Znakomite ciasto z mnóstwem smaków, które komponują się wręcz bajecznie! Inspiracją był przepis podpatrzony na blogu Sio-smutki . Troszkę go zmodyfikowałam. Przede wszystkim wykonałam jako ciasto, a nie tort oraz użyłam większej blaszki. Smakuję dużym i małym, jest wilgotne, nieprzesłodzone, a dodatek kwaśnego dżemu smakowicie kontrastuje ze słodkimi kremami. Z całego serducha Wam polecam! :) Składniki
Nastoletnie Wypiekanienajwięcej różnorodnych składników, przez co określenie smaku marchewkowca jest wręcz nierealne... Zapomniałam wspomnieć, że do kremu dodałam odrobinę soku z cytryny, co zdecydowanie mogę nazwać "tą wisienką na torcie". Od rana jestem zabiegana, nie mam na nic czasu, więc nie będę się rozpisywać i zostawię przepis. SKŁADNIKI: marchewka 5 łyżek płatków orkiszowych łyżka nasion chia 1/4 szklanki mleka roślinnego
healthy dreamsjest za duża, ani za mała. Marchewkowy tofurnik z rodzynkami (tutaj zielonymi, które są nowym odkryciem), naturalnie słodziutki posypany karobem z łyżką masła orzechowego na wierzchu, czyli wisienką na torcie. Co za szalony dzień, ciągle śpię i wciąż mi mało. Czyżby mój organizm szykował się na jutrzejszą, sylwestrową noc? SKŁANIKI: 100g tofu duża marchewka łyżka agaru szklanka wody
healthy dreamssklepu po bezy lub biszkopty. Wystarczy, że przełożycie je przygotowanym wcześniej kremem i deser do kawy będzie jak znalazł. Do czego jeszcze możecie go użyć? Na przykład do przełożenia tortu, posmarowania placuszków lub zwyczajnie, na kanapkę. Możecie też upiec kruchą tartę (lub kupić gotowy spód), wyłożyć na nią krem i zapiec pod bezą. Taka tarta z pewnością wszystkim posmakuje
W poszukiwaniu inspiracjizgęstnieje. Lepiej użyć go od razu a potem wstawić do lodówki gotowe ciasto, żeby stężało. Tak przygotowany krem możemy użyć do posmarowaniu biszkopta czy innego ciasta albo do zrobienia tortu naleśnikowego (przepis w następnej odsłonie). Czekoladowa bita śmietana (krem paryski
Pyza i Surówkaprzydatnych. Mam oczywiście nadzieję, że bardziej ;) Pomysłów w głowie kłębi się jeszcze pełno, więc zaglądajcie, będzie mi Was niezmiernie miło gościć. A jak na urodziny przystało, nie może zabraknąć tortu. Zapraszam na kawową Pavlovą, w malinowo truskawkowej aranżacji. SKŁADNIKI: 4 białka szczypta soli 3/4 szkl cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka octu z białego wina 3 łyżeczki drobnej kawy
Kuchnia w opałachswobodnie wypływała z jogurtu. Dzięki temu już następnego dnia uzyskamy gładki, gęsty, kremowy serek. Jeżeli nie mamy lemon curd, także należy go przygotować, wg przepisu, który opisałam podczas przygotowania tortu z lemon curd i kremem miodowym . Ciasteczka zmielić, dodać roztopione masło, wymieszać na masę o konsystencji mokrego piasku. Masą wyłożyć spód tortownicy, ugnieść, odłożyć do lodówki na czas przygotowania masy
6niebodomownicy bardzo lubią gołąbki, czy te zawijane czy te bez zawijania. Jednak z taką wersją spotkaliśmy się po raz pierwszy. Ten gołąb (bo gołąbkiem ciężko go nazwać :)), przypomina mięsny tort i to dosłownie. Farsz został zawinięty w kapustę i kilka razy nią przełożony. Jak smakuje? Kapusta jest delikatna, wprost rozpływa się w ustach. Natomiast farsz - obłędny, mieszanka przypraw zrobiła
