mleczka kokosowego.Śmiało można zaserwować na śniadanie (wtedy bez dodatku lodu, z ryżem bądź makaronem), albo jako wersja chłodząca w upalne dni- z kostkami lodu.1 porcja:* banan- 1 szt.* truskawki- 120 g* mleczko kokosowe- 50 ml* kostki lodu- 2 szt.Pokrojonego banana i truskawki włożyć do blendera.Dodać mleczko kokosowe, kostki lodu i miksować, aż do uzyskania jednolitej masy.Na zdrowie
Kraina Miodem PłynącaPyszne,rozplywajace sie w ustach,dziecinnie latwe do zrobienia ciasto z owocami lata.Wykorzystalam tumorele,truskawki i jagody.Genialne smakuje takze z wisniami.Przepis bardzo stary, wlasciwie jest ze mna od zawsze.Cierpliwie czekal w kolejce,az doczekal sie przeniesienia z sekretnego kajecika do mojej internetowej ksiazki kucharskiej.Skladniki nadaja sie na duza blache (43x30 cm).Zawsze sie udaje ,pod warunkiem ,ze nie przeladujecie ciasta(...)ciasto:4 jajkamaka-300 g ( 2 szklanki)cukier-230 g ( 1 szklanka)250 g masla2 plaskie lyzeczki proszku do pieczenia Na nalozenie: ulubione owoce,u mnie 10 moreli,12 truskawek,garstka borowki amerykanskiejWykonanie:Roztopic maslo w rondelku.Wystudzic.Jajka z cukrem ubic recznym mikserem na gesty kogel-mogel.Caly czas ubijajac dodajemy w czterech ratach make i roztopione maslo,do polaczenia skladnikow.Blaszke wylozyc
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Deser "Ptasie mleczko"jest niezwykle lekki,puszysty i pyszny.To prawdziwa rozkoszna delikatnosc i klasyczne polaczenie smakow-truskawka i agrest.Jest lekki jak piorko i po prostu rozplywa sie w ustach.Bardzo prosty w przygotowaniu.Deser jest dietetyczny typu light,przygotowany na bazie mleka skondensowanego z zawartoscia 4% tluszczu i galaretki owocowej. Skladniki na 6 pucharkow: 1 galaretka truskawkowa 1 galaretka agrestowa(...)mleka skondensowanego 4% tluszczu nieslodzonego-z kartonika swieze truskawki-opcjonalnie Wykonanie: galaretke truskawkowa ugotowac z 1/2 wody z przepisu (250 ml wody).Wylac na gleboki,szeroki talerz,ostudzic i schlodzic w lodowce do calkowitego stezenia.Nastepnie pokroic w kostke i ulozyc w przygotowanych pucharkach.Czesc galaretek pozostawic do udekorowania deserow galaretke agrestowa przygotowac wg przepisu z opakowania,rowniez z 1/2 porcji wody
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!aksamitnie gladkie.Pracy przy nich naprawde niewiele,lecz zdatne do spozycia sa dopiero po kilku godzinach spedzonych w zamrazarce.Posypane uprazonymi wiorkami kokosowymi i podane z jagodami i truskawkami sa naprawde idealnym deserem na gorace dni lata.Skladniki:350 g jogurtu greckiego100 g mleka kokosowego-gesta czesc4 lyzki cukru pudru1-2 lyzki malibu-opcjonalnie1-2 lyzki wiorkow kokosowychjagody i truskawki do przybraniaWykonanie:skladniki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!dżem to mój eksperyment. Muszę przyznać, że bardzo udany i smaczny eksperyment. Na próbę zrobiłam tylko 3 słoiczki. Jak dorwę jeszcze truskawki to na pewno zrobie więcej. Na zimę będą jak znalazł.1 kg truskawek3/4 szk suszonej żurawiny1/2 szk płatków migdałowych1/2 szk cukru żelującego1/2 szk cukru białegoRozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchnicytrynowym kremem z mascarpone, kremówki i domowego lemon curd. Chrupiąca