torty - 16045 przepisów (strona:729/1070)

Arancini z nadzieniem musztardowo-miodowym i gruszką 159

strzał w dziesiątkę. Ostra musztarda jest lekko wyczuwalna, doskonale współgra ze słodkim miodem i gruszką. Wymienione składniki nadają niezwykłego aromatu i nie potrzebują już żadnych dodatkowych przypraw. Wisienką na torcie jest chrupiąca panierka z bułki tartej. Składniki: pół szklanki ryżu arborio szklanka bulionu 2 łyżki masła 50g parmezanu szczypta soli opakowanie serka kremowego musztardowo-miodowego Arla Apetina  gruszka bułka

Wrzosowa Polana
Konfitura ze śliwek z cynamonem i anyżem! 142

ręcznikiem i pozostawiamy na minimum 12 godzin. Konfitury przygotowane w ten sposób będą służyć całą zimę. Są idealne, jako składnik ciasta, do bułeczek drożdżowych, do ciastek kruchych, do tart, tortów, do naleśników, gofrów czy też na kanapki.  A poza tym mają obłędny kolor i smak! ;-))) Smacznego

SMYKWKUCHNI
cukiniowy torcik 211

mnie wyszło 6 sztuk). Wystudzić. Naleśniki przekładać sosem czosnkowym, odłożyć do lodówki na min. 3 godziny. Przed podaniem wierch posypać posiekanym szczypiorkiem i pokrojoną w kosteczkę papryką. Kroić jak tort

6niebo
Szybki mus czekoladowy bez jajek 254

czekoladowy na jajkach zabiorę się dopiero za jakiś czas. :) Świeżo przygotowany mus jest miękki, bardzo delikatny. Długo schładzany jest zaś twardawy i sprawdzi się jako krem do lekkiego tortu. Co do smaku: można gorzką czekoladę zastąpić w części lub w całości mleczną, jednak zrezygnuj wtedy z dodatku cukru. Składniki: 100 g gorzkiej czekolady - min. 60% kakao (u mnie

Anioszek w kuchni
PIEROGI Z JAGODAMI 149

jakiegoś czasu jest mnie tu mało, a to za sprawą braku czasu. Kradnie mi go moja tortowa pasja, która rozwija się w zastraszającym tempie. Cieszę się, że moje torty przypadły do gustu, nie tylko mnie i mojej rodzinie, ale i znajomym. Myślę, o specjalnym poście na ten temat, tylko czy kogoś by zainteresował ? Dzisiaj z racji urlopu, wygospodarowałam chwilkę

Kuchnia w opałach
Dla mojego Taty 130

chwilę parami podchodzili   do niego goście i składali   jemu życzenia. Potem przy lampce   szampana wszyscy odśpiewali : STO LAT!!!! I 150.... !!! Po uroczystym obiedzie był oczywiście tort i to nie jeden. Były świeczki i strzelające fontanny (na tarasie). Było radośnie, jak na taką uroczystość przystało.       Wzruszenie mojego Taty było ogromne. Kilka razy zadał mi pytanie

Kuchnia u Krysi
Torcik Orbita 143

galaretkę w proszku. Budyń rozmieszałam z wodą (3/4 szklanki) i wlałam do masy truskawkowej. Wymieszałam i na małym gazie zagrzałam aż masa zaczęła gęstnieć. Odstawiłam do wystudzenia.   Wykonanie tortu: Na dnie   foremki ułożyłam 1 biszkopt makowy. Na biszkopcie rozłożyłam 1/5 części masy maślano-budyniowej. Następnie wyłożyłam połowę masy truskawkowej. Ponownie rozprowadziłam 1/5 części masy maślano-budyniowej. Przykryłam jasnym

Kuchnia u Krysi
Piankowa fantazja na zakńczenie lata 116

domu cieszą się ogromnym powodzeniem. Często takie robię, bo właśnie są delikatne jak pianka i mam wrażenie, że zjadłam mniej czegoś słodkiego, niż np. kawałek tortu. Przekonajcie się czy Wy też to odczujecie po zjedzeniu piankowej fantazji       Składniki: galaretka o smaku truskawkowym 2 galaretki cytrynowe galaretka brzoskwiniowa 200 g biszkoptów 500 g niesłodzonego

Kuchnia u Krysi
Zupa brokułowa z serem pleśniowym 143

zjeść nie tylko wiosną albo latem.   Można zjeść w zimie. Wystarczy się rozejrzeć za zielonymi warzywami i już jest. A doprawienie odpowiednimi składnikami to już taka wisienka na torcie. Zapraszam Was na smaczną zupę - krem z brokułów z serem pleśniowym.... no, nie przesadzę jeśli stwierdzę, że jest nie tylko smaczna. Jest pyszna       Składniki: 3 brokuły

Kuchnia u Krysi
Tort imieninowy 141

Nadrabiając zaległości w pieczeniu słodkości upiekłam tort na swoje imieniny. Prosty, szybki i przepyszny. Biszkopt: 5 jajek 1 szkl cukru 1 szkl mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 5 łyżek oleju 1 łyżeczka octu Masa: 250g mascarpone 330 ml śmietany kremówki 30% 1/2 szkl cukru Dodatkowo: 0,5 kg truskawek cukrowe ozdoby Przygotowanie: Biszkopt: Białka ubić na sztywną pianę

Motylkowa Kuchnia
Lemon Curd 398

rozmiarze L, 1 żółtko. Lemon curd to angielskie masło cytrynowe. Pyszna masa o konsystencji budyniowego kremu i intensywnie cytrynowym aromacie. Idealnie sprawdza się jako nadzienie do babeczek, dodatek do tortów, naleśników, pralinek i przeróżnych deserów. Można go przechowywać w lodówce do 7 dni. Muszę Wam się przyznać, że mocno broniłam się przed tym przepisem, bo jakoś nie lubię ulegać ogólnie

Świat Domowej Kuchni
Mini bezy po mojemu 137

przepis na bezę nie wystarczy. Trzeba samodzielnie kombinować, ponieważ każdy z nas ma inne warunki piekarnikowe. Kolejne moje odkrycie polagało na uświadomieniu sobie, że inczej piecze się bezę do tortu, inaczej do pavlovej, a jeszcze inaczej do rolady bezowej. Przedstawiam Wam […] Artykuł Mini bezy po mojemu pochodzi z serwisu Wiszniówka

Wiszniówka
Ciasto czekoladowe z wiśniami 262

poczuć jego intensywny, esencjonalny smak czekolady, przełamanej kwaśnymi wiśniami. Po drugie dlatego, że ciasto jest bardzo wilgotne i długo pozostaje świeże. Polewa z gorzkiej czekolady to swoista “wisienka na torcie” 😉 Świetnie wieńczy całe dzieło. Te czekoladowo-wiśniowe […] Artykuł Ciasto czekoladowe z wiśniami pochodzi z serwisu Wiszniówka

Wiszniówka
Babeczki truskawkowe z czekoladą 104

wypieki ze świeżymi truskawkami! 🙂 Oto moja propozycja na szybki i efektowny deser, który spodoba się szczególnie najmłodszym babeczkom 😉 Efektowna dekoracja sprawia, że babeczki te mogą z powodzeniem zastąpić tort na urodzinowym przyjęciu dla dzieci. […] Artykuł Babeczki truskawkowe z czekoladą pochodzi z serwisu Wiszniówka

Wiszniówka