kinie na stacji kolejowej. Nie zapomnijcie też o ciachu w cukierni Andrzeja Kozaka – to klasyka w najlepszym wydaniu. Gdybym nie miała tam tak daleko zamawiałabym tam tez tortu, bo wyglądają wspaniale. Grill Kaukaski przy drodze na Kraków Raczej bym tam nie pojechała, gdybym nie miała działki w okolicy, bo to zwykły letni namiot przy szosie, ale lula kebab
Ugotowane pozamiatanezasadzie to wyszedł całkiem zgrabny torcik a nie klasyczne ciasto. Pyszny i nie za ciężki krem. Doskonałe i wilgotne ciasto, pełne orzechów. Co ważne, w przeciwieństwie do wielu tortów, tutaj ciasta nie musisz nawilżać, bo robi to za Ciebie marchewka. Oczywiście, możesz zrobić samo ciacho, w wersji bez kremu, też smakuje doskonale. Chociaż ta opcja z kremem…. ahhh
Mieszam w Garnkubasen pływacki. Śmiałkowie mogą zaś zmierzyć się z deskami surfingowymi, sprawdzić się w nurkowaniu a nawet czy zdołają utrzymać równowagę w piłce chodzącej po wodzie. No i wisienka na torcie, która ucieszy nie tylko dzieciaki, ale i dorosłych czyli zjeżdżalnie, których na terenie aquaparku jest aż 11. Nie brakuje atrakcji dla nastolatków jak choćby klub Scuba Rangers Kids Club
Krzywa ProstaDomowe lody i owocowy potwór Domowe słodkie przekąski na spacer Domowy kopiec kreta Domowy budyń czekoladowy Domowy budyń jaglany - z gwiazdką Domowe ciasto z cukinią Domowe szyszki czekoladowe Domowy tort urodzinowy (w 5 minut) Domowe gofry Domowy knoppers Domowe płatki nesquik Domowe ferrero rocher Domowe wypieki (muffinki) Domowe sushi bananowe Domowe ciasteczka bananowe z nasionami Co Lila jadła
lady-och-mistrzyni.blogspot.comwpadł mi w oko kruchy placek babuni z wiśniami. W zamrażalniku mam mnóstwo swojskich jeżyn (z działki teściowej) i nieco wiśni, ale te ostatnie pójdą za kilka dni do tortu dla Zuzi na urodzinki. Stąd dodałam jeżyny. A budyń? Pierwszy raz piekłam ciasto budyniem, przyznaję, ale się udało. Chociaż jednak wolę budyń w wersji nie za gęstej i na ciepło
Anioszek w kuchnitermo obiegu przez ok. 50 minut w 180 stopniach. Kiedy ciasto przestygnie serek mascarpone ubijamy około minutę z cukrem pudrem (jedynie do połączenia się składników. Przekrajamy ciasto jak tort i przekładamy serkiem. W kubku mieszamy łyżeczką sok z cytryny oraz cukier puder. Tak powstałym lukrem polewamy ciasto. Smacznego
ChilliJemysię z puddingu z tapioki ugotowanej na mleku kokosowym, mango i lodów kokosowych, pychotka! Tu stawiam sobie wyzwanie, aby odtworzyć taki deser i mam nadzieję, że mi się uda. Tort o takim smaku byłby fantastyczny. W tej edycji Restaurant Week motto brzmi „towarzyskość to zdrowie”, więc oczywiście nie byłam sama na degustacji, a towarzyszyła mi Natalia z bloga Raj podniebienia
Mała Cukierenkaznać i rozumieć chociaż jej podstawy, żeby wiedzieć co i jak wyszło, albo dlaczego wyszedł ‘zakalec na palec’. Sama bardzo długo nie piekłam, szukałam tylko lepszych i lepszych cukierni, torty i ciasta na imprezy zawsze przynosili znajomi. Wszystko się zmieniło gdy w kuchni pojawiła się elektryczna waga – pieczenie stało się powtarzalne, przewidywalne, po prostu przyjemnie satysfakcjonujące. Nie wymyślisz niczego
