Miałam resztkę kruchego ciasta, truskawki i mascarpone. Znalazłam też czekoladę i szybko powstała taka oto tarta. Zniknęła w tempie błyskawicznym. Składniki: 250 g kruchego ciasta 250 g mascarpone 2 łyżki cukru 60 g gorzkiej czekolady truskawki Wykonanie: Schłodzone ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę do tarty (duża o śr. 23 cm, lub 3 - 4 małe). Ciasto nakłuć, wyłożyć papierem
Sto kolorów kuchnizimnego mleka 2 łyżki płaskie żelatyny 300-350 g kruchych ciastek - ja użyłam herbatniki, ciasteczka Amaretti oraz ciasteczka owsiane Brześć 1/3 masła lub margaryny galaretka truskawkowa truskawki WYKONANIE: Żelatynę namoczyć w około 100 ml zimnej wody - odstawić. Ciastka pokruszyć. Tłuszcz rozpuścić, dodać do okruchów - wymieszać. Wyłożyć do tortownicy, mocno ugnieść. Śnieżkę ubić w 300 ml mleka. Dodać(...)twaróg i cukier puder - utrzeć. Żelatynę lekko podgrzać - NIE ZAGOTOWAĆ !- żeby się rozpuściła. Wlać do sera. Wymieszać. Ser wyłożyć na kruchy spód - wstawić do lodówki do zastygnięcia. Truskawki pokroić na pół, ułożyć na serniczku. Zalać galaretką. Pozostawić do zastygnięcia. Owsiane ciasteczka wegańskie firmy BRZEŚĆ - to idealna przekąska do kawy, jak i składnik wielu letnich ciast i deserów. Wykorzystać je możemy
kolorowotorcikowoTruskawki uwielbiam, więc gdy tylko zaczęły być dostępne w sprzedaży od razu zaopatrzyłam się w nie. Dziś proponuję koktajl truskawkowy z miętą, który przyrządziałam sobie wczoraj z siostrą jako dodatek do śniadania. Połączenie orzeźwiające i pyszne. Wspaniały aromat truskawek i mięty sprawia, że jeszcze nie raz wrócę do tego połączenia. Składniki: 0,5 kg truskawek pół kefiru listki(...)gałązki mięty (jeśli ktoś chce może dać więcej) Wykonanie: 1. Truskawki umyć, obrać z szypułek i wrzucić do miski. 2. Dodać kefir i liście mięty. Wszystko zmiksować
Pasja Smakuzniknęło :) Składniki: 2 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru kryształu 3 jaja 1 szklanka jogurtu (u mnie grecki) pół szklanki oleju łyżeczka proszku do pieczenia pół łyżeczki sody cukier waniliowy truskawki cukier puder (do posypania ciasta) Wykonanie: Do miski wsypać mąkę, cukier kryształ i cukier waniliowy, proszek do pieczenia i sodę. Następnie dodać jogurt, olej, jajka i mieszać, aż do połączenia(...)składników. Masę wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. U mnie prostokątna duża blaszka. Na wierzchu ułożyć truskawki. Piec ok 50 min w 180st. Jednak warto co jakiś czas je sprawdzać, bo może być gotowe już po 35-40 minutach
Pasja SmakuKolejna edycja Lubelskiego kociołka już dziś. Razem z dziewczynami wybrałyśmy jako temat truskawki. Oczywiście jak zwykle do ostatniej chwili nie wiedziałam co przygotować. Wczoraj na szczęście zauważyłam wpis Doroty o lodach i pomyślałam czemu by nie przygotować podobnych... Ja do swoich dodałam jeszcze miętę i mocno zwiększyłam ilość truskawek. Są mocno owocowe i naturalne. Wraz ze mną truskawkowe specjały(...)przygotowały: Karolina , Marlena , Wiosenka , Marta , Dorota , Ela , Agnieszka i Marta . Składniki: 500 g truskawek 2 banany 2 gałązki mięty Wykonanie: Banany obrać, pokroić w plasterki (ok. 2 cm) i zamrozi. Truskawki umyć, usunąć szypułki, pokroić w ćwiartki i również włożyć do zamrażalnika. Gałązki mięty opłukać i oderwać listki. W malakserze zmiksować zamrożone owoce z miętą
