Na dobre rozpoczął się sezon jesiennych wpisów i przepisów. Na dworze zimno i deszczowo, wiatr hula pomiędzy blokami i porywa zbyt słabe parasole. W tym czasie
W kuchni Karmel-itkiJesień, plucha, wieje tak, jakby chciało głowy urwać, pada, mokro... Można by tak wymieniać dalej, jaka ta jesień jest paskudna i nieprzychylna. Ta pora roku ma
W kuchni Karmel-itkiOd pewnego czasu borykamy się z przeziębieniem i zapaleniem górnych dróg oddechowych. Szukamy różnych sposób na poprawę naszej odporności, ale przede wszystkim na walkę z tymi
W kuchni Karmel-itkiOstatnimi czasy dość rzadko sięgamy po mięsne dania. Wiąże się to z minionymi wakacjami, upałami i obfitością warzyw i owoców, w szczególności tych jesiennych. Dynie, cukinie
W kuchni Karmel-itkiMój pierwszy przepis witariański. JUPI! Co to znaczy ten witariański? To znaczy że surowy: nie pieczony, nie gotowany, ani prażony, po prostu nie przetworzony termicznie. Sernik
moj przepis naJuż wiadomo wszem i wobec, że komosa ryżowa, inaczej quinoa, to samo zdrowie. Peruwiańskie pseudozboże zawiera pełnowartościowe białko, które według naukowców, jako jedno z nielicznych białek
W kuchni Karmel-itkiOmlet, czyli potrawa w formie placka z roztrzepanych jajek z różnymi dodatkami to jedno z najsmaczniejszych i pożywnych propozycji śniadaniowych. Do tego jest bardzo prosty oraz
Kuchnia MagdaLenyMojprzepisna.pl Szarlotka, jaką zrobiłam na kolanie ;) bardzo szybko przed wyjściem do pracy. Smakowała wyśmienicie, słodycz orzechowo-daktylowego spodu przełamana kwaśną warstwą duszonych jabłek z orzechami, oraz
moj przepis naCiepłe śniadania to podstawa naszych weekendowych poranków. Uwielbiamy owsianki, płatki ryżowe, kaszę jaglaną czy inne przysmaki na słodko, które rozgrzewają i dostarczają niezbędnej energii na cały
W kuchni Karmel-itkiNutella to jeden z najpopularniejszych i najbardziej lubianych kremów orzechowo-czekoladowych. Niestety jest ona też bardzo niezdrowa, gdyż główne jej składniki to cukier i olej palmowy
Kuchnia MagdaLenylokalnego rzeźnika. Jako dodatek przygotowaliśmy sałatkę z grillowanych warzyw z batatem i pomidory z dużą ilością ziół i kuskusem (zioła pochodziły z naszego tarasu). Nie obyło się bez tortu, w zasadzie 2 tortów. Jeden naleśnikowy, trochę w tajemnicy przygotowała Bogusia z jej mamą. Drugi zaś przynieśli mieszkańcy Zatoki Mew. Gospodarze natomiast poczęstowali nas jeszcze wspaniałym sękaczem. Były toasty , wznoszone
kuron.com.plMajeranek to przyprawa, która znajduje się prawie w każdej kuchni. Charakteryzuje się intensywnym zapachem i nadaje potrawom wyjątkowego smaku oraz aromatu. Większość z nas nie wyobraża
Kuchnia MagdaLenywłoskich deserów. Obecnie podawany jest nie tylko we Włoszech, skąd pochodzi, ale również w restauracjach na całym świecie. Nie sposób jednoznacznie określić, czym jest tiramisu, można porównać go do tortu lub puddingu, ale z pewnością jest to deser, który nieustannie podbija podniebienia smakoszy na całym świecie. Nazwa deseru składa się z wyrazów tirami sù – co w dosłownym tłumaczeniu oznacza „podnieś(...)tiramisu jest bardzo dużo. Oprócz klasycznej wersji z savoiardi, mascaporne, jajkami, kawą, likierem istnieją wersję ze śmietanką, bez jajek, z owocami, dla dzieci bez kawy i alkoholu, w kształcie tortu na biszkoptowych blatach. A już niebawem podzielę się przepisem na niebiańsko pyszne tiramisu w jagodami:) [i] Rosengarten, David (October 2006). "The Man Who Invented Tiramisu!". The Rosengarten Report. Walter
Obiad gotowyMałe rogaliki twarogowe z dodatkiem masła oraz skórki z pomarańczy, dzięki której zyskały wyjątkowy smak oraz aromat. Składają się tylko z 5 składników i są banalnie
Kuchnia MagdaLenyTa odsłona tapioki odpowiada nam najbardziej. Bardzo prosty deser, z mango w stylu raw, bez konserwantów i zbędnych słodzików. W sezonie na mango, gdy jest ono
W kuchni Karmel-itki