nieco wolnej przestrzeni od brzegu. Czynność powtarzamy z drugim i trzecim plackiem. 6. Na wierzch układamy ostatni krążek drożdżowy. Brzegi ciasta lekko dociskamy. 7. Ciasto kroimy jak tort, na 16 kawałków, pozostawiając nienacięte kółko w środku (można odcisnąć szklankę będziemy wtedy wiedzieli dokąd możemy ciąć). 8. Każdy wycięty kawałek przekręcamy 2 razy. Jeden kawałek w prawo
Moje-pitraszenieprzepis na bezy ale można go wykorzystać do zrobienia krążków do tortu lub innych deserów. Przepis to podstawa jak powinno się wykonać bezy a ilość białek można dostosować do tego co mamy w planie do zrobienia :) Składniki : - 200 ml białek ( u mnie z 5 jajek rozmiar M ) - 400 ml cukru zawsze cukru jest drugie tyle to białek - łyżeczka soku
Wypieki Renekeks makowy – ciasto nie tylko na święta Mini-pie – bardzo kruche mini-ciasta z żurawiną i jabłkiem VADEMECUM – Royal Icing – jak zrobić lukier królewski do dekoracji ciastek i pierniczków Tort czekoladowy z kremem ajerkoniakowym i borówkami – pieczemy biszkopt kakaowy Marchewkowo-jabłkowe muffinki z cynamonową kruszonką
Karo in the Kitchenponownie smarujemy pozostałym makiem. Przykrywamy ostatnim krążkiem. Na środku układamy szklankę (do góry dnem) i lekko dociskamy. Będzie ona wyznaczała granice krojenia. Zdejmujemy szklankę i ciasto dzielimy podobnie jak tort na 12 kawałków (nie przecinając koła). Łapiemy za pomocą obu rąk dwa sąsiadujące kawałki i dwukrotnie je skręcamy do wewnątrz. Zostawiamy ciasto na 20 minut do wyrośnięcia. Wierzch smarujemy rozmąconym
Poezja smakurodzaj lukru królewskiego robionego na bazie bezy. Jest bardzo sztywny i puszysty. Doskonały do ozdabiania muffinek, ciastek i tortów. Wspaniale nadaje się do tworzenia kwiatów i innych dekoracji. Składniki ok. 500 g cukru pudru 90 g bezy ok. 100 … Czytaj dalej
Fiołkowa Kuchnia MałgorzatyCzynność powtórzyć z drugim i trzecim plackiem. Na wierzchu ułożyć ostatni krążek ciasta. Dokładnie docisnąć brzegi placków, aby się skleiły - ja pomagałam sobie wąską szpatułką drewnianą. Ciasto pokroić jak tort, na 16 kawałków, pozostawiając środek ciasta bez nacinania. Każdy nacięty kawałek przekręcić dwa razy, na przemian. Czyli jeden kawałek dwa razy w lewo, drugi - dwa razy w prawo, trzeci
Grunt to przepis!przepis tutaj ) i pomyślałam, że szkoda go wyrzucać. Kto powiedział, że piernik ma być tylko na Boże Narodzenie? Mój chrześniak jada piernik przez cały rok. Na urodziny zawsze jest tort w postaci piernika. Dziś zaproponuję ciasto piernikowe, przekładane konfiturą wiśniową. Czytaj więcej
Ana Mari's world4 sierpnia 2015 obchodziliśmy z mężem 3 rocznicę ślubu. Z tej okazji zrobiłam torcik biszkoptowy z kremem wiśniowym. Polecam! Czytaj więcej »
Ana Mari's worldwarto spróbować – to tylko 5 minut pracy. Domowy marcepan przyda nam się do wielu deserów. Można nim między innymi nadziać domowe pralinki, przełożyć piernik staropolski, obłożyć ciasto czy tort, zrobić dekorację na muffinki, udekorować pierniczki (marcepan można zabarwić na różne kolory) czy też po prostu przyprawić nim masę makową. Niezastąpiony do rogali marcińskich czy też świątecznego stollen. Warto
Poezja smakuprzepis ma więcej lat niż ja. To przepis mojej mamy. Taki biszkopt piekę kiedy potrzebuję spód pod sernik na zimno lub piekę sobie cienkie blaty to tortu. Nie zdarzyło mi się jeszcze aby nie wyszedł, mi zawsze wychodzi, a jest tak pyszny, że syn uwielbia go na sucho. Nie trzeba nim rzucać, żadnymi biszkoptami nie rzucam i nie rozumiem, tego
Blondynka GotujeW salonie od soboty króluje choinka pełna drewnianych ozdób i szydełkowych aniołków, a ja krok po kroku odhaczam ze swojej listy kolejne zadania. I chociaż nie
brunetkawkuchniskładnik na ciasto czekoladowe: 170 g mąki 175g cukru 100 g masła 150 ml mlek 2 jajka 30 ml rumu 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 50 g
Domowy Smak JedzeniaTort na śniadanie? Dlaczego nie! Wprawdzie to tylko kawałeczek, ale za to jaki pyszny i przede wszystkim zdrowy. Wasz codzienny omlet nie musi być nudny i monotonny - wystarczy tylko odrobina kreatywności i śniadanie staje się prawdziwą ucztą :) Składniki: 2 jajka 1 łyżeczka mąki żytniej 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej 1/2 łyżeczki miodu Krem: 3 łyżki twarożku 1 łyżka jogurtu naturalnego Rozgrzać
Chocolate Muffin Blogidealne na zimę i świąteczny czas. Na wirtualnych kartkach magazynu znajdziecie przepisy na ciepłe śniadania ( to mój wkład w magazyn ), jadalne prezenty, rozgrzewające napoje ( *tylko dla dorosłych ), przepiękne torty w świątecznej odsłonie, bezglutenowe przepisy wigilijne i mnóstwo innych pyszności. W numerze także ciekawe wywiady i reportaże. Jest też specjalny temat, poświęcony winom - tu dowiecie się jak dobrać idealne wino
kolorowotorcikowo