Pasja Smakuciasto z pewnością skradnie również Wasze serca. Rewelacyjne zarówno latem ze świeżych owoców jak i zimą z mrożonych. Można także użyć innych ulubionych owoców, u mnie w wersji z truskawkami, dlatego właśnie - truskawkowiec. Za przepis dziękuję p.Lucynie :-) Składniki na biszkopt : - 6 jajek - 6 łyżek ksylitolu ( lub cukru) - 6 łyżek mąki orkiszowej białej ( z małym czubkiem) Białka oddzielić od żółtek . Ubić(...)temp.170*C ( u mnie program do biszkoptów, ale może być góra-dół ; na termoobiegu niższa temp.i krótszy czas pieczenia)- wkładam do zimnego piekarnika. Składniki masy owocowej: - 1,5 kg truskawek - 0,5 l wody - 3/4 szkl ksylitolu ( lub cukru) - 2 budynie śmietankowe ( bez cukru) - 3 galaretki truskawkowe W garnku doprowadzić do wrzenia truskawki z ksylitolem i 1 szklanką wody
Smaczne Zdrowejajka - 100ml zimnej kremówki Kruszonka: -170g mąki orkiszowej białej (u mnie typ750) - 60g mąki ryżowej - 50g ksylitolu (lub cukru) - 50g wiórków kokosowych - 110g zimnego masła Owoce: - 500g truskawek - ok.250g konfitury truskawkowej - 3/4 szklanki soku lub kompotu truskawkowego - 50g mąki ziemniaczanej lub ryżowej Przygotowanie: Ciasto: Do miski wsypać obydwie mąki, dodać ksylitol (lub cukier), kawałki zimnego masła i zagnieść mikserem(...)złoty kolor. Wyjąć ciasto ale piekarnika nie wyłączać. Kruszonka: Wszystkie składniki włożyć do miski i zagnieść dłońmi lub mieszadłem miksera do połączenia i rozkruszenia składników. Schłodzić w lodówce. Owoce: Truskawki umyć, pokroić na mniejsze kawałki i dodać do garnka ze zmiksowaną konfiturą, podgrzewać razem ok.5 minut aż owoce zmiękną. Sok truskawkowy (u mnie kompot) wymieszać z mąką ziemniaczaną i dodać
Smaczne Zdroweciepłej "kranówy" szczypta soli szczypta sody - dosłownie na czubek łyżeczki oliwa - do smarowania patelni FARSZ SEROWO-TRUSKAWKOWY 100g twarogu chudego 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego 3-4 łyżki pokrojonych truskawek 1/2 łyżeczki pasty waniliowej 2 łyżeczki dżemu truskawkowego niskosłodzonego - opcjonalnie, tylko dla spragnionych słodyczy łasuchów Płatki owsiane zmiksować w młynku do kawy. Do wysokiego garnuszka wsypać płatki, mąkę, sól(...)naleśników jest farsz serowo-truskawkowy z nutą wanilii. W miseczce rozdrobnić widelcem twaróg, dodać jogurt, pastę waniliową i ewentualnie dżem niskosłodzony. Dokładnie wymieszać i dodać pokrojone w drobne kawałki truskawki. Naleśniki smarować farszem i zawijać w rulon. Włożyć na 1 min dla równomiernego podgrzania do kuchenki mikrofalowej. Zajadać ze smakiem
Grunt to przepis!Zaraz po zmiksowaniu, a jeszcze przed zamrożeniem ich smak był niesamowity. Truskawki i kokos idealnie ze sobą współgrały, tworząc delikatne różowe lody. Sezon na truskawki jest dawno rozpoczęty, więc lody nie mogły być innego smaku. Składniki : 200 g truskawek* 200 ml śmietany kremówki 400 ml mleka kokosowego (1 puszka) 120 g cukru sok z 1/2 limonki(...)zmiksować. Następnie przelać do maszyny do lodów i postępować zgodnie z instrukcją producenta. Lody przełożyć do pojemnika i zamrozić. Piętnaście minut przed podaniem wyciągnąć lody z zamrażalnika. Smacznego :) *truskawki mogą być świeże lub mrożone **malibu można pominąć, jednak poprawia ono konsystencję lodów
Zabawa smakiemWracając do domu przez osiedlowy ryneczek trafiłam na ostatnie opakowanie marokańskich truskawek. Tak, wiem, że ich smak ni jak ma się do naszych, jednak zapach i kolor tak bardzo mnie skusiły, że nie potrafiłam ich sobie odmówić :) Słodkie, czerwone owoce połączyłam z miodem, octem balsamicznym i sosem sojowym - dzięki temu stały się bardziej wytrawne i doskonale wpasowały się jako dodatek(...)zostały już tylko fotograficzne wspomnienia:) Dorsz z truskawkową salsa i twarogiem wędzonym Ryba: -500g fileta z dorsza -pieprz, sól, oregano -sok z połowy cytryny Salsa: -250g truskawek -łyżka miodu -łyżka octu balsamicznego -łyżka sosu sojowego -pieprz Dodatkowo: -100g twarogu wędzonego -ocet balsamiczny mała łyżeczka Fileta oczyszczamy z ości, kroimy na mniejsze kawałki i przyprawiamy solą