beza z zewnątrz, piankowa w środku, wspaniale orzeźwiające cytrynowe nadzienie i cała masa soczystych, świeżych owoców lata takich jak truskawki, maliny, czarne i czerwone porzeczki, czereśnie i agrest - to moje słodkie Dzień dobry po długiej przerwie:)SKŁADNIKI NA BEZĘ (jak w przepisie na Tort bezowy z Advocatem(...)czubatych łyżek domowego lemon curd (przepis na blogu) 5-6 łyżeczek cukru pudru (wg uznania) DO PRZEŁOŻENIA I DEKORACJI: świeże truskawki, maliny, agrest, czereśnie, czarne i czerwone porzeczki WYKONANIE:BEZA:Białka muszą być w temperaturze pokojowej.Piekarnik nagrzej do 120 stopni C. Blaszkę wyłóż papierem pergaminowym (lub do pieczenia) i narysuj
Słodko-Słony Świat Ilonybiałej czekolady 250 g serka mascarpone 150 g jogurtu naturalnego 500 g truskawek cukier do smaku Deser z tak wyjątkowym połączeniem składników, jest z góry skazany na powodzenie :). Tak więc zachęcam wszystkich do wypróbowania. Białą czekoladę połamać na mniejsze kawałki, a następnie rozpuścić w kąpieli wodnej. Serek mascarpone wyjąć z opakowania i delikatnie rozmieszać w misce. Następnie dodać czekoladę(...)jogurt. Można w tym celu użyć miksera, ale trzeba robić to delikatnie i nie za długo, żeby masa się nam nie zważyła. Truskawki umyć i zetrzeć na mus. Dosłodzić do smaku. Przygotować pucharki i układać w nich warstwami, najpierw masę serową, a następnie mus. Dodatkowo całość można udekorować odrobiną bitej śmietany kremówki. Inspiracja: miszmasz-marghe Przepis bierze udział w akcjach
Świat Domowej Kuchniświeżych truskawek4 banany 1 opakowanie cukru waniliowego (z prawdziwą wanilią 16 g)2 małe jogurty naturalnecukier do smakuNa dobry początek cudownego sezonu owocowego, aromatyczne smoothie truskawkowo-bananowe :)Truskawki umyć i usunąć szypułki. Banany obrać i pokroić na mniejsze części.Jeżeli posiadamy duży blender - wszystkie składniki wrzucić jednocześnie i miksować do uzyskania jednolitej masy. Jeżeli posiadamy mniejszą wersję tego urządzenia
Świat Domowej Kuchnipieczenia5 łyżek mleka (w temperaturze pokojowej)Beza:4 białka150 g cukru50 g płatków migdałowych2 łyżeczki soku z cytryny2 płaskie łyżki malinowego kisielu w proszkuMasa rabarbarowa:500 g rabarbaru3-4 truskawki (opcjonalnie)1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru2 łyżeczki cukru waniliowego100 ml wody + 6 łyżek wody60 g cukruMasa śmietanowa:400 g zimnej śmietany kremówki 30% lub 36%2 łyżeczki cukru waniliowego2(...)termoobieg).Oba ciasta odstawiamy do ostygnięcia.Masa rabarbarowa. Rabarbar obrać i pokroić na niewielkie kawałki. Do rondelka wlać 100 ml wody, wsypać 60 g cukru, cukier waniliowy, dodać rabarbar, truskawki i zagotować. Gotować przez około 5 minut. Proszek budyniowy rozmieszać z 6 łyżkami wody. Dodać do gotującego się rabarbaru i ponownie zagotować, ciągle mieszając. Trzymać na małym ogniu przez około