Poezja Smaków - blog kulinarnyCiasto które zachwyca porzeczkowym aromatem, jest wilgotne niczym tort, pyszna masa z mleka w proszku i serków homogenizowanych tylko dopełnia smaku a warstwa czekoladowa to kropka nad „i” Godne polecenia. Składniki: Ciasto porzeczkowe: 6 jaj ¾ szklanki cukru 2 szklanki mąki tortowej 3 łyżki kakao 1 szklanka mleka 5 łyżek oleju roślinnego 1 płaska łyżeczka sody 1 łyżeczka
Wanilia i Kardamoncodziennej. Wiele przepisów jest przedstawionych w sposób, który nie przyszedłby nam na myśl - na przykład gołąbki, zapiekane zupełnie inaczej niż nasze krajowe. Bo w tortownicy i krojone podobnie jak tort. Jakież to ułatwienie :) Przepis ten pokażę Wam na blogu bo jest to coś wspaniałego! Są też przepisy, jak ja to mówię, do których trzeba dojrzeć - czyli np. przepis na ślimaki
Poezja Smaków - blog kulinarnyciasto jest tez podstawą takich deserów jak karpatka, Religieuses (ptysie dwóch wielkości, jeden na drugim, nadziane czekoladowym lub kawowym kremem, z taką samą polewą), Croquembouche (francuska alternatywa dla ślubnego tortu – okazała piramida z mini-ptysi złączonych karmelem), Paris-Brest (ptysiowe oponki przełożone kremem pralinkowym), Beignet (ptysiowe języczki smażone w głębokim tłuszczu). W daniach wytrawnych użyte jest w Pommes dauphine (puree
Karo in the Kitchensię Waszym największym zainteresowaniem. Aby przejść do przepisu wystarczy kliknąć na zdjęcie lub nazwę dania. Ciasto W-Z (wuzetka) Ziemniaczana zapiekanka Surówka z kapusty pekińskiej, papryki, kukurydzy i pora Tort "Biały Napoleon" Gotowany sernik Zapiekane tortellini Ciasto Prince Polo Jajka na twardo w sosie tatarskim Ciasteczka ziarenka kawy Placki ziemniaczane z gotowanych ziemniaków Pieczeń z mięsa mielonego i papryk Kurczak
Przepisy AleksandryWczoraj piąte urodziny bloga, więc nie mogło obyć się bez ciasta! Uznałam, że tort to za dużo pracy, ale razem z Mamą postanowiłyśmy upiec karpatkę, która choć pyszna robiona jest w naszym domu bardzo rzadko. No i widziałam, że Tata będzie bardzo zadowolony z tego wyboru, ponieważ uwielbia domową karpatkę! Przepis na karpatkę znalazłyśmy w maminym zeszycie
Pasja Smakuzmusić." Kilka dni później dodała: "Ale najlepsze jest to że biegałam dzisiaj!!!! 2,3 km ale po 6 m-cach nie-biegania suuuper się czuje! Dzięki!!! Za śledzie i tort!!" Skoro ktoś jednak pobiegł po moich wpisach, to może warto? No to zaczynamy, tym bardziej, że za tydzień kolejna edycja City Trail. Tym razem pojechaliśmy wszyscy
Sto kolorów kuchniproszku Roztrzepana herbata Matcha z wodą Zestaw do przygotowania: miska, bambusowa trzepaczka, sitko ze szpatułką Matcha doskonale komponuje się z różnymi słodyczami np. gorzką czekoladą, babeczkami, ciastami, tortami, lodami. Jako ciekawostkę dodam, że japońskie słodycze nie są bardzo słodkie i ich wielkość i ilość w opakowaniu jest taka by zjeść je na jeden raz. Matcha może również służyć jako
Kuchcik gotuje