torty - 15938 przepisów (strona:755/1063)

Tort waniliowy z kokosem 135

Dawno nie było u nas nic na biszkopcie dlatego postanowiliśmy wspólnie upiec jakiś torcik. Kombinacji smakowych było mnóstwo ale tym razem padło na smaki waniliowe, mleka

Kuchenne Wariacje
Gozinaki 143

dokładnie mieszamy. Gotową masę przekładamy na blaszkę i szybko formujemy gozinaki w dowolny kształt (w naszej pierwszej opcji był to okrąg z którego później wycięliśmy kawałki jak w torcie) aby masa nie stężała bo wtedy zostanie nam dziwnego kształtu bryła :) Aby lepiej i równomiernie uformować naszą masę pomagamy sobie – najlepiej – małym drewnianym wałeczkiem (choć i duży może być

Kuchenne Wariacje
Babka marmurkowa 107

mama piekła ciasto w prodiżu to w środku zawsze wychodził zakalec. Później wymyślono wkładany kominek. Polepszyło to znacznie warunki pieczenia, ale problem zostawał gdy chciało się upiec biszkopt na tort. Tak sobie czasem myślę, że w obecnych warunkach, gdy posiadamy elektryczne piekarnika z możliwością ustawienia temperatury trzeba się nieźle postarać, aby coś nie wyszło". Czytaj więcej

Wiem co jem
Ciasto czekoladowo-waniliowe 141

roku na naszym stole wielkanocnym oprócz sernika z białą czekoladą , tortu cappuccino, babek i mazurków znalazło się ciasto czekoladowo-waniliowe. Do jego wykonania zainspirował mnie przepis znaleziony na tej stronie . Ja nieco go zmodyfikowałam, szczególnie jeśli idzie o zawartość żółtek w kremie. W oryginale do wykonania tego ciasta potrzeba 12 jajek. Białka wykorzystujemy do ciasta, żółtka do kremu

Wiem co jem
Ciasto czekoladowo - miętowe 116

pragnę podziękować wszystkim za cieple i życzliwe komentarze. Sprawiają mi one wiele radości i utwierdzają w przekonaniu, że to co robię ma sens. Pewnie powinnam na tę okoliczność upiec tort, ale że był w wczoraj z zupełnie innej okazji, zrobiłam skromne ciasto czekoladowo-miętowe". Czytaj więcej

Wiem co jem
Herbaciane naleśniki z warzywami - pogromca tłuszczu i cholesterolu 131

tysięcznym mieście znalazłam jeden sklep, w którym dostępne były herbaty Irving, a wybór ograniczał się do dwóch gatunków: Irving Tropical with mint ,, której użyłam, do opisanego w poprzednim poście, tortu oraz Irving Pure Green . Jako pierwszy przyszedł mi do głowy pomysł na risotto, ale tak się zbierałam z jego zrobieniem, że w końcu Angie mnie ubiegła. Trzeba było pomyśleć

Wiem co jem
Sernik gotowany z prażonymi migdałami 171

takie serniki pojawiały się ostatnio na Durszlaku. Postanowiłam i ja taki zrobić, bo gdy za oknem gorąco to dobra alternatywa dla serników pieczonych. Jako spód wykorzystałam biszkopt migdałowy od tortu herbacianego z tą różnicą, że tym razem dodałam prażone migdały, które stanowią również jego wykończenie. W ogóle cały sernik jest w migdałowej tonacji za sprawą Amaretto, które dodałam

Wiem co jem
Kolorowy zawrót głowy 104

Występuje w nim różnorodność smaków i kolorów. Przeplatają się tu nuty kokosa, mięty, ananasa, limonki, pomarańczy i truskawki. Myślę, że dzieciom przypadnie do gustu. Świetnie się też sprawdzi jako tort urodzinowy dla naszych pociech. Niedługo będzie Dzień dziecka, może ktoś zechce wykorzystać ten przepis. Smaki i kolory można dowolnie komponować wg własnego gustu. Czytaj więcej

Wiem co jem
Dżem morelowy 84

Idealny do przekładania tortów i mazurków. Co roku robię kilka słoiczków i nigdy nic nie zostaje. Ma piękny kolor i intensywny świeży aromat. W dużej mierze to zasługa krótkiej obróbki termicznej, która jest możliwa dzięki zastosowaniu cukru żelującego.” Czytaj więcej

Wiem co jem
Mini ciastka KOLOROWE SŁONIKI 143

pół szklanki cukru 3 jajka 3 łyżeczki kakao Poncz: szklanka zaparzonej mocnej herbaty z cytryną Do przełożenia: dowolna masa, np. karpatkowa lub masa kajmakowa z puszki, albo masa do tortów Dodatkowo: ok. 3 50 g masy cukrowej, kolory dowolne Przygotowanie: Biszkopt: Na początku zabieramy się do upieczenia biszkoptu, przepis tutaj . Po ostudzeniu można wycinać kółka. Część wycięłam okrągłą wykrawaczką

Domowa Cookierenka Agi
Kolorowe wiórki kokosowe 157

Świetny pomysł na fajną i prostą dekorację, idealnie nadającą się do ciast, tortów czy babeczek. Wystarczy wymieszać wiórki kokosowe z barwnikiem i dekoracja gotowa. Składniki: 100 g wiórków kokosowych barwnik spożywczy w żelu, dowolny kolor (ok. pół łyżeczki) Przygotowanie: 1. Wiórki kokosowe przesypać do miseczki. 2. Dodać barwnik spożywczy. 3. Dokładnie wymieszać ręką (wcześniej założyć rękawiczki) do momentu, aż wszystkie

Domowa Cookierenka Agi
Babeczki jagodowe 217

delikatny, niezbyt słodki, po prostu pyszny! Ale to nie koniec jego zalet: ma zwartą konsystencję, jest trwały (na pewno nie spłynie z babeczek), idealnie nadaje się również do przekładania tortów czy wypełnienia rolady. Oczywiście nie musi być na bazie jagód - świetnie sprawdzą się także maliny, wiśnie, porzeczki czy truskawki. Polecam serdecznie, zwłaszcza w wersji z pektyną, ponieważ tężeje błyskawicznie, poza

Domowa Cookierenka Agi
.689. DRUGIE URODZINY BLOGA! 62

mini tort a'la Szwardzwaldzki - kakaowe biszkopty z serem białym z mieloną wanilią, wiśniami i gorzką czekoladą~ Dzisiaj - 2 lipca, breakfast od dreams obchodzi swoje drugie urodziny! Nie wierzę, że jestem tutaj już drugi rok. W poprzednim dziwiłam się, że obchodzę pierwsze urodziny bloga. Czy teraz dziwię się bardziej? Nie. Jestem już po prostu tak przywiązana do tego miejsca

breakfast of dreams
.719. są URODZINY, jest ciasto 111

skoro mam dziś urodziny, to będę się rozpieszczać. W końcu taki dzień jest raz w roku. Poranek zaczynam ciastem, jednoporcjowym. Potem będzie ciasto w wersji rodzinnej, w końcu tortu tylko dla siebie się nie robi, prawda? :)  P.S. Z okazji urodzin robię prezent dla Was :) Na dzisiejszy dzień wznawiam konto na ASK.FM . Do 21.00 możecie zadawać mi pytania

breakfast of dreams

Proponowane wyszukiwania