Sajkofanka smakuoprzeć! Dlatego staram się jak mogę, by włączać je do moich codziennych posiłków i raczyć się nimi o każdej porze dnia. Dziś zapraszam Was na lekką sałatkę z kurczakiem, truskawkami, czereśniami i prażonymi orzechami - rewelacja! Zresztą spróbujcie sami :) Sałatka z kurczakiem, świeżymi owocami i bakaliami Składniki na dwie porcje: - 200g rukoli z radicchio - 200g piersi(...)kurczaka - 8 czereśni - 8 truskawek - garść łuskanych orzechów włoskich - garść ziaren słonecznika - łyżka siemienia lnianego Dresing: - 4 truskawki - 4 łyżki oliwy - łyżeczka miodu wrzosowego - sok z połowy limonki bądź cytryny - świeżo mielony pieprz, sól Sałatę płuczemy, osuszamy, rozkładamy na dwa talerze. Truskawki myjemy, oczyszczamy z szypułek, kroimy na cztery części. Czereśnie płuczemy, usuwamy ogonki i pestki, kroimy
Sajkofanka smakuCzekolada i truskawki to moje ulubione smaki.Dlatego dzisiaj zapraszam Was na pyszny torcik. Składniki: 180 g jogurtu naturalnego 200 g serka śmietankowego z wiaderka 6 łyżek cukru brązowego 1,5 łyżki kakao 1,5 łyżeczki żelatyny 50 ml wody 250 ml kremówki 30 % truskawki świeże Przygotowanie: Serek, jogurt, cukier, kakao dokładnie wymieszać. Żelatynę namoczyć w wodzie, podgrzać do rozpuszczenia , letnią
Ala piecze i gotujemargaryna, 15 dkg cukier, 3 szt jajka duże, 20 dkg mąka pszenna, 2 łyżki mąka ziemniaczana, 2 łyżeczki cukier waniliowy, 1 łyżeczka aromat waniliowy, 1 łyżeczka proszek do pieczenia, truskawki, migdały słupki, cukier puder Przygotowanie: Margarynę utrzeć z cukrami do białości.Dodając po jednym jajku cały czas ucieramy.Mąki przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia.Dodać do masy aromat(...)średnicy 27 cm wyłożyć papierem do pieczenia a boki wysmarować i wysypać bułka tartą .Ciasto przełożyć do tortownicy wyrównać i na górze ułożyć umyte , oczyszczone z szypułek truskawki i posypać migdałami. Włożyć do nagrzanego piekarnika do 170 st na około 50 min.Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem.Zimne ciasto oprószyć cukrem pudrem
Ala piecze i gotujeDeser na zimno z serka greckiego z musem z truskawek . Bardzo smaczny i błyskawicznie się robi.Jedyny minus to taki , że trzeba trzymać w lodówce kilka godzin. Najlepiej zrobić wieczorem a rano już mamy pyszny deserek. Składniki: 400 g jogurt grecki 150 g cukru pudru 400 g truskawek 150 g cukru pudru 1 szt żelatyna-fix deserowa Przygotowanie: Żelatynę(...)przygotować wg przepisu na opakowaniu. Jogurt grecki zmiksować z cukrem pudrem dolać 2/3 przygotowanej żelatyny,zmiksować i rozlać do kieliszków. Truskawki umyć oczyścić z szypułek,dodać cukier puder i zmiksować na mus.Do musu truskawkowego dodać 1/3 przygotowanej żelatyny,zmiksować i rozlać do kieliszków.Deser schładzamy kilka godzin w lodówce.Przed podaniem udekorować truskawką i listkami mięty
Ala piecze i gotujesię prezentowało na stole. Składniki: Biszkopt 4 jajka 1/2 szk cukru 3/4 szk mąki 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Masa galaretkowa 2 szt galaretka truskawkowa 0,5 kg truskawki truskawki,czerwona porzeczka do dekoracji Przygotowanie: Biszkopt: białka ubić na sztywno dodać cukier oraz żółtka i dalej ubijać aż uzyskamy sztywną masę.Do masy dodać przesianą mąkę wymieszaną(...)wyłożoną papierem do pieczenia. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 180 st na około 15min.Po upieczeniu gorący biszkopt papierem do dołu przełożyć do formy keksówki.Ostudzić. Masa galaretkowa: połowę truskawek zmiksować,resztę zostawić w całości. Galaretki rozpuścić w 0,5 l gorącej wody,odłożyć do lekkiego stężenia.Dodać zmiksowane truskawki i ponownie odłożyć do lekkiego stężenia.Tężejącą masę wylać
Ala piecze i gotuje