Prosty pomysł na ciasto. Biszkopt czekoladowy przełożony budyniem i masą kajmakową. Ciasto najlepiej upiec w okrągłej formie i podawać w formie tortu. Jest dość słodkie ze względu na kajmak. Biszkopt: 5 jajek 3/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki kakao 1 szklanka cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia Polewa czekoladowa: 150 g gorzkiej czekolady 1 łyżka masła 2 łyżeczki kakao
BullioSmacznego! Chciałabym jeszcze nadmienić, że to 800 wpis na blogu. Tak, tak, już tyle za nami! Całkiem imponująca to liczba, muszę przyznać. Może powinnam upiec z tej okazji tort
Pożeraczka, czyli raz adobrzewanilię i wsypujemy cukier wraz z żelatyną. Tężejącą wodę łączymy z twarogiem sernikowym. Całość przelewamy do tortownicy i wstawiamy do lodówki na około 2 godziny. Gotowy tort dekorujemy pozostałymi truskawkami. Kroimy rozkładamy na talerze i żegnamy truskawkowy sezon
Miód i pieprztruskawek, 0,25 kg ekologicznego cukru trzcinowego, 2-3 łyżki soku z cytryny 1 łyżka mąki ziemniaczanej rozpuszczona w wodzie frużelina do tortów, ciast, itp. potrzebuje mieć gęstszą konsystencję i wtedy należy użyć dodatkowego zagęstnika: do zagęszczenia 1 łyżka agar-agar lub żelatyna około 20-25g (patrz na opakowaniu) Domowa frużelina
IzaGotujesposób, aby folia stykała się z kremem, zapobiegnie to tworzeniu się kożucha. Jest on nieco sztywniejszy od budyniu i doskonale sprawdza się jako nadzienie eklerków, tart, naleśników, drożdżówek i tortów. Składniki: na 20 babeczek Kruche ciasto: 300 g mąki 60 g cukru pudru 200 g masła 2 żółtka 20 foremek do babeczek o średnicy 6 cm masło
Smakowity Blog KulinarnyPierwszy raz upiekłam tort który miał konkretny kształt . Zawsze był okrągły , jakieś kremowe dekoracje podkreślone owocami i to wszystko. A tu córka mówi książkę mi upiec . Pomyślałam że zawsze musi być ten pierwszy raz. Jestem
Eli Gotowanieplasterki ok. 5 mm . Do każdego plasterka włożyć masę chrzanową i zwinąć plasterek w rurkę. Zabezpieczyć wykałaczką Krok 7 . Tak przygotowane rurki schabowe ,ułożyć na półmiskach . Do szprycy od tortu przełożyć resztę masy chrzanowej i udekorować schab Krok 8. Zalać schabowe rurki żelatyną . Gdy żelatyna zgęstnieje można wyciągnąć wykałaczki Aby półmisek wyglądał ładnie należy zalewać schab gęstniejącą żelatyną
Eli Gotowanieużywamy niemalże do wszystkiego, podobnie z resztą jak pomidory i czosnek, kolejne podstawowe elementy włoskiego posiłku, zatem jest to jedna z najbliższych naszemu sercu kuchni. Zamiast przysłowiowej wisienki na torcie, włosi użyliby oliwki na szczycie spaghetti bolognese, a zamiast dwóch kropli wody bylibyśmy podobni niczym dwa kawałki pizzy. Wiele razy słyszałam, że włosi są bardzo podobni do polaków, tak samo
Przepysznik - BLW i nie tylkobędę się trzymać konkretnej kolejności, więc także dość elastyczna. Desery są przeróżne, zarówno całkiem proste, jak i nieco bardziej wymagające, skomplikowane, czy nietypowe. Dla przykładu zamierzam przygotować między innymi tort Sachera, Lawa cake, pianki Marmellows i Joconde cake. Na dziś wyznaczyłam pierwszy dzień projektu, bo po co czekać? Przygotowałam jeden z najprostszych deserów, pasujący zarówno do karnawału
Przepysznik - BLW i nie tylkodrugiej strony koniec jednej przygody, wcale nie oznacza, że nie będzie innych. Choć w moim sercu i żołądku, żadna nie dorówna naleśnikowej. Na zamknięcie, jako przysłowiową wisienkę na torcie, mam dla was dzisiaj przepis nieskomplikowany, wręcz banalny, za to znakomity w smaku. Naleśniki z mąki orkiszowej są nieco cięższe i mniej puchate niż z klasycznej, oczyszczonej, białej mąki, są natomiast
Przepysznik - BLW i nie tylkoniezbędne do prawidłowego funkcjonowania układu pokarmowego. Owsianka to także bardzo dobry pomysł na cukrzyków, a także jako profilaktyka przeciwcukrzycowa, ponieważ hamuje przyswajanie cukrów. A na koniec wisienka na torcie, owies to taki bat na nasze fagocyty, bardzo pięknie pobudza je do pracy - czyli do pochłaniania wirusów i bakterii, które nas atakują. Oznacza to, że owies świetnie wzmacnia układ immunologiczny
Przepysznik - BLW i nie tylkoPamiętacie te przekładane wafle? Kto u Was w domu robił najlepsze? Te z dzisiejszego przepisu to bardzo szybka wersja znanego smakołyku – tortu Pischinger. Mocno kakaowe, idealnie słodkie. Zapakujecie je do lunchboxa do pracy, swoim dzieciom w szkolne plecaki, albo zabierzecie jako szybką słodką przekąskę na rowerową wycieczkę. Oscar Pischinger, wiedeński cukiernik i właściciel firmy produkującej czekoladę, w 1881 wymyślił wafle
Karo in the Kitchenciasto. Dobrze jest mieć taki przepis pod ręką gdy w ostatniej chwili zapowiadają się goście na kawę :) Składniki: gotowy spód biszkoptowy, tortowy ( można również upiec samemu), gotowy krem do tortów o smaku czekoladowym, przygotować według opisu na opakowaniu ( można dodatkowo dodać łyżkę kakao), słoik wiśni bez pestek, odsączonych. 2-3 garście rodzynek, 2-3 garście orzechów włoskich, lekko pokrojonych
W kuchni u Moniki