wiórków kokosowych 1 łyżka śmietanki 36% 1-2 łyżki cukru nierafinowanego 1 kropla aromatu waniliowego (można też użyć rumowego, śmietankowego, migdałowego – jak kto woli) Truskawkowo-bananowe – 10 czekoladek Kilka truskawek Łyżeczka żelatyny 1/3 szklanki wody 1/3 banana Wykonanie: Czekoladę rozpuszczamy w mikrofalówce (mieszamy co 15-20 sekund). Naszą czekoladę najlepiej byłoby utemperować, o czym można poczytać tutaj . Ja jednak(...)góry naszych pralinek;) Nadzienie kokosowe: Wszystkie składniki mieszamy w garnku na małym ogniu, odstawiamy do ostygnięcia. Nadzienie bananowo-truskawkowe: Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, odstawiamy do ostygnięcia. Banana i truskawki blendujemy, dolewamy letnią żelatynę i wstawiamy do lodówki na 30-60 minut. Gdy lekko stężeje, napełniamy czekoladki do ¾ wysokości. Smarujemy górę słodkości resztą czekolady. To samo robimy z drugim nadzieniem
Powiedz dietom nieJeśli chcemy zjeść ją na I śniadanie, warto dodać porcję owoców/bakalii/płatków lub niewielką kanapkę, żebyśmy czuli się syci;) Składniki (2 porcje) 1/2 szklanki płatków jęczmiennych/owsianych 8 truskawek 1 gruszka łyżka wiórków kokosowych 180 g jogurtu naturalnego szczypta imbiru szczypta cynamonu łyżka syropu z agawy lub miodu (opcjonalnie) Płatki prażymy na suchej patelni aż się zarumienią. Zdejmujemy(...)wiórkami. Masę układamy w szklankach. Dodajemy 1/2 startej na grubych oczkach gruszki. Jogurt mieszamy z imbirem i cynamonem, wlewamy do szklanek tworząc kolejną wartwę. Na wierzch układamy pokrojone truskawki i gruszki, ewentualnie polewamy syropem z agawy/miodem
Powiedz dietom nieWszystko mieszamy i pieczemy w okrągłej formie mniej więcej 10 minut w 190 stopniach. Masa serowa: 300 gramów serka homo naturalnego 1 galaretka owocowa (najlepiej bez cukru) 300 g truskawek Galaretkę zalewamy 300 ml gorącej wody, mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia. Następnie miksujemy z serkiem i wylewamy na wystudzony spód. dekorujemy truskawkami i wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Całe
Powiedz dietom nieminut, aż ciasto stanie się lekko brązowe i sprężyste. krem: 2 budynie z białą czekoladą Delecta kostka niesolonego masła 1 litr mleka 4 gałązki świeżej mięty brzoskwinia ciasteczkowa kilka truskawek tabliczka gorzkiej czekolady min.80% kakao Przygotowanie: mleko gotujemy- odlewamy z litra 0,5 kubka do polewy czekoladowej oraz 1 kubek, w którym mieszamy proszek budyniowy, gotujemy budyń wg przepisu(...)dolewamy pół kubka mleka i łyżkę masła, roztapiamy nad kąpielą wodną ciasto wyjmujemy z foremek, rozcinamy na dwie części, na jednym spodzie układamy pokrojoną w plasterki brzoskwinię, na drugim truskawki również pokrojone w plasterki, wykładamy krem, przykrywamy ciastem, oblewamy czekoladą
Luźna KuchniaLatem uwielbiam gotować zupę owocową złożoną z truskawek i wiśni. Po prostu przepadam za tą zupą i mogę ją jeść na śniadanie, obiad i kolację :) Zimą również mogłabym ugotować sobie zupę owocową, ponieważ dostępne są mrożone truskawki i wiśnie, ale dla mnie to już nie ten smak. Dlatego zimą gotuję sobie zupę z jabłek. Dla nie których może to być
Amatorka kuchennajuż sprawa indywidualna, jak duży chcemy zrobić okaz:) a jeśli owoce zostaną to na pewno się nie zmarnują : winogrona zielone winogrona czerwone banany mandarynki nektarynki truskawki (będzie bardziej kolorowo) Mniejszą gąbkę wkładamy do doniczki. Taka gąbka bardzo dobrze się układa w doniczce, więc można upychać na siłę ale w taki sposób, żeby się nie porozwalała, nie pokruszyła(...)się z małą i żeby wieża była stabilna. Myjemy owoce i przygotowujemy do nabijania: winogrona kroimy na pół, obrane banany na plasterki, mandarynki na kawałeczki, nektarynki na cienkie ćwiartki, truskawki na pół Każdy owoc nakłuwamy na wykałaczkę i wedle uznania nabijamy na gąbkę układając w dowolny sposób. Ja robiłam rzędami. Należy uważać, żeby się "wieża" nie przewróciła, ponieważ, wbrew pozorom
