Brak pomysłu na obiad? Mam dla Was sprawdzony przepis na wspaniały ryż z kurczakiem po azjatycku z groszkiem cukrowym. Od czasu, gdy w Lidlu można prawie codziennie dostać groszek cukrowy, zaczęłam go używać coraz częściej. Uwielbiam jego smak, jak i formę w jakiej się go podaje. Idealnie sprawdza się w potrawach azjatyckiej kuchni z makaronem, czy z ryżem. Jeżeli jeszcze(...)mieliście okazji go spróbować, nie ma co zwlekać! Składniki: – 400g piersi z kurczaka – 150g groszku cukrowego – 1-2 czerwone cebule – 1 pęczek szczypiorku – 4 łyżki sosu sojowego – 1 i 1/2 łyżki oleju sezamowego – 1 łyżka octu jabłkowego – 1 łyżka sosu rybnego – 1 łyżka miodu – 1/2 papryczki chili Dodatkowo
Be Fit Be Strongpolskich domach rosół często gości na stołach, szczególnie podczas niedzielnych obiadów. A skoro rosół, to często z udziałem większym lub mniejszym kurczaka. A po niedzieli odwieczny problem co zrobić z mięsa z rosołu? Pierogi z mięsem i kaszą gryczaną , pierogi z mięsem , pasztet, pasztet z makaronu , pasztet z kurczaka bez pieczenia , pierogi ruskie – pierogi pieczone z mięsnym farszem … proponuję risotto(...)kurczakiem, ale nie włoskie risotto, ale polskie risotto z okresu PRL-u a nawet z jeszcze wcześniejszych czasów. Na risotto nie musi być pierś, noga, mogą być resztki nawet z korpusów, skrzydełek... 300 – 400 ml ryżu, 300 – 400 g mięsa gotowanego z kurczaka, 2 marchewki świeże (te z zupy będą za miękkie), puszka groszku, 100 ml bulionu, masło, papryka ostra
królestwo garówSoczyste, miękkie kawałki kurczaka marynowane w tymianku, podane z pełnoziarnistym makaronem, pieczarkami, czerwoną papryką i świeżym szpinakiem, a do tego sos z czosnkowym akcentem i chrupiący wędzony boczek to świetny pomysł na aromatyczny, pełnowartościowy obiad. Składniki: 300g fileta z kurczaka oliwa z oliwek 1 spora garść świeżego tymianku sól świeżo zmielony pieprz 200g śmietany 30% 4 ząbki czosnku 4 plastry(...)wędzonego boczku 300g pieczarek 1 czerwona papryka 150 świeżego szpinaku 150g pełnoziarnistego makaronu kokardki 50g żółtego sera 4 łyżki białego półwytrawnego wina masło Wykonanie: 1. Fileta z kurczaka, umyć, wysuszyć, pokroić w na mniejsze kawałki lekko na skos. Następnie przełożyć do naczynia, dodać oliwę z oliwek, posiekany świeży tymianek, oprószyć solą, świeżo zmielonym pieprzem i dokładnie wymieszać. Odstawić na około
Szalona Kuchnia EwelinyKotlety siekane to nic innego jak drobno pokrojone mięso plus różne dodatki. Kombinacje dowolne,każdy daje to co lubi. W moich kotletach są kawałki filetu z kurczaka,kolorowe papryki i ser który pod wpływem temperatury fajnie je sklei. Dodatkowym atutem jest to,że nie są one nasączone niepotrzebnym tłuszczem,bo piekłam je w piekarniku. Obok kotletów ułożyłam ćwiartki ziemniaków,które(...)wcześniej polałam oliwą i oprószyłam przyprawami i za jednym zamachem bez stania przy garnkach powstał pyszny obiadek. ok. 250 g filetu z piersi kurczaka 1/4 czerwonej papryki 1/4 żółtej papryki 50 g startego żółtego sera 1 cebula 2 jajka 2 czubate łyżki kaszki kukurydzianej (użyłam Kupiec) sól świeżo mielony pieprz 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka Filet pokroić w drobną
Kolorowa kuchnia ElkiKotlet de volaille ( devolay ) to panierowany kotlet z piersi kurczaka z masłem w środku. Po rozcięciu gotowego kotleta powinno wylać się masło. Kotlet de volaille można uznać za danie XX lecia międzywojennego, jak również PRL- u. W „lepszych” restauracjach był daniem obowiązkowym. Twórcą kotleta był francuski kucharz Marie-Antoine Carême, kucharz cara Aleksandra I, a następnie szef lubelskiej restauracji „Europa(...)drobiu”. Do prawdziwego kotleta nie dodawało się ziół, różnych wymyślnych przypraw no i oczywiście sera (dzisiaj niektórzy dodają pietruszkę, koperek i żółty ser). To było mięso z piersi kurczaka z kostką skrzydłową, sól i masło, w panierce z bułki tartej. Kotlety smaży się na maśle klarowanym. Kotlety de volaille to kotlety po kijowsku . 2 piersi z kurczaka z kostką skrzydłową
królestwo garówZapiekankowy Duet Gdy brak czasu na zrobienie posiłku to coś dla Was, szybka zapiekanka z delikatnym mięsem z kurczaka i warzywami. Składniki: · 1 filet z kurczaka · 1 opakowanie fasolki szparagowej · 1 papryka czerwona · Makaron rurki(...)Jajko · Olej do smażenia · Sól · Przyprawa do kurczaka · Pieprz Sposób przygotowania: 1. Mięso kroimy w kostkę i prużymy na rozgrzanym oleju. 2. Doprawiamy przyprawą do kurczaka oraz solą. 3. Następnie dodajemy fasolkę szparagową
Kulinarna ChwilaDanie, którego chyba nikomu przedstawiać nie trzeba 😉 Kotlet z roztłuczonej piersi kurczaka z nadzieniem z masła i pietruszki (oryginalna wersja), panierowany w mące, jajku i bułce tartej, smażony na głębokim oleju. Ulubieniec dorosłych i dzieci. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki Porcja dla 4 osób pierś kurczaka, 1 podwójna (lub 2 pojedyncze) masło, 1/4 kostki natka pietruszki, 1 pęczek jajko(...)pokrojoną natkę pietruszki, lekko solimy Można dodać odrobinę domowej vegety ) i dokładnie mieszamy. Masełko wykładamy na folii aluminiowej, formując prostokąt. Zawijamy i odkładamy do lodówki. Masło z pietruszką Pierś kurczaka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i każdą przekrawamy wzdłuż na pół. Następnie delikatnie rozbijamy tłuczkiem, najlepiej w woreczku, żeby nie poszarpać mięsa. Rozbite piersi kurczaka przyprawiamy solą i pieprzem. Masło wyjmujemy
iMadzik.plNaleśniki, szpinak i kurczak to składniki, z których można przygotować smaczne danie na obiad, kolację... Ja tak robię, bo w tej wersji naleśniki smakują zawsze, wyjątkowo i błyskawicznie znikają ze stołu Składniki na naleśniki (10 szt.): 2 szklanki mąki pszennej (250 g) 2 jajka 1 szklanka mleka 1 szklanka wody szczypta soli olej do smażenia Wykonanie: Wszystkie składniki umieściłam(...)misie miksera i zmiksowałam na gładką masę. Odstawiłam na 30 minut. Usmażyłam cieniutkie naleśniki rumiane z obu stron. Składniki na farsz: 1 pojedynczy filet z kurczaka 500 g świeżego szpinaku 40 g masła sól i pieprz 2 ząbki czosnku 2 łyżki śmietany 18% lub gęsty naturalny jogurt (np. grecki) 2 łyżki startego żółtego sera Wykonanie: Fileta z kurczaka
Kuchnia u Krysisię przepyszna! Wszystkie składniki idealnie do siebie pasują. Idealna na domowe imprezy! 2 opakowania zupek chińskich 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka słodkiej kukurydzy konserwowej 200 g fileta z kurczaka Przyprawa do kurczaka 150 g żółtego sera 1 ogórek szklarniowy 2 pomidory ½ pęczka natki pietruszki 3 łyżki majonezu Sól Pieprz Makaron kruszymy na mniejsze kawałki. Zalewamy go wrzątkiem, odstawiamy(...)napęcznienia. Zlewamy dokładnie pozostałą wodę. Kukurydzę oraz czerwoną fasolę odsączamy na sitku. Możemy je dodatkowo przepłukać wodą. Filet z kurczaka kroimy w kosteczkę, doprawiamy przyprawą do kurczaka, smażymy do miękkości na patelni. Pomidory, obranego ogórka oraz żółty ser kroimy w kosteczkę. Natkę pietruszki bardzo drobno siekamy. Wszystkie składniki łączymy ze sobą, dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy
VioletoweKucharzenieprzygotowywać je w różnych wersjach i odmianach. Ostatnio kupiłam świeżego brokuła, postanowiłam więc połączyć zielone warzywo z makaronem. Danie jest pyszne, proste i szybkie w przygotowaniu. Spaghetti z kurczakiem i brokułami - przepis na 2 porcje Do przygotowania tego wariantu spaghetti będziesz potrzebować: 100g razowego makaronu spaghetti, filet z piersi kurczaka, kilku różyczek borkuła, łyżkę śmietany 12%, łyżeczkę oleju, curry, soli(...)opakowaniu - najlepiej, jakby był al dente. Odcedź go, ale pamiętaj, by zostawić pół filiżanki wody z gotowania. 2. W drugim garnku gotuj przez kilka minut różyczki brokuła. 3. Pokrój kurczaka w kostkę. 4. Na patelni rozgrzej olej i usmaż kurczaka. Dodaj łyżkę śmietany i curry - ja dodałam pół łyżeczki, ale to kwestia gustu. Pamiętaj jednak, że curry jest dość intensywną
Z notatnika dietetykaKurczak Żurawinek Pyszne, soczyste filety z kurczaka w aromatycznym sosie z żurawiny. Składniki: · 1 filet z kurczaka · 200 g żurawiny · Olej do smażenia · Gruszki w zalewie · Sól(...)Przyprawa do kurczaka · 1 szklanka wody · ½ łyżeczki cukru · ¼ łyżeczki cynamonu · 1 łyżka soku z cytryny · ½ szklanki śmietany 18 % Sposób przygotowania: 1. Mięso kroimy na większe kawałki, doprawiamy solą
Kulinarna ChwilaMakaron florentine to makaron ze szpinakiem, który tylko lekko więdnie w aromatycznym sosie serowym. Smak sosu podkreśliłam winem marsala. Uwielbiam białe wino w sosie. Białe wino idealnie pasuje do kurczaka. Uwielbiam gotować makarony o różnych kształtach. Jest ich niesamowicie mnóstwo. Tak właściwie to każdy region we Włoszech ma swój charakterystyczny kształt makaronu. Do tego przepisu pasuje gruby makaron. Można wybrać(...)szerokie wstążki lub linguine. Ja wybrałam mafaldine . Makaron florentine przyrządzam z kurczakiem. Oczywiście podstawą tego dania jest sos, z którym można eksperymentować na wiele sposobów. Florentine gotuję na ogół z suszonymi pomidorami ale do dzisiejszego przepisu wykorzystałam koktajlowe pomidory. Są równie słodkie i pełne smaku jak suszone pomidory. Makaron florentine 4 – 5 porcji Składniki: 1 cebula, średniej wielkości
codojedzeniaPollo alla diavola, chicken ala diavola, czyli kurczak diabelski to włoski sposób na kurczaka. We włoskiej kuchni alla diavola lub al diavolo to termin, który określa zarówno żywy ogień podczas grillowania mięsa na rozgrzanych węglach, ale także „diabelski sposób”na pikantność potrawy poprzez dodanie świeżego lub suszonego czerwonego chili, czarnego pieprzu i octu. Wszystko to powoduje, że kurczak ma niepowtarzalny(...)smak. I korzystając z pomocy przepisu na stronie kuchnia.it przygotowałam przepyszny obiad, kurczaka smażonego w całości po diabelsku. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikPyszny paprykowy farsz, soczysty kurczak i chrupiąca boczkowa skórka. Takie właśnie są te roladki. Przepis na roladki paprykowe z kurczaka Składniki: 2 pojedyncze piersi z kurczaka, 2 papryki, 2 cebule, 2 ząbki czosnku, musztarda, 8 plasterków boczku wędzonego, oliwa, łyżeczka papryki w proszku, majeranek, sól, pieprz. Zrób tak: 1 posiekaną cebulę i czosnek razem z pokrojoną w paseczki papryką przesmaż(...)stopni około 30 minut. Podawaj z sosem cebulowym, który wytworzy się w brytfance. Rada: roladki możesz też zrobić z mięsa z indyka lub ze schabu. Artykuł Roladki paprykowe z kurczaka zawijane w boczku. PRZEPIS pochodzi z serwisu Kulinarna Polska | Gotowanie i jedzenie
Kulinarna Polska