wodę i wyrabiać jeszcze przez chwilę. Z ciasta uformować krążek o grubości 2 cm i włożyć do lodówki na co najmniej 30 minut. Kruche ciasto nr 11 - (z przepisu Tort mięsny ) Składniki: 300g mąki 90g smalcu 90g masła 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki zimnej wody szczypta soli 1 jajko do posmarowania ciasta Wykonanie: Mąkę przesiać przez sito
Mama GotujeTarta z wiśniami, bitą śmietaną i czekoladą, wzorowana na popularnym torcie Szwarcwaldzkim. W smaku pyszna, należy mieć jednak ostry nóż, żeby dobrze przekroić każdy kawałek. Wiśnie są lekko kwaśne z ilością cukru, którą podałam. Jeżeli więc lubicie bardziej na słodko, to ilość cukru należy zwiększyć. Forma tortowa o średnicy 26 cm. SKŁADNIKI Na kruchy spód 250 g mąki pszennej
Passions hobbies lifeCiasto obłędnie migdałowe, wilgotne i puszyste. Do migdałów idealnie wkomponowała się konfitura gruszkowa i masa orzechowa. Wydawałoby się, że smaki do siebie nie będą pasowały a jest wręcz przeciwnie. Tort smakuje wybornie! Biszkopt: 6 jajek 3/4 szklanki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki migdałów w płatkach HELIO 1 szklanka cukru 5 ml olejku migdałowego 2 łyżki likieru
VioletoweKucharzenieokres wielkanocny, nadaje się też doskonale na imprezy dla dzieci - z powodzeniem możecie przemycić tu szpinak, gdyż jego smak pozostanie niewyczuwalny dzięki aromatycznym dodatkom, a w szczególności cytrynie. Tort powstał z połączenia przepisów, które znalazłam w sieci oraz z rodzinnego zeszytu z wypiekami
Milion Smakówpysznie czekoladowe, mięciutkie i wilgotne ciasto buraczane. Takie ciasto to miła odskocznia od słodkich, klejących się do podniebienia mazurków oraz suchych, piaskowych babek i sprawdziło się nawet jako tort na moje osiemnaste urodziny! Właściwości buraka: - nie jest bogatym źródłem żelaza , jak uważa wiele osób lecz zawiera antocyjany - przeciwutleniacze, wspomagające układ krwionośny, nieocenione przy anemii - zawiera betainy (nadające mi cudowny kolor
Pland based fillejagoda w żelu. Frużelina to czarne jagody zanurzone w delikatnym żelu, bez użycia żelatyny. Owocowy dodatek do letnich deserów (gofrów, lodów, naleśników, omletów) i do wypieków (ciastek, ciast i tortów). Do bezpośredniego spożycia jak i do zapiekania. Produkt polski. Przygotowałam babeczki biszkoptowe , które podałam z frużeliną. Muszę stwierdzić że jagodowa frużelina jest przepyszna, owoce jagodowe zanurzone w delikatnym
Kuchnia DanusiWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Dziś mam dla was propozycję na warstwową sałatkę Wielkanocną, która świetnie zastąpi tradycyjną sałatkę jarzynową. Możecie przygotować ją w formie tortu układając warstwy w niedużej tortownicy, w formie małych porcji za pomocą specjalnych ringów lub bezpośrednio w bezbarwnej salaterce. Sałatka smakuje wyśmienicie i szybko znika ze stołu
Marta Gotujestole. Podałam go na złotym grubym podkładzie ,który kupiłam w OpakowaniaCukiernicze.pl Oprócz okrągłych i prostokątnych podkładów mają również szeroki wybór pudełek i opakowań do ciast i tortów. Składniki: Kruche ciasto: 250 g mąki pszennej typ 500 170 g zimnego masła 1 żółtko surowe 1 żółtko gotowane 80 g cukru 1 kopiasta łyżka kakao 2 łyżki zimnej wody szczypta
Ala piecze i gotujecukrem ubijamy na biały puch, pod koniec dodajemy masę orzechową i miksujemy do połączenia składników. Układamy blat bezowy na paterze, delikatnie rozsmarowujemy krem i przyciskamy kolejnym blatem. Czynność powtarzamy. Tort dekorujemy cukrem pudrem i czekoladowymi jajeczkami
Gotowanie i blogowaniecukiernictwa Panią Bożenę Sikoń. Przemiła osoba, była jednym z jurorów konkursu „Mistrzostwa Śląska Cukierników”. Swoje stanowisko miała również „ Słodka Pasja ”, która proponuje kursy ze światowej sławy dekoratorami tortów i ciasteczek oraz ma również sklep internetowy z akcesoriami cukierniczymi, bardzo polecam. Na stoisku Monin można było posłuchać o nowych smakach likierów tej firmy i skosztować smacznej, pięknie
Mała CukierenkaSałatka z tuńczyka, makaronu i warzyw. Pięknie wygląda na stole. Można nawet powiedzieć, że to sałatkowy "tort". Może j ą zrobić na zbliżające się święta wielkanocne? Składniki: 100 g makaronu w kształcie ryżu 1 puszka tuńczyka kawałki w sosie własnym 0,5 puszki kukurydzy konserwowej 0,5 puszki groszku konserwowego 5 ogórków konserwowych 2 jajka ugotowane na twardo majonez
Ala piecze i gotujeTort ziemniaczany.. brzmi dziwnie, nie typowo, inaczej. Zdecydowanie intrygująco. Mnie tytuł ten zainspirował na tyle, że wypróbowałam ten przepis. Wypróbowałam i przepadłam. Pyszny delikatny smak ziemniaczany z nutą cebuli i boczku, czyli wszystkie elementy, które zdecydowanie lubię i cenię. Do tego bardzo fajna forma podania, pyszne dodatki i gotowe! Fantastyczny w smaku, niezbyt drogi obiad mamy gotowy :) Przepis pochodzi
Kolizje Smakówprzy kawie, próbowałyśmy naprawiać świat . W końcu zeszło na tematy związane z kulinariami, i Karolina dumnie wyciągnęła z szuflady gazetę z przepisami. A tam - same cuda! Kurczaczki, zajączki i tort z uszami. Ten ostatni zafascynował mnie do tego stopnia, że całym sercem zapragnęłam posiadać swój własny egzemplarz. Co robić...? Pełna pomysłów wszelakich, szybciutko zrobiłam zdjęcia i wysłałam Tacie z podpisem
Pożeraczka, czyli raz adobrzesposób wykonania jej biszkoptu. I jak się okazało, ten przepis był strzałem w dziesiątkę! Jeszcze raz dziękuję aguzji. Już planuję zrobić wersję jasną i być może zrobię sobie porządny tort na własne urodziny za dwa miesiące. :) Jeśli chodzi o tytuł: ciasto upiekłam z okazji dnia kobiet, tzn. sam biszkopt. Masę zrobiłam następnego dnia, więc w sumie zajadaliśmy się
Anioszek w kuchni