatnie mieszać. Gotową masę przelać na biszkopt, który wcześniej posmarować konfiturą z truskawek (cienka warstwa). Wsadzić do lodówki, aż masa delikatnie się zetnie (tak aby można było wylać na nią mus). Brzoskwinie odcedzić z syropu i zmiksować, dodając cukier wg własnego smaku. Żelatynę
CookYourselfTradycyjnym wielkanocnym ciastem jest baba wielkanocna. Dzisiaj zrobiłam jej miniaturki, małe biszkoptowe babeczki , które przełożyłam bitą śmietaną z truskawkami. Jedną bez przełożenia zostawiłam do święconki. Składniki: 4 jajka 1 szklanka mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Delecta 1 cukier wanilinowy Delecta Oddzielamy żółtka od białek. Z białek ubijamy sztywną pianę, stopniowo dodając cukier, żótka i mąkę(...)Pieczemy 20 minut w temperaturze 180 stopni. Do ciasta można dodać trochę gotowej masy makowej, wtedy otrzymamy makowe babeczki. Przestudzone babeczki przekrajamy na pół, nakładamy bitą śmietanę, ozdabiamy truskawkami. Górną część babeczek posypujemy cukrem pudrem. Smacznego
Salonik smakówbabeczki sernikowe Pyszne i zdrowe cieciorkowe ciasteczka kokosowo-bakaliowe (na płatkach jaglanych) Malinowe serniczki z wisienkami w kilka chwil Ciasteczka kakaowe marmurki Pulchniutkie ciasteczka kładzione Serniczki expresowe Babeczki z truskawkami (muffiny) Ciasteczka malinowe Biszkopciki w dwóch odsłonach Wielkanocny czekoladowo-kokosowy serniczek w kieliszku, bo nie zawsze potrzebna jest blaszka ciasta Drożdżowe wypieki do koszyczka: Wielkanocne zajączki i chlebusie(...)koszyczka Sałatki: Wiosenna sałatka z truskawkami Pełna witamin sałatka z kiełkami i gruszką Smacznego i Wesołych Świąt
Słodkie okruszkiszklanki -cukier 1 szklanka -mąka pszenna TYP500 1,5 szklanki -proszek do pieczenia łyżka -cukier waniliowy domowy -cukier puder -kakao lub starta na wiórki czekolada -masło 3/4 kostki -truskawki -śliwki czerwone -jabłko, banan, gruszka Wszystkie sypkie produkty przesiewamy w jedno. Dodajemy półtwarde posiekane masło i zagniatamy na sypkie ciasto, które dzielimy na trzy części, do jednej dodajemy kakao. Tortownicę wykładamy(...)papierem do pieczenia i dajemy pierwszą warstwę kruszonego ciasta, tę z kakao, układamy na nim gruszki jabłka i banany, dodajemy drugą warstwę i nanosimy na nią truskawki i śliwki; zasypujemy trzecią częścią ciasta i delikatnie ugniatamy. Pieczemy 45 minut w 180 stopniach. Posypujemy cukrem pudrem. Sos: -kilka łyżek mleka -łyżka masła -tabliczka czekolady gorzkiej -skórka pomarańczy -cukier waniliowy -śmietanka
BaRepasserami, to do pomidorów polecam czarne oliwki i podgrillowane plastry młodej cebuli. W sumie, to ciężki wybór, która wersja jest lepsza ;) Składniki dla 4 osób: Sorbet truskawkowy 250 g truskawek 1 łyżka cukru trzcinowego 4 łyżki soku z cytryny (opcjonalnie 1 łyżkę można zastąpić rumem lub wódką ) 6-8 ziaren marynowanego zielonego pieprzu garść liści bazylii kilka listków mięty szczypta(...)soli Truskawki umyć, osączyć i odszypułkować. Wszystkie składniki umieścić w misie blendera lub miksera kielichowego, zmiksować na gładką masę. Schłodzić w lodówce. Zimną masę przełożyć do szczelnie zamykanego pojemnika, włożyć do zamrażarki na ok. 6 godzin. Podczas mrożenia kilka razy zmiksować, aby nie tworzyły się kryształki lodu. Na koniec uformować porcje sorbetu, wstawić do zamrażarki. Łosoś 600 g filetu
Pełny talerzpół szklanki miodu duża łyżka cukru z prawdziwą wanilią szklanka oleju rzepakowego 200g szpinaku świeżego, oczyszczonego, bez ogonków łyżeczka proszku do pieczenie pół łyżeczki sody oczyszczonej świeże truskawki i listki świeżej mięty Na lukier: szklanka cukru pudru 1 łyżka wody barwnik żółty Do dzieła! Zaczynamy od szpinaku. Świeże listki myjemy, oczyszczamy, po czym miksujemy w blenderze(...)piekarnika i pieczemy 45 minut. Dekorujemy lukrem: cukier łączymy z wodą, rozdzielamy na dwie części: jedną zostawiamy białą, do drugiej dodajemy żółty barwnik. Dekorujemy ostudzoną babkę, stroimy truskawkami i miętą. Stawiamy na świąteczny stół. SMACZNEGO
Sajkofanka smakuzblendowałam ją na gładką masę, która przypominała budyń! Wyszło pysznie! Składniki (1 porcja): 30 kaszy jaglanej słodkiej Fresano 250 ml mleka stewia wg upodobań suszona żurawina Fresano duża truskawka Zagotuj mleko. Dodaj kaszę i gotuj do miękkości, około 15-20 minut. Przełóż do malaksera i miksuj do uzyskania gładkiej konsystencji. Przed podaniem ułóż na wierzchu suszoną żurawinę(...)dodaj truskawkę
Zdrowie na języku :Ppożywne płatki kukurydziane i jogurtowy sos w jednym, czyli zdrowo, szybko, a co najważniejsze smacznie. Składniki: 1 1/2 plastra ananasa z puszki 1 połówka brzoskwini w lekkim syropie 2 truskawki (duże) 4-5 wiśni bez pestek 1/2 szklanki jogurtu naturalnego 2-3 łyżki kukurydzianych płatków śniadaniowych Przygotowanie: Wykonanie jak zawsze jest bardzo proste. Miksujemy jogurt wraz z truskawkami i wiśniami
Słodkie okruszki