Karo in the Kitchentuńczyk Gravlax - marynowany łosoś Rillettes z łososia Majonez domowy Kapusta kiszona z olejem lnianym Surówka z kapusty pekińskiej i pomarańczy Obiadowa sałatka z buraczków i jabłka Szarlotka tatrzańska Kawowy tort bezowy Pavlova Potrawy wegetariańskie i wegańskie Barszcz czerwony wigilijny Zupa grzybowa Czysta zupa grzybowa z wędzoną śliwką Bulion warzywny Uszka z grzybami Pierogi z wędzonym twarogiem Pierogi z kapustą
Codziennik Kuchennypesto Sałatka z fenkułem i orzechami Styryjska sałatka ziemniaczana z olejem dyniowym Sałatka z kaszą pęczak Sałatka z fetą, pomidorami, papryką i ogórkiem Portawy na zimno Smörgåstårta - Szwedzki tort kanapkow y Mini tartinki z ciasta francuskiego Wrapsy z paluszkami krabowymi i avocado Guacamole - meksykańska salsa Pasta słonecznikowa z suszonymi pomidorami Moutabbal - pasta z bakłażana Smalec z wędzonego boczku Muffiny pizzowe
Codziennik Kuchennysosy: Majonez domowy Sos chrzanowy z żurawiną Sos rosyjski Majonezowy sos tuńczykowy Na słodko: Mazurek kajmakowy z czekoladą Wielkanocny sernik gotowany Muffiny piernikowe Muffiny z nutellą Muffiny czekoladowe Kawowy tort bezowy Torcik bezowy z kremem malinowym i granatem Ciasto z owocami Smacznego
Codziennik Kuchennyprzypadło do gustu, bo wprost uwielbiam słodko-kwaśne połączenia. Jeśli nie macie pomysłu czym poczęstować urodzinowych gości, to ten przepis na pewno zastąpi z powodzeniem nie jeden ciężki śmietanowy tort. Zapraszam was do tej iście jesiennej odsłony sernika, a właściwie serniko-jabłecznika. Przepis co prawda jest nieco praco- i czasochłonny ale dla tego smaku warto jest się poświęcić
vaniliowoczekoladowasię z puddingu z tapioki ugotowanej na mleku kokosowym, mango i lodów kokosowych, pychotka! Tu stawiam sobie wyzwanie, aby odtworzyć taki deser i mam nadzieję, że mi się uda. Tort o takim smaku byłby fantastyczny. W tej edycji Restaurant Week motto brzmi „towarzyskość to zdrowie”, więc oczywiście nie byłam sama na degustacji, a towarzyszyła mi Natalia z bloga
Mała CukierenkaDomowe lody i owocowy potwór Domowe słodkie przekąski na spacer Domowy kopiec kreta Domowy budyń czekoladowy Domowy budyń jaglany - z gwiazdką Domowe ciasto z cukinią Domowe szyszki czekoladowe Domowy tort urodzinowy (w 5 minut) Domowe gofry Domowy knoppers Domowe płatki nesquik Domowe ferrero rocher Domowe wypieki (muffinki) Domowe sushi bananowe Co Lila jadła w środę? - mnóstwo kulinarnych inspiracji
lady-och-mistrzyni.blogspot.comcukru 4 łyżeczki proszku do pieczenia 4 jajka 500 ml maślanki 150 ml oleju 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 250 g czarnych porzeczek dodatkowo: 100 g marcepanu (do obkładania tortów) różowy barwnik spożywczy w żelu Mąkę przesiać z proszkiem, wymieszać z cukrem. Jajka roztrzepać, dodać maślankę, olej i ekstrakt. Połączyć. Mokre składniki dodać do suchych, wymieszać tylko do połączenia
Pożeraczka, czyli raz adobrze