Świat Ciastawersję z owocami typowo letnimi …. i pysznym kremem ze śmietanki i mascarpone.Delikatna , chrupka z zewnątrz , a wilgotna w środku beza … wypełniona tym kremem … z mnóstwem truskawek … jagód … brzoskwiń i zielonej odmiany winogron zachwyca podniebienie!A wcale nie jest taka trudna do zrobienia jakby się mogło wydawać!Zresztą zobaczcie sami! SKŁADNIKI:BEZA:* białka(...)szkl* sok z cytryny – 1 łyżka*mąka ziemniaczana – 1 łyżkaDODATKOWO:* śmietana 36% – 200 ml* mascarpone – 100 g* cukier puder – 2 łyżki* owoce : truskawki , jagody , winogrona , brzoskwinieSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:BEZA:Piekarnik nagrzewamy do 180C.Zimne białka ubijamy na sztywno! ze szczyptą soli.Stopniowo , po 1 łyżce dodajemy cukier cały czas ubijając , by cukier dobrze się roztopił.Nie przerywając ubijania
Ostra na SłodkoOwoce do tego ciasta mogą być różne: porzeczki, maliny czy mieszanka. Najlepsze są świeże, ale zimą raczej nieosiągalne, więc można je zastąpić mrożonymi. Tylko trzeba pamiętać, że truskawki mrożone nie będą dobre, gdyż po rozmrożeniu stają się miękkie. Zatem truskawek używajmy tylko w sezonie. Na ciasto potrzebujemy: 100 gram masła 2 łyżki miodu 2 jajka 250 gram cukru 1 łyżeczka
Codzienna kuchnia niecodziennaKolejny dżemik, który bardzo lubimy mieć w naszej spiżarni. Składniki: -1,5 kg truskawek -1 kg rabarbaru -1,25 kg cukru Rabarbar oczyszczamy ze skórki i kroimy na kawałki. Zasypujemy szklanką cukru a kiedy puści sok wstawiamy na niewielki ogień i gotujemy. Dodajemy oczyszczone truskawki. Dosypujemy resztę cukru. Gotujemy
Maminek kulinarnystanowczo usiadła mi na brzuchu i zaczęłam wiercić dziurę niecierpliwym wzrokiem dokładnie na środku mojej twarzy. Poszliśmy we trójkę na spacer, a później zjedliśmy niespieszne śniadanie, zakończone miseczką duńskich truskawek. Teraz czas na prezenty! Nie, nie, nic mi się nie pomyliło. Dobrze wiem, że Wielkanoc już dawno za nami. Dziś inna okazja do świętowania - C. ma urodziny! Robimy więc wszystko(...)sfotografować. W tajemnicy Wam wyznam, że kilka dni temu mi się przyśniło - dokładnie wiem, jaki efekt chcę osiągnąć, i miejmy nadzieję, że wszystko pójdzie tak, jak sobie zaplanowałam. Będą truskawki, bita śmietana, delikatny biszkopt i... Mam nadzieję, kropka nad i . Póki co zapraszam Was na deser, właściwie zupełnie nie urodzinowy. Pewnego pięknego dnia oglądaliśmy jakiś program kulinarny
Pożeraczka, czyli raz adobrzeWpadłby ktoś na to, że deser może być niesłodki...? Mi się taka idea w głowie wręcz nie mieści, no chyba, że zjemy schabowego po naleśnikach z bitą śmietaną i truskawkami. Piszę o tym, bo zaczęłam się zastanawiać, jak zupełnie inne znaczenia nadajemy tym samym słowom. Dla jednego deser musi być w pucharku, inny powie, że ciasto też, jak najbardziej(...)Jeszcze inny stwierdzi, że ser na deser to paranoja, mimo, że kolega biesiadnik będzie się zachwycał. Pani dbająca o figurę zje jedną truskawkę, a pan z pokaźnym brzuszkiem rzuci jej ironiczne spojrzenie spod rzęs. Uwielbiam różnorodność. Czasem jednak, dla dobra sprawy, trzeba ujednolicić opinie. W związku z tym zgodnie stwierdziliśmy, że robimy deser, czyli cudo, które podzielimy na porcje
Pożeraczka, czyli raz adobrzewiem, jestem monotematyczna. Nie da się ukryć. Nic jednak nie poradzę na to, że rabarbar uwielbiam, i staram się nim nacieszyć na zapas. Truskawki, odkąd pojawiły się te pyszne, duńskie, naprawdę smakujące truskawkami, wyjadam bez dodatków prosto z miski w ilościach dowolnych. Rabarbaru saute nie jadam - chyba już z tego wyrosłam... Kwaśne łodygi maczane w cukrze jakoś
Pożeraczka, czyli raz adobrze