www.szczesliwakuchnia.blogspot.commnie - nieprzesłodzona. Znalazłam sposób metodą prób i błędów. Ważne jest, żeby nie mieszać śmietany różnych firm i nie mieszać procentów. Mają być 30%. Dzisiaj zrobiłam z truskawkami:) Składniki: 300 ml śmietany kremówki 30% 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 łyżeczka z kopką cukru pudru Do malaksera przelać śmietanę i dodać łyżeczkę cukru waniliowego wraz z łyżeczką cukru pudru Włączyć malakser(...)momentu, aż będzie naprawdę gęsta. Ja od czasu do czasu przerywałam miksowanie i sprawdzałam konsystencję łyżeczką (trzykrotnie). Gdy już miałam pewność, że konsystencja jest prawidłowa, przelałam śmietanę na truskawki Taki prosty deser, a jaki smaczny Smacznego
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comwiem co jem... ... i dzięki temu przepisowi Ty też wiesz co jesz :) Składniki: 1 banan 1 mandarynka kilka kulek zielonego winogrona 3 truskawki 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka siemienia lnianego 1 łyżka płatków owsianych górskich Truskawki i winogrona myjemy i przekładamy do malaksera Dodajemy banana, winogrona, jogurt... ... dosypujemy siemię i płatki górskie Wszystko dokładnie miksujemy Taki koktajl
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comlniane i płatki górskie. Ten ma po prostu mniej składników, za to zawiera ziarna słonecznika, które są bogate w magnez teraz tak bardzo potrzebny choćby maturzystom. Składniki: 6 truskawek 1 banan 3 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka siemienia lnianego 2 łyżki ziaren słonecznika Truskawki szypułkujemy , myjemy i przekładamy do malaksera Dodajemy banan, jogurt naturalny, słonecznik i siemię - miksujemy dokładnie
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comPavlova ( inspiracja: Nigella Lawson) 8 białek, szczypta soli 500 g cukru pudru 4 łyżeczki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 2 łyżeczki białego octu winnego 500 ml śmietanki kremówki truskawki do dekoracji Rozgrzać piekarnik do 180 C(termoobieg). Ubić białka dodając szczyptę soli, tak żeby się połaczyły, ale nie ubiły na bardzo sztywno. Delikatnie dodać cukier puder łyżka(...)minut. Następnie wyłączamy piekarnik i pozostawiamy w nim bezy na kolejne 30 minut. Ubijamy śmietanę i gdy bezy ostygną dekorujemy. Na wierzchu układamy ulubione owoce, ja wybrałam truskawki
noteskulinarnyfigasmaczny deser w kilka minut. składniki na 2 szklanki 100 g czekolady deserowej 1 szklanka mleka 1 łyżka kakao szczypta cynamonu szczypta kardamonu 15 kostek lodu świeże truskawki (kilka sztuk) Czekoladę rozpuszczamy w mleku, dodajemy kakao i przyprawy. Po ostudzeniu miksujemy z kostkami lodu za pomocą robota kuchennego. Ozdabiamy świeżymi truskawkami i od razu podajemy
noteskulinarnyfigacały rok dbali o kondycję i racjonalne odżywanie, zapraszamy więc na zdrowy w całej swojej okazałości mus ... Mus truskawkowy z musli i kokosem Składniki na 1 porcję: 5 dużych truskawek 50 g musli kokosowe z cruchy czekoladowymi 4 łyżek jogurtu naturalnego pół łyżeczki cukru trzcinowego PRZYGOTOWANIE: Truskawki myjemy obieramy z szypułek i wrzucamy do blendera dodajemy cukier i rozdrabniamy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiswojej najbliższej rodzinie ... jednak jest to moja cicha tajemnica ;) Szpileczka: nie mam wzoru 7. Gdybyś miała określić się jednym z owoców to co to by było? Konczi: byłabym truskawką :D Szpileczka: byłabym truskawką :D 8. Czy masz dużo sukcesów w konkursach kulinarnych? Konczi: Na swym koncie nie mam zbyt wielu sukcesów konkursowych. Szpileczka: Nie dużo, ale zdarzają się drobne nagrody
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkipłatków owsianych 1 łyżka bułki tartej 2 łyżki cukru 120 g masła 50 g gorzkiej czekolady 200 ml śmietany 30 % 2 łyżki cukru pudru 1,5 łyżeczki żelatyny kilka truskawek 2 brzoskwinie 1 galaretka brzoskwiniowa PRZYGOTOWANIE: W rondelku roztapiamy masło. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Herbatniki kruszymy bardzo drobno, dodajemy do nich płatki owsiane, bułkę tartą i dwie(...)śmietanę. Dodajemy pod koniec cukier puder, a następnie cienkim strumieniem żelatynę i miksujemy całość. Ostudzone ciasto smarujemy warstwą śmietany. Na wierzchu układamy pokrojone na plasterki owoce, tu brzoskwinie i truskawki. Galaretkę rozpuszczamy w szklance wody i gdy zacznie tężeć smarujemy nią owoce
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki