Świetny przepis na dobrze doprawionego kurczaka w glazurze, którego… przyprawiać wcale nie trzeba. Całą sprawę załatwia glazura, którą trzeba pokryć upieczone mięso i zapiec. Czas przygotowania: 5 minut Czas pieczenia: 35-40 minut Poziom trudności: Bardzo łatwe Liczba porcji : 2 Glazurowane udka to najprostszy i najszybszy sposób na smacznego, przyprawionego kurczaka, bez tony przypraw, macerowania i marynowania całymi godzinami(...)Prosty trick polega na tym, żeby upieczone mięso pokryć glazurą i wstawić do piekarnika do zapieczenia. To naprawdę świetny i prosty sposób na dobre jedzenie. Kurczaka możecie podać z pieczonymi frytkami, które upieką się razem z kurczakiem. Przepis wzorowany na Tasty.co Składniki: 0,5 kg podudzi 1 łyżka papryki wędzonej lub słodkiej 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka pieprzu Glazura
Niedzielny kucharzSkładniki: 2 duże piersi z kurczaka (przekrojone na pół =4) 1/2 szklanki parmezanu (ja pominęłam) ząbek czosnku (lub pół łyżeczki czosnku granulowanego) łyżeczka papryki słodkiej łyżeczka suszonych ziół włoskich (bazylia, oregano) 2 łyżki masła 1. Kurczaka myjemy, osuszamy,kroimy na pół. Do miseczki dodajemy starty na tartce czosnek i przyprawy (i ser) marynujemy pierś z kurczaka. Na maśle smażymy(...)cytryny szczypta chilli 2. Na patelnie dodajemy masło i smażymy drobno posiekany czosnek i cebulę. Po chwili dodajemy kalafior starty na tartce i bulion. Mieszając dusimy 2 minutki. Dodajemy kurczaka, natkę,sok z cytryny i chilli. Krótko przesmażamy. Mmm Pycha
NA MOIM TALERZUSkładniki: 2 duże piersi z kurczaka (przekrojone na pół =4) 1/2 szklanki parmezanu (ja pominęłam) ząbek czosnku (lub pół łyżeczki czosnku granulowanego) łyżeczka papryki słodkiej łyżeczka suszonych ziół włoskich (bazylia, oregano) 2 łyżki masła 1. Kurczaka myjemy, osuszamy,kroimy na pół. Do miseczki dodajemy starty na tartce czosnek i przyprawy (i ser) marynujemy pierś z kurczaka. Na maśle smażymy(...)cytryny szczypta chilli 2. Na patelnie dodajemy masło i smażymy drobno posiekany czosnek i cebulę. Po chwili dodajemy kalafior starty na tartce i bulion. Mieszając dusimy 2 minutki. Dodajemy kurczaka, natkę,sok z cytryny i chilli. Krótko przesmażamy. Mmm Pycha
Na moim talerzuSkładniki: Ziemniaki obrane ok 1 kg Filet z kurczaka 500 g Brokuł 500 g Papryka czerwona 1/2 Cebula średniej wielkości Czosnek 2 ząbki Śmietana 18% szklanka 250 ml Jajka 2 Ser żółty 200 g Olej do smażenia Sól pieprz Przyprawa do gyrosa 2 łyżki Przygotowanie: Filet z kurczaka pokroić w kosteczkę posypać przyprawą do gyrosa, wymieszać i odstawić(...)zalać zimną wodą. (dzięki temu nie straci swojego ładnego zielonego koloru). Ząbek czosnku oraz cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni do miękkości. Dodać przyprawionego fileta z kurczaka i krótko podsmażyć. Kolejno dodać pokrojoną w kosteczkę paprykę i smażyć jeszcze przez 3 minuty. Po tym czasie zdjąć z ognia. Przygotować sos: Wymieszać jajka z posiekanym ząbkiem czosnku, dodać śmietanę
Kulinarne przygodyPappardelle z krewetkami i chorizo to pyszna propozycja na romantyczną kolację. Ale możecie również przygotować to danie na szybki obiad. Najdłużej zejdzie się Wam z obraniem
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Soczysta, delikatna, ziołowa pierś pieczona z mozzarellą i cukinią to kolejna propozycja na podanie piersi z kurczaka, inaczej niż zwykle. Tak przygotowane mięso polecam z mizerią, surówkami lub buraczkami z ziemniakami z wody, pieczonymi lub ryżem, kaszą rozmaitą. Będzie pysznie! SKŁADNIKI: 1 podwójna pierś z kurczaka 4 plastry cukinii przekrojone na pół kilka kulek mozzarelli sól, pieprz, lubczyk, słodka(...)chociaż 2-3 godziny. Po tym czasie rozgrzewam łyżkę masła klarowanego, przesmażam mięso krótko z obu stron. Piekarnik nagrzewam do temp. 190 C, grzanie góra plus dół, bez termoobiegu. Kurczaka w naczyniu układam na środkową półkę piekarnika, nakładam na każdy kawałek trochę posiekanej mozzarelli i po dwóch połówkach cukinii. Piekę ok. 20 minut. Podaję z ziemniakami i mizerią. Smacznego
Zasmakuj KuchniSkładniki: 300 g piersi z kurczaka mała puszka kukurydzy 150 g ugotowanej marchewki czerwona cebula 2 duże jajka lub 3 małe jajka 100 g sera żółtego pęczek koperku lub garść groszku słoiczek majonezu (lub mały jogurt naturalny + pół słoiczka majonezu + sól, pieprz, czosnek granulowany) zalewa do cebuli: woda do przykrycia cebuli 3 łyżki octu jabłkowego 1 łyżeczka cukru 1. Pierś(...)kurczaka ugotować w osolonej wodzie aż do miękkości. Pokroić w kostkę i ułożyć w tortownicy (20 cm) (wyłożonej folią aluminiową lub np. na dużym talerzu z ramką tortownicy). Kurczaka posmarować majonezem. 2. Cebulę pokrojoną w piórka namoczyć w zalewie i odstawić na 10-15 minut. Odsączyć i ułożyć na kurczaku. 3. Na cebulę układamy startą na tartce marchewkę (odkładając garść
NA MOIM TALERZURoladki z kurczaka z boczkiem i kapustą Kruche i soczyste roladki drobiowe faszerowane kapustą oraz wędzonym boczkiem i zanurzone w aromatycznym sosie pieczeniowym to świetny pomysł na pyszny obiad. Polecam! Składniki: 3 pojedyncze filety z kurczaka 250g kapusty kiszonej z marchewką 10dkg boczku wędzonego 1 niewielka cebula kilka suszonych grzybków Przyprawy: sól, pieprz, liść laurowy, 2 kulki ziela(...)TUTAJ PRZEPISY NA SZYBKIE, TANIE I ŁATWE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ Artykuł Roladki z kurczaka z boczkiem i kapustą pochodzi z serwisu Blog z apetytem
Blog z ApetytemProsty makaron z sosem pomidorowym to danie, które przygotujemy dosłownie w 10 – 15 minut. Korzystając z tego przepisu zwykły makaron zmieni się w prawdziwe arcydzieło
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Moja wersja ryżowej potrawki pachnącej cebulą i wyrazistym czosnkiem, z dodatkiem świeżych, chrupiących szparagów, oraz aromatycznych i soczystych kawałków kurczaka. Całość smakuje rewelacyjnie i jest doskonałym pomysłem na sycący, pełnowartościowy obiad. Składniki: 200g ryżu basmati 400g fileta z kurczaka 500g zielonych szparagów 2 ząbki czosnku 2 cebule 700ml bulionu drobiowego 2 łyżeczki curry 2 łyżki masła 1 łyżka przyprawy garam(...)Masala 1 łyżka oleju pieprz sól Wykonanie: 1. Filet z kurczaka umyć, osuszyć pokroić w małą kostkę, oprószyć przyprawą curry, solą i pieprzem, odstawić na 20 minut. 2. Szparagi umyć, odłamać twarde końce, pokroić na kawałki o długości około 3 cm i oprószyć solą oraz pieprzem. Następnie rozgrzać masło, wrzucić szparagi i lekko obsmażyć. 3. Cebulę i czosnek drobno posiekać
Szalona Kuchnia EwelinyPasztet z ziołami oraz z żurawiną Tradycyjnie w pasztecie powinno znaleźć pięć rodzajów mięsa, jednak według tego przepisu zrobicie pyszny, lekki i pachnący ziołami pasztet z kurczaka. Im lepszej jakości mięso, tym lepszy pasztet! Przygotowanie zajmie ok. 2,5 godz., ale Wasza wątroba będzie Wam wdzięczna Składniki na pasztet: 2 ćwiartki z kurczaka (koniecznie z kośćmi i ze skórką(...)piersi z kurczaka 10 dag wątróbki drobiowej ok. 25 dag surowego tłustego boczku lub podgardla włoszczyzna (2 marchewki, 1 pietruszka, por) 1 czerstwa bułka pszenna pół szklanki mleka 2 jajka – jedno surowe, drugie ugotowane na twardo Przyprawy: tymianek, cząber, estragon, gałka muszkatołowa, suszony imbir, ziele angielski, liść laurowy, kilka goździków, sól, pieprz Surowy boczek (lub podgardle) oraz liść laurowy, ziele
Korniszonkikcal, 24,3 g białka, 11,5 g tłuszczu, 11,2 g węglowodanów oraz 1,5 g błonnika pokarmowego. SKŁADNIKI: Porcja dla 3 osób. 1 średnia pierś z kurczaka (około 250 g) 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 1 średniej wielkości kalarepa 1 średniej wielkości ogórek szklarniowy 3 łyżki drobno posiekanego koperku kubeczek jogurtu naturalnego (180 g) 2 łyżki(...)PRZYGOTOWANIA: 1. Do niewielkiego rondelka wlewamy wodę, dodajemy czosnek pokrojony w plasterki, pieprz ziołowy, doprawiamy wodę do smaku solą i pieprzem. Zagotowujemy, a następnie wrzucamy do rondelka pierś z kurczaka. Gotujemy na małym ogniu około 20 minut. Wyjmujemy pierś i odstawiamy do wystygnięcia. 2. Ogórka myjemy, ścieramy na tarce o dużych oczkach. Przekładamy do miseczki, zasypujemy delikatnie solą i odkładamy
W kuchni Katiepomysł na pyszną mięsną roladę z pieczarkami i boczkiem. My uwielbiamy aromat wędzonego boczku i smak grzybów. Farsz dodatkowo otulony był ciągnącym żółtym serem. 3 pojedyncze filety z kurczaka Przyprawa do kurczaka Czosnek granulowany Pieprz 200 g pieczarek 2 cebule 100 g żółtego sera 150 g boczku wędzonego 3 łyżki natki pietruszki Olej do skropienia mięsa Cebulkę oraz boczek(...)kroimy w kosteczkę. Całość przesmażamy na patelni. Pieczarki kroimy w plastry, ser ścieramy na tarce na średnich oczkach. Filet z kurczaka kroimy na płaty, rozbijamy tłuczkiem. Mięso przyprawiamy przyprawą do kurczaka, czosnkiem granulowanym i pieprzem. Mięso układamy na desce na kształt prostokąta. Na nim rozsypujemy posiekaną natkę pietruszki, połowę przesmażonych pieczarek z cebulką i boczkiem oraz starty
VioletoweKucharzenieciasta naleśnikowego i powstają zielone szpinakowe krokiety . Kroję szpinak, smażę lub blanszuję i dodaję do farszu. Krokiety nadziewane szpinakiem sa przesmaczne. Dzisiaj przepis, krokiety na obiad ze szpinakiem, kurczakiem i grzybami. Uwielbiam to danie, bo można je modyfikować na wiele sposobów, ot choćby dodać szpinak do farszu czy białe pieczarki zamienić na brązowe. Można również pszenne naleśniki zamienić na naleśniki(...)mąki cieciorki . Mam zawsze nowy pomysł na krokiety, więc na pewno nam się nigdy nie znudzą. Nasze ulubione krokiety zawiera najczęściej mięso z kurczaka. Na ogół gotuję całego kurczaka. Bulion wykorzystuję na zupę, a a mięsa robię farsz na krokiety. Nie żałuję przypraw i innych dodatków do farszu. Moje krokiety zawsze są dobrze doprawione i smaczne. Lubicie krokiety czyli naleśniki
codojedzeniajedne z najlepszych nuggetsów jakie zrobiłam... w panierce z... KRAKERSÓW 😍 Idealnie chrupiące na zewnątrz, delikatne w środku...🍗😋 Składniki: 2 duże piersi z kurczaka 1 małe opakowanie krakersów 100 g jogurtu naturalnego Przyprawa do kurczaka (sól, pieprz, czosnek granulowany, papryka słodka) Olej rzepakowy Przygotowanie: Pierś kroimy na większe kawałki. Jogurt mieszamy z przyprawą(...)dałam jej ok 2-3 łyżki). Marynujemy w niej kurczaka przez 15 min. Krakersy kruszymy. Olej rozgrzewamy na patelni. Kawałki kurczaka obtaczamy w krakersach. Smażymy go z jednej i z drugiej strony na złocisty kolor. Podajemy z sosem (jogurt naturalny/majonez, musztarda, ketchup
Czarnawisienka